
זכויות הבניה הוגדלו ומתחם הנורית בירושלים ייצא לדרך
במטרה לבנות יותר דירות, עם תשתיות רבות ועם קרן תחזוקה למגדלים, אישרה הוועדה המחוזית תוספת זכויות משמעותית לפרויקט פינוי־בינוי בקריית מנחם, לאחר כישלון בקידום קרקע משלימה
הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים, בראשות שירה תלמי באבאי, אישרה חמש תוכניות חדשות במתחם הנורית שבשכונת קריית מנחם, מהלך המגדיל את מספר יחידות הדיור המתוכננות במתחם מ-1,400 ל-2,265 דירות, לאחר שהתברר כי המודל הכלכלי שהתבסס על קרקע משלימה מחוץ למתחם אינו ישים.
המהלך מבטא מגמה גוברת של היתכנות כלכלית דרך תוספת זכויות בנייה במרכז המתחם עצמו, במקום ניסיון להסתמך על פתרונות חיצוניים מורכבים. הדירות הקיימות, 581 יחידות דיור בשיכונים ישנים ורעועים, ייהרסו לטובת בנייה מודרנית עם ממ"דים, תשתיות חדשות
ותכנון אורבני עדכני.
הפרויקט אינו מסתכם רק בדירות חדשות: המבנים החדשים יתנשאו לגובה של בין 10 ל‑41 קומות, עם חזיתות מסחריות ומבני ציבור בשטח כולל של כ-4,200 מ"ר, ביניהם גני ילדים, בתי כנסת, מוסדות קהילה ועוד.
כמו כן, נקבע כי 92 מהדירות
החדשות יהיו מותנות בהקמת קרן נאמנות לתחזוקה ארוכת טווח של המגדלים, וזאת כדי להבטיח איכות חיים גם בעשורים הקרובים. בתוך כך, תוכננו גם כיכרות עירוניות, מדרכות רחבות ומעברים שיגשרו על הפערים הטופוגרפיים בין רחוב הנורית לרחוב קוסטה ריקה. בסך הכול מוקצים למעלה
מ-23 דונם לשטחים ציבוריים.
- מי מחזיק באלפי דירות בירושלים? השמאי שמלווה את הקרקעות הכי נפיצות בבירה
- המלך צ'רלס או סבתא - למי שייכת הדירה?
הפרויקט מוגש על ידי ארבעה גופים מובילים בתחום הבנייה: בוני התיכון, אפריקה ישראל, טעמן נדל"ן ושיכון ובינוי. הוא תוכנן על ידי מספר משרדי אדריכלים, ביניהם רזניק-איילון, קיקא בראץ, בריידמן אגמון ויגאל לוי, והדבר מעיד על גישה רב-ממדית לפרויקט רחב ההיקף.
לדברי מתכנן מחוז ירושלים במינהל התכנון, האדריכל דן קינן, "תוכניות מתחם הנורית ממשיכות את תנופת ההתחדשות העירונית בירושלים, ומציעות פתרונות מיגון ודיור מודרני לכ-17 מבני שיכון ישנים וכ-600 משפחות, וכן דיור לעוד אלפי משפחות בעתיד. לצד שיפור המרחב הציבורי והשירותים לתושבים, תוך שמירה על השטחים הפתוחים".
התחדשות עירונית בקרית מנחם בירושלים:
יוקמו 840 דירות
- בכמה יקרה דירה עם ממ"ד לעומת דירה בלי ממ"ד
- דירה בהנחה חוזרת - 7,500 דירות יצאו בחודשים הקרובים לזכאים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ירושלים כמרכז התחדשות עירונית
דו"ח עדכני של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מצביע על כך שבמהלך 2024 קודמו בירושלים 61 תוכניות פינוי־בינוי, הכוללות 12,695 יחידות דיור חדשות שיחליפו 2,788 דירות ישנות. במקביל, החלה הקמה
בפועל של 11 פרויקטים בעיר, הכוללים יחד 3,044 יחידות. הנתונים ממקמים את ירושלים בפער משמעותי מעל רמלה-לוד (כ־6,500 יחידות) ותל אביב (כמעט 5,000).
השכונות שמובילות את תכניות ההתחדשות הן קרית יובל וקרית מנחם. בקרית יובל יש את פרויקט "אולסוונגר" שבו ייבנו 1,200 דירות במקום 320 קיימות ואילו במתחם הנורית שבקרית מנחם, כאמור, ייבנו 2,265 דירות במקום 581 קיימות. שכונות נוספות שבהן מתרחשת התחדשות עירונית מסיבית הן קטמון (4,952), תלפיות (4,183) וגילה (4,179).
מגמת הבנייה לגובה עשויה לשנות את המאזן החברתי בשכונות, שכן היא פחות מתאימה לאוכלוסיות חרדיות, שמעדיפות לרוב מבנים נמוכים בני 6–8 קומות, בין היתר בגלל מגבלות על שימוש במעליות שבת ומבנה המרפסות הנדרש לצורך סוכה.
- 1.חבורת מושחתים בהובלת ראש העיר ויור הוועדה המחוזית (ל"ת)אנונימי 16/07/2025 21:15הגב לתגובה זו