יפן בנק מרכזי
צילום: טוויטר

תשואות האג"ח ביפן מזנקות – והסוחרים בורחים מהאג"ח הארוכות

חוסר נזילות, חוב ממשלתי כבד והבטחות בחירות פופוליסטיות שולחים את השוק היפני לסחרור
אביחי טדסה |
נושאים בכתבה יפן

שוק האג"ח היפני נכנס השבוע לסחרור, כשתשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות ביותר זינקו בקצב שמזכיר את הטלטלות של מאי האחרון. ברקע: חוסר נזילות, חשש מהאצת ההוצאה הציבורית לקראת הבחירות, וסימנים לדינמיקה דומה גם בארה"ב, גרמניה ובריטניה. התשואה על אג"ח ל־40 שנה קפצה ב־17 נקודות בסיס והגיעה לרמות שלא נראו שנים, בעוד האג"ח ל־20 שנה הגיעה לשיא מאז שנת 2000.


החששות בשוק מגובים בנתונים: יפן הקצתה כרבע מתקציבה לשנת 2025 להחזר חובות - סכום עתק של 28.2 טריליון יין (כ־191 מיליארד דולר), כשהיחס בין החוב לתוצר כבר חצה את רף ה־250% - הגבוה ביותר מבין כל הכלכלות המפותחות. לקראת הבחירות לסנאט ב־20 ביולי, מפלגות מכל קצוות הקשת הפוליטית מציעות מהלכים פופוליסטיים: קיצוץ במס המכירה, מענקים במזומן והרחבת ההוצאה הציבורית, מה שמעלה עוד יותר את הלחץ על שוקי האג"ח.


החשש הוא שגם אם ייבחרו מפלגות מתונות יחסית, גודל התחייבויות הממשלה ידחוף את המדינה לעוד גיוס חוב, בריביות גבוהות יותר - מה שיכול לדרדר את השוק עוד יותר. סוחרי אג"ח ותיקים טוענים כי לא זכור להם גל מכירות כה קיצוני ביפן לפני מערכת בחירות, תופעה שמעידה על עצבנות חסרת תקדים בשוק.


המתח שנרשם ביפן מתפשט כעת גם לשווקים נוספים. בגרמניה, התשואות לאג"ח ל־10 שנים טיפסו לרמות שלא נראו מאז 2011, והלחץ מורגש גם על האג"ח האמריקאיות בעקבות חששות מחידוש מגמת האינפלציה. התנודתיות היומית באג"ח היפניות הגבוהה יותר מזו שנרשמה אפילו במשבר 2008, מה שמעיד על רגישות-יתר לנזילות נמוכה ולמניפולציות בשוק.

בבנק המרכזי של יפן אמנם אומרים כי לאג"ח הארוכות אין השפעה מיידית על הכלכלה הריאלית, אך התשואה על האג"ח ל־10 שנים, שעליה מתבססים גם שיעורי ריבית במשכנתאות - עלתה ל־1.575%, והופכת להיות מדד בעייתי יותר. אם תוצאות הבחירות ישקפו חוסר יציבות או התחייבות להרחבות תקציביות חדשות, יפן עלולה להפוך למוקד הלחץ הפיננסי הבא, עם השלכות ישירות גם על שוקי החוב העולמיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה