בדיקה

קומסקור מול TIM: אז כמה גולשים באמת גלשו בפייסבוק בחודש מאי האחרון?

ערב ההכרזה על המדידה החדשה, השווה אייס בין הנתונים שמפרסם דירוג TIM לאלה בדירוג קומסקור; התוצאה: פער עצום בין הנתונים של 2 הדירוגים
משה בנימין |

מידי חודש מפרסמים ב-TNS טלסקר את הדירוג החודשי של TIM המכמת את היקפי הגלישה באתרים המובילים בישראל על-פי החשיפה המדווחת של הנשאלים. TIM גם מפרסמים את הדירוגים החצי שנתיים, פעמיים בשנה. בתוך כך ישנו דירוג נוסף, של חברת קומסקור, שלאחרונה החל להתפרסם לקהל הרחב לאחר שהיה מיועד עד כה לעיני האתרים בלבד. התוצאות כמובן שונות, למרות שרשימת האתרים הנמדדים נראית די זהה מבחינת מיקומים, המספרים מגלים תמונה שונה.

בקומסקור מנתחים את התוצאות לפי קבוצות בעלות על אתרים כדוגמת קבוצת Ynet, קבוצת וואלה!, קבוצת גוגל וכו'. ב-TIM לעומת זאת, האתרים נמדדים בנפרד וכל אחד בפני עצמו. סקר TIM נבנה על-פי דיווחי הנסקרים לגבי האתרים אליהם הם נחשפו. בקומסקור עובדים מול פאנל של נבדקים והתוצאות מציינות את כמות הפאנליסטים (כמדגם מייצג) באתרים השונים. בקומסקור נמדדים פאנליסטים מגיל 15+ והמדגם של TNS מתחיל מגילאי 13+.

אם נשווה בין שני הדירוגים לחודש מאי 2010, ונתמקד באתרים בודדים ולא בקבוצות, נוכל לראות את ההבדלים הברורים. פייסבוק לדוגמא, מקבלת על-פי דירוג TIM תוצאה של 2.861 מיליון גולשים בחודש. לעומת זאת בקומסקור המספרים מדברים על 3.528 מיליון גולשים באותו טווח זמן שנמדד.

השוואות נוספות: בדירוג של TIM, נענע 10 עומדת על כ-1.887מיליון גולשים בחודש מאי. בקומסקור לעומת זאת המספרים עומדים על לא פחות מ-1.950 מיליון גולשים באותו החודש. אתר Mako של קשת נמדד על-ידי TIM עם כ-2.297 מיליון גולשים במאי ובדירוג קומסקור כ-2.058 מיליון גולשים.

אתר הלוחות יד2 "זוכה" גם הוא לתוצאות שונות משני הדירוגים. ב-TIM הוא מקבל 2.066 מיליון גולשים ובקומסקור הוא עומד על 1.479 מיליון גולשים. אתרים נוספים שזוכים להתייחסות אך ורק בדירוג קומסקור הם MP3-music עם 1.063 מיליון גולשים ואתר הסרטונים VEVO עם 977 אלף גולשים. קבוצת אתרי 'תפוז' המכילה בתוכה את פורטל תפוז, פליקס, אתר הילדים 'דף הבית הראשון שלי', נטקראפט ואתר BlogTV. מגיעה בדו"ח קומסקור למקום ה-6 עם 2.074 מיליון גולשים בחודש מאי.

הדירוגים תמיד היו 'סיבה למסיבה' והניבו מחלוקות וטענות לחוסר דיוק. פרסום הדו"ח של קומסקור מוסיף כאמור לתמונת המצב הבלתי ברורה ומחדד את הקשר בין שיטות המדידה השונות לבין התוצאות המתקבלות והסקת המסקנות הסובייקטיבית של כל אתר ואתר. התמונה הקיימת אמורה להשתנות עם השקתה של מדידת האינטרנט החדשה בחסות וועדת המדרוג שבה חברים האתרים בישראל.

המדידה החדשה שתקופת ה'הריון' שלה, כ-3 שנים, הייתה ארוכה ונגררה הרבה מעבר לצפוי ואמורה להגיע ליישום בחודש הקרוב. כרגע לא הצליחה הוועדה לגשר על הפערים מול Ynet ווואלה! שלא הצטרפו כחברים ליוזמה החדשה. 2 האתרים המובילים בישראל ימדדו על-ידי המערכת החדשה ויתקבלו הנתונים לגביהם אך הם אינם מוכנים לשאת בעלויות הנדרשות ולכן אינם משתתפים כחברים מן המניין.

הוויכוח הכספי נסוב סביב העובדה שכל אתר שמצטרף למדידה החדשה (בחסות איגוד הפרסום ובהובלתם של שגיא סטוניס ויגאל בראון) יצטרך לשלם על השתתפותו בהתאם לגודלו ולזה לא מסכימים ב-Ynet ווואלה!. אנשי הוועדה עדיין אופטימיים לגבי הצטרפותה של וואלה! אך הצדדים טרם הגיעו לעמק השווה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה