כלכלני ישיר: מדד ספטמבר יהיה סביב האפס, הריבית תעלה ל-1% עד סוף השנה
כלכלני בית ההשקעות ישיר פרסמו הבוקר את סקירת המאקרו החודשית שלהם. בישיר מעריכים כעת שנגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, יעלה את שיעור הריבית ל-1% עד סוף השנה. "בשל ייחודה של ישראל המצויה באינפלציה לעומת מרבית העולם המערבי השרוי בדפלציה, בנק ישראל הוא הראשון בעולם שהחל להעלות ריבית ולאחרונה הצטרפה אוסטרליה. להערכתנו, הריבית צפויה לעלות עד סוף השנה ב-0.25% ולהיוותר על שיעור של 1%, זאת בהינתן יציבות בציפיות האינפלציה".
מדד חודש ספטמבר, שיתפרסם ביום חמישי הקרוב, יהיה סביב ה-0% . "מדד ספטמבר עשוי לנוע סביב ה-0% בעיקר בשל העליה בסעיף הדיור, מעלית מחירי הבנזין שיתקזזו עם הוזלה עונתית של מחירי הלבשה והנעלה וסעיף חינוך תרבות ובידור. להערכתנו, האינפלציה ב-2009 תסתכם ב-4.1% והאינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים תהיה 2.0%".
בנוגע לשוק המט"ח מציינים בישיר כי בנק ישראל נוקט היום במדיניות יותר סתגלנית עם נטיה לירידה ממותנת בשער הדולר תוך היצמדות למגמה העולמית. כאשר עיקר התערבותו מתבצעת ברגע שהירידה בארץ היא בשיעור גבוה יותר מהירידה העולמית.
בנוגע למצב המשק הישראלי מציינים בישיר כי בחינת הנתונים ברזולוציה גבוהה יותר מגלה כי עיקר הצמיחה ביצוא נובעת מפתיחת מפעל אינטל (מיקרו) שהביא לעלית יצוא השבבים מסך היצוא לשיעור של 20% לעומת 7% טרם נפתח המפעל. שאר מרכיבי היצוא ממשיכים לדשדש, כפי שמשתקף גם במדד היצור התעשייתי שירד בחודש אוגוסט בשיעור של 2.8%. "להערכתנו, לאור התפנית שחלה ברבעון השני, ועם התאוששות היצוא וסחר החוץ העולמי, אנו מעלים את תחזית הצמיחה לשנת 2009 מ-(1.0%-) לשיעור של 0.2% ואת תחזית הצמיחה לשנת 2010 ל-2.5%".
בנוגע לשוק העבודה מעריכים בישיר כי צפוי גידול באבטלה. "הקיפאון השורר בשוק העבודה זה 4 חודשים ברציפות (7.9%) עשוי להפשיר בקרוב תוך עליה בשיעור האבטלה בשל העליה במספר דורשי העבודה והירידה בשיעור ההשתתפות. להערכתנו, על אף נקודת המפנה, המשבר הנוכחי בשוק העבודה טרם הסתיים כך ששיעור האבטלה יעלה ל-8.5% עד סוף שנת 2009".
בנוגע להתרחשויות בעולם מזכירים בישיר כי קרן המטבע הבינלאומית עדכנה החודש את תחזית הצמיחה העולמית לשנת 2010 ל-3.1% בשל הצלחת ההתערבות הממשלתית המתואמת שהביאה להתעוררות הביקושים והיצע בכל העולם. "להערכתנו, כלכלני קרן המטבע הפריזו בתחזיתם, שכן ההתערבות הממשלתית צפויה להאט ולהתחיל בהסרת התמיכות בהדרגה במחצית הראשונה של 2010, דבר שעשוי להעיב על קצב הצמיחה בשנת 2010 ובשנים הבאות 2011-2012".