קצת מזל לא הזיק מעולם: וול סטריט מתאהבת ומטיסה לחלל
שלא תטעו, סייברארק (סימול: CYBR) מדהימה בעלת פוטנציאל שמימי, אבל קודם בואו נבחן איך קורה שחברה שמכרה לציבור 6.164 מיליון מניות (כולל אופציית מכירת היתר שנתנה לחתמים, "הנעל הירוקה") בספטמבר האחרון בשווי 16 דולר המניה (שווי חברה אז כ-475 מיליון דולרים),לאחר שטווח המחירים על התשקיף המוקדם הראה 13-15 דולר למניה, נסחרת היום, לפי ערך מניה של כ-60 דולר ושווי שוק של למעלה מ-2 מיליארד דולרים (בסוף 2014 היו לחברה 34,673,940 מניות).
במיוחד כאשר אותה חברה כבר הוערכה בהערכה נדיבה מאוד בהנפקה - נכון ל-2014, על פי התוצאות העסקיות המעודכנות, הראתה החברה הכנסות שנתיות של 103 מיליון דולרים, רווח תפעולי של 20.5 מיליון, נקי של 9.95 מיליון ורווח למניה של 34 סנט. זה מביא את מכפיל הרווח ההיסטורי של החברה היום לרמה של 176 פעם. 8 אנליסטים מכסים כרגע את החברה. 2 ממליצים בקניה, 4 ב-Hold ו-2 ממליצים למכור (7 מתוך ההערכות נכתבו במהלך החודש הנוכחי, לאחר שהנתונים הנ"ל יצאו לפרסום). איש מהאנליסטים לא ציפה כנראה שהמניה תעלה כפי שעלתה ב-72%-73%, הרי מחיר המטרה הממוצע נכון להיום (של הממליצים לקנות) הוא 48 דולר (כ-21% מתחת למחיר המניה הנוכחי) - כך שמחירי המטרה הפכו ללא רלוונטיים. אליבא הקונצנזוס ב-2015 הרווח למניה אמור לרדת ל-7 סנט, מה שמביא את המכפיל העתידי לרמה של 829 פעם.
איך אמר פעם שר הגנה לשעבר של ארה"ב, שמונה בזמנו ליו"ר מועצת המנהלים של אחד מבתי ההשקעה המובילים בעולם? "אם בצעירותי הייתי יודע שיש מקום כזה שנקרא וול סטריט, לא הייתי מבזבז את זמני על ווסט פוינט, הייתי רץ ומתנדב כשוליה בגולדמן סאקס".
מה למעשה מריץ את סייברארק?
בגלל חשיבות תחום ההגנה על האינפורמציה שנעה על פני הרשת ובאלחוט שהולכת וגדלה, הוא הפך ממזמן לאחד מהתחומים המעניינים ביותר בעולם ההשקעות, וגם הטור שלנו מרבה לעסוק בו. דעתנו ידועה - התחום הזה חייב שיהיה לו מקום מכובד בכל תיק השקעות. אבל בחירת ההשקעה המנצחת אינה דבר של מה בכך. אם משקיע סולידי היה מנסה לפני שנה לאתר 2-3 השקעות ספציפיות בתחום, לבטח היה מתחיל בסיסקו (סימול: CSCO) ומסיים בצ'קפוינט (סימול: CHKP), סימנטק (סימול: SYMC) או באחת מתקוות האנליסטים הגדולות כמו פאלו אלטו (סימול: PANW), פייראיי (סימול: FEYE) ופורטינט (סימול:FTNT). אבל התפשטות ה-IT והגידול המהיר בפריצות סייבר "מוצלחות" כמו פגיעות בסוני (סימול: SNY), טארגט (סימול: TGT) ואפל (סימול: AAPL), החלו לשנות את השקפת מומחי וול סטריט על תחום ההגנות בכלל ועל נישות ההגנות המיוחדות בפרט. גם הפעילות הנמרצת של הנשיא אובמה בנושא תרמה להעלאת העניין בו בוול סטריט.
- וול-סטריט ננעלה בירוק; טבע קפצה ב-4%, פלנטיר זינקה ב-7%
- הנאסד"ק עלה ב-1.5%; מיקרוסופט זינקה ב-8%, אלי לילי נפלה ב-11%
מזה זמן רב הנשיא מנסה לחזק, באמצעות תקנות ממשלתיות, את מערכות ההגנה על ה-IT, אלא שרעיונותיו של הנשיא אינם מקובלים, בלשון המעטה, על התעשייה. ביום ו' האחרון למשל הגיע הנשיא כמרצה אורח לכנס הסייבר סקיוריט שנערך באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית בקליפורניה. האוניברסיטה הקימה את אחד המרכזים החשובים בעולם למלחמה ב"פושעי הרשת". הנשיא לא הגיע סתם כנואם אלא על מנת לשכנע את שחקני הרשת והאינפורמציה הפרטיים המובילים לתמוך ב"פקודת הנשיא" (executive order) עליה חתם לאחרונה.
הפקודה כוללת תקנות שיקלו על הממשל ומוסדותיו (בעיקר המועצה לביטחון לאומי, ה-CIA, ה-FBI ושאר סוכנויות הביטחון) להעביר ולקבל מידע על הנושא מהחברות הפרטיות והציבוריות שמתמחות בתחום. ההיגיון אומר אומנם שכל הנוגעים בדבר, לבטח הצרכנים, יתמכו בתקנות כאלו, שלמעשה נוצרו על מנת להגן עליהם, אבל לא. מתברר שדווקא ענקיות האינפורמציה, כל חברות כרטיסי האשראי בראשות אמריקן אקספרס (סימול: AXP) וענקיות ריכוז הנתונים בראשות אפל, גוגל (סימול: GOOG) ופייסבוק (סימול: FB), מתנגדות בצורה חריפה לתקנות שמציע הנשיא - הן מעדיפות שהכסף יושקע בפיתוח מערכות הצפנה, ולא בגישה חופשית למידע. מדוע? כי כל אחד חושד שהשני ידליף וישתמש לרעה באינפורמציה, וכולם חוששים מהמוסדות הממשלתיים.
חוסר האמון כל כך גדול, שגוגל ופייסבוק כלל לא טרחו לכבד את הנשיא ולהופיע בכנס, ונעדרו במחאה על הופעתו. אבל מאידך, מעורבות הנשיא ותכניותיו מבטיחות תקציבים שלמעשה כבר ניתנים בפועל (ב-2010 הקציב הממשל האמריקני 13 מיליארד דולרים לשנה עד 2015 בנושא ההגנה, וההערכות הן שהסכומים יגדלו משמעותית, ושסכומים כפולים מזה יושקעו על ידי התעשייה הפרטית). וול סטריט לפיכך מתאהבת בתחום, וזה כמובן משתקף בהערכת החברות המעורבות. "מתפתח כאן סיפור ענק", מסבירים המומחים, "תעשיית ההגנה על האינפורמציה היא תעשיית ענק שצומחת במהירות כי ככל שהשימוש באינפורמציה מתפתח כך גם 'מתפתח' הרצון לעשות בה שימוש שאינו חוקי - לחדור לתוכה, בין אם מדובר באינפורמציה צרכנית או ביטחונית. וכיוון שכך מתפתחות נישות שמחייבות טיפול נקודתי ואפשר יהיה להנפיק ולהרוויח בגדול. בואו ונבחן מחדש את ההתבוננות בתחום".
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
סנטה קלאוס הגיע ומחלק מתנות לכולם
המומחים צודקים, תעשיית ההגנה אכן מתרחבת, גדלה במהירות ומתרכזת בשלושה מישורים: Application security (שמתחלקת להגנה על אינפורמציה ולהגנה על הרשת), Disaster recovery ו- business continuity planning. מספר החברות הפרטיות והציבוריות שפועלות בתחום גדל אף הוא. במהירות והחדשנות הבלתי פוסקת בתחום העברת האינפורמציה, כמו הענן למשל, פותחת יותר ויותר אפשרויות כניסה לחברות חדשות, מה גם שאפשרויות המימון בתחום נוחות מאוד. במילים אחרות, מתנה לוול סטריט, לבתי ההשקעה ולמשקיעים כאחד.
"עוגת ההגנה", מסבירים בוול סטריט, "גדולה יותר וגדלה מהר משחשבנו. המספרים מראים שכל החברות הציבוריות שנכנסו בשנים האחרונות פורחות והנישה שבה פועלת חברה כמו CYBR צומחת מהר מכולן". ואכן, מי שבודק את המאזנים של חברות כמו צ'קפוינט, סימנטק (סימול:SYMC), פאלו אלטו, פורטינט (סימול: FTNT), Qualys (סימול: QLYS), אימפרבה (סימול: IMPV), בארקודה (סימול: CUDA), פייראיי (סימול: FEYE) ולאחרונה סייברארק (סימול: CYBR) הישראלית, יכול רק להתפעל מקצב הצמיחה.
מה שהפנה את תשומת הלב של וול סטריט והמשקיעים לחברות כמו סייברארק, פייראיי או Qualys, שבשנה האחרונה הובילו את העליות בתחום, זו המחשבה שמומחי וול סטריט מאמינים שאלה הם הזקיפים שעל חומת ההגנה, אלו שמאתרים את התוקף לפני או אחרי שהצליח לחדור בעד לחומה, אבל בטרם גרם נזק עסקי - הרדאר של התעשייה. "CYBR", כתב לאחרונה ה-Investor's Business Daily, "היא החברה שמגינה על ארגונים עסקיים מתקיפות הסייבר שהצליחו לחדור למתחם ההגנה הפנימי" והוסיפו, " Cyber is the only security company focused on eliminating the most advanced cyber threats; those that use insider privileges to attack the heart of the enterprise. Dedicated to stopping attacks before they stop business, CYBR proactively secures against cyber threats before attacks can escalate and do irreparable damage".
כמובן שרוב חברות ההגנה, מסיסקו ועד לצ'קפוינט לא יסכימו עם מילים כמו "the only" או " Dedicated to", אבל גברת המזל מחייכת לסייברארק שהגיעה לוול סטריט בעיתוי הנכון וגם מהמקום הנכון - הרי ישראל נחשבת כמובילה בעולם בתחום הגנות מקוונות. התופעה לא נעלמה כמובן מעיני הגורואים הגדולים, וקרמר בראשם, שהחלו להמליץ על החברה הישראלית. אנחנו רק מצטערים על דבר אחד, שאנחנו חוזרים עליו כל הזמן - בכל תעשיית ההגנה הישראלית, מצ'קפוינט ועד נייס, מוארינט ועד לפאלו אלטו, לא קם אחד כמו אלי הורביץ ז"ל שישכנע את חבריו להתמזג ולהוציא מישראל חברת ענק גלובלית בתחום.
למשקיע הממוצע תחום ה-Cybersecurity אינו שונה מכל תחום חדש אחר שנוצר בעקבות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה. יכולת האבחנה וההערכה שלו שואפות לאפס והתלות שלו ב"מומחים" מוחלטת - וזה מצב רע, לא רק בשל השינויים המהירים בתחום, אלא גם בגלל שהמומחים אינם יודעים הרבה יותר ממנו. המשקיע מסתכל על מניות ההגנה ומגלה שבשנה האחרונה מניות CYBR ו-FEYE הניבו כ-34% ו-QLYS כ-27%, ואילו המובילות המוכרות כמו CHKP ו-SYMC הניבו רק כ-2.5% ו-CSCO ו-INTC הניבו תשואות שליליות. כלומר, בדיוק כמו בתחומי טכנולוגיה אחרים בטווח הקצר, אפילו הבינוני, לא הגודל והאיתנות הפיננסית הם שקובעים.
ובנימה אישית
העליות החדות בחברות הקטנות, כמו CYBR, FEYE ו-QLYS, החלו לפני כשישה חודשים במקביל לפריצות בסוני והאחרות ובגיבוי תכניתו של הנשיא. האם דווקא השלישייה הזו היא המייצגת האמיתית של התחום? האם מחירי החלל הנוכחיים עדיין נוחים וכלכליים לכניסה? כנראה שלא, אבל מי שקובע בטווח הקצר, כבר אמרנו זאת, הם הסוחרים - קרנות ההדג' ובתי ההשקעה - ואותם, כפי שלמדנו לדעת, הערכת החברות על פי הנתונים העסקיים אינה זו שקובעת, כך ש-CYBR יכולה עדיין לרוץ קדימה והרבה.
לטעמנו, ברמת המחירים הנוכחיים, אנחנו מעדיפים את CHKP על CYBR, אבל תחליטו לבד. חיפשנו סל שמתמחה בהגנות, סל שאמור לספק לנו, המשקיעים ההדיוטות, את הכלי להשתתף בחגיגת ההגנות מבלי להסתכן בגדול. מתברר שבקטגורית ה-Cybersecurity יש כרגע רק סל אחד שהושק לפני כשנה ורבע וכבר דברנו עליו בעבר, ה-HACK (PureFunds ISE Cyber Security). הסל כולל 36 חברות שמרכיבות את מדד ה-ISE Cyber Security™ Index, ומייצג מניות של חברות בכל רחבי העולם - חברות ששירותי הגנה על אינפורמציה הם הגורם המניע של עסקיהן, והמודל העסקי שלהן מוגדר בתפקיד שהן ממלאות בתחום ההגנה.
חמש המניות המובילות בסל הן: FEYE, CYBR, QLYS, PFPT ו-BLOX. ג'וניפר (סימול: JNPR) ו-CSCO במקומות 13-14, ואילו CHKP ו-SYMC במקומות 19-20. כלומר, רבע מהסל מייצג הערכות שמימיות, כך שהסל "יקר" אבל זה מה יש והוא גם יכול להמשיך ולהתייקר. אז לקנות CYBR? אנחנו מעדיפים כאמור להישאר עם CHKP, שאגב רכשה את הייפרויז ומרחיבה פעילותה בתחום.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 15.אם היו לי 1000 מניות ORB, כמה יהיו לי עכשיו ב-OA.. (ל"ת)יוסי 25/02/2015 19:49הגב לתגובה זו
- 14.ארנון 23/02/2015 14:04הגב לתגובה זוהאינטרנט תמיד התנגד לממסד
- 13.שלמה גרינברג 22/02/2015 11:31הגב לתגובה זוליוסי (2,6): מה השאלה? אורביטל סיינס התמזגה עם Alliant Techsystems למודאג (7): אם אתה מודאג תמכור. לקוקי (8): לא שכחתי, דילגתי
- 12.שכחת את vrnt (ל"ת)קוקי 21/02/2015 10:21הגב לתגובה זו
- 11.מודאג 21/02/2015 02:09הגב לתגובה זוהאם CHKP לא יקרה מדי?
- 10.הפכה לאורביטל ATK.... (ל"ת)יוסי 20/02/2015 23:51הגב לתגובה זו
- 9.התכוונתי ל-orbital sciences שהפכה ל-(OA) אורביטל A (ל"ת)יוסי 20/02/2015 23:50הגב לתגובה זו
- 8.שלמה לזה התכוון מספר 2 (ל"ת)לא orb. בלוספייר bls 20/02/2015 15:57הגב לתגובה זו
- 7.לשלמה מה דעתך על CELG ? (ל"ת)דוד 20/02/2015 12:28הגב לתגובה זו
- 6.שלמה גרינברג 20/02/2015 10:24הגב לתגובה זולדינו (1): FEYE, למרות צמיחתה המהירה במכירות עדיין מפסידה ותמשיך להפסיד גם השנה. מה הקשר הכלכלי בין העובדה שמחיר המניה היום על 45 ולפני שנה היה על 100. הרי על נושא ההערכה המעוות בטווח הקצר אני כותב כול הזמן. "הקשר הכלכלי" היחיד הוא שהיום FEYE זולה יותר אבל אין שום ספק שגם המחיר היום אינו תואם את הערך הכלכלי הנכון של המניה. ליוסי (2): מי זו ORB ? אורביט? אורבוטק?
- 5.אפרופו חלל, הבנתי שORB אוחדה, מה קורה שם? (ל"ת)יוסי 19/02/2015 22:33הגב לתגובה זו
- 4.קובי 19/02/2015 23:00הגב לתגובה זוOnly RDWR
- 3.דינו נפט 19/02/2015 18:38הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמר.אשמח לדעתך על אקסון מובייל או שברון. ובנוסף nov hpתודה
- 2.charls 19/02/2015 15:24הגב לתגובה זושלמה האם היבשת דעה לגבי בלוספייר, האם ידוע לך היכן עומדת עם סגירת חוזים, והאם יש בה פוטנציאל.
- 1.דינו 19/02/2015 12:55הגב לתגובה זולשלמה -אשמח להבהרה כיצד מחירה של פייר-איי (הזכרת שלוש מניות)אינו כלכלי כאשר לפני זמן קצר נשקה ל-100$ כמעט.תודה