מחקר: העברת שרותי רווחה מקומיים לפרטיים - הצלחה
צמצום מעורבות הרשויות המקומיות באספקה ישירה של שירותים וכניסת ארגונים לא-ממשלתיים ועמותות לתחום זה לא פגעו באיכות השירותים הניתנים לציבור ואף תרמו להוזלתם. כך קובע מחקר מיוחד בנושא שירותי הרווחה ברשויות המקומיות, שהוכן לקראת ועידת השלטון המקומי הראשונה, שיוזם ביה"ס לממשל ולמדיניות באוניברסיטת תל-אביב, בראשותו של פרופ' יוסי שיין.
לפי המחקר: כניסת ארגונים לא-ממשלתיים לזירת שירותי הרווחה אף מיתנה במידה חלקית את פגיעת הקיצוצים בשירותי הרווחה.
לדברי פרופ' יוסף קטן, לארגונים השונים יש מחוייבות לספק שירותים איכותיים כתוצאה מתחרות ביניהם על התקשרויות חוזיות עם הממשלה והרשויות המקומיות ותחרות על משיכת צרכנים. גם הבקרה שמפעילים הגורמים הציבוריים.
המחקר גם קובע, כי הפעילות של מספר ארגונים המספקים שירותים זהים ומתחרים ביניהם, כמו שירותי סיעוד, שירותים מוסדיים לזקנים, או הוסטלים לחולי נפש, מאפשרת לצרכנים לבחור את ספק השירות בו הם מעוניינים, או לעזוב ספק ממנו הם לא מרוצים ולבחור באחר.
לדברי מחברי המחקר, קיימות עדויות לא מעטות המצביעות על כך שאפשרות הבחירה אכן מתממשת וכי היא מגבירה את נכונות הארגונים לספק שירותים ברמה ובאיכות הולמים. יותר מזה, קיימת תחרות חריפה בין הארגונים על משיכת צרכנים הכוללת שימוש בפיתויים שונים, כמו מתן שירותים ללא תשלום לתקופת זמן מוגבלת. תחרות זו, קובעים החוקרים, איננה פוגעת באיכות השירותים הניתנים לציבור.
פרופ' יוסף קטן אף קובע, כי למרות שהיה חשש שארגונים לא-ממשלתיים יתקשו לעמוד במשימה המורכבת של אספקת מיגוון רחב של שירותים למספר גדול של משפחות ואזרחים המתגוררים במרכז ובפריפריה, הארגונים עמדו היטב באתגר זה. אחת הדוגמאות היא שירותי הסיעוד המסופקים ל-15,000 קשישים.
לדברי פרופ' קטן, אספקת שירותי הרווחה ע"י הארגונים והעמותות אף הביאה להוזלת השירותים, הן בגלל שימוש יעיל יותר וחסכוני יותר במקורות הכספיים והן בגלל תנאי שכר נמוכים יותר של העובדים.
המחקר יוצג במושב מיוחד בועידה בו ייטול חלק סגן שר הרווחה, ח"כ הרב אברהם רביץ, וראש עיריית אור-יהודה, עו"ד יצחק בוכובזה, המשמש כיו"ר ועדת הרווחה בשלטון המקומי. את המחקר חיבר צוות חוקרים ואנשי שטח בראשותו של פרופ' יוסף קטן, מביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת ת"א.