טוב עשה הממשל האמריקני בעניין ליהמן
על פעולות הממשל האמריקאי
כשהתערבו בנפילתו של בר-סטרנס נוצרה אנולמיה בשוק: בנקי ההשקעות והמשקיעים אשר ידעו שהם לוקחים סיכונים קיבלו לפתע רשת בטחון אשר תגרום לכך שבעתיד ימשיכו להילקח סיכונים קיצוניים אשר יביאו שוב להתערבות ממשלתית, כך במעגל חוזר. לא היתה סיבה להחלץ לעזרתם של לוקחי סיכון רק כי נשלו בסיכון- זו צורת השוק לפעמים מרויחים ולפעמים מפסידים- ולפעמים ההפסדים מהדהדים חזק במשק- קורה.
טוב עשו בארצות הברית כשסרבו להלאים את ליהמן ברדרס גם במחיר של פשיטת רגל של הבנק. חשוב לזכור שהמשקיעים בבנקי השקעות הם העשירונים העליונים והמעמד הבינוני הגבוה - כלומר העשירים לוקחים סיכונים בבורסה ומרויחים לכיסם, אולם כשהם מפסידים הם מצפים להלאמה או סבסוד מסוג אחר של ההפסדים שלהם על ידי המימשל כלומר על ידי הציבור הרחב כולל העניים. בהלאמת בנק מפסיד נוצר מצב אבסורדי שבו העניים מסבסדים את העשירים.
על אפקט הדומינו:
אין ספק שמצב הכלכלה כעת הוא קשה בעקבות משבר ה"סאב פריים" והשקעות בלתי אחראיות. למרות זאת, עדיף דווקא כעת שכל הכביסה המלוכלכת תצא ואפילו במחיר פשיטות רגל נוספות אשר לאחריהם הבורסה תהיה "נקיה" מהשקעות קלוקלות. לא יקרה דבר נורא. הכל יהיה בסדר - ואז הבורסה תעלה. אין לראות את מה שקורה עכשיו כרע אבסולוטי - זהו תהליך ניקוי הכרחי המחנך את השוק ואת המשקיעים. לגבי המצב בארץ
אני צופה כי בארץ יתחילו פיטורים מאסיביים בבתי ההשקעות כי יראו הפסדים. לא ניתן יהיה לגייס לקוחות לבתי ההשקעות כי לא משקיעים במשק. גם במשק תחל האטה: הצרכנים יפחדו על כספם, יצרכו פחות ועסקים יפשטו רגל. הראשונים להיפגע יהיו, כמו תמיד, מסעדות היוקרה. כשאין כסף או חשש במשק, איש לא יוציא 2000 שקל על ארוחה גם בגלל החשש וגם כי יהיו פחות עובדים עשירים בגלל גל הפיטורים הצפוי ואפילו אלו שישארו בעבודה יקבלו פחות בונוסים ולכן ישקיעו במותרות פחות. מסעדות יוקרה זה סימן לגאות- כעת המסעדות יתחילו להיעלם ונחזור לשפיות.
"לא רק הצריכה תרד אצל כולם - גם החסכונות של כולנו ירדו. קרנות ההשתלמות והפנסיה אשר משקיעות בחול יפסידו וכולנו נקבל פחות פנסיה על הכסף שחסכנו.