המדד של הפרופ' זוכה פרס נובל שמאותת שהשוק יקר (כמו ב-2008) - הנה הסיפור

פרשן וול סטריט של Bizportal על מדד ה-CAPE של אחד האנשים הכי משפיעים ונחשבים בוול סטריט. וגם, על המניה הכי חמה כיום במעו"ף
נושאים בכתבה אורמת רוברט שילר

אחד הקוראים שאל אותנו לגבי הטענה שמדד ה-CAPE של הכלכלן רוברט ג'יימס שילר מצביע על כך ששוק המניות "יקר מידי". המדד הגיע לאחרונה לרמה של 27, הרמה בה היה ערב משבר 2008. שילר, לדעתנו, הוא המומחה המשפיע ביותר מכול בני הסמכא בוול סטריט, גם הרציני ביותר.

האיש, שבמשותף עם יוג'ין פארמא ולארס פיטר הנסן זכה בפרס הנובל לכלכלה בשנת 2013, הוא ענק כלכלה אמתי שמשמש כפרופסור באוניברסיטת ייל וכיועץ בכיר להרבה חברות. הוא התפרסם כבר בתחילת שנות השבעים עם עבודת הדוקטורט שלו מ-MIT בנושא מבנה הריבית והציפיות ועם הזמן הפך לאחד הכלכלנים המשפיעים ביותר על שוק ההון ונחשב כאוטוריטה המובילה בתחומי הנדל"ן, הערכת מניות והיווצרות בועות. בשנת 2000 פרסם את הספר Irrational Exuberance (הכותרת לקוחה מהמילים שבהן תיאר נגיד הבנק המרכזי האמריקאי, אלן גרינשפאן, את רמת מחירי המניות בנובמבר 1996) שנחשב כספר חובה בוול סטריט.

רוברט שילר | צילום: גטי אימג'ס ישראל
כאשר שילר מדבר על שוק מניות או נדל"ן "יקר מידי" או "זול מידי", הוא אומר זאת בהשוואה למדדים שפיתח אבל במפורש לא כהמלצה, אבל הכותרות שיוצאות מנאומיו או מאמריו שמדברים על רמות הערכה הן, כמנהג התקשורת בשנים האחרונות, סנסציוניות ובמיוחד כשהוא טוען שיחסית לממוצעים ארוכי הטווח שלו המדדים שלו מחירי המניות או הנדל"ן גבוהים או נמוכים. כדוגמה, שילר הסביר לאחרונה שמדד המכפילים שלו, ה-CAPE, עומד על 27, רמה שיחסית להיסטוריה של המדד הוא גבוה אבל הוסיף במפורש שאין לראות בכך קנה מידה לפעילות משקיעים, בטח לא בטווח הקצר. המדד הזה אגב עמד, בתחילת 2000, על 43.
מהו בדיוק מדד ה-CAPE? בגדול, המדד מחושב כאשר לוקחים את ה 500 S&P ומחלקים את המספר בממוצע של הרווחיות לאורך 10 שנים. אם המספר שמתקבל גבוה מ-16, שהוא המספר שנקבע במחקריו של שילר כממוצע ה-CAPE לטווח הארוך, אז שוק המניות נחשב כ"חורג מעל לממוצע" ואם פחות אז "השוק מתחת לממוצע" וכאמור שילר מזהיר מפני השימוש ב-CAPE לצורך תיזמון של תיקון.

ה-CAPE, לדבריו, נבנה על מנת לעזור בחיזוי התשואות למשקיעי הטווח הארוך ובמיוחד כמכשיר עזר לקובעי המדיניות בבנק המרכזי. בראיון שנתן בינואר 2013 להנרי בלודג'ט (אחד הסוחרים היותר מפורסמים בתקופת הבועה בוול סטריט שנענש והפך לאחד הפרשנים המובילים היום) הסביר שילר שמדובר במכשיר/מודל, שהוא, ביחד עם הכלכלן ג'ון קמפבל מהרווארד, בנו ב-1996 על מנת לשכנע את הבנק המרכזי שיש קשר בין רמות המכפילים לתשואות לאורך זמן.

פרשניה של וול סטריט שב-2000 התלהבו מספרו של שילר, החליטו שמודל ה-CAPE אמור לחזות את המשך המגמה במניות והפכו השימוש בו לכותרת שבה הם משתמשים עד היום בכול עת שבה המדדים "עוקפים" את המדד ולבטח כשנשברים שיאים.

מה הרלוונטיות של המדד כיום? פרשנים רבים שוב משתמשים ב-CAPE מצד אחד כדי להזהיר הציבור מרמת המחירים הנוכחית בוול סטריט ומן הצד השני ממליצים על קבוצת מניות שלדעתם תוביל בתשואותיהן למשקיעים בהן ב-2017 כאשר המניות המובילות בהמלצות המומחים דהיום הן מניות כמו FB, GOOG, AMZN, TSLA, AAPL שאצל כולן, להוציא את AAPL, המכפיל נמצא הרחק צפונה מה-CAPE. כלומר, כאשר באים להעריך במה להשקיע (או לא) ב-2017 צריך לבחון את התמונה כולה ולהתעלם מהכותרות. העובדה שמניה כמו FB נסחרת במכפיל קונצנזוס 2016 של 30 או TSLA שעל פי אנליסטים סופר אופטימיים נסחרת לפי מכפיל 2017 של 113 אינה אומרת מאומה לגבי מחיריהן במהלך 2017.

לפי אתר Dealbook של הניו יורק טיימס רוב התחזיות ל 2017 עד כה חיוביות, CAPE או לא. הם מביאים מדבריו של סאהיל מהטה, מנהל המחקר של תכנית ההצלה של הממשל לאחר משבר 2008, ששכר שירותיהם של אינספור חזאים עבור ההחלטות שהתקבלו בתכנית (כמו ההשקעות ב AIG, GM, סוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק ועוד מאות חברות), "התחזיות שמספקים המומחים למיניהם", אומר מהטה, "גרועות בהרבה מתחזיות רנדומליות".

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

גם סת' מאסטרס, מנהל ההשקעות של Bernstein Global Wealth Management היוקרתית, מוזכר בכתבה. הוא, שעד ל-2012 היה מוציא תחזיות (ומהמדויקות שראינו) הפסיק לעשות זאת בקיץ 2012 (לאחר שקבע שהדאו, בתוך עשור, יגיע ל 20,000), "עולם ההשקעות הולך ונעשה מסובך מידי לתחזיות", אמר אז, "אנחנו יכולים לחזות מגמות ואולי הסתברויות וסיכויים להתפתחויות אבל לחזות את העתיד הופך למשימה בלתי אפשרת".

האיש צודק. בטור הזה אנחנו מנסים להעביר לקוראים, מאז החל תהליך המיזוג בפועל בין מהפכת הטכנולוגיה לכלכלת המיינסטרים, במהלך 2008-9, שמספר המשתנים החדשים לצד הישנים שעוברים שינויים הולך וגדל בכול יום כאשר משקל הציפיות (שאינן בנות כימות) הולך וגדל. החלומות שהביאו לבועת 2000 בתחום הטכנולוגי החלו, ב 2008-9 ותוך כדי המשבר הפיננסי הגדול, להתגשם ולהתממש ובכול תחומי הכלכלה. עכשיו כבר לא שואלים "האם?" אלא "מתי?". מתי ימכרו יותר מכוניות אקולוגיות מרגילות? מתי יצאו התיירים הראשונים לירח? מתי תופיע התרופה לסרטן ולאלצהיימר? מתי תיפטר בעיית המים? ועוד, היום זו בעיה של הערכת הזמן למימוש החלום, לא של חלום. אז נכון, רמות המחירים של מניות מביאות, עם כול שיא חדש, להתקפי חרדה, לפחד גבהים ונוצר תיקון אבל לא מהסוג שחזינו ב 2000. התיקונים קצרים יותר כי להבדיל מאז לא מדובר בחלום שמסתבר לפתע שאינו בר השגה וגורם להתרסקות השוק אלא בחלום שרוב המשקיעים מאמינים בהתממשותו והוויכוח הוא רק לגבי העתוי.

אורמת (סימול:ORA) מגשימה חלום את 2015 סיימה אורמת עם מכירות של 594.6 מיליון דולרים, רווח תפעולי של 164.1 מיליון ונקי של 123.3 מיליון או 1.5 דולר למניה. מאז 2012 רואים שיפור שהולך וגדל בתוצאות העסקיות של החברה והמניה מגיבה בהתאם ומאז תחילת 2012 עלתה בכ-230%. הקונצנזוס מסמן המשך הצמיחה והרווחיות וב 2016-17 מצפה למכירות של 644.6 ו-668 מיליון בהתאמה ורווח למניה של 1.85 ו 2.22 דולר בהתאמה וזה מה שמריץ את המניה שמאז תחילת 2016 עלתה בכ % 44 ומאז תחילת החודש הוסיפה כ-14%.

מאז תחילת השנה נעשו על החברה 5 מחקרים, כאשר השניים האחרונים, במהלך החודש הנוכחי, של אופנהיימר ושל אבונדייל, ממליצים ב"קניה" ונותנים מחירי יעד של 56 ו-60 דולר בהתאמה. אורמת היא חלוצת הפקת אנרגיה גיאותרמית וציוד ההפקה לכך. הסיפור של אורמת אינו רק ספור של הצלחה טכנולוגית ומסחרית אלא גם הסיפור של השתלבות מהפכת הטכנולוגיה בכלכלת המיינסטרים ושיעור למשקיעי חלום שצריכים לקחת בחשבון את פער הזמן בין החלום להתגשמותו. המגזר הגאותרמי הוא תת מגזר של תעשיית האנרגיה האלטרנטיבית שבשנת 2015 סיפקה 13.44% מהחשמל בארה"ב (לעומת 7.8% ב-2000 ו-10.14% ב-2008) כאשר הגאותרמיה "אחראית" לפחות מאחוז (בין 0.3 ל 0.6). כלומר, יצירה תעשייתית קטנה יחסית שמהפכת הטכנולוגיה לצד הסובסידיות המרשימות שנותן לתעשיות האלטרנטיביות הממשל האמריקאי (בעיקר בשל המוטיב האקולוגי) דוחפים בקצב שהולך וגדל קדימה.

אורמת טכנולוגיות הוקמה ב 1994 כחברת בת של אורמת תעשיות שהקימו הזוג המופלא, יהודית ולוסיאן ברוניצקי, ב-1965 והונפקה, ב-2004, בבורסה של ניו יורק (אורמת תעשיות הונפקה בת"א בשנת 1991). בפברואר 2015 "בלעה" אורמת טכנולוגיות את חברת האם בהחלפת מניות. אורמת, שמנוהלת מיבנה ומהעיר רנו בנבדה, עוסקת בגדול בהפקת אנרגיה גאותרמית ובשחזורה. החברה פועלת בשני מישורים, מכירת חשמל ומכירת ציוד הפקה. חטיבת ההפקה מפתחת, בונה ומפעילה תחנות הפקת אנרגיה גאותרמית ותחנות של שחזור אנרגיה, רובם בבעלותה, שאת החשמל המיוצר בהם היא מוכרת. חטיבת המוצרים מעצבת, מייצרת ומוכרת ציוד שמשמש את התהליכים כולל גנרטורים, שירותי הנדסה ותחזוקה גם עבור אחרים ולא רק בתחום הגאותרמי.

מאז יולי 2014 מוביל את החברה יצחק אנגל שהחליף את יהודית ברוניצקי כמנכ"ל. אנגל היה המנכ"ל של ליפמן שירותי הנדסה שנרכשה, ב-2006, ע"י וריפון (סימול:PAY). אנגל, שהוא גם דירקטור בפרוטרום, שימש, עד 2008, כמנהל האופרציה הגלובלית של וריפון. מר אנגל הובא לחברה ע"י קבוצת פימי שמאז 2014 מחזיקה ב-22.22% מאורמת (הברוניצקים מחזיקים גם הם ב-22.22%, מגדל ב-11.22%, קבוצת תשובה ב-5.77%, פסגות ב-5.63%, כלל ביטוח ב-5% וקרנות וואנגארד ב-5.18%). פימי מינתה אז גם את השותף הבכיר שלה, גילון בק, כיו"ר של אורמת במקומו של יורם ברוניצקי (הבן של) ועל העניין הזה כתבנו רבות בעבר כי הטענה שלנו הייתה שעד שלא תוחלף ההנהלה תהיה לחברה בעיה עם המשקיעים.

אורמת נחשבת היום כחברת הגאותרמיה המובילה בעולם. הדרך לכאן לא הייתה קלה והדרך מכאן תהיה קשה לא פחות אבל מה שעומד לזכותה של החברה הוא הידע המצטבר וההנהלה המקצועית בראשותו של אנגל ובניווט המצוין של פימי שגם עליה ועל היכולות של מייסדה ומנהלה ישי דווידי דעתנו ידועה ממזמן. מלבד הצמיחה המרשימה יש עוד כמה דברים שצריכים לעניין משקיעים פוטנציאליים. ראשית, ההתעוררות בתחום הגאותרמי שהנתח הזעיר שלו בעוגת האנרגיה הגלובלית גדל במהירות. שנית, ההתקדמות הטכנולוגית שמורידה את העלויות ומשפרת את האיכות. שלישית, העובדה שהשטח מתמלא במתחרים מה שמסמן עניין גדל. חברות רבות כמו Calpine (סימול: CPN), קבוצת Tata ההודית, Enel Green Power (סימול:ENZ.BE) האיטלקית ועוד מתחרות בהפקה וחברות כמו מיצובישי, טושיבה ופוג'י היפניות, ג'נרל אלקטריק, Exergy מאיטליה ועוד הצטרפו לתחרות בתחום הציוד. רביעית, ככול שהתחום גדל כך גם תופסת החברה עניין גדל והולך של ענקיות אנרגיה (כולל חברות נפט שמתרחבות לאלטרנטיבות) שמחפשות עוד מקורות הכנסה ושעשויות לרצות לרכוש את אורמת שהיא החברה המובילה בתחום (ושרוב מניותיה מוחזקות ע"י מוסדיים שיכולים "לסגור עסקה" כזו). חמישית, אם החברה תשכיל להמשיך ולהוביל אז השילוב בין צמיחה אורגנית מלובה ע"י ההתעוררות בתחום פלוס פעילות M&A היא בהחלט יכולה להפוך לענקית אנרגיה אלטרנטיבית בזכות עצמה.

אז נכון, המניה, לאחר העליות, יקרה לטעמינו האקדמאי ולשיטתנו, החברים שרכשו המניה כשהוחלפה המנייה בקיץ 2014, צריכים למכור חצי מהאחזקה בימים אלה אבל בשום אופן לא את כול האחזקה אלא אם כן הם בטוחים שיחזרו בתיקון הבא.

תגובות לכתבה(40):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    משקיע 27/12/2016 08:52
    הגב לתגובה זו
    שלמה . אנא ראה ההסבר של זמי לגביי המפעל... מה לדעתך אדם מהישוב אמור להבין ? http://www.bizportal.co.il/capitalmarket/news/article/411694 חג שמח
  • מכיר את הראיון, מה השאלה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 28/12/2016 06:30
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    יעקובי 26/12/2016 12:15
    הגב לתגובה זו
    אחרי שתבדוק לעומק הבטחת כמה מילים על טבע ב139 שח
  • אגיע לכך. מה זה ה 139 ש"ח? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 26/12/2016 13:28
    הגב לתגובה זו
  • הוא מתייחס למחיר המניה בארץ בשקלים (ל"ת)
    חיים 26/12/2016 15:12
  • 13.
    Sd 25/12/2016 12:16
    הגב לתגובה זו
    האם הייתה ממליץ בימים אלה למכור חלק בתעודות סל Xlk, Xlf כמו, שאתה ממליץ בora?תודה
  • תעשה חשבון ותחליט ומה הקשר? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 25/12/2016 13:59
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 25/12/2016 13:03
    הגב לתגובה זו
    וכמובן שאיני ממליץ למכור את אורמת או לעשות כל פעולה אחרת בה או בנייר אחר. אל נא תכניס מילים לפי.
  • 12.
    חברות ביגוד 25/12/2016 12:04
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה היקר, מה עובר על חברות האופנה לאחרונה? ירידות חדות בסקטור... אברקרומבי אנד פיצ' יורדת כל יום בחדות, הגיעה כבר מתחת ל- 800 מליון $. גאפ הגדולה גם מתרסקת. גם אמריקן איגל חזרה אחורה אחרי תקופה טובה יחסית. האם זה ספציפי לכמה חברות או שכל השוק משתנה? האם פיננסית הן מספיק חזקות להמשיך לשלם דיבידנדים גבוהים? תודה וחנוכה שמח
  • עניתי וכתבתי, נא לחפש (ל"ת)
    שלמה גרינברג 25/12/2016 14:00
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    WDR 25/12/2016 11:57
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה, מכיר את חברת ה קרנות WDR? מה דעתך עליה? שיעור דיבידנד כזה גבוה (כמעט 10% ביחס למחיר הנוכחי) הגיוני לדעתך או מאיים על היציבות הפיננסית שלה?
  • שלמה גרינברג 25/12/2016 14:03
    הגב לתגובה זו
    מכיר אבל לא עוקב. החברה פועלת בתחום שבו יש חברות הרבה יותר מעניינות ויציבות
  • תוכל לציין בבקשה דוגמאות לחברות כאלה? (ל"ת)
    WDR 25/12/2016 14:32
  • 10.
    GNC 25/12/2016 10:43
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה, האם תוכל בבקשה להתייחס ל- GNC? מה קורה שם ואיך המניה איבדה בערך מחצית משוויה בתוך חודש למרות תחזיות אופטימיות של ההנהלה? קנו פרסומת בסופרבול וזה סימן חיובי, לא?
  • שלמה גרינברג 25/12/2016 16:17
    הגב לתגובה זו
    אני משוכנע שיש לך קשר לאינטרנט. לך לאתר החברה ומשם לקטגוריית INVESTORS RELATIONS, חפש הפרק COMPETITION ותגלה תמונה ברורה של התחרות בתחום. WDR מגדירה עצמה כחברה שמנהלת השקעות ומציעה שירותים פיננסיים. יש, לפי מה שהם כותבים, כ 10,000 חברות שמציעות שירותים אלו בארה"ב. הגדולה ביניהן היא בלקרוק (BLK ), לך לאחד האתרים הפיננסיים כמו NORNINGSTAR (http://financials.morningstar.com/competitors/industry-peer.action?t=WDR®ion=usa&culture=en-US) או https://www.google.com/finance?q=NYSE%3AWDR&ei=j9FfWJj3KZPCUMbdnegK שם תמצא את העיקריים.
  • שלמה גרינברג 25/12/2016 11:34
    הגב לתגובה זו
    בשלוש השנים האחרונות ירדה המניה ב % 80 והגורם העיקרי הוא חוסר הצמיחה, פשוט תבדוק הדוחות, הרבעון האחרון היה רע במיוחד. הסופר בול? זו פרסומת שרבים מוכנים לשלם את המחיר המופקע עבורה בתקווה להעלות המכירות, גם טבע פרסמה שם. הנחיות אופטימיות משקפות התקווה של ההנהלה אבל מה שבאמת קובע הן התוצאות לאורך זמן והתחרות שגדלה. הסיבה לירידה האחרונה היא שהמכירות עד כה ברבעון הנוכחי מצביעות על המשך המגמה ובנק ההשקעות פייפר-ג'פריס שלו קהל עוקבים גדול מאוד, הוריד ההמלצה ומחיר המטרה ל 7 $ (מ 11 $). התחזיות הטובות ניתנו בגלל תוכנית הרה אורגניזציה שהחברה התחילה אלא שבג'פריס מתייחסים לתכנית בפקפוק.
  • תשובה יפה. תודה! (ל"ת)
    WDR 25/12/2016 11:58
  • 9.
    משה 25/12/2016 08:35
    הגב לתגובה זו
    כמו בחיזוי מזג אוויר עדיף להסתכל דרך החלון,בריבית כל כך נמוכה הגנבים בוול סטריט מנצלים את העובדה שאין כרגע לציבור הרחב בחירה ומריצים את השוק,לדוגמה nvda בתוך פחות משנה מ-20$ ל-100+$,בפברואר שנה זו קיבלנו טעימה,לכן זהירות נדרשת,זה לא זמן למודלים.
  • 8.
    מרוב תחכום שכח שאנחנו בריבית אפסית (ל"ת)
    סין הסיכון הרציני 25/12/2016 07:30
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    חניבעל 24/12/2016 17:10
    הגב לתגובה זו
    המניות, מחלקים בבלטות, ומכפילים המספר אריחי הקרמיקה בשירותים.
  • 6.
    משקיע 24/12/2016 11:25
    הגב לתגובה זו
    תודה על תשובתך. אני ממליץ לכל משקיע בביומד לקרוא אותה. בכל אופן האסטרטגיה שלי, כמי שלא מבין בשוק ההון, היא לעקוב אחרי הגופים המוסדיים ואחרי אחזקות מנהלי החברה. אני תוהה כיצד גופים כמו החברות היפניות, הסיניות והפנטגון, משקיעים סכומים כה גדולים (ביחס לשווי החברה), ללא אינדיקציה ממשית יותר ממה שהציבור יודע. הגיונית, קשה לי ליישב את האמירה שלך, שהסיכויים אפסיים, עם ההשקעות הנ"ל. מה דעתך?
  • שלמה גרינברג 24/12/2016 12:27
    הגב לתגובה זו
    מינימליים בהחלט אבל אפסיים? הסכום נקבע לפי הצרכים שסוכמו וללא קשר לערך החברה כך זה תמיד.
  • משקיע 25/12/2016 09:57
    העובדה שההשקעות אינן קשורות לשווי החברה, נשמע לי הגיוני. בכל אופן, בקשר לפלוריסטם, מדובר בחברה שהקימה מפעל עם תשתית ייצור למוצרים שלה. האם נראה לך שזהו מצג שווא בשביל המשקיעים? מחכים לנס... חג שמח.
  • 5.
    יוסף 23/12/2016 18:04
    הגב לתגובה זו
    המודל לא יכול לגלם את העתיד שבו יש משתנים רבים עם קורלציות רבות ובלתי ידועות או צפיות וכפי שנאמר "המוצר החשוב ביותר של הידע המצטבר הוא בורות נוספת" לכל מודל או תיאוריה יש את הפקט הירידה מכוון שעובדות משתנות כל הזמן ויש להם זמן מחצית חיים קצר השלם לא רק שהוא גדול יותר מסך חלקיו אלה הוא גם נעשה שונה מהם לגמרי בציר הזמן ולכן "לאדם מערכי הלב ולאלוהים מענה הלשון ". אני בהחלט חושב כפי שאומר מהטה, "התחזיות שמספקים המומחים למיניהם ,גרועות בהרבה מתחזיות רנדומליות". ולמי שמעוניין להתעמק בנושא אני ממליץ לו לקרוא את הספר "דבר המומחים "
  • משקיע 24/12/2016 16:33
    הגב לתגובה זו
    ויוצא הרבה שהם קצת יותר מדוייקות משל אנליסטים
  • יוסף 28/12/2016 08:34
    חכמים מהמטבע ?
  • 4.
    CJ 23/12/2016 16:05
    הגב לתגובה זו
    יעד אומר האנלסיט על 41 דולר מחיר נכון להיום 32.76 מחזיק ולא ממליץ
  • 3.
    aaa 22/12/2016 15:21
    הגב לתגובה זו
    תודה שלמה על עוד כתבה מחעימה קראתי עכשיו בדיוק מאמר שעוסק בעובדה שמי שהזיז את הראלי האחרון(מאז הבחירות ואף לפני)הן הלגרדס דוגמת מניות הנפט והקומודיטיס(ופחות מלכות הטכנולוגיה ובטח לא הרפואיות)שבוודאי אינן מתומחרות מוגזם...ומשכך מדובר בראלי "בריא" שבהחלט פותח אפשרות לעוד כמה אחוזים יפים למעלה...
  • 2.
    קולומבו 22/12/2016 11:42
    הגב לתגובה זו
    הריבית נמוכה וגם חורגת מהממוצע. לכן גם המדד יותר גבוה וכך צריך להיות.
  • משקיע 24/12/2016 16:30
    הגב לתגובה זו
    הריבית שיש היום , ולכם מותר בהם מכפילים טיפה יותר גבוהים מאשר זמנים שבהם הריבית הייתה 4% כיום אם PE(לא CAPE) של סנופי היה מעל 30 , הייתי מתחיל יותר לדאוג, בנוסף יש את מתנד NYMO
  • משקיע ערך 22/12/2016 15:51
    הגב לתגובה זו
    מדד שילר אינו רק סטטיסטיקה. שתאמר שאינה רלוונטית, בתנאי ריבית כאלו, כשהכסף מחפש להיכן לזרום. מדד שילר, הוא גם הגיון כלכלי - שקובע את השווי הראלי של השוק. ממוצע זה, הוא השווי הסביר לתשלום עבור החברות. מחיר החברה חייב לעמוד בסופו של דבר ביחס לשווי הפנימי שלה. ריבית זולה יכולה להוסיף אחוז קטן, אבל חייב להיות פורפוציה. גם בבועות קודמות אמרו שהכללים כבר לא רלוונטים היום. שהתנאים השתנו. כך קיבלנו את בועל הדוטקום. את בועת הסאבפריים. וכך מתנפחת הבועה הנוכחית. מה שסביבת ריבית יכולה לעשות, היא רק לשנות את התזמון. כשהכסף מחפש לאן לזרום, יקח לשוק יותר זמן להתפוצץ. כמו מכונה שמכניסה אויר לחולה. זה הנשמה. לא נשימה. ויום אחד, בסוף זה קורס...
  • יוסף 23/12/2016 19:54
    לא צריך מודלים בשביל זה . זה דרכה של כלכלה עליות ירידות והתכנסות לממוצע . מערכת כאוטית כגון שוק ההון חיבת מפלות כדאי להמשיך לצמוח אתה צודק שככול שהמפולת מתרחשת לעתים רחוקות יותר היא יכולה להיות קטסטרופלית יותר בדיוק כמו שרפות ענק .
  • שלמה גרינברג 22/12/2016 16:43
    בועת 2000 נוצרה ללא קשר לערכים כלכליים או לשווי פנימי כלל, רק על חלומות ומומנטום. בועת 2007-8 הייתה תוצאה של רמייה נטו. העליות היום מגובות בערך כלכלי פלוס ציפיות להמשך יצירת הערך. יכול מאוד להיות (ואני כותב זאת שוב ושוב) שהעליות הנוכחיות יביאו למומנטום שיתנתק מהערכים טוטאלית ואז יהיה "פיצוץ" כרגע העליות אומנם מרחיקות הערכים מהשווי הריאלי אבל אין שום סימון שהצמיחה, מקרו ומיקרו, לא ימשיכו. מדד שילט מאוד רלוונטי אבל למטרה שבעבורה נוצר.
  • 1.
    משקיע ערך 22/12/2016 11:29
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה. כמו תמיד מרתק. רק להבין יותר, אתה חולק על המושג של שוק יקר ושוק זול. אתה חושב למשל שמנית amzn זה לא בועה ביחס למכפילים? או שאתה מסכים, ורק מדבר על עניין התזמון. שגם שוק יקר יכול להמשיך את המומנטום עד שיתפוצץ. אבל בסוף יתפוצץ. השאלה רלוונטית מאוד למשקיע לטווח רחוק, האם להתחשב בשוק "יקר" או לא?
  • שלמה גרינברג 22/12/2016 16:35
    הגב לתגובה זו
    אני הרי מציין במפורש את AMZN כמניה "יקרה" מאוד שלמרות זאת מומלצת (ע"י רוב האנליסטים הרציניים) לקניה. אם תקרא את הכתבה בעיון תראה (במיוחד במשפט הסיום על אורמת) שדעתי היא שלטווח הארוך השוק האמריקאי יעלה אבל כפי שעשה זאת מאז 2009, עם תיקונים לאורך הדרך, תיקוני הערכה ותיקוני כותרות. השוק האמריקאי יעלה כי תהליך ההתמזגות של מהפכת הטכנולוגיה עם כלכלת המיינסטרים רק בתחילתו. לגבי "יקר" או "זול" זה, בשלב הנוכחי בעין המתבונן. ברור שמבחינת הקריטריונים הכלכליים המקובלים מניה כמו AMZN יקרה מאוד אבל קריטריונים אלו מתגמדים לנוכח הציפיות לעתיד. זה מה שיגרום לתיקונים, חלקם גדולים, לאורך הדרך ואז אני אומר שמי שקנה ORA כדוגמה ב 2014 צריך (לדעתי) למכור מחצית בימים אלו ולהמתין לתיקון אם הוא רוצה לחזור לפוזיציה שהייתה לו. כך אני כותב מאז 2008-9.
  • ברגע שהצמיחה שלה תתמתן , הערך יהיה יותר חשוב (ל"ת)
    משקיע 24/12/2016 16:27