הדולר היציג נחלש ב-0.71%: איסטנבול, אוסטרליה וידיעות על החלפת הדולר השפיעו על המסחר
הדולר ממשיך לאבד גובה במסחר בארץ ובעולם, במקביל לפרסומים היוצאים מוועידת קרן המטבע והבנק העולמי באיסטנבול וידיעות נוספות על רצון של מדינות בעולם להחליף את הדולר בסל של מטבעות או אפילו בזהב. גם העלאת הריבית המפתיעה באוסטרליה היום מחלישה את הדולר.
בארץ נחלש הדולר היציג ב-0.7% לרמה של 3.733 שקלים והאירו רשם ירידה של 0.1% לרמה של 5.497 שקלים. בעולם נחלש הדולר ב-0.53% לרמה של 1.473 דולרים לאירו.
בזירת המאקרו הבנק המרכזי של אוסטרליה הפתיע היום כאמור והכריז על העלאת שיעור הריבית משפל של 49 שנים על רקע התאוששות כלכלת ארץ הקנגרו בחודשים האחרונים.
הריבית באוסטרליה עלתה היום ב-0.25% מרמה של 3% לרמה של 3.25%. בנוסף, אותת הבנק המרכזי של שיעור הריבית צפוי להמשיך לעלות בחודשים הקרובים. אוסטרליה היא המדינה הראשונה מבין מדינות ה-G20 שמעלה את שיעור הריבית. בעקבות המהלך זינק הדולר האוסטרלי לרמה של 88.34 סנט אמריקני לעומת 87.62 סנט אתמול.
מחירי הזהב ממשיכים לעלות ומתקרבים לשיא של 18 חודשים, בין השאר על רקע פרסומים כי מדינות המפרץ הפרסי ניהלו שיחות חשאיות עם רוסיה, סין, יפן והאיחוד האירופאי בנוגע להחלפת הדולר בסל של מטבעות לצורך המסחר בנפט.
במקביל, חוזה לדצמבר על הזהב מטפס לרמה של 1,020 דולר לאחר שאתמול טיפס ב-1.3% בניו-יורק, לרמה של 1,017 דולר. עיתון האינדיפנדנט הבריטי, שדיווח על השיחות, ציין גם כי הידיעה אושרה על ידי גורמים בסין ובמדינות המפרץ. אנליסטים ציינו כי קיימות גם שיחות על שילוב הזהב במסחר העולמי בסחורות, כתחליף לדולר.
"הצמיחה של כלכלת ארצות הברית תהיה מאוד איטית בחודשים ובשנים הקרובות, בתקופה שבה בנקים ימשיכו לפשוט רגל ומוסדות פיננסים אחרים שלמעשה כבר פשטו רגל וממשיכים לפעול בעזרת המימשל יעיקו על התאוששות המשק האמריקני", כך אמר אתמול המיליארדר וגורו ההשקעות ג'ורג' סורוס, המשתתף בוועידת קרן המטבע והבנק העולמי באיסטנבול.
"מוקדם עדיין לדבר על אסטרטגיית יציאה מהמשבר, שפירושה הפסקת המעורבות הממשלתית והמדיניות המוניטרית המרחיבה. הבעיות עדיין רבות וקשות והצריכה הפרטית עוד לא התחדשה וצפויה להמשיך להיות נמוכה עוד שנים רבות ככל הנראה". לגבי הנעשה בעולם כולו אמר סורוס כי "העולם קרוב ליציאה מהמשבר, אך ההתאוששות בארה"ב תהיה אטית יותר. באירופה הנזק לצריכה היה נמוך יחסית לאמריקה, וגם מערכות הרווחה פעלו טוב יותר".