כלכלני לאומי: הקרבות בין השוורים לדובים יימשכו, שוקי המניות מתאימים רק לאוהבי סיכון
על רקע התנודתיות ההולכת ופוחתת בשווקים מפרסמים כלכלני חטיבת הייעוץ בהשקעות של בנק לאומי את סקירתם השבועית על שווקי חו"ל. בלאומי אומרים כי "המצב הנוכחי בו מול התפתחויות חיוביות ממשיכות לזרום חדשות מאקרו רעות ממחישות את הבעיה מולה ניצבת כיום הכלכלה הגלובלית. משבר אשראי הנדל"ן בארה"ב, שלדעתנו עדיין לא הגיע לסופו, גרם למשבר אשראי כללי ומכאן למשבר בכלכלה הגלובאלית כולה. הפתרון, כפי שציינו בעבר, חייב להגיע במסלול דומה, דהיינו מציאת פתרון לנפילת מחירי הנדל"ן בעולם ותמיכה במערכת הפיננסית הגלובאלית שיובילו להבראת הכלכלה כולה".
בלאומי מציינים כי "תהליכים אלו הם ארוכי טווח, כאשר ייקח חודשים ואף שנים לקצור את פירות חבילות הסיוע ותוכניות השיקום המוכרזות ברחבי העולם, טובות ויעילות ככל שיהיו. בינתיים, ימשיכו חברות להתייעל ולצמצם במצבת כוח האדם שלהם.
"אנו צופים שאקלים זה בו חדשות על תהליך ההבראה של הכלכלה יעמדו מול נתוני מאקרו רעים ייצור שוק מניות תנודתי חסר מגמה ברורה, ואף ייתכן כי בסך הכל המגמה לאורך החודשים הקרובים תהיה נייטראלית. לכן אנו מחזיקים בהמלצתנו להשקעה במניות רק למשקיעים אוהבי סיכון ובעלי אורך נשימה".
בלאומי אומרים כי הורדת הריבית בארה"ב ומתן הלוואת החירום ל-GM ו-Chrysler הוכיחו השבוע כי הרשויות בארה"ב ינקטו בכל האמצעים שברשותם להילחם במשבר הכלכלי. תגובות חיוביות בשוק למאמצי הממשל להפשיר את קיפאון האשראי נראו השבוע בדמות ירידות בשיעורים חדים במדד ה-Ted Spread וה-VIX שירדו לרמה של 1.5% ו-45 בהתאמה.
יש לציין כי אלו עדיין שיעורים גבוהים במונחים היסטוריים אך המגמה היא בהחלט חיובית. המלחמה בין השוורים והדובים בעיצומה כשהראשונים מעדיפים לתת משקל יתר לצעדים בו נוקטות ממשלות העולם להצלת הכלכלה ואילו האחרונים מתרכזים בחדשות המאקרו הרעות שממשיכות לזרום מכל פינות העולם. בשבועיים האחרונים הקרב היה שקול, אך השוורים סיימו ביתרון קל. בסוף השבוע הקרוב ייצאו המשקיעים לחופשת חג המולד וחלק נכבד מהם יחזור רק בשבוע שאחרי ראש השנה הנוצרי, סביר להניח כי הקרב ימשיך אז ביתר שאת, אומרים בלאומי.
בנוגע לשוקי האג"ח האמריקני מציינים בלאומי כי "השקעה לאורך העקום ממשיכה להתאים רק למשקיעים המעוניינים לשמור על הערך הנומינאלי של כספם. בשטרי החוב של ממשלת ארה"ב התשואה נעה סביב האפס ולעתים אף מגיעה לתשואה שלילית, כלומר המשקיעים מוכנים להפקיד את כספם בני"ע של ממשלת ארה"ב תוך הפסד ודאי ובלבד שלא להשקיע אותו באפיקים אלטרנטיביים מסוכנים יותר (יש להוסיף את עלויות העסקה של רכישת שטר החוב שהופכות את ההשקעה לכדאית אף פחות).
"גם בטווחים הארוכים רמת התשואות אינה אטרקטיבית ודי יהיה בשינוי בתפיסת הסיכון של המשקיעים כדי להביא לעליית תשואות לאורך העקום. זוהי אחת הסיבות מדוע להערכתנו לא כדאי להימצא היום בחלק הארוך של העקום. סיבה נוספת להימנעות השקעה באג"ח ממשלתיות ארוכות היא שיעור האינפלציה בטווח הארוך. יש להניח כי המיתון הכלכלי בארה"ב, יכתיב קצב אינפלציה נמוך ואף שלילי במהלך החודשים הקרובים, אבל יש לזכור ששיעור האינפלציה השנתי הממוצע בארה"ב הוא מעל 3% ובהנחה שבטווח הבינוני יחזור לסביבות רמות אלו, צפוי להקטין בטווח הארוך את הרווחים הריאלים מהשקעה זו. "ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 4.60%- בטווחים הקצרים (5.78%- לפני שבוע) ו- 0.15% בארוכים (0.18% לפני שבוע) אנו נותרים עם העדפתנו ל- TIPS על פני האיגרות הרגילות במיוחד בחלק הארוך של העקום".
בנוגע לאפיק הקונצרני ולאור המשך נתוני המאקרו המאכזבים, ממשיכים בלאומי להעדיף אג"ח בדרוגים גבוהים של חברות מסקטורים דפנסיביים כדוגמת יצרניות מוצרי המזון ומוצרי הצריכה וכן אג"ח של בנקים שהונפקו בערבות ממשלת ארה"ב. ההעדפה למח"מ קצר, נותרת בעינה.