ראיון

מי יכשיר את דור הפרסומאים הבא? "הבצפר - קישוט מיתוגי, עבודי מעליהם"

נאור הרמן, הבעלים של ביה"ס לפרסום עבודי, בראיון לוחמני: "מנהלי הקריאייטיב מחפשים אנשי עבודה ולא את הפוזה". 'הבצפר' בתגובה: "צר לנו על כי נאור נכשל בלשונו ונסחף לברברת"
משה בנימין |

עבודי והבצפר, הבצפר ועבודי, זאת הדילמה הבסיסית שעוברת כמעט על כל אחד שמנסה להשתחל לעולם הפרסום בארץ ורוצה לעשות זאת לאחר הכשרה מקצועית בבית ספר המתמחה בתחום. למרות שבארץ פזורים עוד כל מיני מוסדות שנוגעים בתחומי הפרסום, הבצפר ועבודי מרכזים בתוכם את רוב הסטודנטים שעושים זאת באופן לא אקדמי ומייעדים עצמם היישר לענף הפרסום.

הבצפר הוא הזרוע הלימודית של איגוד חברות הפרסום והוקם על-ידו בכדי לספק לענף עובדים שעברו הכשרה מקצועית ויוכלו להשתלב במשרדים. הבצפר משדר אווירה 'סקסית' יותר וממותגת יותר לעומת עבודי שנתפס בתודעה יותר כחובבני ועממי. עם ההצהרה האחרונה, המנכ"ל והבעלים נאור הרמן לא מסכים וטוען ש'הבצפר' הוא רק אריזה מיתוגית מקושטת שיש פער בינה לבין התוצאות בשטח ואת העשייה האמיתית שמתעסקת בעיקר עושים דווקא בעבודי.

אחד היתרונות הבולטים בין עבודי להבצפר זה מסלול הארט דיירקשן (באורך שנתיים) של עבודי שאין לה מקבילה בהבצפר - שם אפשר למצוא מחלקות גרפיקה למינהן אך לא באותו ההיקף. בהבצפר לעומת זאת מלמדים תקציבאות ופלנינג - שניתן למצוא בכל משרד פרסום ולעבודי אין לכך התייחסות במסלולי הלימודים. לבסוף - השורה התחתונה והחשובה ביותר להשוואה בין עבודי להבצפר היא מחלקת הקופירייטינג.

עבודי נתפסים כחובבניים ועממיים לעומת 'הבצפר' שם יש הרגשה מקצועית בגיבוי איגוד הפרסום והמשרדים החברים בו

"אצלנו מדברים בתוצאות. משרדי פרסום פונים אלינו ומחפשים לגייס עובדים ואנחנו נאלצים להגיד להם לא, מפני שאין לנו סטודנטים פנויים".

ובכל זאת, כשמגיעים פיזית להבצפר ומשווים אותו למתקן של עבודי - ההבדלים בולטים, הבצפר הרבה יותר מרשים

"ההבדלים הם בחיצוניות ויכול להיות שזה בעוכרינו ואנחנו מאבדים סטודנטים בגלל זה, אבל אני חושב שבצרכנות של היום מסתכלים פחות על האריזה ובודקים באמת מה מציעים ומי נותן יותר. כנראה שיש לנו בעייה בשיווק שאנחנו צריכים לטפל בה אבל צריך גם לזכור שהבצפר משקיעים כסף על פרסום באינטרנט, ברדיו וכו' ואנחנו עובדים על אפס תקציב פרסום". "באיגוד הפרסום החליטו השנה שבקקטוס הזהב יש תחרות סטודנטים - הודיעו בכל המקומות בארץ ורק לנו לא הודיעו. אמרנו להם שזה לא ייתכן שכולם משתתפים ואנחנו לא - הסברנו להם שזה לא ראוי, ולבסוף נכנסנו לתחרות. בתוך שבוע גייסנו מרצים וסטודנטים ושלחנו 7 עבודות. ובקקטוס הזהב במעמד ההכרזה על הזוכים דווקא מנהלת הבצפר ורד בטש נאלצה לעמוד ולהכריז על זוכה אחד מבצלאל ו-2 זוכים מעבודי, ואף אחד מהבצפר. זה מה שאני מסביר לסטודנטים שלי שכל ההו-הא לא אומר כלום".

אתה חושב שהתנערתם לגמרי מהתחושה שסטודנט צריך להתנצל על זה שהוא למד בעבודי

"לגמרי, ואני יכול להוכיח לך את זה לפי ה-Waiting list שיש לי ממרצים שרוצים ללמד אצלנו, מכל מחלקות הקריאייטיב של המשרדים הגדולים בארץ".

16,900 שקל ללימודי קופי בעבודי ו-21,000 שקל לשנת לימודים בארט, איך אתם מצדיקים את המחיר הגבוה הזה?

"המחיר הוא לא כל-כך גבוה. הסטודנטים לומדים ב'ארט' כפול ויותר מהיקף השעות של כיתת הקופי וגם אלו שנבחרים ללמוד בארט מאותרים בפינצטה, רק 1 מתוך 7 שמבקשים ללמוד מתקבלים אצלנו ללימודים".

השורה התחתונה והחשובה ביותר היא כמובן - מי מנצח בהשמת עובדים במשרדי הפרסום? כרגע, התפיסה היא שהבצפר מצליח יותר בלהציב בוגרים שלו במשרדי פרסום

"עזוב, זה השיווק שלהם - הם יושבים על זה מלא זמן ועל זה הם מוכרים, וזה לא נכון. בשנה האחרונה סיימנו מחזור קופי של 30 איש, מתוכם 24 עשו תיקי עבודות שעליהם חתמנו וכולם עובדים. 100% מהבוגרים שלנו שמחזיקים תיקי עבודות עובדים במשרדי פרסום".

הבצפר הוקם על-ידי האיגוד ויש בינו לבין המשרדים בארץ קשר רציף. האם בוגר של עבודי צריך לחשוש שיהיה לו קשה יותר למצוא עבודה כי הבצפר מקושר יותר במשרדים?

"הקשר בין האיגוד לבצפר הוא מהלך שיווקי בלבד, אבל אין ביניהם שום דבר ואין תוכן. זה כמו להגיד שיש להם פרזנטור אבל זה לא באמת, זה כמו תפקיד ייצוגי בלבד. זה צעד שיווקי בלבד ולא אמיתי. לגבי הסיכוי להתקבל לעבודה - הקשר בין האיגוד להבצפר לא אומר כלום, והקשר ביננו לבין המשרדים הוא הכי סימביוטי שיש והכי אמיתי שיש - המרצים פה מגיעים כולם ממשרדי הפרסום והם מאתרים פה את הסטודנטים שיעבדו אחר כך אצלם. מנהלי הקריאייטיב מחפשים אנשי עבודה ולא את הפוזה". תגובת מנכ"ל הבצפר, יגאל בראון לדברי הרמן: "צר לי על כי נאור נכשל בלשונו ונסחף לברברת של שטויות ולפיכך אני מסרב להגיב על דברי ההבל. אך טבעי הוא שמותג חזק כמו הבצפר יעורר יצרים של קנאה וצרות עין וחבל שמר הרמן בוחר לרדת למקומות כל-כך נמוכים".

"הבצפר של חברות הפרסום ימשיך להוביל את ההכשרה בתחום הפרסום ב-12 מסלולים מקצועיים ותעשיית הפרסום תמשיך להעסיק את בוגרי הבצפר כפי שעשתה בשנים האחרונות. 500 בוגרים המסיימים מידי שנה את הבצפר ומשתלבים בהצלחה בענף הפרסום הם התגובה הטובה ביותר לדברי הרמן".

לעניין הזכיות בתחרויות סטודנטים אומר בראון: "תלמידי הבצפר זוכים מידי שנה בקקטוסי זהב עבור עבודות שעושים במסגרת הלימודים ללקוחות אמיתיים. כמות הקקטוסים שמפארת את מדפי הבצפר סותמת את הגולל על כל טענה לזכיות בתחרויות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה