מניית החברה לישראל מזנקת: "עדיף להיות חשוף לכיל דרך מניות החברה לישראל"
אתמול, אישור בעלי המניות של החברה לישראל את תוכנית ההבראה של צים. במסגרת ההסכם החברה לישראל תזרים לצים כ-250-300 מיליון דולר נוספים, בהמשך ל-100 מיליון שכבר הוזרמו. בנוסף חברה לישראל תעמיד לצים רשת ביטחון של 50 מיליון דולר שיוזרמו פנימה תחת תנאים מסוימים.
ההסדר כלל גם הסכמה של חברות מקבוצת האחרים עופר, להמחות חוב של 150 מיליון דולר של צים אליהם לטובת החברה לישראל והגדלת רשת הביטחון שהן יעניקו לצים לכ-50 מיליון דולר.
בתגובה לאישור מזנקת מניית חברה לישראל בכ-6% לקראת סיום המסחר בבורסה.
האנליסט ניר זוננברג מבית ההשקעות מיטב הוציא היום סקירה מעודכנת על מניות החברה לישראל, בעקבות האישור אתמול. נכון להיום, אומר זוננברג, "החברה לישראל נסחרת בדיסקאונט סחיר של כ-24%. המלצת תשואת שוק שלנו, נובעת בעיקר מהגישה הפושרת שלנו לגבי מניית כיל, שלמרות הכותרות הרבות שתופסת צים, היא עדיין מהווה כ-90% משווי נכסים החברה. אם זאת, אנו עדיין סבורים כי עדיף להיות חשוף לכיל דרך החברה לישראל ולא ישירות".
בשיחה עם Bizportal אומר זוננברג כי "לאחזקות האחרות של החברה לישראל אמנם יש פוטנציאל בטווח הארוך, אבל בינתיים הן ממש לא משמעותיות בתוצאות. בזן, למשל, מהווה רק 6% ממשקלה של החברה לישראל, וכל השאר (צים, טאואר, צ'רי ובטר פלייס) עוד 4%. בעקבות הזינוק במניה היום הדיסקאונט הצטמצם ולכן המניה פחות אטרקטיבית".
האנליסטית רונית חלימה מבית ההשקעות פסגות אומרת היום כי "אף על פי שההסדר כולל הזרמת הון נוספת מצד החברה לישראל לצים (הזרמה שבאה לידי ביטוי בשווי השלילי אותו אנו מייחסים להחזקה בצים), אנו רואים בגיבוש ההסדר האמור בשורה חיובית עבור החברה לישראל מהסיבות הבאות: החברה לישראל הינה חברת אחזקות שלחברות הבת שלה פעילות מימון נרחבת עם בנקים זרים, פעילות שלהערכתנו עשויה הייתה להיפגע במקרה של קריסת צים ושמיטת חובותיה. בנוסף, בנקודת הזמן הנוכחית ההסדר מספק עבור המשקיעים ודאות לגבי היקף החשיפה לצים".
"אנו עדים לאחרונה למספר אינדיקטורים חיוביים מתחום הספנות. אף כי יש התייחס לאינדיקטורים אלה בזהירות רבה, נראה כי הרע ביותר נמצא כבר מאחורינו, למרות שההערכות הן כי תהליך ההתאוששות יהיה ארוך ואטי. מטעמי שמרנות הנחנו במודל שווי אפס לפעילות צים, כאשר ההזרמות הצפויות בסך 350 מיליון דולר (250 מיליון דולר בתוספת 50 מיליון דולר רשת ביטחון ו- 50 מיליון דולר מסגרת לצרכים שוטפים) נלקחו בערך שלילי. כמו כן, לא ייחסנו שווי להמחאת החוב בסך 150 מיליון דולר מהחברות הפרטיות של משפחת עופר לחברה לישראל".
"מדובר בהנחות מחמירות הלוקחות בחשבון תרחיש גרוע, לפיו מלוא מסגרות ההזרמה שאושרו, אכן יוזרמו בפועל וכי החברה לא תוכל להחזיר את החוב הנדחה בסך 150 מיליון דולר. כל שינוי בהנחות יעניק כמובן שווי שונה לאחזקה בצים. אולם חשוב היה לנו לקחת את התסריט הגרוע כהנחת הבסיס בכדי לבדוק האם מחירה הנוכחי של המניה כבר מגלם פוטנציאל שלילי זה".
תחת ההנחות האמורות מחיר היעד הכלכלי של חלימה לחברה לישראל הינו 3,180 שקל למניה, המשקף דיסקאונט של 23%. הדיסקאונט הסחיר עומד על 19%. "ברמות דיסקאונט הנוכחיות אנו איננו מוצאים לנכון לשנות את המלצתנו לחברה, ומותירים המלצת תשואת שוק".
נציין כי בעקבות ההסדר בצים העלו היום כלכלני UBS את מחיר היעד למניית החברה לישראל ל-2,700 שקל לעומת מחיר יעד קודם של 2,500 שקל. עם זאת, ב-UBS חוזרים על המלצת "נייטרלי" למניה.