הפועלים: קטנו הסיכויים למגמה של פיחות בטווח הארוך

זאת, לאחר שהעלאת הריבית השקלית ב-0.5% בנובמבר, ספקה לשוק המט"ח המקומי איתות ברור כי בנק ישראל לא יאפשר פיחות בשקל. לאומי: לאור מדיניות בנק ישראל ומגמות המסחר בעולם צפוי השקל לשמור על חוזקה יחסית
דרור איטח |

לאחר חודש של מגמה שלילית במטבע האמריקני שב הדולר להתחזק למול השקל בשבוע החולף. אך, לאחר ארבעה ימי מסחר של עליות, רשם ביום המסחר החמישי והאחרון של השבוע ירידה חדה של 0.84% שמחקה כמעט לחלוטין את העליות של כל השבוע.

הרקע לעליות בשבוע החולף היו שוב בהתאם לאווירה במסחר העולמי במטבעות. הערכות בעולם להעלאות נוספת בריבית הדולרית, חיזקה את המטבע האמריקני למול העיקריים בעולם ולמול השקל בפרט.

בזירה המקומית זכה הדולר לדחיפה, לאחר פרסום אשפוזו של ראש הממשלה, אריאל שרון, בתחילת השבוע. אך בהמשך כשהתברר שמצבו הרפואי תקין, בתוספת נתוני מאקרו חיוביים שפורסמו על המשק הישראלי, לא התחזק המטבע למול עמיתו הישראלי.

פערי הריביות

מחר צפוי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר להודיע על גובה הריבית הבסיסית במשק לחודש ינואר הקרוב. בשונה מהחודשים האחרונים, אין החודש תמימות דעים בקרב כלכלני השוק והערכות נעות בין הותרת הריבית על כנה לבין העלאה נוספת בשיעור של 0.25%.

מבחינת הערכות בעד ונגד עולה, כי הנתונים הכלכליים תומכים בהותרת הריבית על כנה. אך מנגד, האינפלציה מראשית השנה, מגמת הריבית בארה"ב וחשש מחוסר יציבות פוליטית, כל אלה תומכים בהעלאה של הריבית.

במבט לעתיד

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר תמשך הרגיעה בשוק המט"ח הישראלי והשקל יסחר ביציבות. התחזקותו החדה של הדולר בעולם השבוע ואשפוזו של ראש הממשלה, השפיעו על המסחר בשקל בשיעור מתון יחסית, והעידו על חוזקו של המטבע המקומי, למרות שפער הריביות בין הדולר והשקל ירד בשבוע שעבר לרמה של רבע אחוז בלבד.

באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. זאת, לאחר שהעלאת הריבית השקלית בחצי אחוז בסוף חודש נובמבר, ספקה לשוק המט"ח המקומי איתות ברור כי בנק ישראל לא יאפשר פיחות בשקל, שעלול לגרור עלייה ברמת האינפלציה. בנוסף, השקל צפוי לקבל תמיכה מהמשך זרימת הון לישראל, ומהתחזיות של בתי השקעה ובנקים גדולים ברחבי העולם, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו בשוק הבינלאומי.

בענף מחקר שוק ההון בבנק לאומי מסבירים כי שער החליפין שקל-דולר מושפע בין היתר מהיקף הייצור התעשייתי. סחר החוץ של מדינת ישראל הינו גדול יחסית לתוצר, ומרכיב מרכזי מהייצור התעשייתי מופנה לייצוא סחורות אשר בסופו של דבר כרוך במכירות מט"ח על ידי יצואנים, דבר התומך בשקל. לדברי כלכלני הבנק, בחודשים האחרונים אנו עדים להתמתנות בקצב הגידול של הייצור התעשייתי, מקצב גידול שנתי של כ- 8% בשלהי 2004 לכדי כ-4.5% לאחרונה. לאחר השיא בקצב הצמיחה העולמי (5%) בשנת 2004, הרי שבשנת 2006 צפוי קצב הצמיחה העולמי להיות דומה לזה של 2005 (כ-4.3%). עם זאת, המשק האמריקאי, המהווה יעד יצוא מרכזי ישראלי, צפוי להתאפיין דווקא בירידה בקצב הצמיחה. בשל כך, ישנו פוטנציאל להתמתנות נוספת של קצב הייצור התעשייתי, מעבר להתמתנות שאנו עדים לה בחודשים האחרונים. בהתאם, הפעילות הריאלית במשק (ייצור ויצוא) בשנת 2006 תתקשה לתמוך בשקל באותה מידה שאותה ראינו בשנת 2003. בלאומי מעריכים כי לאור מדיניותו האקטיבית של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם צפוי השקל לשמור על חוזקה יחסית.

בחדר המסחר של פורקסיה מעריכים כי פוטנציאל הייסוף לא הסתיים, וכי שמירת פער הריביות על כנו רק תעצים מגמה זו ותעלה את מפלס הוודאות בשווקים. פרמיית וודאות זו במקביל להיחלשותו של של האמריקאי במהלך 2006 (רבעון 2), ובהנחה כי תוצאות הבחירות לא יהוו הפתעה-אלה צפויים להערכתינו להביא לקטליזטור בדמות שע"ח 4.40-45 בסוף השנה (2006).

בבית ההשקעות לידר מעריכים כי בטווח הקצר של החודש הקרוב הרגיעה בתחום שערי החליפין תימשך. יחד עם זאת מעריכים, כי בחודשים פברואר ומרץ מגמת הפיחות המתון צפויה להתחדש, זאת עקב עלייה נוספת בריבית הפד בסוף ינואר לרמת ריבית בנק ישראל, וחשש מסוים לשינוי אפשרי במדינות הפיסקלית בהתקרב מועד הבחירות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה