סקר בעקבות המלחמה בדרום: מחצית מהציבור לא ירכוש דירה ללא ממ"ד
בעקבות המלחמה בדרום, ערכה בשבוע שעבר חברת שווקים פנורמה סקר בעבור התאחדות הקבלנים, במטרה לברר האם השתנו העדפותיהם של תושבי ישראל, בנוגע לרכישת דירה עם ממ"ד או בלעדיו.
מהסקר עולה כי וח אזורי מעלה כי מחצית מהציבור לא ירכשו דירה ללא ממ"ד. בפילוח לפי אזורים נמצא כי 95% מתושבי הדרום לא יקנו היום דירה ללא ממ"ד, ואף כ-86% מתושבי הצפון לא ירכשו דירה ללא ממ"ד. מי שמודאגים פחות מסוגיית הימצאות ממ"ד בביתם הם תושבי המרכז-רק כשליש מתוכם ציינו כי יקנו דירה רק עם ממ"ד.
בחינת התפלגות הנשאלים מעלה כי ציבור הנשים חרד יותר לנושא: רק כ-18%מהנשים ירכשו היום דירה ללא ממ"ד, לעומת כ-33% מהגברים. עוד עולה מהסקר, כי תושבי השפלה הם בין המתלבטים: כ-33% מהם לא יודעים עדיין להחליט אם יקנו דירה עם או בלי ממ"ד, מגמה דומה מסתמנת גם בירושלים, בה 31.5% עדיין לא יודעים היום, אם להחליט על רכישת דירה עם ממ"ד או בלעדיו.
"מבצע עופרת יצוקה, כמו גם מלחמת לבנון השנייה, הוכיחו את נחיצותו של הממ"ד ותפקידו המשמעותי בהצלת חיים בעת מתקפת טילים על ערי ישראל. זמן התגובה הקצר שניתן לתושבים הפך את הריצה למקלטים ללא רלוונטית . כיום בעת רכישת דירה חדשה מובטח לרוכשים ממ"ד גדול מבעבר וזאת לאחר שהתאחדות הקבלנים פעלה להגדלתו של שטח הממ"ד לשטח מינימלי של 9 מ"ר", ציין יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים. כיום פועלת ההתאחדות להגדלת הממ"ד כך שיכלול גם שירותים צמודים ומטבחון, ובנוסף מייעצת לדיירים המעוניינים להוסיף ממ"ד לדירה קיימת. באתר האינטרנט של ההתאחדות מתפרסמת רשימת קבלנים על פי איזורי הארץ המתמחים בהוספת ממ"ד לדירה קיימת.
לדברי רן בן אברהם סמנכ"ל הייזום והשיווק בחברת צמח המרמן, הבונה את פרויקט המגורים כרמיאלה בכרמיאל, מציין כי רוכשי הדירות כיום, הרבה יותר מודעים לנושא ומתעניינים בצורה מעמיקה, הן בהיבט התכנון של הממ"דים והן בשיטות הבנייה, כאשר יש יתרון ברור לשיטת הבנייה המתועשת המכונה "שיטת ברנוביץ" בה מעטפת המבנה יצוקה בבטון.
עוה"ד אביעד שוב וישי לנדאו ממשרד שוב ושות' המתמחה בדיני מקרקעין ותכנון ובנייה, מסבירים כי בעקבות מלחמת לבנון השנייה, הודגשה חשיבותו של הממ"ד כמציל חיים ומגן על העורף ולפיכך, פעל המחוקק וביצע מספר תיקונים בחוק, שמטרתם להקל התנאים וליתן תמריצים לדיירים לבניית מרחבים מוגנים דירתיים, מקום בו הם אינם קיימים. כך למשל,הוגדל שטח המינימום לממ"ד מ-7.5 לכ-9 מ"ק.
בנוסף לכך, תוקנו תקנות הקובעות כי הקמת תוספת של ממ"ד תתאפשר גם מחוץ לקווי הבניין הקבועים בתב"ע אפילו עד לגבול המגרש והדבר לא יחשב כסטייה ניכרת מהתוכנית. (הדבר אמנם כרוך בפרסום ההקלה, אולם בבנייה אחרת אין הדבר אפשרי במסגרת הקלה).
בנוסף, חוק התכנון והבניה קובע כי רשות מקומית תקבל החלטה בבקשה לבניית מרחב מוגן בתוך 30 יום ממועד הגשתה לעומת בקשות רגילות בהן נדרשת הרשות לדון בין 60 ל-90 יום ממועד הגשתן. בכך נתן המחוקק ביטוי לרצונו להאיץ את מתן היתרי הבניה לממדי"ם.