מה הקפיץ את פייסבוק ב-50%, והאם הראלי יימשך?
באיזושהי נקודת זמן במהלך התקופה שבין התפוצצות הבועה הטכנולוגית ב-2000 ועד פקיעת בועת הנדל"ן ב-2008 הבינו ברוני התקשורת שעולמם השתנה - שהבסיס להצלחה ולמשיכת לקוחות אינו יותר תוכן ואיכות, אלא הכותרת, מהירות התגובה לאירוע ורמת הסנסציוניות שלה. השינוי בא כתוצאה מהתקדמות ה-IT שהביאה איתה ביקוש הולך וגדל לפרשנות מיידית. ככל שהביקוש גדל - כך ירדה היכולת לספק אותו בצורה עניינית ואיכותית. התשובה לבעיה הייתה "תרבות הכותרות".
מערכת היחסים בין עקומות הביקוש וההיצע לאינפורמציה כלכלית / פיננסית פועלת בדיוק כמו בכל סקטור אחר - כשהביקוש עולה מהר מההיצע עולים גם המחירים ומתרבות הפרשנות. בתחום הפיננסי, בגלל גודלו, העניין שהוא מייצר והתנודות שלו, זה אומר ים של כסף. בעוד שצד הביקוש מורכב ממיליארדי צרכנים שרוצים לדעת לפני כולם מה קורה, הרי שבצד ההיצע יש מספר מועט יחסית של פרשנים בודדים כמו קריימר, רוג'רס, פאבר או נוריאל רוביני במסגרת מערך התקשורת הפיננסית (Marketwatch, Bloomberg, YAHOO! ועוד) והוא מוגבל ביכולת שלו לספק את הביקוש. לפיכך, הפתרון היחיד לבעיית הפער הייתה "תרבות הכותרות" - החלפת המוצר מהתוכן לכותרת. קל הרבה יותר לספק פרשנות באמצעות כותרות מאשר באמצעות תוכן. הייתה זו המצאה גאונית שפתרה את הצורך בפרשנות כלכלית מנומקת, תרמה משמעותית לרייטינג, יצרה מנוע צמיחה אדיר לתקשורת ולתרבות והשתלבה מצוין בהתקדמות ה-IT - אייפונים, טבלטים ורשתות חברתיות. ביום שישי האחרון ראינו, בפעם הראשונה מאז השתלטות תרבות הכותרות, הוכחה מוצקה ואמפירית לכך שזה באמת עובד. ההודעה על התפטרותו של סטיבן באלמר, יו"ר-מנכ"ל של מייקרוסופט, גרמה לעלייה תלולה במניה ובעקבותיה בשוק כולו (בגלל משקלה הגדול של MSFT בדאו, נאסד"ק ו-S&P 500) והכל על כותרות בלבד. האם מישהו יכול לטעון שהמקרה שהיה ב-MSFT ועוצמתו היו קשורים באיזשהו אירוע כלכלי? הרי רק לפני חודש נחתכה אותה מניה על שאכזבה את הקונצנזוס. זה אומר שהעזיבה בעוד שנה של באלמר, שמלבד כותרת אין בה כלום, מקזזת את ההיגיון הכלכלי בגללו ירדה המניה לפני חודש ב-14% כמעט. תבדקו בעצמכם: ב-19.7 המניה ירדה ב-13.6% עם מחזור של 249 מיליון מניות, פי 5 מהממוצע, בגלל הכותרות על האכזבה מנתוני הרבעון. אבל ביום שישי האחרון, בתגובה ל"כותרות באלמר", היא חזרה ועלתה בכ-7.5% עם מחזור של 224 מיליון, פי 4.6 מהממוצע היומי.
המחזור היומי הממוצע בין שני התאריכים היה 49 מיליון מניות ליום. המסקנה ברורה - הכותרות, הן ב-19.7 והן ב-23.8, הובילו את המניה. הקפיצה במניה ובמיוחד במחזורים בימי ההודעות מוכיחה שהתגובה היא לכותרות ולא לתוכן כי מי שעיין בדוחות ובהודעתו של באלמר הבין שמבחינת התכנים המניה לא הייתה צריכה לרדת בצורה כזאת, ובטח לא לעלות כפי שעלתה. התוצאות היו טובות ובאלמר לא עוזב מחר, אפילו ועדת איתור למחליף לא הוקמה עדיין, ולבטח איש אינו יודע אם המחליף האלמוני יהיה טוב מבאלמר. אמות הסיפים זזו בגלל כותרות סנסציוניות, וזה רק יילך וייעשה גרוע - ישנם גורמים חזקים מאוד שמרוויחים הון מהתנודות האלו. שימו לב לסדרי הגודל, לא מדובר כאן בפרעוש כמו אורכית (סימול: ORCT) שמידע פנים זרם (או הוזרם) החוצה והעיף את המניה מעלה ב-150% (שזה Peanuts מבחינת הכסף), אלא ב-MSFT הענקית. נקווה שהנושא יתחיל סוף סוף להדאיג את הרשויות. יש כמובן פרשנים שטוענים שהסיבות לבלגן אינן קשורות כלל לתרבות הכותרות, שהתנודתיות נגרמת בשל "פחד הגבהים" מרמות השיא אליהן הגיעו מניות רבות, מעליות התשואה על האג"ח הממשלתיות האמריקניות ומההתקרבות של ספטמבר או אוקטובר "השחורים", שמעלה את רמת הפחד והזעזועים. אנחנו אומרים לכם שהכל שטויות - הזעזועים הם אך ורק תוצאה של תרבות הכותרות והם ילכו ויהיו חדים יותר. אבל יש, בתגובה לכותרות, גם יתרונות בטווח הקצר. יתרונות שמשקיעי הטווח הארוך צריכים פשוט לנצל ולהתבסס במניות בעלות תוכן מהסוג של MSFT. מה הקפיץ את פייסבוק (סימול: FB)?
כותרות MSFT הן ינוקא בהשוואה ל-FB. זו האחרונה עלתה 56% בחודש האחרון - ב-25.7 עלתה 26.5% לעומת היום שקדם במחזור של 366 מיליון מניות או כ-11 מיליארד דולרים, לאחר פרסום דוחות הרבעון השני שהראו עלייה של 53.1% בהכנסות וירידה של 39.5% ברווח הנקי. ביום ו' קיבלה המניה דחיפה נוספת ועלתה, במחזור קטן בהרבה, "רק" 90 מיליון מניות בשווי של כ-3.5 מיליארד ב-5.2% כשהיא חוצה לראשונה את רף 40 הדולרים. קשה לנו להאמין שמישהו קנה או מכר מניית FB בגלל שיקולים כלכליים. כיוון שעברו רק שנתיים מיום ההנפקה, כל אחד יכול לעבור על כותרות FB באתרים הפיננסיים ולהגיע למסקנה מה באמת מוביל את המניה, תוכן או כותרות? פייסבוק הן ללא ספק המניה והחברה הנצפות ביותר בעולם ומהוות דוגמא מובהקת לתרבות הכותרות. משקיעים מעטים בלבד טורחים לבדוק את דוחות החברה, והם נבהלים משוויה. מזלם של בעלי המניות ב-FB, שהכותרות הסנסציוניות מתעדכנות מאוחר יותר עם העובדות, אחרת פייסבוק הייתה היום בקושי ב-20 (שגם הוא כלכלית אינו מחיר מוצדק). אז מדוע המניה ב-40?
בסוף השבוע התפרסם ע"י comScore (סימול: SCOR), חברת הניתוח האנליטי של האינפורמציה ברשת, שפייסבוק פורחת והמעבר שנעשה בזמנו לאלחוט מוכיח את עצמו עם גידול פנומנלי. המחקר מראה ש"כמעט 100% מהאנשים שעולים על הרשתות החברתיות עושים זאת באמצעות פייסבוק, וזה צפוי להישאר כך לפחות עד 2017, וגם אז 95% מהעולים יעשו זאת באמצעות האלחוט. כיוון ש-41% מהכנסות הפרסום של החברה ברבעון השני הגיעו מהאלחוט, קצב הצמיחה בפרסומות רצחני (זה לא מה שהוסבר ע"י המומחים לפני שנה) ולפי comScore 95% מהמשתמשים בפייסבוק ב-2017 יעשו זאת באמצעות האלחוט, עושים 2 ועוד 2 ומקבלים 10, לכן המניה עולה כפי שעלתה ביום ו'.
"מה הקשר לדוחו"ת?" ראינו טוקבקיסט שעונה לחברו, שטען כי הדוחות מראים שהמניה יקרה, "אתה בודק מכפיל ב-FB , למה? 128 מיליון אנשים עולים כרגע מידי יום על הרשת רק בארה"ב, אתה יודע כמה יעלו ב-2020? מיליארד לפחות. אתה מתאר כמה ירוויחו מפרסומות?" הטוקבק הזה נכתב ביום ו' האחרון. מחוסר מקום לא נביא כמה טוקבקים שנכתבו לפני שנה כהשוואה, כשהמניה הייתה מתחת ל-20 דולר. תרבות הכותרות אמנם גורמת להתרחקות מהערכים הכלכליים, אבל היא מתעדכנת לערכים אלו מאוחר יותר.
משיצא הדו"ח של comScore מיהר האנליסט דאג האנמוסט מ-J.P. Morgan, החליף המלצתו ל"קניה" והעלה את מחיר היעד ל-44 דולרים (מ-38). "הסטטיסטיקה המעודכנת שהוציאה comScore על האלחוט הוכיחה שוב הצטרפות מסיבית במחשב האישי ובאלחוט בארה"ב, והפיגה את החששות שהיו. עדיין יש לנו חששות מקצב הירידה בהתחברות מהמחשב האישי, אבל השימוש המתחזק במוביליות מקזז זאת בבטחה". לצדו יצא בית ההשקעות הוותיק Janney Capital Markets בהמלצת קניה עם מחיר יעד של 50 דולר.
מה זה אומר לכם בנושא הערכה רצינית של חברות? האם השניים הללו לא היו יכולים לבדוק את הסטטיסטיקה? האם השניים בדקו את המסקנות של comScore? השניים הגיבו לכותרות. הקונצנזוס הנוכחי לגבי FB, שהחברה תגיע למכירות של 7.3-7.5 מיליארד ב-2013 ושל 9.5-6 ב-2014. 40 האנליסטים שמכסים את החברה מאמינים שהרווח למניה יהיה 71 סנט השנה וכ-95 סנט ב-2014 - מה שאומר שבמחיר 40.55 דולרים, המניה נסחרת במכפילים של 57 ושל 43 פעם. לעומת TSLA זה בחינם, אבל לעומת גוגל (סימול: GOOG) הערכתFB בשמיים. המשקיע חייב לזכור, ברגע שיגיעו כותרות האכזבה - המכה תהיה רצינית, אז יהיה כדאי לצלול לדוחות, ללמוד מחדש את השוק ולהחליט אם לקנות בירידה שתהיה או להמתין ולהצטרף לעדר.
תזכורת לגבי מזור (סימול: MZOR)
בתחילת יוני עשינו על החברה. שום דבר מהותי לא השתנה מאז, אבל החברה הוסיפה לערכה 37.3%. באותה כתבה ציינו את הפוטנציאל הבלתי רגיל שיש לחברה, במיוחד הדמיון ל-ISRG אותה אנחנו מלווים מיום היוולדה. המעניין, שלמרות שאף אנליסט לא גילה אותה עדיין, למרות שעברה מתחת לרדאר של קריימר שדחף בזמנו בפראות את ISRG, למרות שקרנות עדיין לא מעורבות בה ברצינות ומבחינת העובדות הכלכליות היא מייצגת שווי שוק גבוה ביותר - המניה ממשיכה לעלות. ביום ו' האחרון הוסיפה לעצמה יותר מ-8% נוספים "ללא סיבה". כיוון שגם הטוקבקיסטים המובילים טרם זיהו אותה, אנו משערים שיכול מאוד להיות שעומד לצאת מחקר של אנליסט מוביל, אולי פעילות M&A או שאיזו קרן גדולה החליטה להיכנס. אם ההשערות נכונות, אין פלא שהמחזור החריג של יום ו' דחף את המניה - מדובר בחברה עם הון קטן, 29,630,000 מניות בסה"כ. בכל מקרה, קשה לנו להאמין שיום ו' הייתה "מקריות".
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 8.שלמה גרינברג 27/08/2013 16:24הגב לתגובה זולשמואל: Prana Biotechnology היא חברת חלום ביו טכנולוגית אוסטרלית שמנסה לפתח תרופות בתחום הנוירולוגי (אלצהיימר, פרקינסון ועוד)תרופת ה PBT2 שלה, שנמצאת בשלב השני של הבדיקות הקליניות, נוסתה, ביולי, על מםופל אלצהיימר אחד ונראה שחל שיפור במצבו וזה מספיק להצית חלום. תצרף אותה לרשימת החלומות לצד עוד כ 500 + חברות מהסוג הזה שנסחרות בנאסד"ק ובבוליטין.
- 7.שמואל 27/08/2013 10:33הגב לתגובה זוהאם יש משהו חשוב בקרוב המניה פשוט משתוללת
- 6.שאלה בנוגע ל hpq 27/08/2013 09:49הגב לתגובה זומה דעתך על החברה? כמו כן מה דעתך על המנכלית החדשה והעבודה דל בחברה? שאלה אחרונה למה לדעתך חברת dell נסחרת במכפיל 13 וחברת hpq במכפיל 6? בזמן ששתי החברות עושות אותו הדבר בערך ולhpq נתנונים פיננסים טובים יותר כמו מזמומן רווח למנייה וכו
- 5.הלוחש לירידות 27/08/2013 09:02הגב לתגובה זועליה גבוהה הרבה יותר מ15% . לכן כותרות שליליות "חזקות" הרבה יותר.
- 4.אם מזור עולה כי מישהו יודע משהו שטרם פורסם...אז... (ל"ת)מידע פנים? 26/08/2013 23:03הגב לתגובה זו
- 3.שלמה גרינברג 26/08/2013 20:24הגב לתגובה זומדוייק, אף אנליסט מהרמות העליונות ובמיוחד אלו של ה BUY SIDE לא גילה אותה (יכול מאוד להיות שמישהו מאלו מוציא סקירה אבל את זה הרי לא נדע לעולם
- 2.יוני 26/08/2013 16:10הגב לתגובה זויש כבר כמה בתי השקעות שמסקרים-כולם אמנם מהקטנים והפחות ידועים וכולם עם המלצת קניה ומחירי יעד שבין 18-21$ האחרון היה JMP(לא להתבלבל עם JPM)בהמלצה 21$....אבל נכון שמה שקרה ביום ששי מרמז כנראה על משהו יותר גדול....
- 1.ישראל 26/08/2013 16:04הגב לתגובה זואשמח לסקירה על טאואר עקב התמורות האחרונות שנעשו בחברה