זרקור על מניה: רובוגרופ - האם 2007 תהיה שנת מפנה?
בבורסה באחד העם ישנן אלפי חברות. מרבית החברות הקטנות אינן מוכרות. לחברות אלו יש פוטנציאל צמיחה גבוה הרבה יותר משל החברות הגדולות. אחת מהחברות האטרקטיביות לטעמי שיש להן סיכוי לצמוח בצורה משמעותית בשנת 2007 היא חברת רובוגרופ .
במהלך הבועה של שנת 2000, רובוגרופ השקיעה כספים רבים בחברה בשם Memcall שגרמה לחברה הפסדים כבדים, שנגסו לאורך השנים בהונה העצמי של החברה והביאו אותה להפסדים מצטברים גדולים וסכנה קיומית. ההחלטה על סגירת פעילות חברת Memcall היו סממן ראשון לשינוי שצפוי להתחולל בחברה ולהתמקד בפעילות המסורתית של החברה שבו היא מצטיינת.
החברה פועלת כיום בשני תחומים עיקריים:
1. תחום החינוך – פיתוח, ייצור ושיווק של מערכות הדרכה, בעיקר במוצרי אוטומציה, רובוטיקה ועיבוד שבבי ממוחשב (CNC), המיועדים למטרות הדרכה של טכנולוגיות ייצור תעשייתי. בנוסף, עוסקת הקבוצה בפיתוח ושיווק של מוצרי לימוד מרחוק ו- E-Learning, לרבות באמצעות האינטרנט. מוצרי החברה משווקים למגזר החינוכי הציבורי, כגון משרדי חינוך, רשתות בתי ספר, אוניברסיטאות, והן למגזר הפרטי כגון חברות וארגונים הנדרשים להדרכת עובדים פנים ארגונית.
2. בקרת תנועה לתעשייה – פיתוח, ייצור ושיווק של טכנולוגיה ומוצרי בקרת תנועה תעשייתית למערכות ממונעות, המשווקים הן לשוק התעשייתי הבינלאומי והן לשוק התעשייתי בישראל. בנוסף, החברה משווקת מערכות רובוטיקה של חברת YEC היפנית. בקרי התנועה הינם מערכות אלקטרוניות משולבות תוכנה שתפקידן לנהל ולבקר את ההנעה האוטומטית של מכונות תעשייה ומנועים מסוגים וגדלים שונים.
הכנסות החברה בשנת 2006 הסתכמו ב-74.6 מיליון שקל לעומת 68.5 מיליון שקל בשנת 2005. תחום בקרת התנועה לתעשייה מרוכז בחברה באמצעות חברת בת בשם YET. חברת רובוגרופ מחזיקה 50% מן החברה. 50% הנותרים מוחזקים על ידי תאגיד היפני בשם YEC. חברת YET נותנת שירותי פיתוח בתחום בקרת התנועה לתעשייה בעיקר ל-YEC.
הסכם השותפות של רובוגרופ עם החברה היפנית הוא הסכם דרקוני שבו התאגיד היפני זוכה לנתח העוגה הגדול, ולחברת YET נשארים רק הפירורים.
אז מדוע תחום זה הוא התחום החם שמביא אותי לחשוב שרובוגרופ היא הדבר החם הבא? בימים אלו YET משלימה בנייה של מערך הפצה באסיה הכולל את סין, קוריאה, טייוואן, סינגפור והודו. כאשר החברה תשלים את בניית מערך ההפצה, פוטנציאל ההכנסות של YET יגדלו בצורה משמעותית וגם היקף העסקאות הוא משמעותי יותר.
אז פוטנציאל - יש, שוק - יש, הדבר האחרון שחסר על מנת להצליח הוא ניהול טוב.
במאי 2006 מכרה החברה את מבנה המשרדים בבעלותה בראש העין תמורת 37.3 מיליון שקל (שהניב לחברה רווח הון של 4.1 מיליון שקל) ובמקביל שכרה מהרוכש את הבניין לתקופה ארוכה. בכסף שנכנס לחברה, החברה פרעה התחייבויות לזמן ארוך ושיפרה בצורה משמעותית את איתנותה הפיננסית.
בשנת 2006 הרוויחה החברה סך כולל של 6 מיליון שקל (1.9 מיליון שקל בניטרול מכירת הבניין), אך השיפור שחל ברבעון הרביעי (לאחר מכירת הבניין) יש בו כדי להצביע על השינוי. ברבעון זה החברה הציגה רווח תפעולי של 2.6 מיליון שקל (סך הרווח התפעולי בשנת 2006 עמד על 3 מיליון שקל) וזה היה הפרמטר המרכזי ששנת 2007 היא שנת המפנה עבור החברה.
ניהול החברה מאז שנת 2000 היה דיי בעייתי. במהלך השנים, נתקבלו החלטות אומללות והחברה הבינה באיחור שההשקעה ב- Memcall לא מניבה פירות, ושהוצאות המימון נוגסות היטב ברווחי החברה, ואז ברבעון השלישי של שנת 2006 הגיע השינוי.
טרם פרסום הדוחות, נסחרה החברה מתחת להונה העצמי. כיום, לאחר פרסום הדוחות, מכפיל ההון של החברה הוא 1.1-1.2 בלבד, המשקף לחברה המשך יציבות. לדעתי, השוק לא מזהה את פוטנציאל הצמיחה האדיר הטמון ברובוגרופ ולכן החברה מתומחרת בחסר עמוק לעומת הפוטנציאל הטמון בה.
*מאת: זאב תומר קורנפלד *הערה: אין בנכתב לעיל המלצה לפעולות בניירות ערך. כל הקונה/מוכר ניירות ערך על סמך הסקירה לעיל לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו. כותב סקירה זו עשוי לבצע פעולות בני"ע המוזכרים.