בנק הפועלים: "רמת השפל של מדד מנהלי הרכש משקף את ההערכה שהרע ביותר עוד לפנינו"

מדד מנהלי הרכש לחודש ינואר משקף צפי להמשך ירידה בפעילות ענף התעשייה
איריס בר טל |

מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים לחודש ינואר רשם עלייה קלה של 0.6 נקודת אחוז לרמה של 8.5%, אך היא נותרה מהנמוכות שנמדדו עד כה והיא משקפת צפי להמשך ירידה בפעילות ענף התעשייה.

זהו החודש העשירי ברציפות שהמדד נמצא מתחת לרמה של 50, המבחינה בין התרחבות להתכווצות בפעילות. ערכים נמוכים מאוד נרשמו במרבית הסעיפים המרכיבים את המדד, שהבולט בהם הוא התעסוקה, שהגיע לרמה הנמוכה ביותר שנמדדה עד כה-23.4%. מנהלי הרכש ממשיכים לדווח על ירידה במחירי חומרי הגלם וכן על הקטנה מכוונת במלאים כתגובה לירידה בביקושים.

יצויין כי במדד מנהלי הרכש העולמי, שמפרסם בנק JPMorgan, נרשמה בחודש ינואר עלייה קלה לרמה של 34.9%, לאחר השפל ההיסטורי אליו הגיע המדד בחודש קודם. זהו החודש השמיני ברציפות בו המדד נמוך מרמת ה-50%. בכל המדינות המשתקללות במדד העולמי התקבלו נתונים מהנמוכים שנמדדו אי-פעם, כשהדרדרות בולטת חלה ברכיב התעסוקה.

"הפגיעה בייצור התעשייתי בישראל חלה בפיגור מה יחסית לעולם, אך במחצית השנייה של שנת 2008 ניכרת כבר ירידה חדה בפעילות. נתוני המגמה מצביעים על ירידה בשיעור שנתי של כ-7% בתקופה זו. מגמת הירידה בייצוא התעשייתי חדה עוד יותר, כ-11% במונחים דולריים בחודש ינואר לעומת ינואר אשתקד", מציינים כלכלני בנק הפועלים.

"בד בבד נרשמה בתקופה זו ירידה מתונה במספר משרות השכיר בתעשייה. רמת השפל ברכיב התעסוקה במדד מצביעה להערכם על האצה בירידת המשרות בחודשים הקרובים. רמת המדד הנמוכה מאוד בישראל בהשוואה בינלאומית משקפת אולי את ההערכה בקרב התעשיינים שהרע ביותר עוד לפנינו, וכי הירידה בנפח הסחר העולמי ובהמשך בכוח הקנייה של הציבור בישראל צפויים להמשיך ולפגוע בביקושים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה