מתכננים את הפנסיה: הטעויות שאסור לעשות כשחוסכים לטווח בינוני-ארוך
כשאנו מדברים על החיסכון שלנו לטווח ארוך, אנו רגילים להתייעץ בנפרד על סוגים שונים של חסכון : קרן השתלמות, קופת גמל, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, תיק השקעות, חסכונות נזילים . אבל, רק כשמסתכלים על התמונה הכוללת של הרכב תיק הנכסים (קצר + בינוני + ארוך) ניתן לעשות אופטימיזציה שתביא לכך שנגיע עם הרבה יותר כסף לגיל פרישה באותה רמת סיכון.
דייב לובצקי, מנכ"ל IBI ניהול תיקים, מסביר לגולשי Bizportal על כך שכאשר מתיישבים לבצע ניתוח כזה עבור לקוח (מכניסים לחדר ביחד מנהל השקעות ומשווק פנסיוני) נתקלים בהרבה טעויות נפוצות.
לובצקי: "הטעות הראשונה והנפוצה ביותר היא השוואת רמת הסיכון הכוללת בין המוצרים ללא ניתוח צרכי נזילות. למשל: 'אני אוהב 20% מניות ולכן אהיה בחשיפה של 20% למניות בכל המוצרים לכל טווחי ההשקעה'".
איך זה יכול לפגוע בחיסכון הפנסיוני?
אם הכסף הנזיל מושקע באופן נועז מדי זה מתישהו יגרום לביצוע פעילות מכירה שגויה ולחוצה (בדר כ בזמן משבר), ומאידך לביצועי חסר בכסף שלא ניתן לגעת בו - למשל בגמל והשתלמות - היושב בפוזיציה סולידית מדי. האופי של המשקיע צריך להשפיע פחות - אלא צריך להתמקד בטווחי ההשקעה ובשימוש עתידי של כל תיק. כסף לטווח קצר צריך להיות באפיק יותר סולידי".
חוסכים רבים בוחנים את העבר בכדי להחליט על העתיד - זה נכון לפעול כך?
ישנה נטיה שגויה של משקיעים להתמקד בביצועי עבר של מוצרים ולא בהתאמה של החיסכון לצרכים שלנו. המשקיעים פותחים טבלת תשואות ובוחרים את הגוף שהציג את המספר הטוב ביותר. חברת S&P ביצעה מחקר שבדק 2,863 קרנות נאמנות והוכיח שהיכולת לזהות ביצועים בעתיד לפי ביצועי העבר נמוכה מאוד".
מה לגבי שיקולי מס בבחירת מוצרי חיסכון לטווח בינוני-ארוך?
"הטעות שהחוסכים עושים היא התעלמות מהיבטי מס - פטורים הנמצאים במכשירי השקעה השונים. זה אומר שאנו קונים מניות בתיק הנזיל (תיק ההשקעות שלנו בבנק למשל) ואג"חים סטרייט, ומשלמים עליהם מס נכבד בעת מכירתם ברווח. אבל, קרן ההשתלמות שלנו, הפטורה ממס, יושבת במסלול סולידי ודווקא כאן כדאי לקחת סיכון".
יש לך דוגמה מעשית?
"ברכישת אג"חים קונצרניות שהונפקו בריביות גבוהות - משלמים מס של 25% על הקופון ועל הקרן. בפועל בגלל המס התשואה השוטפת מתאפסת ולכן עדיף לרכוש אג חים אלו במוצרים לטווח בינוני וארוך בהם קיים פטור או דחיה של המס".
שיקולים נוספים: עמלות ועוד
"יש היבטים נוספים כמו לחסוך בקופת גמל במסלול שלא מתאימה לטווח ההשקעה שלנו: חוסך שגילו 27 אינו כמו חוסכת בת 55. צעיר שבחר בקופת גמל בשיעור מנייתי גבוה במוצרי החיסכון לטווח ארוך יחסוך.
"צריך לבדוק גם מה מבנה העלויות האמיתי - בהשקעות נזילות שונות ישנה נטיה לחשוב שרק דמי הניהול משקפים את כל עלות ההשקעה, אולם לא פעם עלות ההשקעה בקרן נאמנות בדמי ניהול של 1% זולה מקניה של אג חים בתיק מנוהל בדמי ניהול של 0.9%. ההסבר לכך הוא שדמי הניהול ברוב הקרנות כוללים כבר את עמלות הקניה או מכירה ודוחות תשלום מס בעוד שבקניה ישירה יש לשלם את אלו במקור".
- 3.אלמנטרי ווטסון 10/08/2014 00:59הגב לתגובה זוכנראה שיודעים שם לנהל כספים. לא? מעניין אם הכותב השמיד ערך לכספים שניהל (לא בדקתי)
- 2.א מהשרון 08/08/2014 23:28הגב לתגובה זוכדאי לשים לב שניתן לעבור ממסלול למסלול אחר בקופת גמל ובקרן השתלמות - לפי אופי הסיכון שהחוסך מעוניין בו, גילו ... השינויי מבוצעים על-ידי בתי ההשקעות תוך 3 ימי עסקים וכל עמית יכול לחזור ולשנות את המסלולים מס' פעמים לא מוגבל ובתדירות שירצה. כדאי גם לדעת שניתן לפזר את הסיכון על-ידי פיזור ההשקעה במס' מסלולים בו זמנית, כלומר - לחלק מחצית הנכסים בקופת הגמל או בקרן השתלמות במסלול מסויים והשאר במסלול אחר, או אף חלוקה ל-3 חלקים, לא דווקא זהים , למשל: 15%+45%+40%, או כל חלוקה שתעלה על דעת החוסך...
- 1.שמואל ברגר 08/08/2014 12:06הגב לתגובה זונכון שממסים 25%, אבל זה מקוזז מול הפסדים עתידיים, לא? אז ההשפעה של זה הרבה יותר זניחה.
- IBI 10/08/2014 10:13הגב לתגובה זושלום, כדאי לזכור שחסכון בקרן השתלמות פטור ממס (עד לתקרת הפקדה מסוימת) ולכן, במבט כולל על הנכסים הפיננסיים (כפי שהכתבה מנסה להסביר), כדאי לשקול לחסוך בקרן השתלמות במסלול פחות סולידי. כמובן, צריך לבדוק קודם מאפיינים אישים ומטרות פיננסיות של כל חוסך/ת.