הצמיחה המתמשכת עושה צרות לפסימיים; ולמה לפיד דחה הצעת פוטאש?
כעת לקחו לפסימיים גם את התעסוקה. הפרשנים אמנם היו מאוכזבים מהנתונים, והסבירו שהעליות בשוק באו כתוצאה מהאכזבה מנתוני התעסוקה, שהבטיחה המשך הזרמת הכסף ע"י ברננקי, אבל אין ספק שהתעסוקה משתפרת אפילו יותר טוב משציפינו. למרות הדחיפה שמהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה נותנות לכלכלה, הן פוגעות בתעסוקה בגלל ההתייעלות המתמשכת שהן מביאות, ומכאן, היא משפיעה חזרה על כלכלה. מה הקונץ הבא שישלפו הפסימיים מהשרוול? ספטמבר השחור? אוקטובר הנורא? נחיה ונראה, אבל לאור מה שקרה במניות הדשנים - אינכם צריכים לדאוג, הם ימצאו משהו.
היתרון שבשטחיות הפרשנות - מניות הדשנים
מה שקרה בשבוע שעבר עם מניות יצרניות הדשנים היה דוגמא נהדרת לשטחיות שהשתלטה ומובילה את אסטרטגיות ההשקעה בטווח הקצר. זאת בעקבות "תרבות ה-IT" שהולכת ומשתלטת על המשקיעים. ההודעה של חברת הדשנים הרוסית, Uralkali OJSC (סימול:URKA ), על נטישת קרטל הדשנים Belarusian Potash (סימול: BPC), שמשווק את מוצריהן של Uralkali ושל חברת הדשנים הביילורוסית Belaruskali, גרמה לזעזוע בשוק המניות ושלח את מניותיהן של ענקיות הדשנים בעולם בצורה חדה מטה. בואו נודה על האמת, מעטים מאלה שנמלטו בבהלה מאותן המניות, בכלל שמע על Uralkali, BCP או Belaruskali, אבל הסנסציוניות עשתה את שלה.
הבה נעמיד דברים על דיוקם - מדובר בפירוקו של הקרטל השני בגודלו בעולם לאחר קרטל ה-Canpotex, בו מאוגדים היצרנים הקנדים והאמריקנים. שני הקרטלים יחדיו משווקים למעלה מ-80% האשלגן בעולם. תעשיית הדשנים מייצרת ומעבדת חומרים, טבעיים או סינטטיים, שהחקלאי מוסיף לקרקע או למשטחי הגידול האלטרנטיביים, על מנת להגדיל את התנובה. האשלגן הוא רק אחד מששת המרכיבים המובילים בדשנים הכימיקליים המכונים מאקרו-נוטריאנטים (Macro-nutrients). הוא השני בחשיבותו לגידולים אחרי החנקן (אשר מהווה כ-68% בדשן לחקלאות) ולפני הזרחן. שלושת האחרים הם הסידן, המגנזיום והגופרית. להבדיל מהחומרים האחרים שמשמשים למגוון מטרות, 95% מהאשלגן הולך לחקלאות. לצד השישייה הזו מערבבים היצרנים עוד 8 חומרים, ה-Micro-nutrients, לשקי תערבות שנשלחים לחקלאים. תעשיית הדשנים הגלובלית גלגלה בשנת 2011, 160.4 מיליארד דולרים - עלייה של 7.4% לעומת 2010. היא מוערכת להגיע ב-2017 ל-195 מיליארד. ב-2011 יצרה התעשייה 149.1 טונות ואליבא התחזיות היא צפויה לייצר ב-2017 כ-170-3 מיליון טונות.
הביקוש לדשנים ישיר לגודל האוכלוסייה בעולם, אבל מושפע בצורה שהולכת וגדלה מהמהפכה הטכנולוגית הגלובלית. ההערכה, שאם העולם ימשיך ביציאה מההאטה של 2008 - כך גם יגדל קצב הביקוש לדשנים. מדינות דרום-מזרח אסיה (בהובלת סין, אבל הודו וויאטנם מגדילות הביקושים בקצב מהיר) רכשו ב-2012 כ-66% מכל הייצור הגלובלי. בכל מקרה, הביקוש לאשלגן ולדשנים גדל מאז החליפו הדשנים הכימיים את הדשן האורגני. הפרשנים הסבירו את התופעה בכך שאת חומרת הצעד הזה של Uralkali אפשר להשוות רק למצב בו תודיע סעודיה שהיא פורשת מאופ"ק. Uralkali אינה החברה המובילה בדשנים, גם לא המובילה באשלגן ולבטח אין מה להשוות את משקלה בתחום למשקלה של ערב הסעודית בנפט, אז נא להירגע - מעז ייצא מתוק.
Uralkali OJSC חברה שכורה ומפעילה מכרות, מפעלי ייצור ועיבוד אשלגן. היא מתרכזת בעיקר בייצור ומכירה של אשלגן כלורידי (muriate of potash) שמשמש בתעשיית הדשנים. סיימה את 2012 עם מכירות של 3.95 מיליארד דולרים ורווח נקי של 1.6 מיליארד. החברה ייצרה כ-8.8 מיליון טון אשלגן. Uralkali משווקת ברוסיה, ארה"ב, סין, הודו, ברזיל ואירופה. לעומתה, חברת פוטאש (סימול: POT) הקנדית ייצרה ב-2012 למעלה מ-25 מיליון טונות אשלגן, מכירותיה הגיעו ל-7.9 מיליארד ורווח נקי של 2.1 מיליארד.
על פי נתוני איחוד תעשיות הדשן העולמי 5 החברות המובילות בעולם בייצור דשנים (לא רק אשלגן) ב-2010 היו פוטאש שייצרה 22-3 מיליון טונות, מוזאיק (סימול: MOS) האמריקנית עם כ-18 מיליון. Belaruskali מבלרוס עם כ-9 מיליון טון, קבוצת OCP ממרוקו שייצרה כ-8 מיליון טונות, Yara International (סימול: YARIY) הנורבגית וקבוצת CF (סימול: CF) מארה"ב שייצרה כ-7.7 מיליון טונות. קבוצת Uralkali OJSC הייתה בעבר במקום העשירי עם ייצור של כ-4.3 מיליון טונות, אחרי כימיקלים לישראל, אגריום (סימול: AGU) הקנדית ו-Silvinit הרוסית שמכרו 7, 6 ו-4.5 מיליון טונות בהתאמה. ב-2011 רכשה Uralkali את Silvinit, וב-2012 ייצרה החברה המאוחדת כ-8.8 מיליון טונות ש"העלה" אותה לחמישייה המובילה. לטענת הפרשנים וחלק מהאנליסטים, הפרישה של Uralkali מהקרטל תביא לירידה חדה במחירי האשלג (שהוחזקו ברמה גבוהה ע"י הקרטלים), וכתוצאה מכך לירידות חדות ברווחיות החברות. "ללא מחירי הקרטל המרווחים יתמוטטו, כך שאין שום הצדקה למכפילים על פיהם תומחרו המניות", צעקו האנליסטים וחתכו תחזיות ומחירי יעד. אלא שהמשקיעים החלו לנטוש את מניות הדשנים, במיוחד את יצרניות האשלגן הגדולות, עוד בתחילת 2011 משתי סיבות. הראשונה, בגלל העליות המטאוריות של פי 3 או 4 במחירי המניות בתקופה שבין סוף 2008 לתחילת 2011 (עם דגש על 2010-תחילת 2011), שהביאו את המניות למחירי שיא מטורפים (בתחילת 2011 נסחרה מניית POT במכפיל היסטורי של 32 - מכפילים שגבוהים אפילו למניות קוואלקום). הסיבה השנייה הייתה קשורה בחשש שהחל לחזור באותם ימים, בהשראת אירופה, משובה של ההאטה הכלכלית. מה הביא למומנטום של 2010 - תחילת 2011? באותם ימים השוק כולו עלה בהשראת האופטימיות שהתחדשה לגבי הצמיחה המתעוררת מחדש. האנליסטים הגיעו למסקנה שבין הפריחה הכלכלית המתחדשת לרווחיות הגואה של חברות הדשנים (כתוצאה מהקרטליזציה ותהליכי ההתייעלות של החברות) המניות יכולות לנסוק לחלל. לא ראינו אנליסט אחד שייעץ בתחילת 2011 למכור מניות דשנים, אבל משקיעים מתוחכמים וכאלו שמכירים את יחסי ההיצע והביקוש בחקלאות החלו לנטוש. אבל היציאה של Uralkali מהקרטל תוביל לשני התפתחויות טובות דווקא. תחילה היא תגרום (עדיין לא בטוח) לירידת מחירי הדשנים עבור המשתמשים - מה שיגביר את הביקוש. שנית, היא מאפשרת למשקיעי טווח ארוך לרכוש מניות של חברות מובילות בתחום החקלאות והכימיקלים כולו במחירים כלכליים - דבר שהיה אפשרי רק ב-2002 ו-2008.
האם פוטאש לא הבינה את המצב כשהציעה מה שהציעה עבור כימיקלים לישראל? האם לפיד עשה טעות שדחה את אותה הצעה? לא ולא. פוטאש הציעה כי מחירי M&A נקבעים בוול סטריט ולא במיין סטריט (לצערנו אלו העובדות). חברות ציבוריות נמכרות ומתמזגות בהובלה של בנקאי השקעות, שעבורם המניות הן הבנטש-מרק. אבל פוטאש ממילא לא הייתה קונה - תהליך הדו דיליג'נס לא היה מסתיים לפני ההחלטה של Uralkali. לפיד, ללא קשר בכלל, צדק במאת האחוזים - מדינה אינה מוכרת את השליטה על אוצר הטבע הכמעט יחיד שברשותה, אחרת למה שלא ימכרו את רפא"ל לבואינג? הם בטוח היו משלמים כל מחיר. אגב, למי שלא זוכר, לפני פחות מ-3 שנים ניסתה ענקית חומרי הגלם האוסטרלית, BHP Billiton (סימול: BHP) להשתלט בהשתלטות עוינת על פוטאש. ההצעה האחרונה, לפני שנפלה, הייתה 130 דולר למניה (שווי שוק כ-110 מיליארד). יודעים למה ההצעה נדחתה? ראשית כי ממשלת קנדה יצאה בקמפיין נגד אדיר בטענה שאסור לגוף זר, אפילו ידידותי, לשלוט במשאבי הטבע של קנדה ומנכ"ל פוטאש הצהיר בזמנו שההצעה מעליבה ממש - "שוויה האמיתי של המניה, ללא פרמיה", אמר ביל דויל," הוא לפחות 170 דולרים". מניית POT עמדה באותם ימים על 42 דולרים, אז אתם כועסים על לפיד?
איזו המניה המועדפת לקניה לאחר הנפילות?
אין לנו ספק ש-Uralkali יצרה הזדמנויות קניה כלכליות בתחום שצומח לאורך זמן, עם חברות רווחיות, יעילות, שמחלקות דיבידנד ומנוהלות היטב. האמת היא שביצועי כל המניות המובילות דומים. הבעיה שיש לנו עם חברות כמו POT או כימיקלים לישראל קשורה במחשבה, שאם כבר משקיעים בדשנים, עדיף להשקיע במניות שפעולתן רחבה יותר ונכנסת גם לתחום החקלאות והטיפול בצמח - חברות מהסוג של "ידידתנו" סינג'נטה (סימול: SYT) או מונסנטו (סימול: MON), שירדו גם הן כתוצאה מהבהלה והפילו את המומחים על המשקיעים.
לאלו שלא רוצים לעבוד קשה ולחקור, ישנו סל הדשנים הגלובלי Global X Fertilizers/Potash (סימול: SOIL) שמכיל בתוכו את כל חברות הדשנים המובילות, שהונפק בקיץ 2011, כשנראה היה שמניות הדשנים נפלו מספיק מהשיא של תחילת השנה. המניה המובילה בסל היא דווקא כימיקלים לישראל ואחריה POT, MOS וSYT-ואפילוDD נמצאות שם. הסל, למרות שמו, אינו אשלגן נטו, הוא מכיל גם חברות שמתמקדות בחנקן או בזבלים אורגניים. הסל הונפק ב-15 דולר ונפל השבוע עד לרמה של 10.95. אבל, כרגיל, לא לרוץ ולקנות מיד - תהיה התאמה בשוק. זה האחרון ימשיך להתנהג בחשש, והאנליסטים, שאיבדו מבטחונם, יזהרו בדבריהם, במיוחד אלו שמעולם לא ראו שק זבל כימי.
דוגמא לכך הוא Joel Jackson, מבית ההשקעות BMO, שאמר בסוף השבוע, "זה סופו של עולם האשלגן כפי שהכרנו עד כה" וחתך את מחיר היעד שהיה לו על POT ב-35% לרמה של 30. רוב האנליסטים חתכו מחירי היעד ב-10%-12%. מה שיקרה בפועל, שהמהלך (אם בכלל ייצא לפועל) עשוי להוריד את מחיר האשלגן ב-20%-25% (לרמה של 280-320 דולר לטון במקום ה-400 כעת). אבל בדיוק כפי שאמר מנכ"ל Uralkali ולדיסלב באומגארטנר, "הביקוש יעלה משמעותית". החברות ימשיכו להתייעל והרווחיות תשמר, כך שבטווח הבינוני (במיוחד אם כלכלת העולם תמשיך להתחזק) נראה שמצבן של החברות יהיה טוב. אגב, מניות הדשנים לא צנחו לבדן. קחו למשל את AVG Technologies (סימול: AVG) עליה כתבנו לאחרונה, וביקשנו להמתין עקב המחיר, כי יהיו תיקונים ומשברים רבים בעתיד. החברה פרסמה נתוניה ביום ה' האחרון, שהביאו לירידות במניה ביום המסחר שלמחרת, תקראו שוב מה שכתבנו, ותנסו להבין למה המניה ירדה? איך מסבירים זאת האנליסטים? ומדוע חשוב להמתין לבהלות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 12.ירון 07/08/2013 18:01הגב לתגובה זוהאופטימיות שלי דועכת לאור המציאות החיוורת במקרה הטוב שנגלית לפנינו השנה. לאחר ארבע שנים שהפד הזרים טריליונים למשק האמריקני. הצמיחה במחצית הראשונה של 2013 הסתכמה בפחות מאחוז וחצי. שיעור המועסקים במשרות חלקיות נמצא ברמה הכי גבוהה זה שנים. רבים כבר התייאשו מלמצוא עבודה, לכן שיעור האבטלה יורד, ממש הצלחה... M2 נמצא ברמת שפל היסטורית, הבנקים אינם מגדילים את פעילות האשראי, יחס הפקדונות לאשראי נמצא ברמת שיא. השכר לא חזר לרמות טרום המשבר, צעירים מה שנקרא דור Y אינם רוכשים מכוניות כי פשוט אין להם כסף.
- 11.שלמה גרינברג 06/08/2013 17:48הגב לתגובה זולמה אינכם קוראים את ההערות שלי לשאלות שכבר שאלתם? על הכול עניתי מספר פעמים
- 10.חנן 06/08/2013 13:04הגב לתגובה זוfnma fmcc..הפרסום האחרון מדבר על אובמה שרוצה לפרק..האם הלך הכסף?..מה יאמרו הציבור וקרנות הגידור?
- 9.yosi 06/08/2013 12:51הגב לתגובה זוהי שלמה מה דעתך אובמה יסגור אותם או שהתביעות בבית המשפט יעצרו את זה תודה יוסי
- 8.עופרה 06/08/2013 11:06הגב לתגובה זוTop 25 Biotech Companies of 2013
- 7.קשקוש 05/08/2013 15:39הגב לתגובה זולפיד לא כזה חכם התנגד בגלל פופוליזים ותו לא. ולא הבנתי למה לא למכר? בגלל שכמה חברות לא מכרו? לנו יש מניית זהב זה לא שווה משהו? קשקוש מקושקש
- 6.שלמה גרינברג 05/08/2013 15:30הגב לתגובה זולנשר (1): אתה צודק, זו הרי טענתי מאז ומעולם אבל מה הקשר? לאנליסט (2): אכן, צודק. יחד עם זאת הורדות מחירים מעולם לא "חיסלו" שחקנים קטנים, ההפך. מה שניסיתי להראות שהפניקה שיוצרת התקשורת מטורפת ממש ויוצרת הזדמנויות. למתעניין (4) נכון והמחיר אכן מעט גבוה אבל כהשקעה לטווח הארוך , לדעתי, הן עדיפות בגלל הפיזור וגם פגיעות פחות. לקוקו מגלובס (5): מה אומר? מה שאמרתי תמיד שזו אחת ממניות החלום שדחייבת להיות בתיק. בכול מקרה אתייחס לכך בכתבה באה.
- 5.מה אומר על קומפיוג'ן (ל"ת)coco מגלובס 05/08/2013 14:35הגב לתגובה זו
- 4.הקורא המתעניין 05/08/2013 14:31הגב לתגובה זומניות אלו שלמה, לא חוו צניחה חדה כמו POT ... אז המחיר מעט גבוה
- 3.אוכלוסיית העולם גדלה 05/08/2013 14:17הגב לתגובה זומחירי האשלגן יעלו בחזרה תוך שנה מקסימום, הרוסים גם רוצים למכור במחיר גבוה יותר, הם לא פרייארים.
- 2.אנליסט 05/08/2013 12:49הגב לתגובה זונדגיש כי כל העניין פה סובב סביב האשלג, בתחום זה אורלקאלי ספקית של 20% מצריכת האשלג העולמית והיא אף שואפת לעלות ל 22% ב 2014. האשלג הוא הנכס היקר ביותר של חברות הדשנים בשל הרווחיות הגבוהה שלו (45-50% תפעולי!!!) הרווחיות הגבוהה שלו מגיעה מהשקעה גבוהה מאוד בפתיחת מכרה והסובב לו (BHP אמרוים להשקיע 15 מיליארד $ במכרה שצפוי להניב 7 מיליון טון אשלג בשנה ). הפחד היום הוא שהשחקנים הגדולים יתירו רסן יפסיקו לווסת את ההיצע מול הביקוש מה שיגרום לתחרות עזה שתחסל את השחקנים הקטנים- אישית אני יותר אופטימי מהשוק
- 1.הנשר 05/08/2013 12:41הגב לתגובה זוקצת קטנה ותנודתית מדי, לא? עדיף להשקיע בחברות בשווי 20 מיליארד ומעלה!