הרובוטים פורצים: סקטור חלום שמכוון גבוה ומושתת על תחום התשתיות
תערוכת ה-CES בלאס-ווגאס היא הוותיקן, המכה וירושלים של תעשיית האלקטרוניקה. זו תערוכת חובה לכל מי שמתעניין באלקטרוניקה - מהיצרן ועד לצרכן, ולכל מי שרוצה לראות או להראות משהו בתחום. תתקלו שם בכל מה שיש ובכל מה שיהיה בתחום המרכזי והמניע של מהפכת הטכנולוגיה. אין כמעט מוצר אלקטרוני אחד שהצליח ולא עשה את הופעת הבכורה הראשונה שלו בתערוכה הזו. חברה שרוצה להציג משהו חדש? זה המקום. רוצה לדעת להיכן התעשייה הולכת? זה המקום. אז קחו כוס קפה טוב או מי שמעדיף בירה, התמקמו בכורסא והקדישו שעה ועשר דקות ל לנאום המרכזי של פתיחת התערוכה שנתן Brian Krzanich, מנכ"ל אינטל (סימול: INTC).
קרניץ' בן ה-53, כימאי בהכשרתו וקרואטי במוצאו, שהתחיל באינטל כמהנדס תוכנה ב-1982. הוא עבר מאז את כל תפקידי הפיקוד באינטל, ונכנס לתפקידו כמנכ"ל במאי 2013. אנחנו ממליצים לכל משקיע להקשיב להרצאה, לא רק בגלל שהאיש יודע לדבר ומרשים מאוד, אלא בגלל שאינטל אינה סתם חברה, היא עמוד האש שלפני המחנה הטכנולוגי והחברה שלמעשה מובילה את התאמת ההתפתחויות הטכנולוגיות לשוק הצריכה. יכולות הראייה שלה לגבי ההתפתחויות העתידיות מכיוון הצריכה כמו גם מכיוון הטכנולוגיות - מקסימליות. כאשר מנכ"ל אינטל מדבר על העתיד ואומר ש-2015 היא למעשה "ההתחלה של השלב הבא של המהפכה הטכנולוגית...", חשוב שמשקיעים יאזינו.
חלק ניכר מנאומו של קרניץ' מוקדש לשימוש ברובוטיקה במוצרי צריכה, עם דגש על מל"טים (consumer drones). ההגדרה "consumer drones" מטעה, כיוון שהשימוש ברובוטיקה למוצרי צריכה אינו מוגבל למל"טים בלבד. ההצלחה של איי-רובוט (סימול: IRBT) היא רק דוגמא אחת. מומחים רבים, עם Krzanichביניהם, מאמינים שהנישה החדשה הזו, שגלגלה בשנת 2014 בטווח של 100-150 מיליון דולרים, מתעוררת במהירות. השנה החולפת הייתה שנת תפנית / התעוררות לנישה, שכן שחקנים רבים נכנסו למשחק.
אמזון (סימול: AMZN) הציגה את השליחים המעופפים שלה, שיביאו את ההזמנות לבית הלקוח באמצעות מל"ט זעיר. גוגל (סימול: GOOG) פעילה מאוד בנושא. היא רכשה 6 סטארטאפים בתחום הרובוטיקה המעופפת, ו"ניצחה" את פייסבוק (סימול: FB) במלחמה על סטארטאפ המל"טים הקטן, Titan Aerospace. קוואלקום (סימול: QCOM) משקיעה בגדול וחברות שיווק התרופות הענקיות, CVS (סימול: CVS), אקספרס סקריפטס (סימול: ESRK) וכמובן וולמארט (סימול: WMT) ראו מה עושה אמזון, וגם הן מפתחות מל"טים כשליחים. הוול סטריט ג'ורנל כותב ש-GoPro (סימול: GPRO) מפתחת מל"ט משלה שמבוסס על המצלמות של החברה וישנה החברה הצרפתית Parrot (סימול: PARRO.PA) שיותר מהכפילה את מכירות המל"טים לשימוש אזרחי.
- מניות בולטות בוול סטריט: פלנטיר נופלת, אנבידיה יורדת 1.5%; ומה קורה לחוזים העתידיים?
- המדדים ירדו עד 1%, פלנטיר ב-12%; סולאראדג' זינקה ב-11%,
צריך לזכור שנושא הרובוטיקה לשימוש אזרחי הוא עדיין שולי אצל כל הענקיות שהזכרנו, רובן מתמקדות במל"טים. רק 6-7 חברות, שמגדירות עצמן בנישה, הופיעו ב-CES האחרונה. כולן, מלבד IRobot, חברות קטנות שהעיסוק ברובוטים לשימוש אזרחי הוא יותר בגדר שאיפה ממציאות. אחת הסיבות לאמונה שהנישה תצליח מסחרית, קשורה בעובדה שזו נישה שמגובה בכל הדרוש להצלחה מסחרית. התשתית הטכנולוגית מושתתת על בסיס הרובוטיקה התעשייתית, שמוכיחה עצמה למעלה מ-50 שנה בתחום התשתיות וגם יונקת מהניסיון השיווקי שנצבר במוצרי צריכה רבים שהצליחו - מהטלפון החכם ועד למכונית החשמלית בדרכם מהמעבדה או מהשימוש הצבאי לשוק האזרחי (IROBOT למשל הוציאה את שואב האבק שלה לשוק האזרחי לאחר שנים של עבודה בתחום עם צבא ארה"ב). המומחים מדברים על קצב צמיחה דו ספרתי בשנים הקרובות וחשוב שהמשקיעים יתחילו לבדוק.
ההיסטוריה
הרובוטים נכנסו לתעשייה בתחילת שנות ה-60', כאשר ג'נרל מוטורס (סימול: GM) רכשה אותם מ-Unimation של ג'וסף אנגלברגר וג'ורג' דבול, לצורך ייצור מרכבי מכוניות. אנגלברגר בן ה-90, אבי הרובוט התעשייתי, הוא צירוף נדיר של מנהל-על, גאון טכנולוגי ואיש מכירות מהסוג של אנשים כמו ביל גייטס, סטיב ג'ובס ואלון מאסק - אנשים שיודעים לקחת רעיון / חלום ולהפוך אותו להצלחה עסקית תוך ניצול ההתקדמות הטכנולוגית. אנגלברגר היה האיש ששכנע את היפנים להפוך את הרובוט למרכיב המרכזי של תעשיית הרכב שלהם (ובכך "עזר" ליצירת ההגמוניה היפנית בתחום בסוף המאה שעברה). אנגלברגר היה גם האיש שהצליח לשכנע את תעשיית הבריאות האמריקנית, שהרובוט שיצרה חברה אחרת שלו, HelpMate (הקים ב-1984 לאחר שמכר את Unimation ווסטיגהאוז ב-1972), הוא התשובה לבעיות השינוע בתוך בתי החולים.
בהמשך, ענקית התרופות Cardinal Health (סימול: CAH) רכשה את HelpMate והפכה את הרובוט ל"שליח" מועדף בבתי החולים הגדולים בארה"ב ובעולם. לבסוף, בגיל 72, לקח אנגלברגר קורס השתלמות בתקשורת אלחוטית ונכנס לפיתוח רובוטים מרושתים אלחוטית לשירות בתי האבות. החברות המובילות ברובוטיקה התעשייתית הן לרוב חברות תשתיות גדולות כמו היפניות טושיבה, מיצובישי, Kawasaki Robotics ועוד, האירופיות ABB, סימנס ושניידר והאמריקניות Rockwell Automation , אמרסון ובואינג. מאותו רגע שאלו יכירו בנישה הצרכנית - אין ספק שגם הן תקפוצנה פנימה.
- בנק ישראל יכול להקריס כלכלית את החמאס – התוכנית לביטול שטרות ה-200 בעזה
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למעוניינים ברובוטיקה ישנו מדד פעילות רובוטית גלובלית, הרובו-סטוק (Global Robotics & Automation Index), שמרכז חברות ב-14 תת-תחומים מתחום תעשיות הרכב והבריאות, דרך רובוטים לשימוש בתעשיית הדפסת 3D, חקלאות, אנרגיה, ביטחון וה-Consumer Robotics שצורף לאחרונה וכרגע "מככבת" בו רק חברה אחת IRBT.
ה-Robotics Business Review, בתחום הרובוטיקה, בחר לאחרונה בתחום ה-consumer drones כהשקעה המובחרת ל-2015 - נישה שלדעתם תגלגל למעלה מ-82 מיליארד דולרים תוך עשור. הם מאמינים ששני תחומי הצמיחה הבאים של המל"טים הם החקלאות והאנרגיה. ענקית האנרגיה הבריטית בריטיש פטרוליום (סימול: BP) ביצעה הסכם עם חברת AeroVironment (סימול: AVAV), שמייצרת מל"טים זעירים שינטרו ויפקחו על צינורות ומאגרי אנרגיה, ומדברים אלחוטית עם אייפונים, טאבלטים ומחשבים.
בחקלאות, לצד חברות כמו דיר (סימול: DE) ומונסנטו שכבר הזכרנו, רואים פעילות רובוטית ערה, במיוחד סטארטאפים שצצים שם כפטריות אחרי הגשם. RoboFlight Systems, לדוגמא, הוקמה ב-2013 בקולורדו לצורך תמיכה בחקלאים. לאחרונה היא רכשה את יצרנית המל"טים Aerial Precision ואת AgPixel, שמתמחה בתרגום וניתוח צילומי אוויר - שתיהן מתמקדות בתחום החקלאי. RoboFlight (עדיין פרטית) מציעה לחקלאי מערכת תמיכה שלמה - מסיכוני מזג אוויר, שימוש יעיל בריסוס ודישון, מעקב אחרי בעלי חיים, בדיקות השקיה ואפילו מעקב אחרי קצב הצמיחה של היבולים.
משקיע שמעוניין לאתר את ההשקעה המנצחת בתחום, ניצב בפני 2 בעיות. הראשונה, התחום בחיתוליו ואין מספיק חברות ציבוריות קטנות שאפשר לצמוח איתן, IRBT היא היחידה הציבורית כרגע. הבעיה השנייה, שקיימת בכל הנישות החלומיות, שהרובוטיקה ככלל "נשלטת" ע"י חברות הענק והסיכוי הוא שמה שיקרה בתחום ה-Consumer Robotics לא יהיה שונה ממה שראינו בתחומים חדשניים אחרים - ייווצר שוק אוליגופול עם מספר גדול של חברות שתתחרינה על תת-נישות שתיווצרנה עם ההתקדמות הטכנולוגית. ה-Robotics Business Review מאמין שהמובילות תהיינה ענקיות הביטחון, לוקהיד (סימול: LMT), ג'נרל דיינמיקס (סימול: GD) ובואינג (סימול: BA) שמחפשות אפיקים לגיוון מוצריהן בתחום האזרחי. בין החברות "הקטנות" הוא ממליץ על אלביט מערכות (סימול: ESLT) שלנו ועל AVAV שהוזכרה.
אנחנו דווקא מאמינים ש-IRBT "הקטנה" מעניינת כיוון שהיא כבר פועלת ומצליחה בתחום הצרכני (עדיין "ביטחונית" בעיקר), ויכולה להתאים עצמה מהר יותר לתחומי צריכה אחרים. בינתיים, למי שמעוניין ברובוטיקה, ישנו סל, ETF, שמתמחה בתחום ה-ROBO. הסל עוקב אחרי המדד שהזכרנו, הרובו-סטוק, כולל 78 מניות מתוך ה-85 שמרכיבות את המדד ומייצג את כל 14 תת התחומים בהם פועלת התעשייה הרובוטית. ערך הנכסים נאמד בכ-102 מיליון דולרים ונכללות בו כל החברות המובילות, ביניהן ESLT, AVAV ואפילו מזור (סימול: MZOR ). רק 2 חברות תופסות בו למעלה מ-2%, שתיהן בתחום האוטומיזציה. Rockwell Automation, שכבר הזכרנו, ו-Keyence היפנית. הסל הונפק לפני שנה ורבע לפי 25 דולר ליחידה, נמצא היום במחיר ההנפקה כשהוא נע בטווח של 23-28 דולרים ולמעשה מתדרדר מאז הגיע לשיאו ביולי 2014. מר טלמנג' עושה צעד נכון. והמניה? נחיה ונראה
בין הסגירה של יום ג' האחרון לפתיחה של יום ד' עלתה מר טלמנג' (סימול: MTSL) ב-67.7% עם מחזור של 3.3 מיליון מניות - פי 50 מהממוצע. האמת היא שהעליות החלו שבוע קודם, ובסך הכל המניה עלתה ב-112%. שמנו לב למגמה שהתפתחה וחשבנו תחילה שאולי החלפת המנכ"ל ב-21 בינואר, גרמה לכך, אבל עם כל הכבוד למר ליאור סלנסקי, ממקימי מאיינד (סימול: MNDO), התברר שלא הוא "אחראי" להתפרצות האופטימית. מה שהדליק את האינדיאנים שעטו על המניה החבוטה (איבדה בשנתיים האחרונות כ-77% מערכה ונמצאת היום בנקודת השפל מאז הונפקה לפני כ-18 שנים) הייתה ההודעה שמר תרכוש את חברת Vexigo שעוסקת בפתרונות לפרסומות ווידאו ברשת ובאלחוט, פלטפורמת פרסום חכמה.
מייסד Vexigo, איש המחשבים קובי רם ובדירקטוריון יושב צביקה פרידמן שהוביל בעבר את ECI ואלווריון. מר צפויה לקבל בעלות מלאה על Vexigo, לאחר תשלום של 4 מיליון דולרים, 3 מיד ושני תשלומים של חצי מיליון בתוך 9 חודשים. כמו כן היא תנפיק 40% מהמניות שיעברו לבעלי מניות Vexigo. בתשעת החודשים הראשונים של 2014 Vexigo הראתה הכנסות של 6.6 מיליון דולר, רווח תפעולי של 2.5 מיליון ורווח נקי של 2.2 מיליון - עליות חדות לעומת התקופה המקבילה אשתקד. על פניו מהלך מצוין למר ,שהדוחות שלה בהחלט לא מחמיאים. העסקה, ללא ספק, טובה לשני הצדדים (בעיקר ל-Vexigo) וצריכה לעורר אופטימיות, אבל בין זה לבין הכפלת ערך החברה רק בגלל ההודעה?! זה שוב מוכיח מי מוביל בטווח הקצר. לעומת זאת, בטווח הארוך יותר, אם העסקה תיסגר (ואין סיבה שלא) כדאי יהיה לעקוב מקרוב אחרי החברה "החדשה", כי הפוטנציאל גדול.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 20.מה עם פריגו? למה יורדת ? (ל"ת)איתן 11/02/2015 21:12הגב לתגובה זו
- 19.נחום 11/02/2015 13:44הגב לתגובה זומישהו יודע מה קורה עם ה"הודעה המרגשת בתחום האופטי" שעליה הבטיח ראסל? לדעתי ההבטחה שלו ואז מילוי פיו במיים מעיב על המניה....
- 18.סאן 10/02/2015 09:23הגב לתגובה זואני מחפש דרך להשקיע במציאות מדומה הבעיה שחברת oculus שהיא המובילה נרכשה ע"י פייסבוק ולכן האופציה להשקעה הרבה יותר מסוכנת לי עד ללא רלוונטית. שאר החברות שמשקיעות בתחום הם גוגל סוני מיקרוסופט וסאמסונג..כולם גדולות מידי..איך אתה ממליץ לי להשקיע באופן יותר מדוייק?
- 17.שלמה גרינברג 09/02/2015 15:46הגב לתגובה זולמשה (13): לחברה (בסוף הרבעון השלישי, הרביעי עוד לא פורסם) היו 4,678,892 מ"ר. היא תנפיק % 40 נוספות, 1,871,557 מ"ר, עבור בעלי Vexigo כך שיהיו לה 6,550,449 מניות. זה יתן לה ערך של 10.4 מיליון דולרים אבל!!! מר משלמת מקופתה 4 מיליון דולרים לבעלי Vexigo ואם תמשיך להפסיד בקצב הנוכחי של מיליון דולר לרבעון עד לסגירת העסקה ( באמצע אפריל 2015) היא תישאר ללא מזומנים כלל, כנראה במינוס (היו לה בקופה, נכון ל 30.9, 5.3 מיליון). מר גם מתחייבת לשלם עוד 16 מיליון $ ל Vexigo לאורך זמן. הכול תלוי ב Vexigo
- 16.שלמה גרינברג 09/02/2015 15:31הגב לתגובה זולדודי (6): ראה כתבה משנה שעברה http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=204120 חברות מהסוג של FB כמו EXPE עליה כתבתי בשבוע שעבר, נמצאות במומנטום צמיחה חזק שמתבטא בעלייה במכירות שמלווה תחילה בעליות חדות בהוצאות (הוצאות תפעוליות בעיקר) שלאחר מכן, ככול שמעמדה של החברה בנישה מתחזק, הולכות ויורדות. זה המסלול העסקי של החברות שפרנסתן מהרשת. לאיחיטאנדר (12): דווקא שאלת הגולשת הייתה לעניין ואפשרה לי להציג את דרך מחשבתי (שלא בהכרח היא הנכונה).
- 15.משה 09/02/2015 12:37הגב לתגובה זושלמה לאחר ההנפקה יהיו כ 7.8 מליון מניות ושווי החברה 12 מליון דולר(במחירי היום)בהנחה של רווחיות כ 3 מליון דולר לשנה, מדובר במכפיל רווח של 4 . האם החישוב נכון ואם כן הרי שהחברנ מאוד אטרקטיבית.
- 14.איחיטאנדר. לגולשת (5 08/02/2015 18:31הגב לתגובה זואת עוד לא למדת כנראה את מה ששלמה כבר שכח, תשמרי קצת על humbility
- 13.תודה רבה שלמה. מעריכה זאת מאוד. (ל"ת)גולשת 08/02/2015 16:52הגב לתגובה זו
- 12.למה אי אפשר לקרוא את ההערות של שלמה? (ל"ת)? 07/02/2015 20:10הגב לתגובה זו
- 11.שלמה גרינברג 07/02/2015 10:29הגב לתגובה זוהתופעה הזו, של אכזבה מאי עמידה בקונצנזוס, חוזרת על עצמה בפעם השישית מאז 2009 כאמור. אותם חברי קונצנזוס שלמעשה מביאים את המניה לשיאים בהתלהבותם הם גם אותם חברים שגורמים לתיקונים כאשר הם מורידים המלצות לאחר שהתאכזבו מתחזיותיהם שלהם.רבעון אחד, בחייה של חברה כאקספדיה,אינו יכול לשמש קנה מידה ל"הישג" או "כשלון". מבחינתי מה שחשוב הוא שהמכירות המשיכו לעלות בקצב דו-ספרתי. הפעם, משום מה, שכחתי לציין את דעתי הרגילה לגבי רכישת מניות, "לא לרדוף, המתינו לתיקון הבא" אז זה "התיקון הבא" ולדעתי יהיה קצר.
- אורי 08/02/2015 13:21הגב לתגובה זושלמה מדברך אני מבין שרצוי לקנות עוד מניות עלי בבא? אחרי שירדה ב25%?
- 10.שלמה גרינברג 07/02/2015 10:19הגב לתגובה זוחשוב לי, גולשת יקרה, שתביני את קוו המחשבה שלי. אקספדיה מובילה בתחום ה E-Commerce בנישת ה Entertainment על מרכיביה. אם יש דבר שהמומחים אינם חלוקים בו הוא שנישה זו תמשיך לצמוח ובמהירות. ההערכה כרגע, ל 2.4 טריליון ב 2018, מכ 1.3 ב 2013. EXPE היא החברה המובילה בנישה זו. "הבעיה" עם התחום הספציפי הזה הוא שהצמיחה בלתי יציבה וההכנסות קשורות במגוון רחב של משתנים, כפי שמראים הדוחות שפורסמו לאחרונה. "כניסה לסין יקרה מאוד ושינויי המטבע בין השאר אבל המכירות המשיכו לעלות ובגדול (המשך)
- 9.משה 07/02/2015 20:55הגב לתגובה זושלמה האם זה etf טוב לטווח של 7-10 שנים לדעתך jQuery20307378286926541477_1423330144055
- 8.שלמה גרינברג 06/02/2015 19:36הגב לתגובה זולנדי (1): ISRG מופיעה גם במדד וגם בסל כמובן. לאבי (2): חלום נפלא, אנשים מצויינים אבל כמו כול חלום.... לאמנון (3): אם הייתי משנה דעה הייתי כותב זאת לאורי (4): איני עוקב אחרי BABA. למה שלא תשאל את האנשים באתר שכותבים (איזה אתר?) לגולשת (5): ממשיך להתעקש. מאז 2009 עברה המניה 6 פעמים בדיוק את אותו מסלול שהיא עוברת היום, בגלל תכונות השוק שלה, ובדיוק מאותן סיבות. אם את עוקבת אחרי אז תמיד אני כותב שאם רוצים לקנות מניה צריך ס
- 7.דודי 06/02/2015 18:12הגב לתגובה זושלמה שלום הייתי רוצה דעתך למניית FB, הכנסות גבוהות לצד הוצאות משמעותיות
- 6.גולשת 06/02/2015 15:49הגב לתגובה זוכתבתי לך לפני כמה שבועות שטעית עם אקספדיה.התעקשת שאתה צודק. תסתכל על התוצאות של הרבעון האחרון.זה הישג בעינך??
- 5.אורי 05/02/2015 22:49הגב לתגובה זוהאתר כתב רבות על המניה עלי בבא תודה
- 4.אמנון 05/02/2015 19:04הגב לתגובה זואשמח מאד לדעתך על TSEM, התרשמותך מהתקדמותה בשנה שעברה, יתרונות ואתגרים והאם אתה עדיין רואה בה פוטנציאל "טבע". בתודה
- 3.aaron 05/02/2015 20:47הגב לתגובה זוכמה שמות מספרים ובלבולים.
- 2.שלמה שלום, אשמח לדעתך על וסקולר (VBLT) (ל"ת)אבי 05/02/2015 15:27הגב לתגובה זו
- 1.נדי 05/02/2015 15:23הגב לתגובה זוהתחום הרובוטי מרתק ומגוון עם המון אפשרויות השקעה.