בבורסה סיכמו שנה חלומית; מקווים לא להתעורר ב-2006

שנה חלומית עברה על הבורסה ברחוב אחד העם. מרבית המדדים והעיקריים שבהם רשמו תשואות דו סיפרתיות והסבו רווחים לא מבוטלים למשקיעים, לפעילים לא נותר לפלל לשנה נוספת שכזאת
דרור איטח |

תמה שנת 2005. אמנם באופן רשמי תסתיים ב-31 לדצמבר, אך היום (ה') זהו יום המסחר האחרון בשנה וללא ספק יום מלא עניין. לאחר מרתון שנמשך כחודש וחצי במהלכו זינקו מדדי הבורסה לרמותיהם הגבוהות מעולם, נעצר בשבוע האחרון הקטר התל אביבי וצפינו במימושי רווחים. שנה חלומית עברה על הבורסה ברחוב אחד העם. מרבית המדדים והעיקריים שבהם רשמו תשואות דו סיפרתיות והסבו רווחים לא מבוטלים למשקיעים.

את שבוע המסחר האחרון פתחו המדדים העיקריים בעליות, זה שלא סימן על העתיד להתרחש בהמשך השבוע. המגמה החיובית התחלפה במימושי שערים שארכו כ-3 ימי מסחר רצופים, אפשר להסתכל על מימושים אלו כהתנהגות טבעית לקראת סיום השנה במיוחד כאשר בסוף השבוע נכונה למשקיעים פקיעת האופציות לחודש דצמבר.

ניתן להסביר את הירידות בדרכים רבות ולא חסרים התירוצים. אך בואו נביט מה עבר עלינו בשבוע האחרון.

כאמור, את השבוע פתחו המדדים בעליות שערים. במהלך יום המסחר נעה הבורסה בין עליות לירידות אך הצהרה חיובית ביותר של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר והמלצה חיובית למשק הישראלי מכיוונו של בנק ההשקעות UBS תידלקו את המדדים ושלחו אותם צפונה עד לסיום.

ביום שני הכריז נגיד בנק ישראל על גובה הריבית במשק לחודש ינואר 2006. הערכות הכלכלנים והאנליסטים היו חלוקות. טווח התחזיות נע בין העלאת הריבית ב-0.25% לבין הותרתה כל כנה ללא שינוי.

לאחר שלוש העלאות רצופות בהם עלתה הריבית ב-1%, החליט פישר להותיר את הריבית ללא שינוי על רמת 4.5%. עד נקודת זמן זו הבורסה נסחרה בעליות שערים קלות, וההודעה על הריבית הייתה יריית הפתיחה למהלך הירידות בימים הבאים.

בשני ימי המסחר הבאים נמשכו ירידות השערים בבורסה. הערכות בשוק זוקפות את הירידות בפדיונות גבוהים במיוחד שנרשמו השבוע בקרנות הנאמנות, אין מספר מדויק, אך על פי הערכות פעילים מקומיים עשוי להגיע גל הפדיונות השבועי (כולל יום ה') לכמיליארד שקל. ברקע לפדיונות עומדת ככל הנראה העלאת המיסוי על ניירות ערך בראשון לינואר 2006. מס רווחי ההון יעלה מ-15% כיום לכ-20% בשנה הבאה.

על מנת לתת למשקיעים אפשרות לשלם מס של 15% על רווחיהם עד ל-2006 נתנה רשות המיסים את האפשרות לבצע מכירה רעיונית של ניירות הערך ב-2005. כלומר, כל המחזיק בנייר ערך, יודיע בכתב לברוקר שלו כי הוא מעוניין לבצע מכירה זו. בכך רצתה הרשות למנוע זעזועים בימי המסחר האחרונים. לא ניתן עתה לקבוע האם השיטה עבדה אך לפי הפדיונות של השבוע האחרון הצלחתה עומדת בספק.

פעילים רבים הסבירו כי המשקיעים העדיפו לבסוף לבצע מכירה אמיתית ולא רעיונית ולארגן את תיק ההשקעות שלהם מחדש. אחת הבעיות שטמנה בחובה השיטה היא, שהמכירה אמנם רעיונית, אך תשלום המס משולם מראש ובמזומן. כשאין המשקיעים יודעים האם בסופו של דבר אכן ירוויחו מההשקעה (עלולה לרשום תשואה שלילית ב-2006).

נציין כי חודש דצמבר התאפיין בפעילות ערה כשמחזורי המסחר הממוצעים עקפו את רמת מיליארד השקלים ליום. בשבוע המסחר האחרון התגברה הפעילות ומחזורי המסחר הממוצעים עקפו את רמת 1.1 מיליארד השקלים, כשאנו מנטלרים את יום הפקיעה שעקף את רמת שני מיליארד השקלים ושמונה מאות מיליוני השקלים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה