אורי פישמן: השווקים בעולם "נדבקו" מהחולשה בארה"ב
שווקי ההון בעולם "נדבקו" השבוע בחולשה של שווקי ארה"ב. השווקים באירופה וביפן, כמו גם השווקים המתעוררים, ירדו בעקבות הירידות החדות בשווקי ארה"ב.
בארה"ב הגיעו השווקים, ביום ה' לרמות התמיכה החשובות ונראה, על פי המסחר של יום שישי, שרמות התמיכה יחזיקו מעמד, דהיינו, נראה שינסו השבוע לתקן חלק מהירידות של התקופה האחרונה וינסו לעלות. במידה והשווקים בארה"ב ירדו מתחת לרמות התמיכה הם יצאו מתחומי הדשדוש שהגדרנו ויוגדרו כשליליים.
מדד הניקיי, אשר ירד ביותר מ-3% בשני ימי המסחר האחרונים, עדיין מוגדר במגמת המסחר עולה, והירידות הן בגדר של מימוש. נראה שמדד הניקיי ניצב על רמת התמיכה הראשונה באזור 13200 נק', ורמת התמיכה הבאה נמצאת באזור13000 נק'.
מימוש טבעי וסביר יכול להביא את מדד הניקיי לרמה 12800-13200 נק' ועדיין הוא יוגדר כעולה. במידה והניקיי יתמך באזור 13200 נק' וימשיך לעלות נראה בו שיאים חדשים בקרוב מאוד.באירופה המצב דומה לנעשה ביפן. המגמה השלטת הנה מגמת עליות כל עוד המדד ניצב מעל לרמה של 3140 נק'.
שוקי המניות בעולם עברו בשבוע שעבר מימושים חדים בהובלת ארה"ב שם גובר החשש מאינפלציה והמשך עליית ריבית בעקבותיה. הירידות פקדו את כל השווקים כששווקים מתפתחים, שעלו בחוזקה בחודשיים האחרונים סופגים מימוש חד של 3.54% (מדד MSCI). מחירי הנפט ירדו בשבוע שעבר ב-6.64%.
יפן: מדד הניקיי רשם ירידה של 2.55% לרמה של 13,227.7 נקודות כשברקע הירידות החדות בשווקי ארה"ב. הירידות בשבוע שחלף קטעו רצף של שמונה שבועות של עליות שערים במדד הניקיי.
מגזר הבנקים הוביל את ירידות השערים כשקבוצת מיצובישי-טוקיו רושמת ירידה של 10% (בשבוע שעבר עלתה ב-21%) ובנק מיזוהו יורד ב-5.8% (בשבוע שעבר עלה ב-8.4%). הקמעונאיות הגדולות בלטו בשבוע שחלף בעליות שערים לאור תוצאות כספיות טובות לרבעון האחרון לאור העלייה בצריכה הפרטית ביפן. טושיבה, אחת מיצרניות השבבים הגדולות בעולם דיווחה על העלאת תחזיות הרווח שלה להמשך השנה לאור הגידול בביקוש לשבבים.
בשבוע שעבר פורסם מדד טאנקן לרבעון השלישי, מדד אמון העסקים שהראה רמה של 19 נק' לעומת רמה של 18 נקודות ברבעון קודם ולעומת צפי של 21 נקודות. הנתון יצא מתחת לצפי אך יש לזכור שכל רמה מעל אפס מצביעה על אופטימיות של העסקים ונראה כי כלכלת יפן תמשיך בצמיחה המואצת כשהסיכון הנו בדמות המשך עליית מחירי האנרגיה אשר תפגע בביטחון העסקים.
נתון נוסף שדווח עליו בשבוע שהיה הנו מדד האינדיקטורים המובילים לחודש אוגוסט אשר עמד על רמה של 100% לעומת רמה של 45.5% בחודש יולי, זוהי הרמה הגבוהה ביותר מזה חמש שנים. המדד מודד את ביטחון הצרכנים ואינדיקטורים נוספים, ורמתו הגבוהה מצביעה על נתוני צמיחה חזקים גם לרבעון הרביעי.
בשבוע הקרוב צריכים להתפרסם נתוני המאקרו הבאים: הזמנות של מכונות לחודש אוגוסט ומדד אמון הצרכנים לחודש ספטמבר. היין נחלש ב-0.32% לרמה של 113.93 יין לדולר לאור העלאת הריבית בארה"ב.
אירופה: מדד ה-STOXX50 רשם בשבוע שעבר ירידה של 1.73% בעקבות החשש מהתפרצות אינפלציונית באירופה והאווירה השלילית בשווקי ארה"ב. מניות האנרגיה והמחצבים בלטו בירידות שערים על רקע ירידת מחיר הנפט כשמניית BP בולטת בירידה של 7.65% לאחר שהודיעה כי ההוריקנים קתרינה וריטה גרמו נזק המוערך בסכום של 700 מיליון דולר ולירידה ראשונה מזה שנתיים בתפוקת הגז והנפט של החברה. BP גם הודיעה כי היא מתכוונת למכור חטיבה כימית שלא נמצאת במרכז העסקים שלה בסכום של 9 מיליארד דולר.
חברת Cable & Wireless מפעילת הטלפונים השנייה בגדולה בבריטניה בלטה בירידה חדה של 15% לאחר שדיווחה על ירידה בהכנסות וברווחים. חברות התרופות אסטרה זנקה וגלקסו-סמית בלטו בעליות של 5% ושל 1.6% בהתאמה לאחר העלאת המלצה של דויטשה בנק.
מגמת המיזוגים והרכישות ממשיכה כשבשבוע שחלף דווח על מספר עסקאות כשאריקסון, יצרנית רשתות הסלולר הגדולה בעולם רוכשת את יריבתה הבריטית מרקוני בסכום של 2.3 מיליארד דולר וחברת הרוקחות הבריטית BOOTS רוכשת חברת הפצה של תרופות בסכום של 5.6 מיליארד דולר.
בשבוע שעבר גם דווח כי טלפוניקה, חברת הטלפונים הגדולה בספרד במגעים לרכוש את יריבתה ההולנדית Kpn בסכום של 24 מיליארד דולר. בשבוע שעבר הזהיר נגיד הבנק המרכזי האירופי מפני התפרצות אינפלציונית ואותת כי בכוונתו להעלאות את הריבית באירופה שנמצאת בשפל של 2%.
בצד המאקרו דווח בשבוע שעבר כי הייצור התעשייתי צמח בקצב המהיר ביותר מזה שבעה חודשים בחודש ספטמבר לאור התחזקות הייצוא הנובע בחלקו מהיחלשות היורו כנגד הדולר.
כמו כן דווח כי מדד השירותים התעשייתיים צמח בחודש ספטמבר בקצב המהיר ביותר מזה 14 חודשים כשבנקים חברות תעופה וחברות טלפון מדווחים על גידול בעסקים ואילו מדד המכירות הקמעונאיות רשם ירידה בחודש ספטמבר לאור עליית מחירי האנרגיה. האירו התחזק בשבוע שחלף ב-0.67% לרמה של 1.211 דולר לאירו על רקע החשש להעלאת ריבית באירופה ונתוני מאקרו חלשים בארה"ב.