שבוע שקט עבר על שוק ההון - הבורסה לקחה פסק זמן
הבורסה התל אביבית לקחה השבוע פסק זמן ממהלך העליות שרשמה בשבועות האחרונים. את השבוע פתחו המדדים המובילים בעליות שערים קלות שהתחלפו במימושי רווחים בשני ימי המסחר האחרונים. בסיכום שבועי חתמו המדדים העיקריים במגמה מעורבת ללא שינויים מהותיים.
מדד ת"א 25 ירד בסיכום שבועי ב-0.2% נקבע ברמת 673.93 נקודות, מדד ת"א 100 השיל 0.44% ונקבע ברמת 673.93 נקודות, מדד התל טק 15 התרומם ב-0.45% ונקבע ברמת 413 הנקודות, מדד הבנקים הוסיף 0.66%, ומדד ת"א 75 רשם את הירידה הגבוהה ביותר בשעור של 1.29%.
ריבית
ביום ב' הקרוב צפוי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לפרסם בפעם הראשונה מאז נכנס לתפקידו באופן רשמי, את גובה הריבית הבסיסית על השקל. כיום עומדת הריבית השקלית על 3.5%, רמתה הנמוכה מעולם, כשפער בינה לבין הריבית הדולרית עומד כ-0.5% בלבד, אף הוא הנמוך מעולם. למרות הרמה הנמוכה נשמעים כלכלנים בשוק הטוענים כי רוב גורמי המאקרו תומכים בהורדת נוספת של הריבית. אך הערכות הן שהנגיד יותיר את הריבית על כנה.
מדד המחירים לצרכן
ביום א' האחרון פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל 2005. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עלה כי המדד הוסיף כ-0.7% ועומד כעת על רמת 100.7 נקודות, לעומת 100 נקודות בחודש מארס 2005. למרות שתחזיות השוק נעו בטווח של 0.5%-0.12%, מרבית הכלכלנים צפו כי המדד יחתם על רמה גבוהה יותר. מדובר בעלייה הגבוהה ביותר מתחילת השנה. יצויין כי, האינפלציה מתחילת השנה עלתה ב-0.1% וקצב אינפלציה השנתי עומד על 0.5%.
דוחות כספיים
השבוע, הבורסה המקומית הייתה בעיצומה של עונת הדוחות. מתחילת השבוע פורסמו כ-75 דוחות מתוכם כ-4 דוחות של חברות המעו"ף. מרבית החברות והגדולות שבהן, הציגו דוחות משופרים לעומת הרבעון המקביל. חג הפסח, שלמכירותיו הייתה השפעה מהותית על תוצאות חברות רבות ב-2004, לא נככל ברבעון הראשון של 2005 וידווח ברבעון הבא.
כאמור, כ-4 חברות מעו"ף דיווחו השבוע על תוצאותיהן. הדו"ח שמשך את מירב תשומת הלב כבדר"כ, היה זה של הבנק הגדול במדינה - הפועלים. היום דיווח הבנק על הכנסות שיא של 926 מיליון שקל כ-80.5% יותר מהרבעון המקביל אשתקד. הרווחים כללו כ-540 מיליון שקל, שנבעו ממכירת מניות בנק "סיגנצ?ר" הניו יורקי. למרות רווחי השיא, הגיבו מניות הבנק בירידות שערים, זאת בעקבות הערכות שסברו כי הרווח יסתכם בכ-990 מיליון שקל.
כמידי רבעון, דוחות הבנק עוררו שיח ציבורי באשר לרווחיו המופלגים. קולות רבים נשמעו היום הטוענים כי שוב התאמץ הבנק לא לדווח על רווח נקי של מיליארד שקל כדי להפחית את תשומת הלב. ראשי הבנק שוב התגוננו מול מתקפות במשק, ועולה השאלה היא האם בעקבות ניסיון העבר, שהוכיח כי התקפות אלו אינן מועילות, אולי יש טעם לפנות בטענות לרגולציה שמאפשרת לבנק לבצע את הפעולות שמביאות לרווחים אלו.
דוחות מרשימים הציגו גם החברות שטראוס-עלית וכלל ביטוח. הראשונה דיווחה אתמול על רווחי שיא בגובה של 52.2 מיליון שקל, כל זאת בעוד הכנסות חג הפסח, שלו השפעה מהותית ירשמו ברבעון הבא. בחברה סירבו לספק נתונים על הרבעון השני, אך רמזו כי המומנטום ככל הנראה ימשך. כלל ביטוח מצידה דיווחה על רווח בגובה של כ-201 מליון שקל בהשוואה ל-117.8 מליון שקל בתקופה מקבילה אשתקד, גידול של כ-70.6%.
השוק הסולידי
השוק הסולידי המשיך גם השבוע להתאפיין במגמה חיובית, כאשר קדחת ההנפקות בעיצומה וכמעט מדי יום אנו עדים לסדרה חדשה המצטרפת למעגל הקונצרניות, בעיקר על רקע האווירה החיובית בבורסה וריבית שקלית בשפל כל הזמנים שככל הנראה גם בהכרזת הריבית בשבוע הבא תישאר ברמתה הנוכחית.
כאמור גם השבוע המשיכו התשואות באפיק השקלי לצנוח אל מתחת לרמות השפל שנקבעו בשבוע החולף לרמה של 5.81% - 6.1% בשחרים הארוכים, שחתמו את השבוע בעליות של 0.75%, במקביל לירידת התשואות באג"ח האמריקאי ל-10 ו-30 שנים. באפיק הצמוד רשמו אגרות החוב הממשלתיות הצמודות מדד עליות שערים של 0.44%, כאשר המניע העיקרי היה מדד חודש אפריל שאומנם היה צפוי, אולם עדין אנו נותרים בסביבת אינפלציה נמוכה. אגרות החוב להמרה תיקנו מעט כלפי מטה וסיימו את שבוע המסחר בירידה של 0.34%.