אלי יונס: "הדרישה להעלות את שיעור המימון לרכישת דירה היא בלתי אחראית"

"משבר הנדל"ן והמשכנתאות פסח על ישראל כי השוק המקומי פועל באופן רציונלי", אמר אלי יונס בכנס נדל"ן ומימון שקיים הבנק היום
עינת פז-פרנקל |

לאור המיתון הכלכלי ושיעור האבטלה הגבוה, רבים בישראל תוהים מדוע לא יורדים מחירי הדירות בארץ. אלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות - שמחזיק בכ-41% מנתח שוק המשכנתאות בארץ - ענה על השאלה הזו בכנס נדל"ן שקיים הבנק היום (יום ה').

"משבר הנדל"ן והמשכנתאות פסח על ישראל הודות לכך שהשוק המקומי פועל באופן רציונלי, על בסיס כלכלי ותוך מתאם מקסימלי בין שווי הנכס ויכולת ההחזר של הלקוחות", אמר יונס לבאי הכנס.

לדברי יונס, "התנפחותו ומאוחר יותר קריסתו של שוק הנדל"ן האמריקני הם תוצאה של מציאות מתמשכת שבמהלכה הבנקים למשכנתאות בארה"ב - בעידוד הממשל המרכזי, שבין השאר סבסד את הסיכון באמצעות הסוכנויות הממשלתיות - העמידו הלוואות לכל דורש, בשיעורי מימון גבוהים ביותר וללא קשר ישיר לשווי הנכס וליכולת ההחזר של הלקוחות".

בדרך זו נוצר מלאי עודף של דירות "וניתוק הקשר ההכרחי בין רצון הרוכשים, יכולתם הכלכלית ושוויו של הנכס אותו ביקשו לרכוש, מה שהוביל בהמשך גם למשבר פיננסי", הוסיף יונס.

כחשב כללי באוצר, יונס נטל חלק בביצוע ראשית צעדי הרפורמה בשוק המשכנתאות בתחילת שנות ה-90, שבמסגרתה הועבר עיקר המימון מהממשלה לבנקים. "המהלך הזה היווה זרז להתפתחות שוק משכנתאות משגשג ומצליח, שהשכיל לצלוח קשיים, ובהם המשבר העולמי האחרון, הודות להתנהלות רציונלית ושקולה, שהועמדה על בסיס כלכלי", אמר יונס.

יונס התייחס בדבריו לקריאה להעלות את שיעור המימון לרוכשי הדירות. "בזמן האחרון עולים יותר ויותר קולות מן המערכת הפוליטית והציבורית, הקוראים לבנקים להגמיש קריטריונים, להעלות שיעורי מימון ובעצם לפעול שלא על-פי קריטריונים כלכליים", אמר יונס. "זאת, על מנת לסייע כביכול לאותם לקוחות שמעוניינים ברכישת נכס אך לא עומדים בקריטריונים להלוואה. ברור, שהיענות לקריאות מעין אלו פירושה נקיטת מדיניות בלתי-אחראית שלא רק שלא תסייע לחלשים, אלא תפגע בכלל הלקוחות ותסכן את איתנות המערכת כולה".

לדבריו, הפיתרון לאותם לקוחות, המהווים לא יותר מאחוז אחד מאלה המעוניינים במשכנתא, צריך להינתן על ידי המדינה, בין השאר באמצעות סיוע במימון שכר דירה, הלוואות לזכאים מכספי תקציב ומתן מענה נקודתי במסגרת הוועדה הבינמשרדית. "רק בדרך זו נבטיח את המשך חוסנו של שוק המשכנתאות שלנו ואת יכולתו לשרוד תקופות של שפל", אמר יונס.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה