משפט: בעל השליטה ב-TRD נעצר ושוחרר בערבות
שופט בית משפט השלום בתל אביב, שיחרר אמש בערבות את בעלי השליטה בחברת TRD ( טי.אר.די ), צבי דוידוביץ וישראל רמות. השניים נחקרו על ידי הרשות בחשד שידעו על האפיקים הספקולטיביים בהם הושקעה תמורת ההנפקה, ידעו על ההפסדים החדים שנוצרו בתיק והסתירו פרטים אלה מציבור המשקיעים, והפרו את חובות הדיווח המוטלות עליהם בחוק ניירות ערך.
על פי החשד, הסתירו החשודים מהמשקיעים את העובדה, כי רובם ככולם של כספי ההנפקה, בסך כולל של 39 מליון שקל, מושקעים באפיקים ספקולטיביים. החשודים הסתירו מציבור המשקיעים את תנאיהם וטיבם של המכשירים הפיננסיים - אופציות ונגזרים, בהם הושקעו כספי החברה, ובכך הסתירו מציבור המשקיעים את הסיכון אליו חשופה החברה בגין אפיקי ההשקעה אליה נכנסה.
בנוסף, החשודים הסתירו מציבור המשקיעים את הגידול שחל במהלך חודש ספטמבר 2006 בהיקף ההשקעה באפיקים ספקולטיביים, פעולה שהגדילה עוד יותר את הסיכון אליו הייתה חשופה החברה. ולבסוף, הם הסתירו מציבור המשקיעים את הפסדי העתק שנגרמו לה כתוצאה מההשקעות הספקולטיביות אליהן הכניסו את כספי החברה, השקעות במסגרתן הפסידה החברה יותר מ-60% מתמורת ההנפקה (שהתקיימה כבר לפני מספר חודשים), הפסדים אשר גרמו למחיקת ההון העצמי של החברה.
דוידוביץ ורמות חשודים בהכללת פרטים מטעים בדוחות במטרה להטעות משקיע סביר - סבירות לפי סעיף 53(א)(4) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, עבירות שהעונש הקבוע בצידן עומד על 3 שנות מאסר וקנס משמעותי.
פרשת TRD התפוצצה בשבוע שעבר, כאשר רשות ניירות ערך גילתה שהפסדים כבדים שנגרמו לחברה כתוצאה מהשקעות פיננסיות לא דווחו לציבור וחייבה את החברה לדווח עליהם לאלתר. הרשות פעלה במהירות ובנחישות ופתחה בחקירה שהפכה אתמול לגלויה, שעה שדוידוביץ ורמות שוחררו, כאמור, בתנאים מגבילים הכוללים: צו איסור יציאה מהארץ, הפקדת דרכון, איסור יצירת קשר עם המעורבים בפרשה והפקדת ערבות בנקאית.
נזכיר, כי עד לשנת 2006 הייתה TRD, העוסקת בתחום רפואת השיניים חברה פרטית. בחודש אפריל 2006 גייסה החברה 42 מליון שקל מציבור המשקיעים, בהנפקה של מניות ואג"ח להמרה, והפכה לחברה ציבורית בבורסה בתל אביב.
על פי התשקיף שפרסמה החברה, ייעוד תמורת ההנפקה היה "למהלך העסקים הרגיל של החברה וכפי שיקבע מעל לעת על ידי הדירקטוריון של החברה".
מממצאי החקירה, עולה כי החברה השקיעה את כספי ההנפקה, בסך של כ-40 מליון שקל, באמצעות חברה חיצונית, באפיקי השקעה שונים, ביניהם אפיקים ספקולטיביים אשר כללו השקעה באופציות ונגזרים.
עוד העלתה החקירה, כי החל מסוף חודש אוגוסט 2006 ואילך, חלה התדרדרות חדה בשווי כספי ההנפקה של TRD. בסוף ספטמבר הסתכם ההפסד בתיק ב-6.8 מיליון שקל והתרחב עד לכדי הפסד של 25 מליון שקל ב-19.12.06. בסיכומו של דבר, איבדה החברה יותר מ-60% מכספי ההנפקה, וזאת במשך תקופה של כ-3.5 חודשים בלבד.
עוד העלתה החקירה, כי זמן קצר לאחר שהחלו להיווצר בתיק הפסדים, הגדילה החברה בצורה משמעותית את משקל האופציות והנגזרים בתיק, מהלך שהפך את התיק לספקולטיבי ביותר, וגרם להאצת הירידות בשווי התיק.
יצוין, כי באמצע חודש דצמבר 2006, לאחר שהחברה נדרשה על ידי רשות ניירות ערך לדווח לציבור המשקיעים אודות היקף ההפסדים שנוצרו לה, צנח שער מניית החברה בכ-60%. לאחר הורדת הריבית של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ביום שני האחרון, עלו מניות החברה ב-13.5%, בעקבות עלייה חדה יחסית בשער הדולר מול השקל וצימצמה את ההפסדים שרשמה המניה והחברה בגין הפוזיציה הפתוחה שלה על הדולר.