מאבק אקדמי: אייס מדרג את המכללות והאוניברסיטאות לפי ההוצאה לפרסום
תחילת שנת הלימודים של 2011 במוסדות האקדמאיים בישראל כבר עומדת בפתח, זה יקרה בין התאריכים 10 ל-17 לחודש אוקטובר הקרוב. 3 החודשים האחרונים, ממאי ועד אוגוסט, נחשבים לתקופת השיא מבחינת התחרות בין המכללות והאוניברסיטאות על ליבם וכיסם של הסטודנטים שעדיין מתלבטים וטרם נרשמו למוסד זה או אחר.
מערכת אייס בדקה מי רוצה את הסטודנטים יותר, כלומר כיצד באה לידי ביטוי התחרות על הסטודנטים מהזויות של ההוצאה לפרסום, התוצאות מרשימות. לפי יפעת בקרת פרסום, ב-3 החודשים האחרונים בלבד, עמדה ההוצאה לפרסום של כל המכללות והאוניברסיטאות יחד על כ-48 מיליון שקל.
המכללה למנהל - ראשונה בפרסום לפני כולם, גם האוניברסיטאות
במקום הראשון מבחינת ההוצאה לפרסום עומדת 'המכללה למנהל - המסלול האקדמי' שהוציאה לא פחות מ-3.8 מיליון שקלים בשלושת החודשים האחרונים, הרבה יותר מאוניברסיטת ת"א שנמצאת במקום השני מבין כלל הגופים האקדמים בארץ עם הוצאה לפרסום שנאמדת בכ-2.9 מיליון שקל.
בדירוג בין האוניברסיטאות הגדולות בישראל, אוניברסיטת ת"א היא כאמור המובילה עם 2.9 מיליון שקל. אחריה האוניברסיטה הפתוחה עם 1.8 מיליון שקל. במקום השלישי בדירוג נמצא האוניברסיטה העברית עם הוצאה לפרסום של 1.5 מיליון שקל. הטכניון בולט גם הוא עם הוצאה של כ-1.3 מיליון שקל. חיפה, בר-אילן ובן גוריון ממשיכות את הרשימה בסדר יורד כאשר ההוצאה שלהן נעה בסביבות 850 אלף שקל כ"א בשלושת החודשים האחרונים.
המכללות: מחזרות אחר 63% מהסטודנטים ומשקיעות בפרסום בהתאם
אבל עם כל הכבוד לאוניברסיטאות, העניין האמיתי בכל הקשור להוצאה לפרסום בתחום האקדמי נמצא כמובן במכללות. המכללה למנהל היא כאמור המובילה עם 3.8 מיליון שקל אבל חלקן של שאר המכללות לא מבוטל בכלל. מכללת קרית-אונו ומכללת דרבי תופסות את המקום השני עם 1.8 מיליון שקל כ"א. מכללת נתניה מתברגת למקום השלישי עם 1.7 מיליון שקל.
מכללות נוספות שבלטו בהוצאה לפרסום בחודשים האחרונים היו עמק יזרעאל - 1.6 מיליון שקל, מכללת רמת גן - 1.35 מיליון שקל, המרכז הבינתחומי - 1.3 מיליון שקל. מכללות נוספות שבלטו ברשימה הן מכללת תל-חי, הדסה י-ם, אשקלון, סמי-שמעון ועוד.
סך ההוצאה לפרסום של המכללות הבולטות בישראל בשלושת החודשים האחרונים מסתכמת ב-31 מיליון שקל, המהווים כ-64% מההוצאה הכוללת של הפרסום בתחום הלימודים. האוניברסיטאות תופסות כ-20% בלבד מההוצאה עם 10 מיליון שקלים בסה"כ, כאשר שאר הכסף מתחלק בין מוסדות אקדמאיים קטנים ומוסדות מקצועיים למינהם.
מספר הסטודנטים שפתחו את שנת הלימודים האחרונה עמד על כ-280 אלף. מתוכם כ-220 אלף היו סטודנטים לתואר ראשון. בישראל רשומים 66 מוסדות להשכלה גבוהה לפי הפירוט הבא: 8 אוניברסיטאות, 34 מכללות אקדמיות (מהן 21 המתוקצבות ע"י הועדה לתכנון ותקצוב ו-13 מכללות פרטיות) ו-24 מכללות להכשרת עובדי הוראה.
מבין 177,920 הסטודנטים לתואר ראשון באוניברסיטאות ובמכללות (ללא האוניברסיטה הפתוחה), צפויים ללמוד כ-63% מהם במכללות (כ-47% במכללות האקדמיות, 11% במכללות להכשרת מורים וכ-5% במסלולים האקדמיים באחריות אקדמית של האוניברסיטאות) וכ-37% בקמפוסים הראשיים של האוניברסיטאות.