שוקי המטבעות: על סיכוי שהסוחרים יתפסו בלי מכנסיים
האמרה לפיה - ההיסטוריה חוזרת על עצמה, מוכרת לכולנו, אולם בשוק המניות והמט"ח היא מקבלת משנה תוקף. זאת, מכיוון שהטעויות שנעשות כיום על ידי סוחרים חוזרות על עצמן כבר מאות שנים ועוד יחזרו כל עוד ימשיכו סוחרים לנסות את מזלם בבורסות ובשווקים הפיננסים בעולם.
הסיבה לכך היא שלמרות הקדמה, המחשוב,זרם מידע, האינטרנט והתקשורת, טבע האדם בבסיסו לא השתנה וגם לא ישתנה, עובדה שמעצימה את חשיבות הפסיכולוגיה והמשמעת העצמית בתהליך קבלת ההחלטות. המסקנה היא, כי התנהלות השווקים חוזרת על עצמה כמו גלגל ונגזרת מפעולות הסוחרים ולכן ניתנת לניתוח. אגב, זהו בסיס גישת הניתוח הטכנית הגורס שבסך הכל ההחלטות והפעולות של כל הסוחרים בזמן נתון, משתקפת בתנועת המחירים עצמם. כל אותן תבניות מוכרות בגרפים הן בסך הכל השתקפויות ויזואלית של כל אותן טעויות שחוזרות על עצמן באופן מדויק פעם אחר פעם.
כיצד בא הדבר לידי ביטוי ורלוונטי לסוחרים הפעילים ממש בימים אילו? כידוע, אנו מתקרבים בצעדי ענק לסוף השנה והסוחרים ברחבי העולם מתכוננים לחגיגות חג המולד ולשופינג המטורף המאפיין תקופה זו. בפעם הקודמת שמהאמריקנים יצאו לחופשת חג ההודיה, ב-23.11 עמד היורו דולר על רמת ה-1.29. בזמן שהסוחרים האמריקנים בילו את אותו סופ"ש מחוץ לשוק והתמודדו עם תרנגולי הודו מפוטמים, נצלו את חוסר הנזילות בשוק מקבליהם האירופאים וקנו אירו בכמויות אדירות.
פעילות שהביאה אז לפריצה המפורסמת, והביאה את המטבע לשיאים חדשים בדיוק כמו אין סוף פריצות מוצלחות שקרו בעבר.
על פי התנהלות השוק בימים האחרונים ישנו סיכוי טוב שגם הפעם תחזור ההיסטוריה על עצמה והרבה סוחרים ימצאו עצמם עם המכנסים למטה, בזמן שיהיו עסוקים בבילוי ומסיבות סוף השנה. ברור שמשהו מתבשל. השוק תזזיתי ועצבני וניכרת פעילות ערה של איסוף סחורה וקניות. כאמור השוק במגמת עליה ונראה שהירידות שאפינו אותו בשבועיים האחרונים נבלמו בטווח המקובל בדיוק כמו שהערכנו בסקירות הקודמות. אז ציינו את רמות ה-1.30-1.31 (50% מהמהלך הקודם), כיעדי מחירים לבלימה ושכעת מהוות רמות תמיכה חשובות. חיזוק נוסף לכך ניתן לקבל מהכלים הטכניים בהם הממוצעים הנעים המאשרים את הכיוון והמגמה ומספקים תמיכה.
ובנוסף מתנד ה-stochastic אשר יצא ממצב של מכירות יתר(רמת ה-20 ומטה), פונה מעלה ומחזק את ההנחה שהמכירות נבלמו והתיקון מאחורינו. נראה שהשוק בשל למהלך חד בטווח הזמן המידי ,אולי אף בימים הקרובים וסביר ונראה את המטבעות האירופאים משיטים בגבהים חדשים ובעוצמות להם הורגלנו בחודש נובמבר. כאמור גדלה הסבירות לניסיון ראשון לפחות לתקוף את רמת ה- 1.3370-השיא האחרון ביורו דולר.
בהנחה שניסיון זה יצלח סלולה הדרך צפונה לרמת ה-1.35, סביר שהחוזק בשוק יורגש בכל צמדי במטבעות הנסחרים מול הדולר. מבחינה פונדמנטלית, ביום שני האחרון התפרסם בארה"ב נתון החשבון השוטף וקבע שפל שלילי חדש שהיה גרוע מהצפי. הדבר הוסיף לסנטימנט השלילי לדולר בתקופה האחרונה, ונתן תירוץ טוב לסוחרים לחזור ולפתוח פוזיציות כנגדו ואלה הביאו לסיום התיקון.
במהלך השבוע צפויים להתפרסם נתונים כלכליים חשובים מאוד ובכמות גדולה . סביר ואלה יתמכו במגמת המחירים בשוק ויהיו הדלק למהלך הקרוב. קצרה הכתבה מלהכיל את כל הנתונים וכל המעוניין מוזמן לבקר באתר אפיקס על מנת לסקור את יומן הנתונים המלא. ההתמקדות צריכה להיות באותם נתונים שצפויים להתפרסם ביום שישי הקרוב בארה"ב ,15:30 ו-17:00 שעון ישראל.
בין הנתונים החשובים ניתן למצוא את University of Michigan Consumer Confidence Sentiment או בעברית סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן. אוניברסיטת מישיגן מפרסמת את סקר מדד אמון הצרכנים פעמיים בחודש. הסקר מצביע על נכונותם של הצרכנים להוציא כסף וחשיבותו הגבוהה באה לידי ביטוי בכך, שבאופן סטטיסטי תואם מדד זה את התמ"ג הריאלי ואת מדד הצריכה וההוצאה הפרטית טוב יותר מאשר מדד אמון הצרכנים של "ועדת ההנהלה". בדומה למדד אמון הצרכנים של "ועדת ההנהלה", גם סקר זה משמש לניבוי שינויים פתאומיים בתבניות הצריכה וגם הוא מורכב משני מדדי משנה: אמון הצרכנים ביחס למצב הנוכחי וביחס לציפיותיהם העתידיות.
לסיכום, הייתי אומר שכדאי מאוד לעקוב בדריכות אחר התנהלות השוק בימים הקרובים, לבנות תוכנית פעולה לכניסה וכמובן ליציאה על בסיס הוראות לקטיעת הפסד.
ובנוסף, יש לזכור שחובה ללמוד מתקדימי העבר על מנת להפיק רווחים בהווה ובעתיד, ולכן להיות היסטוריון חשוב לא פחות ואולי אף יותר מאשר להיות אנליסט או כלכלן . אם השוק יתנהל כמצופה גם הפעם מובטח לסוחרים הנבונים שנכחו בשעורי ההיסטוריה דמי חנוכה וסיפוק רב.
*מאת: רובי סלם, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר בחברת אפיקס מט"ח.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי.