לאומי: הסנטימנט השלילי בדולר צפוי להימשך

אל מול המטבעות העיקריים בעולם כמו גם אל מול השקל. פועלים: בטווח הקצר תגבר התנודתיות במסחר בשקל ובטווח הארוך, ייתכן פיחות בשקל, אך קשה לחזות את נקודת המפנה
שרון שפורר |

כלכלני יחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר תגבר התנודתיות במסחר בשקל, במקביל להתפתחות המסחר בשוק המט"ח הבינלאומי. בבנק מזכירים, כי את שנת 2005 פתח הדולר בהתחזקות מפתיעה ובמסחר בשבוע החולף נרשם פיחות בשער השקל מול הדולר בשיעור של כשני אחוזים, שיעור כפול מהתיסוף שנרשם בשער השקל בשנת 2004 כולה.

בטווח הארוך, חוזים בבנק, כי ייתכן פיחות בשקל, אך בשל המגמה הנוכחית בשוק העולמי, קשה לחזות את נקודת המפנה. בין הגורמים התומכים בפיחות מונים בבנק את הצמצום המתמשך הצפוי בפער הריביות, הנמצא כיום ברמת שפל של 1.45%, השוואת המיסוי על ני"ע זרים, שנכנסה השבוע לתוקף וצפויה לעודד התאמת תיקים והגדלת החשיפה לחו"ל, וההערכות כי בהמשך השנה תתכן התחזקות של הדולר בעולם, שתתפוס תאוצה במידה והגירעון של ארה"ב יקטן.

לאור זאת, ממליצים כלכלני הפועלים, לשמור על רכיב המט"ח בתיק ההשקעות בשיעור של כ-10%.

לעומת כלכלני הפועלים, בבנק לאומי מעריכים, כי שינוי המגמה בשערו של הדולר במהלך השבוע האחרון אינו מעיד על שינוי כיוון וכי הסנטימנט השלילי במטבע האמריקאי צפוי להימשך אל מול המטבעות העיקריים בעולם כמו גם אל מול השקל.

בבנק איגוד סבורים, כי התחזקותו של המטבע האמריקני בשבוע החולף, לאחר תקופה ארוכה של קיפאון הינה כפי הנראה על רקע התאמות שהמגזר העסקי מבצע עם תחילת השנה, וכן עם פרסומם של נתוני מקרו חיוביים וציפיות להעלאות ריבית נוספות בארה"ב. טכנית, מעדכנים אותנו כלכלני איגוד, טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.35-4.445 שקל לדולר, כשרמת תמיכה קרובה שוכנת ב-4.33 שקל לדולר ורמת התנגדות קרובה מצויה ברמת 4.414 שקל ו-4.445 שקל לדולר.

גם בתי ההשקעות פרסמו כמידי שבוע את תחזיותיהם לשוק המט"ח בשבוע הקרוב. בפורקסיה הולדינגס סבורים, כי השוק המקומי ממשיך לשמור על קורלציה מלאה עם התנהלות המטבע האמריקאי בעולם. התחזקותו של זה בסופ"ש, עם דברי שר האוצר האמריקאי בדבר שמירת מדיניות דולר חזק, צפויה להביא, לדעתם, לפיחות השקל אל מעבר לסביבת 4.40 שקלים, ובמקביל לשינוי מגמה בשוק המטבע המקומי. כמו כן זהות הנגיד הבא בשבוע הקרוב, צפויה לתת, למשנת כלכלני פורקסיה הולדינגס, את אותותיה בשוק המט"ח. בשבוע הקרוב, הם צופים מסחר תנודתי, ולפריצת סביבת ה-4.40 שקל.

בפורקסיה סבורים, כי חברות בעלות התחייבויות דולריות, חייבות לשקול הגנות באמצעות צילינדרים כנגד פיחות. מההיבט הטכני, הם מציינים, סביבת 4.4 שקלים מהווה סביבת התנגדות של הט"ק ופריצתה תאותת על שינוי מגמה פרו-דולרית מובהקת. מאידך אין רואים בבית ההשקעות, לעת עתה, את פריצתה של סביבת התמיכה בגובה 4.37 שקלים.

במיטב שואלים: האם התחזקת הדולר בשבוע החולף היא סימן מבשר לבאות - לרבע הראשון של 2005, או לשנת 2005 כולה? ועונים: לא בהכרח.

השבוע הקרוב בזירת המט"ח המקומי יהיה מושפע, להערכתם, בעיקר מזהותו של הנגיד המיועד: האם: זה קליין, בן בסט, מדינה, או אחר. תגובת השוק תהיה שונה לכ"א מהמינויים האלה. בתחילת השבוע צפוי, בראיית כלכלני מיטב, פיחות של השקל כלפי הדולר הואיל והמטבע האמריקאי התחזק משמעותית מול האירו ביום שישי בערב, התחזקות שאינה מוצאת את ביטויה בשערו מול השקל שנקבע ביום שישי בצהריים.

עוד נציין את חברת ההשקעות במט"ח גיפט. שם מציינים כי שער הדולר רשם עליה חדה השבוע לעומת השער היציג של 4.3080 של יום שישי שעבר. כיוון המסחר בשוק המקומי בשבוע הקרוב עשוי להיות מושפע מן ההודעה סוף-סוף על זהות נגיד בנק ישראל לקדנציה הבאה, במיוחד אם ייבחר מועמד הדוגל במדיניות פחות שמרנית מאשר הנגיד הנוכחי. במקרה הזה הדולר עשוי לקפוץ שוב מעל 4.4000 שקל. עוד מוסיפים בגיפט כי אם מדד המחירים שמתפרסם באמצע החודש יוצא לפי תחזיות של עד 0.3%- זה גם עשוי לתרום להתחזקות הדולר. מבחינה טכנית יש לדולר תמיכה ב-4.3750 שקל והתנגדות ב-4.4050 שקל.

לבסוף. בכלל פיננסים בטוחה לא צופים פיחות חד בהמשך השנה וממליצים להגביל את האפיק המט"חי עד 10% מפורטפוליו. בבית ההשקעות מצאו לנכון להדגיש, כי בכנס של בנק ישראל שנערך בשבוע שעבר ציינו בכירי הבנק, שהם מעריכים, כי ייבוא ההון ב-2005 יקזז את השפעת הרפורמה במיסוי ויתרום ליציבות בשע"ח בשנת 2005.

*אין בסקירה זו משום המלצה לפעולה כלשהי והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה