חושבים שבועת 2000 חוזרת? נא להירגע, זה רק תיקון
מאז החלה התרסקות הבועה של 2000 "הובטח" למשקיעי הנאסד"ק, המכונה, שלא בצדק, "המדד הטכנולוגי", לעולם לא יחזור לרמת שיא הבועה - 5132.52 נקודות (מארס 2000). אז כמו הבטחות רבות של המומחים, גם אלו לא התקיימו והמדד נגע השבוע בשיא, אבל איזה הבדל.
מדד הנאסד"ק החל להיסחר בפברואר 1971, כעשרים שנה לאחר שהחלו לסחור במדד ה-500 S&P, וכ-80 שנה לאחר הופעת מדד הדאו-ג'ונס. הנאסד"ק נוצר בעקבות יוזמת האיגוד הלאומי של הדילרים במכשירי השקעה (National Association of Securities Dealers), שדחף אז להקמה של בורסה אלקטרונית. לקח לו שנים לעלות על הפסים, כיוון שחברות שהונפקו בנאסד"ק בעבר עשו זאת, ברוב המקרים, מחוסר ברירה (בגלל תנאי הקבלה והעלויות). משהצליחו במיין סטריט, עברו מיד לבורסה של ניו יורק.
במהלך השנים 1980-1995 עלה הנאסד"ק על המפה בעקבות הגעת המוני חברות הטכנולוגיה לשוק ונרשמו בנאסד"ק כברירת מחדל. עד כמה שזכור לנו, מבין הישראליות, רק תדיראן הונפקה ישירות בבורסה של ניו יורק ב-1992, כל יתר החברות הישראליות הגיעו לניו יורק באמצעות הנאסד"ק או הבורסה האמריקנית, ה-AMEX, ששייכת היום לבורסה של ניו יורק. במהלך שנות ה-90, עם התקדמותה של מהפכת הטכנולוגיה, החל החלום הטכנולוגי להתפתח והנאסד"ק החל לתפוח. בעשור שבין 1990-2000, עלה מדד הנאסד"ק ב-1480%. הדאו, לצורך ההשוואה, עלה 296% "בלבד" וה-S&P עלה ב-329%. אבל העלייה החדה בנאסד"ק החלה למעשה רק בקיץ 1996, מרמה של כ-1000 נקודות.
התהליך החל, באופן פרדוקסאלי, דווקא מאותו הרגע שבו הזהיר נגיד הבנק האמריקני דאז, אלן גרינשפאן בנאום ה-Irrational exuberance (אי רציונליות שופעת חיוניות) המפורסם שלו, את משקיעי ארה"ב מרמות המחירים במדד, והסתיים במומנטום מטורף ב-2000. מבחינה כלכלית גרינשפאן צדק - מניות הטכנולוגיה אכן היו יקרות מאוד כבר בסוף 1996, אבל כתוצאה מפריצות טכנולוגיות בתחומים שונים התנפח חלום שהתבסס על דמיונם העשיר של המשקיעים - החלום הוביל למומנטום שהוביל לבועה הגדולה שהתפוצצה במהלך 2000-2002 וניכתה מהנאסד"ק 80% מערכו. מה גרם להתעוררות מהחלום הענק ולהתפוצצות הבועה? כמה סיבות, אבל בעיקר העובדה שההתנפחות בוול סטריט לא התבססה על הצלחה במיין סטריט, אלא על החלום לבדו. ב שלנו הבאנו את סיסקו (סימול: CSCO) כדוגמא.
- הנאסד"ק עלה ב-1.5%; מיקרוסופט זינקה ב-8%, אלי לילי נפלה ב-11%
- "95% מהכסף בקרנות שלי במזומן" - מוביוס מחכה לירידות נוספות
החל משנת 2005 משקיעים החלו להבין שהחלום שהביא אותם לנפח את בועת 2000, לא היה חלום אלא נבואה. הרי כל אותם חלומות בעקבותיהם חברות הטכנולוגיה קיבלו הערכות מטורפות בשנת 2000 החלו להתגשם. לא תמיד עם אותן החברות ולא תמיד עם הטכנולוגיה שהמומחים הבטיחו, אבל המהפכה הטכנולוגית בהחלט החלה לשנות את העולם. משבר 2008, שלא היה לו שום קשר לטכנולוגיה ונגרם בשל תאוות בצע נטו, עצר לזמן קצר את התגשמות "נבואת החלום" בוול סטריט, אבל לא במיין סטריט - דווקא בשיאו של המשבר הופיע הטלפון החכם שאותת למשקיעים שמשהו גדול באמת קורה, שמהפכת הטכנולוגיה מתחילה להשפיע בגדול על כל המשתנים שמרכיבים את הכלכלה ויותר.
כדוגמא, בשנת 2014, מעל מיליארד מכשירי טלפון אלחוטיים חכמים נמכרו בעולם - 27.6% יותר מ-2013 (39.9% מהם באמצעות סמסונג ואפל, אבל הצמיחה החזקה ביותר באה מסעיף "אחרים"). הופעת הטלפון החכם, שהוא רק חלק אחד מתחום מוצרי הצריכה האלקטרוניים, אותת שהמהפכה הטכנולוגית, בתהליך ההשתלבות שלה לכלכלה, מייצרת נישות ענק חדשות לחלוטין שיש להן סט חדש של תכונות שמביא למספר הולך וגדל של צרכנים מחד, אל מול מחירי מוצר שהולכים ויורדים ומביאה ליצירת חברות ענק חדשות בקצב ובמהירות שכמותם לא ידע העולם. חברות כמו גוגל ופייסבוק הראו למשקיעים כיצד מייצרים, בעזרת המהפכה הטכנולוגית, נישות ענק רווחיות מאוד בטווחים מתקצרים. מה שהיה לא פחות חשוב, זו "התגלית" שההתקדמות הטכנולוגית מצרפת קהלי ענק חדשים לצריכה, כך שהטכנולוגיה הפכה למנוע המוביל בדחיפת הכלכלה הגלובלית.
אתם מוכנים לזה? מנוע צמיחה חדש מתקרב לוול סטריט
יש לנו הרושם שאנשים רבים, במיוחד אלו ששואלים "האם השוק לא יקר מדי?" (ומבהילים את המשקיעים בגלל שרמות המחירים מתקרבות לרמת "בועת 2000"), ממשיכים להתעלם מהשינויים שעוברים על העולם כתוצאה ממהפכת הטכנולוגיה שמתגלגלת קדימה. מילא תעשיית הצריכה, אבל ראו מה קורה בתעשיית הבריאות, וקחו כדוגמא את המכונית החשמלית. כעת גם אפל (סימול: AAPL) נכנסת לנישה, ולמרות הסודיות שכל כך מאפיינת את התהליך. בריאיון שנערך לאחרונה עם מייסד ומוביל טסלה (סימול: TSLA), אלון מאסק, ש"הודה" שאפל גיששה אצלו בנושא רכישת החברה שלו ובינתיים, כל ענקיות הרכב, במיוחד פורד, טויוטה וג'נרל מוטורס, נכנסות במרץ לתחום. מישהו עשה חשבון באיזה מנוע צמיחה חדש מדובר כאן?
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אז נכון, הנאסד"ק (שממזמן אינו ברירת המחדל לבורסה של ניו יורק, ולעיתים אפילו מועדף עליה) עשה מהלך אדיר מאז תחילת 2009. חלק מהמהלך קשור אומנם ביציאה משפל נוראי, אבל עיקרו מתבסס על רווחיות החברות, מצבן העסקי / כלכלי (שמעולם לא היה טוב יותר) וציפיות המשקיעים להמשך ההתאוששות הגלובלית, שנדחפת קדימה על ידי המהפכה הטכנולוגית והגלובליזציה. כלומר, רמות מחירי המניות היום מייצגות יותר ערכים כלכליים ופחות חלומות (בטח בהשוואה ל-2000). אז אם מישהו מודאג ממשבר שכביכול מתקרב, שיירגע, תיקוני התאמה (אפילו חדים), בהחלט יהיו, בדיוק כפי שהיו במהלך השנים שחלפו מאז 2008. אבל אין כוח בעולם שיצליח לעצור את ההתאוששות שמתבססת על הביקוש שהולך וגדל ככל שהמידע מתפרש גלובלית.
משבר אמיתי יכול להגיע רק מהכיוון הפוליטי (רוסיה, אירן והמטורפים המוסלמים) או מסוחרי הסוסים של וול סטריט (שנקווה, למרות שאנחנו בספק, שלמדו לקח מ-2008). כיוון אלו דברים שממילא אין לאיש שליטה עליהם, בואו ונשאר אופטימיים - הנאסד"ק ישבור את שיא כל הזמנים שלו, כפי שעושים זאת שאר המדדים. ההבדל היחיד הוא שלנאסד"ק, בגלל עוצמת המומנטום של 2000, זה לוקח יותר זמן. המשקיע אינו צריך לפחד מההשוואה ל-2000, אלא מחוסר מוסר ההשכל משגיאות העבר.
החלום ושברו? מה קורה עם מוביליי
MBLY הגיעה לרמת שיא של מעל 60 דולרים באוקטובר 2014, ואיבדה מאז כ-47% - ירידה תמוהה לאור ההתלהבות הגדולה שלוותה את החברה בעת ההנפקה ולאחריה, ולאור העובדה שהחברה פועלת (ולדבריה) מובילה בנישה שנחשבת מהירת צמיחה. היא מאמינה שהיא הספקית היחידה בשוק של חבילה מלאה של מערכת ADAS (Advanced driver assistance systems) - "אנחנו מאמינים", כותבת בתשקיפה, "שאנחנו הספקים היחידים של מערכות ADAS שמציעות את מכלול פונקציות הביטחון והנוחות במחיר אפקטיבי ובחבילה שארוזה היטב..".
לפני כחודשיים שמענו את דבריו של מר צבי אבירם, המייסד, הנשיא והמנכ"ל של מוביליי, בכנס מנהלים. מאוד התרשמנו ובעקבות הדברים בדקנו את החברה ותחום הפעילות שלה. ראשית, מדובר בחברה ישראלית שמייצגת את הטכנולוגיות המובילות בתחום, בכך אין ספק. תחום ה-ADAS, בעקבות התקדמותן של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה נמצא בשנים האחרונות בתהליך מעבר מואץ מהמעבדה לתעשיית הרכב, הוא ללא צל של ספק אחד ממימושי החלום הטכנולוגי הגדולים והחשובים שיש, בעיקר בשל ההיבט הביטחוני שלו, ופחות בשל ה"נוחיות".
בעולם של כל כך הרבה תאונות שגורמות לפגיעה בנפש ונזקים כלכליים אדירים, אין שום ספק שחברות שמתעסקות במערכות מסוג זה יוצרות חלומות בוול סטריט. לפיכך, כאשר חתמים ברמתם של גולדמן סאקס (סימול: GS) ומורגן סטנלי (סימול: MS) מנפיקים חברה בתחום כה לוהט, עם הידע הטכנולוגי שלה, המוניטין של מייסדיה, יכולות הפיתוח שלה, שמוכרת וממוקמת בישראל ונחשבת כמובילה בתחום, אין זה פלא שוול סטריט מעניקה לה ערכי חלל.
ישראל אגב, למרות שאינה יצרנית רכב, נחשבת כמפתחת ויצרנית מובילה בתעשיית התמיכה ברכב - יותר מ-150 חברות ישראליות עוסקות בתחום וקשורות בהסכמי OEM עם חברות הרכב המובילות בעולם. חברות כמו GM, טויוטה, Robert Bosch ואחרות פתחו מרכזי פיתוח בישראל והצצה על הלקוחות של מוביליי אומרת הכל. במהלך ספטמבר 2014 יצא האנליסט המפורסם של מורגן סטנלי Ravi Shanker עם מחיר מטרה של 100 דולרים ל-MBLY. "מספיק שמוביליי תמשיך בקצב הנוכחי", כתב שנקר בספטמבר, "לבטח אם תמשיך להגדיל את החדירה שלה, המניה תגיע לסביבות ה-100 דולרים..". עם אופטימיות כזו מאיש כזה לא פלא שהמניה הגיעה ל-60 דולר בתחילת אוקטובר 2014, והביאה את החברה להערכה של 14.25 מיליארד דולרים (237.5 מיליון מניות בסוף 2014). להעריך חברה שסיימה את 2014 עם מכירות של 143.6 מיליון, הפסד תפעולי של 14.7 מיליון, הפסד נטו של 30.1 מיליון או הפסד של 28 סנט למניה זה, בלשון המעטה, טירוף.
המסקנה שלנו היא שבחודשים שעברו מאז, ולצד ההודעה על הנפקה נוספת (מה שתמיד פוגע במניות), החל לבעבע החשש מסיבות רבות שניתנה הערכה מוגזמת לחברה. גורם התחרות, שבעת ההנפקה נראה פחות רלוונטי, הפך למאוד רלוונטי, והיום נראה שמגרש המשחקים מלא וממשיך להתמלא בחברות. העובדה שלקוחותיה של מוביליי הן שמנא וסולתה של תעשיית הרכב אינה מבטיחה שהחברה תוביל את המחנה. הירידה לפיכך, להערכת חברה של כ-7.3 מיליארד, באווירה המתפתחת שנמשכה, למרות הדוחות המצוינים של סוף 2014, מובנת. השאלה היא, האם המחיר הנוכחי אינו אטרקטיבי? הקונצנזוס הנוכחי מצביע על רווח למניה של 39 סנט ב-2015 ו-71 סנט ל-2016 - קצב עלייה שבהחלט מסכים עם הערכותיו של שנקר, אבל בעולם הגיוני מייצג עדיין מכפילי חלל, כך שמהרמה הנוכחית הכל תלוי בהנהלה. שני המובילים ומייסדי החברה, פרופסור אמנון שעשוע, ויו"ר וצבי אבירם, הנשיא/מנכ"ל, הם תותחים רציניים ביותר. כיוון שמדובר בנישה, שהתחזיות לגביה מצביעות על היקף פעילות שתגיע ל-50 מיליארד דולרים ב-2020, אין שום ספק שככל שמחיר המניה יירד כך עולה הפוטנציאל למשקיע.
מה שיקבע יהיה המשך הצמיחה המהירה של המכירות, התייעלותה ושיפור המרווחים ופעילות בתחום הרכישות. גם האפשרות של הצעת רכש עולה ככל שמחיר המניה יורד. למרות שבתחושת בטן נראה לנו שהמניה נמצאת בתחתית, היינו ממתינים לרמת מחיר נמוכה יותר. אבל בכל מקרה, כדאי וחשוב לעקוב.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 14.שלמה גרינברג 11/03/2015 13:11הגב לתגובה זועשיתי בעבר כתבות מקיפות על התחום ועל DDD, זו כבר אינה "מהפכה עתידית" אלא תעשייה שגדלה במהירות. אולי נעשה בקרוב כתבה על התחום שוב.
- 13.יואב 10/03/2015 17:56הגב לתגובה זושלמה היקר, אני נהנה לקרוא את הטורים שלך. הייתי רוצה שתתיחס לתחום המדפסות תלת מימד. האם אתה חושב שזה המהפכה העתידית? ואם כן, יכול להציע כמה אפשרויות השקעה בתחום ברמו סכון שונות? תודה
- 12.ירוחם 09/03/2015 10:47הגב לתגובה זולמה לא תופיע גם באתר בוידאו, כמו שכיף לראות את אייל גורביץ ,רצוי גם שמדי פעם גם אותך נראה ונשמע בוידאו. בריאות והצלחה.
- 11.איש הקרנות 07/03/2015 10:48הגב לתגובה זושלמה לפני כמה חודשים כתבת על קרנות מים ורפואה של פיקטאט כמו picwapaאשמח לדעתך על קרנות של פיקטאט למשקיע ישראלי, איך הן ביחס לקרנות של וונגרד וspdr. מבחינת עלויות דמי ניהול וקניה - האם יקרות יותר, ראיתי שמביחנת תשואות הן עולות (בהרבה) על האחרות... תודה רבה
- 10.שלמה גרינברג 06/03/2015 09:37הגב לתגובה זואינה תלויה בגלובליזציה בעיקר אלא בצריכה הצפון אמריקאית (בעיקר הפנימית כאשר מקסיקו וקנדה חשובים הרבה יותר מכול "שאר העולם"). נכון, התאוששות בארה"ב תיפגע אם שאר העולם ייכנס למיתון ולכן העידוד המסיבי המתמשך שלה להתאוששות הגלובלית. הקשר, בשלב הנוכחי בין הילודה לצמיחה ביפן ובאיטליה אינו נכון וכבר ראינו צמיחה בשתי המדינות (ששונות אגב לחלוטין זו מזו) בתנאים דומים, כסף מהליקופטרים יעזור גם יעזור. סין, הודו ורוסיה אלו סיפורים שונים לחלוטין ואולי נתייחס לכך בכתבה באה אבל יש בסיס חזק לאופטימיות שלי
- אורי 08/03/2015 12:19הגב לתגובה זוקרה משהו מוזר ביום ו כל חב התרופות נפלו יש סיבה?מקווה שלא אולי מימוש?תודה מראש
- 9.שלמה גרינברג 06/03/2015 09:30הגב לתגובה זולחיים (4): דברים רבים נאמרים בעיתונות וחלילה לך להעריך נכס לפי מה "שנאמר בעיתונות". לנעמה (5,6): בואי ונעשה סדר. ארה"ב "סוחבת" את הצמיחה בעולם מאז החלה להתעניין בגלובליזציה אחרי מלחמת העולם הראשונה. זה דבר שנעשה לא מאהבת מרדכי כמו שמדובר באינטרס עליון של הקפיטליזם האמריקאי. ארה"ב "עודדה" באמצעות השקעות עתק, מאז 1918, את שאר העולם, במיוחד יפן, אירופה המערבית (בעיקר גרמניה), רוסיה וסין. היכולת "לסחוב על הגב את העולם" כדבריך אינה מוגבלת, מבחינת ארה"ב בזמן כי הכלכלה האמריקאית (המשך)
- 8.שלמה גרינברג 06/03/2015 09:20הגב לתגובה זולשואל (2): איני ממליץ לכאן או לכאן, ההחלטות שלך. מי שהפסיק את הקשר היא דווקא AXP שכנראה החלטה שהתקבלה לאור הרה אורגניזציה של החברה. כיוון ש AXP "חברה" בדאו, בגלל הקשר שלה לבאפט ובגלל חולשת המניה לאחרונה הודעה כזו מגרה כול פרשן ואנליסט לכתוב משהו, גם ה % 8 שציינת אינו ברור (תבדוק את ה K10 האחרון). בכול מקרה AXP חברה פיננסית חזקה מאוד (עברה שלשום את מבחני הלחץ במקום גבוה), עם היסטוריה מצוינת וכבר עברה משברים קשים מהנוכחי בבורסה. לשאלה (3): איני מכיר IBX ויש לי הרושם שאתה מכוון ל IBB. (המשך)
- 7.הפלספנית 06/03/2015 09:15הגב לתגובה זואין לך מושג. אז את כותבת שטויות
- 6.נעמה 06/03/2015 01:02הגב לתגובה זושנמצאת כרגע בירידה. בנוסף – גם בסין האוכלוסייה מזדקנת. הודו הפכפכה מידי וקשה לדעת איך תתפתח הכלכלה תחת השלטון הנוכחי (התשתיות במדינה עדיין ברמה של עולם שלישי). אני סקרתי את כלל המעצמות הכלכליות כיוון שבכלכלה גלובלית מקושרת ומושפעת – ארה"ב לא תוכל להמשיך להיות קטר בלתי ניתן לעצירה בזמן שכל שאר העולם בקושי צומח. וזה עוד לפני שדיברנו על בעיות פוליטיות, מלחמות של המוסלמים, אסונות טבע, וכו'. כלומר – אני פשוט תוהה האם ניתן לתת תחזית כ"כ אופטימית וחד משמעית בנוגע לארה" בזמן הזה. אשמח לשמוע מה אתה ח
- 5.נעמה 06/03/2015 00:59הגב לתגובה זושלמה שלום. תודה על הסקירה הזו ועל הסקירות השוטפות שלך שבוחנות תחומים מובחנים. הן משרתות אותי מאוד. בהקשר למאמר זה: אני מסכימה איתך לגבי הנחות היסוד בארה"ב. נתוני המאקרו מעודדים ועושה רושם שהשוק אכן צומח. אבל, ויש אבל. ארה"ב כרגע מחזיקה את כל העולם על הגב שלה. ביפן ובאירופה (כולל רוסיה) אין צמיחה וגם לא תהיה כל עוד לא יעשו שם ילדים. גם אם יזרקו כסף ממסוקים על היפנים והאיטלקים - הצמיחה תמשיך לדשדש כל עוד הגידול הטבעי שלילי. סין עוברת תהפוכות ובכל מקרה מאוד מוטת ייצוא ותלויה מאוד בצריכה אירופאית
- 4.חיים 05/03/2015 19:15הגב לתגובה זולשלמה שלום ,לפי מה שנאמר בעיתונות מוביאי מפתחת רכב ללא נהג,כך שמחיר המניה נראה סביר?? דעתך?
- 3.שאלה 05/03/2015 16:22הגב לתגובה זושלמה , מה דעתך על ibx - etf?
- 2.השואל 05/03/2015 15:11הגב לתגובה זונחתכה חזק לאחרונה כתוצאה מביטול הבלעדיות עם COSTCO שאחראית על~8% מהכנסות. אמנם כיוון שמדובר בבלו צ'פ עם BUYBACK רציני(~5% מסך המניות) ותהנה מהעלת הריבית המתוכננת. לכן האם לדעתך מדובר בהזדמנות למשקיע ארוך טווח?
- 1.מצוין. תודה (ל"ת)איתן 05/03/2015 12:50הגב לתגובה זו