חוק הגנת השכר (תיקון מס' 24), התשס"ח-2008

ביום 6.7.2008 פורסם ברשומות חוק הגנת השכר (תיקון מס' 24), התשס"ח-2008
עו"ד לילך דניאל |

ביום 6.7.2008 פורסם ברשומות חוק הגנת השכר (תיקון מס' 24), התשס"ח-2008 (להלן: "התיקון לחוק וגם התיקון"). להלן עיקרי התיקון לחוק:

תלוש שכר ופנקס שכר --------------------- סעיף 24 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 (להלן: "החוק"), קובע את חובת המעביד לנהל פנקס ובו השכר, המגיע לעובדיו, והשכר ששולם להם, וכן למסור לעובדיו, בכתב, את פירוט שכר העבודה והסכומים שנוכו משכר זה.

על פי התיקון לחוק, יוחלף סעיף זה בסעיף שכותרתו "פנקס שכר ותלוש שכר". סעיף זה יפרט את חובת המעביד לנהל פנקס שכר, למסור לעובד תלוש שכר, ולכלול בו את הפרטים הקבועים בתוספת לחוק.

בהתאם לתיקון, יכלול פנקס השכר ותלוש השכר את הפרטים המנויים בתוספת. בתוספת מנויים, בין היתר, הפרטים הבאים: פרטי זיהוי של העובד והמעביד; תאריך תחילת עבודה; ותק מצטבר אצל המעביד או במקום העבודה, לפי הגבוה; מספר ימי העבודה ושעות העבודה שבעדם משולם השכר; דמי חופשה ויתרת ימי חופשה; דמי מחלה ויתרת ימי מחלה; ערך השכר עבור שעת עבודה; השכר הרגיל ותשלומים אחרים; השכר והתשלומים האחרים לעניין זכויות פנסיוניות; הניכויים וגובה שכר מינימום.

עוד נקבע בתיקון לחוק, כי רישום בפנקס השכר ומסירת תלוש השכר לעובד, ייעשו לא יאוחר מהיום התשיעי לאחר המועד לתשלום שכר עבודה ("היום הקובע"). חובה זו לא תחול על מעביד שהוא יחיד לגבי עובדו, שאותו הוא מעסיק שלא במסגרת עסקו או משלח ידו.

בהתאם לתיקון לחוק, שר התמ"ת, לאחר התייעצות עם ארגון העובדים, המייצג את רוב העובדים במדינה וארגוני המעבידים, ובאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, רשאי לשנות בצו את התוספת ולקבוע דרכי מסירה מיוחדות של תלושי שכר.

על פי התיקון, מעביד, שהפר את חובתו למסור תלוש שכר לעובדו במועד או מסר תלוש שכר, שאינו משקף את פרטי השכר ששולם, יהיה אחראי בפלילים, ודינו מחצית הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") (העומד כיום על סך של עד 13,050 ש"ח).

ניכויים מהשכר --------------- סעיף 25 לחוק קובע מהם הניכויים המותרים משכר עבודה, ומסדיר את אופן הניכוי.

על פי התיקון לחוק, ניכוי סכומים, שלא בהתאם לסעיף 25 לחוק, מהווה עבירה פלילית, אשר דינה מחצית הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין (העומד כיום על סך של עד 33,650 ש"ח).

עוד נקבע בתיקון, כי ביצוע עבירות כמפורט לעיל (הפרת החובה למסור תלוש וניכוי סכומים בניגוד לסעיף 25 לחוק), בנסיבות מחמירות כהגדרתן בחוק, דינה כפל הקנס הקבוע לאותה עבירה.

על פי החוק, סכומים, שנוכו בהתאם לסעיף 25 לחוק, יעבירם המעביד למי שלו מיועדים הסכומים, בתוך 30 ימים, מהיום בו רואים את השכר ממנו נוכו הסכומים כמולן. המפר הוראה זו, דינו מאסר שנתיים או קנס פי חמישה מהקנס הקבוע בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין (העומד כיום על סך של עד 1,010,000 ש"ח).

בהתאם לתיקון לחוק, ביצוע עבירה כאמור (ניכוי סכומים ללא העברתם), בנסיבות מחמירות כהגדרתן בחוק, דינה 30 חודשי מאסר או קנס פי שישה מהקנס הקבוע בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין (העומד כיום על סך של עד 1,212,000 ש"ח).

אחריות נושא משרה ------------------- על פי סעיף 26(ב) לחוק, נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן כדי למנוע אי העברת סכום, שנוכה בהתאם לסעיף 25 לחוק, למי שלו מיועד הסכום, תוך 30 יום, מהיום שבו רואים כמולן את השכר שממנו נוכה הסכום. המפר הוראה זו, דינו – הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין (עד 202,000 ש"ח).

בהתאם לתיקון, חובת נושא משרה כאמור, תחול ביחס למניעת העבירות המנויות לעיל, והפרת חובה זו, דינה מחצית הקנס הקבועה לאותה עבירה.

סמכות ייחודית לבית הדין לעבודה --------------------------------- בהתאם לתיקון לחוק, לבית הדין לעבודה תהא סמכות ייחודית לדון בהליך אזרחי בשל הפרת הוראות החוק, והוא יהיה רשאי לפסוק פיצויים, נוסף על כל פיצוי או סעד אחר. כמו כן, עובד, אשר מעבידו הפר ביודעין את חובתו למסור לו תלוש שכר במועד או מסר תלוש שלא נכללים בו פרטי השכר, רשאי בית הדין לפסוק לעובד פיצויים שאינם תלויים בנזק, בסכום שלא יעלה על 5,000 ש"ח, או סכום גבוה מכך מטעמים מיוחדים שירשמו.

מעביד, שביצע הפרה כאמור, בשני חודשים לפחות בתקופה של 24 חודש, חזקה, כי ביצע את ההפרה ביודעין.

נטל ההוכחה -------------- על פי התיקון לחוק, בתובענה של עובד, שבה שנויות במחלוקת שעות העבודה בגינן נתבע השכר, חובת ההוכחה תחול על המעביד להראות, כי העובד לא עמד לרשות העבודה במהלך שעות אלה, אם המעביד לא הציג רישומים מתוך פנקס שעות עבודה.

עם זאת, בתובענה לגמול שעות נוספות, חובת ההוכחה החלה על המעביד, תהא רק למספר שעות נוספות שאינו עולה על 15 שעות נוספות שבועיות או שישים שעות נוספות חודשיות.

בהתאם לתיקון לחוק, בתובענה של עובד, שרכיביה השנויים במחלוקת הם אחד מאלה: אי תשלום שעות נוספות, גמול מנוחה שבועית, דמי חופשה או פדיון חופשה, דמי הבראה או נסיעות, והמעביד לא מסר תלוש שכר לעובד, או מסר לו תלוש שלא כולל פירוט הרכיבים האמורים, חזקה היא, כי נקבע לעובד שכר כולל בניגוד לסעיף 5 לחוק, ויראו בשכר ששולם לו, כשכר רגיל, אלא אם הוכיח המעביד אחרת.

תחילת התיקון לחוק -------------------- הוראות התיקון לחוק, למעט סעיף 25ב(ג), ייכנס לתוקפו שישה חודשים מה- 1 בחודש שלאחר יום פרסומו, קרי ביום 1.2.2009 (להלן: "יום התחילה").

תחילתו של סעיף 25ב(ג), שעניינו דין מעביד שניכה סכומים משכרו של עובד ולא העבירם למי שלו יועדו הסכומים, ביום פרסומו של החוק, קרי ביום 6.7.2008.

(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה