יום רביעי הגדול של וול סטריט: החוזים מאותתים שה'פד' עשוי להפתיע - נתון התוצר יהיה מכריע
בעוד מרבית עיני המשקיעים נשואות לעבר החלטת ה'פד' מחר, נתון לא פחות חשוב שיפורסם יהיה קריאת התוצר לרבעון הראשון. למרות הדיבורים על מיתון בכלכלה הגדולה בעולם לתחזיות יש רצון משלהן. התחזית הפסימית ביותר על פי האתר הכלכלי בארונס' היא ירידה של 0.2% בתוצר לרבעון. התחזית הפסימית ביותר היא עלייה של 1.5% בתוצר לרבעון הראשון.
אחד משני הדברים כנראה קרו - או שברננקי הצליח, וזה קצת פחות סביר היות והשפעת מרבית ההפחתות צריכה לבוא לידי ביטוי בפיגור רב יחסית. האפשרות השנייה היא שהפאניקה היתה מוגזמת. האפשרות האחרונה והפחות מועדפת היא שהתחזיות מוטות מעלה מידי והכלכלה עלולה לרשום את הרבעון השלילי הראשון מאז המיתון של 2001.
בינתיים, נראה הפדרל ריזרב שיפחית את הריבית בשיעור נמוך מחר למרות שהבנק עלול לסמן שזו ההפחתה האחרונה במחזור, ומעתה והלאה העין עוברת לאיום האינפלציוני.
ה'פד' כבר הספיק לחתוך את הריבית ל-2.25% מהרמה של 5.25% במהלך שש פעימות רצופות מאז אמצע ספטמבר, זאת במטרה לשמור את הפעילות הכלכלית איתנה, חרף משבר האשראי והתיקון החריף בשוק המגורים. "הפגישה הנוכחית של חברי ה'פד' מהווה אתגר – הצדקה של הפחתה נוספת בכדי להימנע ממיתון חמור יותר, וכן באופן סימולטני להודות הסיכון שבעליית מחירי הסחורות והסיכון האינפלציוני" אמר האנליסט דוד אדר מ-RBS והאנליסט איאן ליינגן בסקירה שפרסמו למשקיעים.
כרגע החוזים על ריבית ה'פד' משקפים סיכויי של 80% להפחתת ריבית של 0.25% וסיכוי של אחד לחמש לאי הפחתה כלל. השבוע מקבל אופי מאוד מיוחד – מחר יפרסם הממשל האמריקני את הקריאה הראשונית של נתון התוצר, הכלכלנים כרגע מעריכים כי הכלכלה צמחה ב-0.2% בלבד ברבעון השני. במידה ויהיה כך הדבר, תהיה זו הצמיחה האיטית ביותר מאז החודשים האחרונים של שנת 2002.
בהמשך להורדות הריבית, שיחרר הבנק המרכזי מספר צעדים תומכים במערכת הפיננסית, זאת בתיאום עם מספר בנקים מרכזיים ברחבי העולם – המטרה היא לשמור על המערכת הפיננסית שתמשיך ללוות ולהלוות כפי שעשתה לפני שהעניינים געשו.
יחד עם הסימנים מהיציבות בשווקים, קובעי המדיניות ב'פד' ישלבו את ההשפעה המצטברת של הורדות הריבית והרחבה פיסקאלית של 152 מיליארד דולר במטרה לאושש את הכלכלה. הדיון המרכזי כנראה יהיה האם שיעורי הריבית הנמוכים משרתים גם את המטרה של הדברת האינפלציה. להצהרה הפעם תהיה משמעות גדולה הרבה יותר, מאחר והיא עלולה להוות את נקודת המפנה בהסתכלות של ה'פד' על השווקים.