מסתכלים קדימה: המשברים שהיו מנחים אותנו לקראת השנה שבפתח

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, בוחן את שאירע במשברי העבר ולומד קדימה לקראת 2015
נושאים בכתבה 2015 וול סטריט

בשנת 2008 הגיע התוצר הלאומי הגולמי (GNP) של ארה"ב לשיא כל הזמנים - 14.72 טריליון דולרים. מדד ה-S&P500 (שאנחנו מאמינים שהוא המדד המייצג ביותר את הכלכלה האמריקנית) הקדים את התוצר, והגיע ב-9.10.2007 לשיא כל הזמנים - 1,565. בשנת 2009 נסוג התוצר ב-2%, או 300 מיליארד דולרים, לרמה של 14.42 טריליון ד'. מדד ה-S&P500 הקדים, והחל לרדת באמצע אוקטובר 2007 ובמהלך 16 החודשים שלאחר מכן. בתחילת מארס 2008, המדד איבד 56.8% מערכו ונחת על 676 נקודות.

נסיגת התוצר האמריקני ב-2008 הייתה הראשונה מאז הסתיימה מלחמת העולם השנייה, ומאז 1946 עולה בעקביות, כשהוא חוצה משברים כמו משבר הנפט של שנות ה-70', "משבר הנמרים" ברוסיה, נפילת הבורסות ב-1987 ואפילו את פיצוץ בועת 2000 עבר בעליות. ב-2009 "נכנע", כאמור, לסוחרי הסוסים של וול סטריט שהצליחו במהלך 2006-8 "למשוך" כ-2 טריליון דולרים מתזרים המזומנים של הכלכלה, תוך ניצול מומנטום שהם יצרו בעזרת מכשירים פיננסיים שהם הנדסו, וכמעט הביאו להתרסקותה הטוטלית. אין שום ספק שאלמלא התושייה שגילו ממשלות ארה"ב והבנק המרכזי בסוף 2008 והמדיניות שנקטו מאז, כלכלת העולם הייתה מוצאת עצמה במשבר גדול יותר משהייתה בשנות ה-30'. במילים פשוטות, נסיגת הפעילות הכלכלית בארה"ב בשנים 2009-10 לא הייתה קשורה בשום גורם כלכלי, אלא תהליך שנגרם כתוצאה מחוסר פיקוח ותאוות בצע.

לצד המשברים בכלכלה ובבורסה, ב-2007-8 החל תהליך כלכלי משמעותי, שהשפעתו על הכלכלה הייתה חיובית וקיזזה את הנזק שגרמו סוחרי הסוסים של וול סטריט. באותן שנים המהפכה הטכנולוגית עשתה צעד גדול קדימה בתהליך ההשתלבות שלה לתוך "הכלכלה הישנה", והשקת הטלפוניה החכמה והפריצה בפיתוח אפליקציות יצרה מנועי צמיחה שהיו חסרים לכלכלה כאוויר לנשימה, תרתי משמע. יותר מכך, היכולת להשתמש בהתפתחויות הטכנולוגיות בכל תחומי הכלכלה, לצד ההשפעה האדירה של ההתפתחויות האלו על האינפלציה, קיזזו את ההשפעות השליליות של הורקת הקופה.

אפשר לסכם את מה שקרה ב-2007-2010 כך: התגובה של הבנק הפדרלי והאוצר האמריקנים הייתה במקומה, אבל ללא מנועי הצמיחה שיצרה מהפכת הטכנולוגיה לא היינו מוצאים עצמנו נכנסים ל-2015 עם תוצר בגובה 17.5 טריליון ומדד S&P ברמה של 2,058. על פי התחזיות, התוצר האמריקני ימשיך לעלות ב-5.5% ו-5.6% בשנים 2015-16, בהתאמה. כלכלת ארה"ב תופסת כעת 19.1% מהתל"ג הגלובלי - הרמה שבה החזיקה לפני 2009. מה שחשוב לא פחות, שכוח הקניה האמריקני חזר לקצב הצמיחה ולרמתו ערב המשבר, שזה עדיין התנאי המוביל להמשך הצמיחה הגלובלית.

הסטטיסטיקות תומכות: ההשקעה הכי אטרקטיבית שיש

לאלו מאתנו שאוהבים סטטיסטיקות, בשנת 1980 (שנת עלייתו של רייגן לנשיאות והחזרה לקפיטליזם האמריקני המסורתי מ"חשכת קרטר") נאמד התוצר האמריקני ב-2.863 טריליון דולרים. מאז ועד סוף 2014 התוצר יציג עלייה של פי 6.1 פעם (17.437 טריליון ב-2014). מכירות החברות המובילות בארה"ב (אלו שמרכיבות את הדאו וה-S&P) עלו מאז 1980 פי למעלה מ-50 פעם, והרווחיות הרבה יותר. מדדי הדאו ג'ונס וה-500S&P התחילו את שנות ה-80' ברמה של 760 ו-102 בהתאמה. היום הם נמצאים ב-17,823 ו-2,058 בהתאמה - פי 23.4 ו-20. כלומר, קצב העלייה של מדדי המניות המובילים נמצא בטווח של פי 3 ופי 4 מול קצב העלייה של התוצר, אבל רק כמחצית מקצב העלייה של הכנסות החברות המובילות. בידקו בבקשה את אותם היחסים על פני כל תקופה שתרצו, ומאז החל מדד הדאו לנוע ב-1896, ותגלו שמדדי המניות הם "ההשקעה הכי אטרקטיבית שיש".

נכון, מדד ה-S&P עומד היום 31%-32% מעל רמת השיא של 2007 ו-33% מעל רמת השיא של "בועת 2000". אבל אם ניקח זאת בפרופורציה הנכונה מול מצבן של החברות, הציפיות להמשך ההתאוששות הגלובלית, רמת הדיבידנד וההשפעה המתמשכת של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה על ההתייעלות, נגלה שהמניות אפילו זולות. ועדיין, למרות כל אלה, דווקא "התגלית" הזו היא הבעייתית ביותר לעתיד, הרי לצד כל הדברים הטובים שהביאה עלינו המהפכה הטכנולוגית, היא גם משפיעה על דרכי ההתנהגות שלנו, המחשבה והשיקולים ומערכת ההערכות שלנו. היא יצרה עולם בו הכותרת היא העיקר והתוכן הוא התפל. היא העבירה את כולנו לחיות בסרט, ואין כמו וול סטריט להמחשת הנושא.

אלמלא מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה היינו מוכנים להמר על כך ששנת 2015 תהיה טובה למשקיעי המניות לא פחות מהשנתיים שקדמו לה. אבל כשאנחנו בודקים את הסיבות ל"תופעות", כמו מחירי הנפט או הזהב, רמות התשואה של אגרות החוב האמריקניות דרך אפיזודות כמו היוונית או הקפריסאית ועד להתנהגות המשקיעים במקרי חלומות ואכזבות, אנחנו מגיעים לשתי מסקנות: הראשונה, ה-VIX ימשיך להשתולל ומקרים כמו שראינו ב-NeuroDerm (סימול: NDRM) ודומיה רק יקצינו (וזה נכון למניות מובילות ולחלומות כאחד). המסקנה השנייה (שקשורה בראשונה), שחייבים להתרכז בסלי השקעה ובקרנות המניות בלבד, למזלם של המשקיעים יש מהם די והותר והם מכסים כמעט כל תחום מעניין. זו הסיבה לכך שהתחלנו לסקור מגזרים ותת מגזרים על מנת לנסות לזהות מכשירי השקעה שמכסים את המגזר, ומה שלא פחות חשוב, מקטינים הסיכונים. הסיכויים ב-2015

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

כיוון שתהליך ההתאוששות הכלכלית בארה"ב כבר תפס הן בשטח והן מבחינה פסיכולוגית, רוב המשקיעים משוכנעים שגם באירופה ויפן הכיוון חיובי, הפחד התקשורתי מהתרסקותה של סין פחת בהרבה והקונצנזוס על הצמיחה בארה"ב עולה מחודש לחודש - הכיוון החיובי במניות אמור להימשך. הכיוון החיובי במניות נתמך גם ממשתנים אחרים, כמו המשך רמות הנזילות הגבוהות, חוסר באלטרנטיבות רציניות (המשך ההתאוששות הכלכלית תוביל בהכרח לירידה במחירי אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב, שהן "המתחרות" האמיתיות היחידות על כספי השקעה), אינפלציה מתונה (בעיקר בשל השפעת מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה) וריבית מתונה בהתאם (אין שום סיבה להאמין לצווחות רואי השחור של "זינוק בריבית", בטח לא למי שמקשיב למנהלי הבנק הפדרלי), "חגיגה" מתמשכת של מיזוגים ורכישות שתמיד משפיעים בצורה חיובית על מניות, מגמה מתחזקת של הגדלת הדיבידנדים והצטרפות מתמשכת של משקיעים חדשים למניות (במיוחד מרבדים שעולים בהכנסותיהם במקומות כמו סין, אינדונזיה, הודו וכדומה) ולבסוף, מחירי חומרי הגלם הנמוכים (אנחנו לא מאמינים שמחירי הנפט יחזרו לשיאי העבר, אלא במקרה של מלחמה גלובלית) שתומכים בהמשך ההתאוששות הכלכלית ובמיוחד אצל הקניין האמריקני שחשיבותו לצמיחה הגלובלית עצומה. נראה לנו היום, כפי שנראה לנו מאז 2009, שמחזור ההתאוששות הנוכחי הוא לטווח הארוך ויימשך עוד מספר שנים טובות.

הסיכונים ב-2015

כנגד כל האיתותים האופטימיים, ישנם 2 סיכונים משמעותיים שעלולים לפגוע במניות במהלך השנה, שניהם לטווח הקצר. הראשון, פוליטי, אם מכיוון רוסיה או צפון קוריאה, אירן והמטורפים האיסלאמיים. אין דרך בעולם לדעת מה הולך בראשם של אותם מנהיגים, אבל האפשרויות שעומדות בפניהם רבות ומגוונות. ההחלטיות של אלו אל מול חוסר ההחלטיות של מנהיגי המדינות השפויות, עלול להביא לתופעות שללא ספק תפגענה בשוק בטווח הקצר ואולי הבינוני. הסיכון השני, שהוא רק קצר טווח ושולי - "הסיכון התקשורתי" או "סיכון תרבות הכותרות" שיוצרים מצבים מהסוג שראינו ב-NDRM, כאמור.

בטור הבא "נטפל" במגזר התעשייתי הגדול בעולם, ה-travel-tourism Industry (תחום הנסיעות והתיירות), שלדעתנו יהיה הנהנה הגדול של המשך ההתאוששות הכלכלית ומחירי הדלק והאנרגיה הנמוכים. אבל את המאמר היום נסיים עם דוגמא שממחישה את עוצמת "תרבות הכותרות" ויכולותיה לפגוע קשות במשקיעים שמאזינים לה. "זה סוס מת"

אמרו כל הפרשנים, המומחים והאנליסטים במהלך 1998-9 על ענקית הטבק, פיליפ מוריס (אז סימול MO), "צריכת הטבק והסיגריות נופלת, ובתוך עשור החבר עלולה להגיע למשבר אמיתי, אולי לפשיטת רגל". יותר מכך, במהלך 1999 וב"עזרת" ארגוני הבריאות, העמותות למלחמה בסרטן, לוחמי האקולוגיה ואחרים, מוסדיים גדולים וחשובים (בראשות קרנות הפנסיה של אוניברסיטאות כמו הרווארד או קרן הפנסיה של קליפורניה) החלו לברוח מהשקעות בחברות הטבק שפיליפ מוריס הייתה הגדולה והמובילה ביניהן (עד אותם ימים נחשבה לאחת ממניות הבסיס לכל תיק השקעות רציני). כתוצאה ממסע ההכפשות התקשורתי MO הפסידה כ-70% מערכה במהלך 1998-9.

בסוף 1999, כשהמניה בשיא השפל, רואיין היו"ר האגדתי דאז של פיליפ מוריס, גיאופרי ביבל, ונשאל לגבי עתיד החברה, "רבותיי תבדקו את העובדות. אין ירידה בביקוש למוצרי טבק, הביקוש הולך וגדל עם הגלובליזציה. ככל שאני יכול להעריך, הביקוש ימשיך לגדול בעתיד הנראה לעין. לדעתנו ההשקעה ב-MO היא מהכדאיות והבטוחות ביותר בשוק, אבל מי אני שאתווכח עם התקשורת...". מתברר ש-15 שנה מאוחר יותר, העובדות מציגות תמונה שונה ממה שהבטיחה התקשורת (ועדיין מבטיחה), וביבל אכן צדק - לא רק שהחזקות המוסדיים ב-MO (ב-2008 התפצלה לשתי חברות, פיליפ מוריס אינטרנשיונל שקבלה הסימול של PM ולאלטריה שנשארה עם הסימול MO) ו-PM הגיעו בסוף ספטמבר 2014 לשיאים מההון הנפרע, אלא גם שראינו את כל המוסדיים המובילים בעולם, כולל הרווארד וקרן הפנסיה של קליפורניה, ברשימת המחזיקים הגדולים. MO ו-PM של 2014 נחשבות שוב כנכס מרכזי בכל תיקי ההשקעות הגדולים בעולם.

יותר מכך, מניות MO עלו מאז תחילת המאה פי 12.5 (למעשה הרבה יותר, כי כל בעל מניית MO קיבל מניה אחת של PM בחינם בפיצול של 2008) וההכנסה מדיבידנד גדלה כל שנה. זכור לנו היטב שבתחילת 2008, לפני המשבר עת התפצלה פיליפ מוריס היה הקונצנזוס מאוחד בעד מכירת החבילה והנהלת פיליפ הואשמה בטעות אסטרטגית. אלו שלא הקשיבו עשו המון כסף, . המסקנה מהבדיקה שכשהקונצנזוס או התקשורת מסכימים על העובדות, אפילו במשך 20 שנה, כדאי בכל זאת לבדוק אותן מקרוב, כי ברוב המקרים העובדות הפוכות. יש המסבירים את עוצמתה של פיליפ בעובדה שהיא גם יצרנית היינות המובילה בעולם - זאת שטות - פיליפ הייתה יצרנית יינות גם בתחילת המאה בשורה התחתונה יש היום 1.1 מיליארד מעשנים, וב-2025 צופים שיהיו 1.6 מיליארד והדיבידנד של שתי המניות עומד על 4.2 ו-4.7. המסקנה? נתניהו יזכה ב-Land slide בבחירות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(23):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 22.
    birkenstock cheap 15/06/2015 21:38
    הגב לתגובה זו
    shoes birkenstock
  • 21.
    שלמה גרינברג 06/01/2015 08:50
    הגב לתגובה זו
    לאורלי (13): בדיוק כפי שקרה בזהב בזמנו. עליות המחיר, בין סוף 1998 לאמצע 2008 הן בעיקר תוצאה של התפתחות מומנטום בוול סטריט עם "התמיכה" של חברות אופ"ק. מחיר החבית, השווי הריאלי של חבית נפט אינו צריך להיות מעבר ל 30 דולר אבל המחיר, לדעתי, ייעצר בין 45 ל 35 דולרים בגלל "המכה" שהאלטרנטיבות עלולות לקבל
  • אורי 06/01/2015 09:08
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום האם בימים אלה טוב להיאשר בשוק או כדי לצאת אעי חושב להישאר כי אני במניות טובות מה דעתך תודה
  • 20.
    שלמה גרינברג 06/01/2015 08:42
    הגב לתגובה זו
    ל 11: בהחלט עדיין מניות חלום. התוצאות שהציגה בריינסטורם אכן והירידה במניה אתמול פשוט אותתה שהסחרנים ציפו ליותר והתאכזבו. לנחום (12) ול 14: ראשית יש מתחרות. "הבעיה" עם בריינסוויי היא הפער בין התקשורת למציאות. לי אין סבלנות? מי שמכיר אותי יודע שזה הפוך. לאורלי (13) תודה. תסתכלי על מחירי הנפט מאז שנות ה 70, http://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart . מלבד השפעת החרם בין 1973 ל 1980 אין שום סיבה כלכלית לקפיצות. ההפך, ההתקדמות הטכנולוגית צריכה הייתה ללחוץ המחיר מטה (המשך)
  • 19.
    תודה רבה! (ל"ת)
    נחום 06/01/2015 03:34
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    נחום 06/01/2015 03:33
    הגב לתגובה זו
    כתבת בהערתך הראשונה שהמומנטום אבד,למה התכוונת?...
  • 17.
    מה יש לך מנתניהו ה"קוסם"? (ל"ת)
    יוסי 05/01/2015 22:05
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    שלמה בריינסווי 05/01/2015 18:37
    הגב לתגובה זו
    איזה מומנטום נעלם היכן הסבלנות שלך אתה רוצה לראות פריצה במכירות בחודש שנה ? מה עם ימי החסד ?
  • 15.
    כתבה מעניינת - ומה עם הנפט? (ל"ת)
    אורלי 05/01/2015 18:12
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    שלמה אתה חופר ולא אומר כלום (ל"ת)
    שאול 05/01/2015 20:02
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    נחום 05/01/2015 17:48
    הגב לתגובה זו
    מה שאתה בעצם אומר שבריינסויי איבדה את המומנטום?למה?יש לה מתחרות חדשות? תודה רבה על התייחסותך...
  • 12.
    לשלמה 05/01/2015 15:40
    הגב לתגובה זו
    האם לאור התוצאות עדיין מניית חלום ? או חצי חלום ..... בהצלחה
  • 11.
    שלמה גרינברג 05/01/2015 15:31
    הגב לתגובה זו
    ל 7: התייחסותי ל GILD לא משתנה בגלל תחרות מחיר בין תרופות. ל - ABBV ול GILD שיקולים שונים בקשר לרכישות, שתי חברות שונות. קשה לי להאמין שתרופה אחת קובעת. לאבי (8): דעתי לגבי PLX ידועה ממזמן. קראתי את האסטרטגיה "החדשה" שהוציאו. יופי, אבל צריך לדעת לממש נמתין ונראה וההיגיון אומר שזה מה שתעשינה קונות פוטנציאליות. לנחום (9): בקשר לבריינסוויי, איך אמר איליי וולך ז"ל, "כשאתה מתכוון לירות תירה, אל תדבר", המומנטום אבד.
  • 10.
    נחום 05/01/2015 07:22
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר, מה דעתך על בריינסוויי, אחרי "שינוי" תפקיד המנכ"ל... ולהזכירך,טופ אימג' מחכה לסקירתך...
  • 9.
    avi 04/01/2015 23:17
    הגב לתגובה זו
    דעתך לגבי פרוטליקס, האם יש סיכוי למכירתה לחברה גדולה?
  • 8.
    04/01/2015 16:57
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר שלום איך אתה מתייחס לGILD לאחר שABBV קיבלה אישור ומוכרת התרופה שלה יותר זול מGILD .כמו כן לאור ההצלחה של ACHN ושילוב בין התרופה שלה ושל GILD מביא לתוצאות מהירות יותר בהחלמה האם על GILD לרכוש אותה על מנת לשמור על הובלת השוק? תודה
  • 7.
    שלמה גרינברג 04/01/2015 15:29
    הגב לתגובה זו
    לדינו ולמדען (1,3):ראשית כתבתי לא מעט על החברה כחברת חלום מעניינת מאוד. בהחלט מעניין ותוכל להשתתף בשיחה, 1800-924-5906 ולשמוע בעצמך על מצבה של תרופת ה NurOwn™ שלהם ל ALS (שקבלה "מסלול מהיר" מה FDA) בסוף שלב 2A של הבדיקות הקליניות. נקווה מאוד שהבשורות טובות. מה הקשר לפארמוס? אם הבשורות אכן טובות זו פריצת דרך אבל יש עדיין דרך ארוכה מאוד ויקרה מאוד לסיום. לישראל (4) מכיר היטב, חלום מעניין מאוד אבל חלום. לגבי GILD שמכוסה כאן מההנפקה ב 1992, "נפילה"? הם עדיין בחלל החיצון.
  • 6.
    לגבי gild מה תאמר לאחר הנפילה האחרונה שלה ? הזדמנ (ל"ת)
    רונן 04/01/2015 14:20
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    ישראל 04/01/2015 13:13
    הגב לתגובה זו
    ממה שראיתי יש גל רציני של insiders שקונים(סה''כ 12 איש).לדעתך חברה מענינת? אגב לגבי GILD האם החסימה של ESRX על סובלדי וארווני מצדיקה תירידות האחרונות? תודה מראש
  • 4.
    מדען 04/01/2015 13:10
    הגב לתגובה זו
    עלתה 72% !! מחר פרסום תוצאות הניסוי אפשר להמר שהשמועות נכונות בדבר הצלחה גדולה ופריצת דרך ? או ח"ו - ..... כמו פארמוס ??? השוואה - והשונה ?
  • 3.
    גולש 04/01/2015 13:00
    הגב לתגובה זו
    ולהשקיע במוצר שהורס לאנשים את החיים? אין גבול לרדיפת הבצע?
  • 2.
    דינו 04/01/2015 12:29
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה. התוכל לומר משהו על המניה הזו? תודה
  • 1.
    אורי 04/01/2015 13:12
    הגב לתגובה זו
    תודה שלמה כרגיל שומע בקולך