על מפולות בשוק המניות - איזיצ'יפ כדוגמא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מפרט את הסיבות שהביאו לקריסתה של מניית איזיצ'יפ ומזהיר מראש, היא עוד תצליח "לעשות זאת"

אתמול נערך הכנס השנתי של אתר Bizportal. המומחים שנאמו בו הסכימו על שתי תופעות, רמת הריביות היא הנמוכה בהיסטוריה וקשה מאוד להעריך את המצב האמיתי של הכלכלה הגלובלית. הפרופסור ג'רמי סיגל מאוניברסיטת וורטון, אחד המומחים הכי רציניים שיש, הסביר בזמנו ל-CNBC, שעד כמה שזה נשמע מוזר, אותן שתי תופעות הן ההוכחה, לטענתו, שהדאו ימשיך לעלות. מדוע? כי רמת המכפילים של היום (15-16), היא אותה רמה בה נסחרו המניות המובילות בארה"ב במהלך המאה ה-20, כאשר הריבית נעה בממוצע בטווח של 5%-7%. לדברי הפרופסור, בהשוואה לרמת התשואה של אגרות החוב ל-10 שנים, המניות עדיין זולות, אפילו במקרה של עליית ריבית עד 3.5%. הוא לא מזכיר את העובדה, שמבחינת הכנסה, רווחיות והמזומן בקופה, מצבן של החברות מעולם לא היה טוב יותר, וכולן מעלות את סכומי הדיבידנד בקביעות כמו גם את הסכומים שהן מקדישות לרכישת מניותיהן.

פרופסור סיגל מסביר שרואי השחורות אינם מביאים בחשבון את השינויים שעוברת הכלכלה כתוצאה מהמהפכה הטכנולוגית, שגובה הריבית יישאר נמוך עוד זמן רב, לכן העליות במניות לא הסתיימו והוא בשלו, "הדאו יעבור את רף 18 אלף בסוף השנה" - משפט שאמר כבר ב-2010 ("בתוך 4-5 שנים הדאו יעבור 18 אלף"). כל זה לפני מה שיקרה אם הצמיחה תתחזק. תחשבו לרגע ותגיעו למסקנה שהסיבה היחידה למסע ההפחדות על משבר נוסף נוסח 2008, היא העובדה שהדאו ממשיך לשבור שיאים (פחד גבהים). ב-118 השנים האחרונות, מאז הופיע במאי 1896, עבר מדד הדאו ג'ונס, שמייצג 30 חברות מובילות שאמורות לשקף את הכלכלה האמריקנית, משברים גדולים, שכולם, אליבא המומחים, היו אמורים להכניס את הבורסה לסטגנציה של שנים. ולמרות הכל המדד חוזר ושובר שיאים.

מעבר לכך, במהלך 30 השנים האחרונות, מאז החלו הגלובליזציה ומהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה להשתלב לתוך הכלכלה, אורך המשברים בוול סטריט הולך ומתקצר. המשבר האחרון, ב-2008, היה אמור לרסק את הכלכלה הגלובלית, אך היה הקצר ביותר מכל משברי העבר, לפחות בוול סטריט. יציאת מדדי המניות בוול סטריט מכל המשברים של 30 השנים האחרונות נעשית במהירות הולכת וגדלה. איך מסבירים זאת? חלק מזה קשור בהתאוששות הכלכלית במיין סטריט, בחזרה לרווחיות של החברות, בתגובה המהירה של המנהיגות הכלכלית למשבר. אבל עוצמת התגובה למשברים האחרונים (תבדקו בגרפים) אומרת לנו, שמה שמחזיר את המדדים לשיאים היא האמונה של המשקיעים שהכלכלה הגלובלית תמשיך להתאושש ולצמוח, שהצריכה הגלובלית תגדל וכלכלת העולם נמצאת בסייקל ארוך של צמיחה.

הזעזועים שרואים בדרך (התיקונים) הם תוצאה של השתלבות מהפכות הגלובליזציה, הטכנולוגיה והאינפורמציה לתוך ה"כלכלה הישנה". ההשתלבות הזו גרמה לירידה ביכולתו של המשקיע לבחור השקעות נקודתיות (ועל כך כבר הארכנו), תלותו בכותרות הולכת וגדלה והספקולציה גואה - מה שגורם לזעזועים. צ'ארלס שוואב, האיש שייסד ומוביל את ענקית הברוקריות, שנקראת על שמו (Charles Schwab Corporation), קובע שכ-98% מהמשקיעים היום לא מסוגלים להעריך נכון חברות, "ומוטב שיתרכזו בסלים ובעיקר סלי מדד". לדעתו מגמה זו תלך ותגדל. הניסיון שלנו מראה, שאין ספק שהאיש צודק, ולא מדובר רק במניות טכנולוגיות. כמה אנשים מסוגלים לבחור אפילו מניית צריכה ש"תנצח" את סלי הצריכה XLP או XLI, או מניה נדל"נית שתנצח את סל הנדל"ן RWR?

לסיכומו של עניין, רואי השחורות צודקים - יהיו תיקונים אבל תיקוני התאמה. המהפכות והכלכלה הגלובלית רק בתחילת דרכן, ושום דבר, להוציא התחממות קיצונית של כדור הארץ, לא יוכל לעצור אותן, בטח לא אירועים פוליטיים כמו אוקראינה או עליית הימין באירופה. אירועים פוליטיים מעולם לא השפיעו בצורה רצינית על הנעשה בוול סטריט, וכאשר כן השפיעו, הייתה השפעתם על המגמה קצרה ושולית.

איזיצ'יפ (סימול: EZCH): "ובכל זאת נוע תנוע"

לפני 1281 שנים גלילאו גליליי דיבר על תנועת כדור הארץ סביב השמש. ובדומה לו, בספטמבר 2013 טענו אותו הדבר על מניית EZCH, שנשחטה ב-40% בעקבות הודעת ענקית התשתיות והלקוחה הגדולה שלה, סיסקו (סימול: CSCO), על חשיפת מעבד הרשת המתקדם ביותר בעולם ה-Cisco nPower. הוא פותח בעמל וממון רב על מנת לפגוש את ה-Internet of everything (http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=195088).

על עלילותיה של איזיצ'יפ בבורסה אפשר לכתוב ספר. מסלול ההתקדמות של המניה, מאז הונפקה כלאנאופטיקס בתחילת שנות ה-90', יכול לשמש כאנציקלופדיה למשקיעי החלום בתחום הטכנולוגיה/ תוכנה / אינטרנט. יותר מכך, איזי היא עוד דוגמא לחברה ישראלית שמייסדיה, קבוצה של תותחים טכנולוגיים מד"ר בורשטיין ועד למנכ"ל הנוכחי אלי פרוכטר, ראו נכון את העתיד ופיתחו מוצר שהיה אמור "להזיל ריר מפיהם של כל מנהלי תשתיות התקשורת בעולם" (לפחות על פי כמה מהמומחים הגדולים בעולם בתחום, כמו גורו הטכנולוגיה ג'ורג' גילדר). היו תקופות בוול סטריט, שהריר אכן נזל, אבל יותר מחלומותיהם של משקיעים ופחות ממנהלי התקשורת הגדולים. בכל מקרה, מהבחינה הישראלית לפחות, איזי זה סיפור הצלחה משתי סיבות. הראשונה, למרות התחרות העזה שהתפתחה במשך השנים היא עדיין במגרש ומצבה בכלל לא רע. השנייה, הפוטנציאל למימוש חלומם של משקיעים עדיין שם. אנחנו מאמינים שהפוטנציאל הגדול למשקיעים הוא רכישת החברה ע"י אחת מענקיות התשתית, אבל מקווים שאנחנו טועים. כמו גם רוצים שאלי פרוכטר, שהוכיח עצמו עד כה בהובלה ובהתאמה לדרישות השוק, יצליח איכשהו להוביל את החברה לגדולה.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

איזיצ'יפ נוסדה בשנת 1989 כלאנאופטיקס ושינתה שמה לאיזיצ'יפ ביולי 2008. עד שנת 1999 החברה עסקה בפיתוח פתרונות רשת לשיפור הקישוריות והביצועים עבור פעילות תוך חברתית (LAN - Local Area Network) ופעילות כללית על הרשת (Wide Area Network - WAN). בשנת 1999 קראה נכון את ההתפתחות לכיוון הפס הרחב, והוחלט להתמקד בייצור ופיתוח מעבדים לרשת האתרנט (Ethernet). מעבדי רשת הם למעשה מעגלים מודפסים ברי תכנון, שמסוגלים להתאים עצמם לפרוטוקולים ואפליקציות חדשים באמצעות הורדת תוכנות חדשות - מה שמאפשר לספקי ציוד תשתיות להציע ללקוחותיהם את "המילה האחרונה" בתחום.

החברה פועלת בנישת Carrier network equipmen שמשתנה כל הזמן. ספקיות תשתיות התקשורת שפועלות בה (סיסקו, אלקטל-לוסנט, ZTE או ג'וניפר) נמצאות כל הזמן בלחץ לייצר למשתמשים "חליפות" שתתמוכנה טוב יותר בפעילות. ולכן הצורך במעבדים חכמים, שאיזי היא אחת המובילות בפיתוחם. מוצר החברה מתבסס על מה שקרוי מעבדי רשת לתכנות. החברה משדרגת ומתאימה עם הדרישות שמתפתחות (כמו למשל ענן וביג-דאטא). המוצרים של איזי, משפחת ה-NP, נמצאים בקדמת המירוץ. ההוצאה הגדולה של החברה טמונה במחקר ופיתוח, שם מועסקים 80% מהעובדים. למעלה מ-36% מההכנסות ב-2013 הלכו לתחום המדובר. היא מתמקדת במכירות לתחום שירותי האתרנט, מה שקרוי CESR. תחום זה נשלט ע"י 7 חברות, ש-6 מתוכן, סיסקו, ג'וניפר, Huawei, Tellabs, אריקסון ו-ZTE הן לקוחותיה של איזי. חברת מארוול (סימול: MRVL) שמהווה כשותפה לייצור חלק מהמעבדים. התחרות בנישה הספציפית הזו קשה ביותר - בו בעת העבודה המשותפת, מארוול מתפקדת כמתחרה וכמוה גם ברודקום (סימול: BRCM), אל.אס.איי ו-PMC הגדולות, שנכנסו לתחום באמצעות רכישות של חברות שפועלות בתחום. כ-80% מהכנסות החברה מגיעות משלוש ענקיות תשתית, סיסקו, ג'וניפר ו-ZTE הסינית. בשנתיים האחרונות, חלקן של סיסקו וג'וניפר יורד, וחלקה של ZTE עולה. רוב המשקיעים אינם יודעים מה החברה מיוקנעם מייצרת בדיוק, מה איכות מוצריה ומה מעמדה בשוק. הם חיים מכותרות השנים האחרונות שקובעות יותר ויותר את דפוסי ההשקעה, למרות שהכותרות עצמן מתרחקות יותר ויותר מהעובדות. אגב, זו הבעיה של כל המשקיעים, אבל כשמדובר בתחום דינאמי ומורכב כ"כ, כמו מעבדי רשת, המצב חמור אף יותר. בקיצור, כאשר מניה כמו EZCH יורדת 40% כתוצאה מכותרות שאומרות שמעבד חדש של סיסקו (שעדיין לא נולד) יחסל אותה - זה אומר הכל. הבעיה הזו קיימת מול כל השקעות החלום, ולאחרונה גם אלו שאין בהן חלום. בינתיים (מאז תחזיות סוף העולם לגבי EZCH) עברו כ-9 חודשים, ו-EZCH התאוששה בוול סטריט ובמיין סטריט היא פשוט עושה חיל. לראיה הביטו בתוצאות הרבעונים האחרונים. הבעיה היא כשהכותרות מנצחות בטווח הקצר הן מכות במניות כ"כ קשה וההתאוששות, אם בכלל, אורכת זמן ארוך.

מאז הנפקתה עברה המניה 9-10 מכות מהסוג המדובר, שברובן נגרמו יותר מאכזבת כותרות בוול סטריט מאשר מהמציאות במיין סטריט. כך קרה גם באותו ספטמבר 2013 (שציינו בתחילת הטור). מבחינת התחזיות, לאחר ש-2013 נחתמה עם מכירות של 70.85 מיליון דולרים ורווח נקי של 21.7 מיליון או 74 סנט למניה, הקונצנזוס צופה שהחברה תסיים את 2014 עם מכירות של 88.4 מיליון ורווח נקי של למעלה מ-40 מיליון או 1.4 דולר למניה - קצב צמיחה שיימשך גם ב-2015. הקרנות, Parnassus Investments מסן פרנסיסקו (5.8%), פסגות (5.55% ) ו-FMR LLC מבוסטון (5.05%) הן בעלות המניות הגדולות. יו"ר החברה הוא בני חניגל, שבאשר לכישוריו בתחום אין עוררין. מהם הסיכויים לפיכך שהחברה, בעלת הניסיון, הידע, המוניטין והנחישות של הנהלתה, תצליח לבסוף "לעשות זאת"? מה שבטוח שהביקוש למעבדי רשת ימשיך לגדול - מבחינה טכנולוגית, החברה נמצאת בקבוצה המובילה. השאלה היא, האם פרוכטר יצליח לעמוד בתחזיות? ניסיון העבר אומר שכן, ומי שמאמין בכך ומכניס לנוסחה את פונטציאל החברה להשתלטות, צריך לנצל את המחיר הנוכחי לאיסוף המניה. אנחנו מאמינים שפרוכטר יצליח, כאמור, אבל יצטרך לעבור עוד מספר "מכשולי כותרות", ולהתחיל להגדיל משמעותית את הוצאות השיווק כמו גם בתחום ה-M&A.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    שלמה גרינברג 01/06/2014 15:57
    הגב לתגובה זו
    לחיים (8) ולאבי (12): אכן יש הודעות אבל לא באתר החברה. בכול מקרה כרגע השאלה היא אם קצב העליה במכירות יימשך. הערכת החברה מתבססת על ציפיות המשקיעים שכרגע, על פי ההערכה שציינת, מאמינים שתצליח. לסוחר העל (11); לאיזי 209 מיליון דולר בקופה וערך החברה 719 מיליון. מכפיל רווח קונצנזוס ל 2014 הוא כ 17.5 והמכפיל ההיסטורי 33 (על פי נתוני ה 20-F). המכפיל שמופיע ביהוא הוא ההיסטוריץ
  • 12.
    אבי 31/05/2014 15:17
    הגב לתגובה זו
    מנקודת מבט טכנית - אם התמיכה ב 4800 לא תחזיק אנחנו עלולים לקבל אותה ב 4000.
  • 11.
    סוחר על 31/05/2014 09:29
    הגב לתגובה זו
    קודם כל מה ששלמה לא כתב זה שלחברה אין חוב פיננסי כמעט ויש לה 200 ומשהו מיליון דולר מזומנים בקופה על שווי שוק של 700 מיליון דולר , מכפיל שווי שוק לשווי בספרים נמוך מ 2 שה אומר שהחברה זולה הנתונים ביאהו פייננס לא נכונים מכפיל הרווח העתידי 30 כשצריך להיות חצי ... מעבר לזה כל הסקטור של הסמיקונדקטור הוא תנודתי מאוד ואיזיצ'יפ היא סמן ימני מבחינת תנודתיות כמו שכתב אחד המגיבים הגרף שלה נראה כמו שיני משור ומי שהגיע עד לכאן מגיע שילמד איך אפשר לקנות את איזי'ציפ בלי לשלם כסף תכתבו עליה פוטים ח
  • 10.
    תודה שלמה האמת חשבתי שהם הגנה כמו ביטוח וכו (ל"ת)
    אורי 30/05/2014 22:05
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    שלמה גרינברג 30/05/2014 13:11
    הגב לתגובה זו
    תסלח לי ידידי אבל אתה הדוגמה הקלאסית לאחת הבעיות שהולכות וגדלות בשוק ושאני מזכיר כבר שנים, משקיע שפועל ללא הבנה בסיסית. שני המכשירים הללו אינם מניות וגם לא בדיוק סלים ואם אתה יושב עליהם זמן ארוך זה הסימן הטוב ביותר שעליך ללכת לקורס בנושא השקעות במכשירים פיננסיים.
  • 8.
    חיים 30/05/2014 10:18
    הגב לתגובה זו
    פורסמו אתמול מאוחר בלילה, הכנסות 2.5 מיליון שח לרבעון, הפסד 11.7, הסתרה של מספר מערכות המושכרות. שנה וחצי אחרי האישור fda נראה שקצב ההשכרות בהאטה. האם מצדיק שווי שוק של 760 מיליון שח (יש להם 60 מיליון בקופה). החשש שלי שתוך שנה הם שורפים את רוב בכסף בקופה ומתחילים בדילולים-גיוסים.
  • 7.
    Kobi 30/05/2014 04:37
    הגב לתגובה זו
    תודה לגבי ezch- יהיה נכון במיוחד ברבעונים הבאים עם ה- NPS . אודה להתייחסותך לגבי rdwr שהרבה זמן לא התייחסת והקשר שלה עם סיפקו הולך וגובר ... מועמדת לרכישה ? ומה לגבי סיווה שבקדמת הטכנולוגיה והקשר עם אינטל הולך וגובר ..???בטוח שיש לך תובנות לגבי השתיים הללו...
  • 6.
    אורי 29/05/2014 22:19
    הגב לתגובה זו
    הם בצינחה חופשית האם הם ת סל האם הם מניות תודה מראש
  • 5.
    אורי 29/05/2014 22:17
    הגב לתגובה זו
    קניתי ממזמן 2 מניות 1tvix2faz
  • 4.
    נוע תנוע 29/05/2014 19:46
    הגב לתגובה זו
    שלמה, תמיד מרתק ומהנה לקרוא את רשימותך. בבליל קשקושי האנליסטים ובעלי העניין השונים נעים שיש אדם נבון, משכיל ובעל פרספקטיבה כמוך - כדי לתת לנו הליימנים נקודת מבט ולעיתים גם נקודת משען. רב תודות
  • 3.
    שלמה גרינברג 29/05/2014 18:30
    הגב לתגובה זו
    צודק !!!
  • 2.
    מנייה ללא גלים, ללא רכות, תמיד שיני משור חדות ומסו (ל"ת)
    המתעורר 29/05/2014 17:17
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    נוע תנוע 29/05/2014 14:06
    הגב לתגובה זו
    ולא 1281. 1610 פרסם את תצפיותיו האסטרונומיות באמצעות הטלסקופ שפיתח. משפטו ע"י האינקוויזיציה היה ב 1633