דיסקונט: נשאר בהמשך השנה בתוך תחום יעד האינפלציה
התחזית להמשך השנה, היא לעליית שיעור האינפלציה השנתי אל תוך תחום יעד האינפלציה. שיעור האינפלציה הסופי ייגזר כמובן משיעור הפיחות שיתממש בפועל בהמשך השנה. כך אומרים היום (ד') ד"ר רמי אמיר וצבי סין-דוד ממחלקת המאקרו כלכלה של החטיבה הפיננסית בבנק דיסקונט.
בפרסום צפי למצב המשק בהמשך השנה, סוקרים השניים את התנהלותו בתקופה האחרונה, ומזכירים, כי האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים נמצאת שוב עמוק מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה של הממשלה העומד על 1-3 אחוזים לשנה. לדבריהם, "אינפלציה נמוכה זו חריגה בהשוואה לרוב המשקים המפותחים בעולם - שם נרשמת בחודשים האחרונים יציבות (ברמות גבוהות יותר מאשר בישראל) או עלייה בקצבי האינפלציה על רקע הרמה הגבוהה של מחירי האנרגיה בעולם".
בבנק שמים היום דגש על כך שמדד המחירים הסיטוניים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים עלה בחודש אפריל ב-1.7 אחוזים ומתחילת השנה ב-2.7 באחוזים המדד. ללא דלקים עלה באפריל ב-0.9%, מתחילת השנה ב-2.2% וב-12 החודשים האחרונים ב-6.3%. העלייה במדד באפריל, הם מסבירים, משקפת התייקרויות במרבית ענפי התעשייה ובמיוחד במוצרי הלבשה (26.2 אחוזים) וזיקוק נפט ומוצריו (11.1 אחוזים). מדד מחירי התשומה בבנייה למגורים עלה בחודש אפריל ב-0.3 אחוזים ומתחילת השנה ב-1.4 אחוזים.
בדיסקונט מציינים, כי מדד אפריל הבליט עוד יותר את הפער שבין ההתפתחויות מתחילת השנה במדד המחירים הסיטונאיים (2.7%) למדד המחירים הכללי (0.1%). פער זה מתווסף לזה שהיה בשיעורי העלייה של שני המדדים בשנה שעברה: 7.5% במדד הסיטונאיים מול 1.2% בלבד במדד המחירים לצרכן. על פי הכלכלנים - ד"ר אמיר וסין-דוד, חלק מפער זה יכול להיות מוסבר על ידי שחיקת רווחים במגזר הקמעונאי, ואולם על פי ניסיון העבר יש לצפות להצטמצמות הפער בהמשך השנה בדרך של התגלגלות חלקית לפחות של עליות המחירים הסיטונאיים למדד המחירים לצרכן.
השניים מציגים היום תחזית למדדי החודשים הקרובים, לפיה מדד מאי יעלה ב-0.3%, יוני ב-0.2% ויולי ב-0.2% גם הוא.