עשרת האירועים שעשו את שנת 2005
שנת 2005 עברה עלינו לטובה. בשנה זו נרשמה הטבה בפעילות הכלכלית במשק ובבורסה לניירות ערך בפרט. אירועים רבים ליוו את הכלכלה והפוליטיקה הישראלית בשנה האחרונה, חלקם השפיעו במידה רבה על התנהלותה של הבורסה המקומית ולחלקם הייתה השפעה מועטה. נציין כי כל האירועים המהותיים ביותר של השנה חלו במחצית השנייה של 2005.
ב-Bizportal ריכזנו את עשרת האירועים החשובים ביותר שנרשמו השנה ובחנו את ההשפעה שהם ייצרו על המשק בכלל ועל שוק ההון בפרט. (האירועים שיוצגו כאן, נכתבו בסדר כרונולוגי ללא קשר למידת השפעתם).
מינוי סטנלי פישר לנגיד בנק ישראל - 2.5.2005
בחודש אפריל השנה, כשכהונתו של הנגיד הקודם, דוד קליין, הייתה לקראת סיום, נפתחה בורסת ההימורים וחזינו בספקולציות רבות על גבי דפי העיתונות. על תפקיד זה התמודדו לפחות 3-4 מתמודדים ראויים ומוערכים. אך הערכות לחוד ותוצאות לחוד. שר האוצר דאז, בנימין נתניהו טרף את הקלפים ואייש את התפקיד מבחוץ.
נתניהו הביא את סטנלי פישר, פרופסור לכלכלה, בעל שם עולמי שכיהן בתפקידים בכירים בבנק העולמי, ובקרן המטבע הבינלאומית. מינויו של פישר גרר תגובות רבות במשק הישראלי. המתנגדים למינוי טענו שיש מספיק כלכלנים בכירים בישראל שיכולים לאייש תפקיד זה ואין צורך להביאו להביאו מחוץ לגבולות ישראל. הם הוסיפו וטענו כי פישר שלא היה אזרח ישראלי אינו מכיר את הכלכלה המקומית לעומקה ולא יסתדר עם המנטליות. אך מנגד, נתניהו ותומכיו טענו לרכש מוצלח. לדבריהם, בעידן הכלכלה הגלובלית, כדאי מאוד למנות לתפקיד הנכבד אישיות הנהנית מיוקרה בינלאומית כדוגמת פישר.
פרשת הסוס הטרויאני - 29.5.2005
בסוף חודש מאי התפוצצה פרשה שהרעידה את עולם אבטחת המידע הישראלי. לאחר חקירה שנמשכה כחצי שנה, פשטה משטרת ישראל על משרדיהם של שורת חוקרים פרטיים בכירים, בחשד לריגול תעשייתי באמצעות תוכנת מחשב. התוכנה שתלה "סוס טרויאני" במחשבי חברות מסחריות, משרדי פרסום ויחסי ציבור. בין הקורבנות נמנו חברות ציבוריות מהגדולות במשק ביניהם, בזק, פרטנר, ושטראוס עלית. מנגד, נעצרו מנהלים בכירים של חברות גדולות במשק בחשד שקיבלו את המידע.
ביטול רצועת הניוד - 9.6.2005
כחודש לאחר כניסתו לתפקיד, ביטל נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר את רצועת הניוד של שער החליפין מול סל המטבעות. צעד זה שברובו סימלי, ביטל את מדיניות בנק ישראל אשר הייתה נהוגה בעבר, לפיה יתערב הבנק במסחר במטבע חוץ במידה ושער החליפין של השקל יחרוג, בעלייה או בירידה, מגבולות רצועת הניוד.
מהלך זה, כאמור, היה סימלי בלבד מכיוון שמאז שנת 1997 לא התערב בנק ישראל במסחר במטבע חוץ וגבולותיו התרחבו עד כדי תנודה של 60% בין הקו העליון לתחתון. כך שעיקר המהלך היה בכדי לסווג את שוק מטבע החוץ הישראלי כשוק חופשי, ללא התערבות, בדומה לשווקים האחרים בעולם.
קריסת רשת קלאבמרקט - 12.7.2005
בחודש יוני השנה הגישה רשת המזון בקשה להקפאת הליכים בבית משפט. קריסתה של החברה נמנתה בין הקריסות הגדולות של העשור. אמנם מבחינת היקף החובות נרשמו קריסות גדולות יותר, אך במקרה של קלאבמרקט, כמות הגורמים הנפגעים מנפילתה הייתה גבוהה הרבה יותר מקריסות אחרות. רמת החוב לספקים עמדה על 1.38 מיליארד שקל ומאות ספקים קטנים ובינוניים עמדו בפני פשיטת רגל.
בין ספקיה של הרשת נמנו מספר חברות בורסאיות דוגמאת שטראוס עלית, אסם ושמן תעשיות, זאת בנוסף לבנק לאומי שהיה המממן העיקרי של הרשת. לימים שינתה הפרשה את מפת רשתות המזון המקומיות. במכרז שנערך למכירת הרשת זכתה חברת שופרסל כששילמה סכום המתקרב לכמיליארד שקל בעבור קלאבמרקט.
כעת ניצבת שופרסל כאחת מתוך שתי רשתות המזון הגדולות בישראל עם נתח שוק של 37% (לערך). כנגד המיזוג נשמעו קולות רבים כשהטענה העיקרית הינה לפגיעה בתחרות. הממונה על ההגבלים העסקיים דאז, דרור שטרום פירט את החלטתו לאשר את המיזוג בכך שהאלטרנטיבה העומדת מולו הינה פירוק הרשת ועל כן עדיף המיזוג עם שופרסל.
אישורה של רפורמת בכר בשוק ההון - 19.7.2005
כשנה לאחר שהוצגו עיקרי הרפורמה על ידי שר האוצר דאז, בנימין נתניהו ומנכ"ל משרדו, יוסי בכר, אישרה ועדת הכספים של הכנסת את הרפורמה שבמרכזה הפרדת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מהבנקים. מטרת המהלך היה לפזר את ריכוזיות הבנקים בשוק ההון.
הבנקים, שלטו במעל ל-90% בחסכונות של הציבור בקופות הגמל וקרנות הנאמנות, כשהטענה העיקרית נגדם הייתה שהסיכוי שלקוח יכנס לסניף בנק ויוצע לו לרכוש קופ"ג או קרן נאמנות של בנק או ברוקר אחר הוא כמעט בלתי אפשרי. בועדה נטען שמצב זה מונע תחרות בשוק ההון ונמנע מהלקוחות לרכוש קרנות או קופ"ג על בסיס השוואתי של תשואות.
התפטרותו של שר האוצר ביבי נתניהו מהממשלה - 7.8.2005 כשנתיים לאחר שהתמנע לתפקיד שר האוצר, הפיל בנימין נתניהו פצצה על המשק הישראלי, כשהגיש מכתב התפטרות לראש הממשלה. נתניהו, שר אוצר מוערך שהוביל במהלך הקדנציה שלו מספר רפורמות חשובות, והפרטות במשק הישראלי, התנגד לכל אורך הדרך לתוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה.
כשבוע לפני יישום תהליך ההתנתקות, ניסה נתניהו לזעזע את המערכת אולי בניסיון אחרון בכדי למנוע את יישומה. שוק ההון המקומי הגיב בצורה חדה להודעת שר האוצר, הבורסה נפלה ב-5%, איגרות החוב של המדינה ירדו בחדות, האופציות על הדולר זינקו ב-2%. החשש בשוק היה לעצירת התהליכים הכלכליים אותם הוביל נתניהו, אותם תהליכים שחיזקו את השוק המקומי מאז התמנה לתפקיד.
יישום תהליך ההתנתקות יוצא לדרך - 15.8.2005
ללא ספק האירוע המשפיע ביותר של השנה. לאחר מספר חודשים של הכנות והתנגדויות רבות, ראש הממשלה, אריאל שרון, הוציא לפועל את תוכניתו לפנות את יישובי רצועת עזה. האירוע שזכה להד עולמי וסוקר על ידי רשתות התקשורת הגדולות בעולם, הלחיץ לא מעט פוליטקאים שחששו מתוצאות מרות. הימין הקיצוני שהתנגד בחריפות למהלך, איים בהתנגדות קשה לפינוי.
בפועל, הביצוע עבר בשקט יחסי ללא אירועים חריגים. ברצועת עזה הושלמה התוכנית תוך שלושה וחצי שבועות עד לעזיבת אחרון החיילים, בצפון השומרון הסתיימה התוכנית בפינוי מבוא דותן ב-22 בספטמבר. לאירוע הייתה חיובית ביותר על הבורסה המקומית והחלה בדהירה קדימה עד לסיום השנה.
מהפך במפלגת העבודה - עמיר פרץ נבחר לראשות המפלגה - 10.11.05
למרות הסקרים שניבאו ניצחון ליו"ר המפלגה הקודם - שמעון פרס, חל מהפך בליל הפריימריס ויו"ר ההסתדרות עמיר פרץ נבחר ליו"ר החדש של מפלגת העבודה. מיד לאחר היבחרו הצהיר פרץ כי יפעל ליציאה מהממשלה והקדמת מועד הבחירות. פרץ חרט על דגלו את המצע החברתי והעלה אותו לראש סולם העדיפויות.
האג'נדה של פרץ גררה גם את מפלגת הימין (לפני פרישתו של שרון) להצהיר כי תקדיש משאבים רבים לסגירת הפערים החברתיים ולמיגור העוני. יצויין כי בשוק ההון לא אהבו את בחירתו של פרץ והבורסה התל אביבית הגיבה בירידות שערים. שכן, פרץ איש ההסתדרות המוזוהה עם הועדים החזקים איים על הרפורמות שבוצעו בשנים האחרונות.
המפץ הגדול - אריאל שרון פורש מהליכוד - 21.11.2005
שלושים שנה לאחר שהקים את מפלגת הליכוד, כשהוא נחוש בדעתו, פרש ראש הממשלה, אריאל שרון, ממפלגת הליכוד. שרון בכהונתו הנוכחית ביצע מהלכים שמיצבו אותו כאיש מרכז ולא כאיש ימין קיצוני. המהלך המשמעותי ביותר שביצע היתה תוכנית ההתנתקות, כשהוא מפנה שטחים איתם זוהה לאורך כל השנים. שרון הקים את מפלגת המרכז "קדימה" כשימין עומד בינימין נתניהו ומשמאל עמיר פרץ. עד כה נהנת המפלגה החדשה מתמיכה משמעותית של הבוחרים כשהסקרים מנבאים לה ניצחון מוחץ לעומת מתחרותיה.
השבץ הקטן - אריאל שרון לוקה באירוע מוחי קל - 18.11.2005
פחות מחודש ימים לאחר המפץ הגדול, שאותו הוא מוביל, הובהל ראש הממשלה בערב יום א' לבית החולים הדסה עין כרם שבירושלים. לציבור בישראל התבהר עד מהרה ששרון עבר אירוע מוחי. בתוך מספר ימים הובהר כי דובר באירוע מוחי קל בלבד שלא השפיע על תפקודו. הבורסה עמדה במבחן הגבורה של היום שלמחרת, יום שני, וירדה רק ב-0.9%. עם זאת, הציבור למד שהכלכלה הישראלית וגם המערכת הפוליטית, תלויות יותר מתמיד בגורלו של אדם לא צעיר. אך לבסוף, נחשף תיקו הרפואי של ראש הממשלה ורופאיו ציינו כי בריאותו טובה.