אז יהיה ראלי סוף שנה? תסתכלו על השלב בבורסה

בורסה זה עניין מחזורי והיא אף פעם לא הולכת אחורה, מהלך עליות רב-שנתי מתחיל עם כניסה דרך המניות הגדולות ולקראת סיום המשקעים חוזרים למניות הגדולות
יוסי פינק |

הבעיה עם ההיפוכונדרים היא שבסופו של דבר הם תמיד צודקים, הרי בסוף מתים. בשוק ההון יש המון היפוכונדרים, כאלו שבכל הזדמנות יגידו שהשוק על סף מפולת וצריך לברוח עכשיו. העניין הוא שלהיות היפוכונדדר זה התנהגות לא רציונאלית, לא בהקשר של מחלות ולא בהקשר של הבורסה. החוכמה היא להסתכל על הדברים בצורה מפוקחת ובעיקר - ללמוד מניסיון העבר.

באמצע חודש אפריל האחרון כתבתי כאן טור תחת הכותרת כשהמטרה הייתה להבין מה ההיסטוריה מלמדת אותנו על מהלכי עליות בבורסה ובאיזה שלב אנחנו נמצאים כעת. אין בכוונתי להגיד "אמרתי לכם", הרי היפוכונדר אני לא, ובכל זאת בכוונתי לנסות לאבחן שוב, באיזה שלב אנחנו נמצאים כעת. עוד אציין, כי מאחר ובטור של חודש אפריל כבר הצגתי את הנקודות הבסיסיות לגבי השלבים במהלך העליות עד כה, לא אחזור על כך בטור הנוכחי.

כשמדברים על "שלב" בחיי בורסה, לא מדברים על המצב המאקרו כלכלי, לא בארץ ולא בחו"ל וגם לא מדברים על תמחור המניות הנסחרות בבורסה. מדברים רק על סוג המניות דרכם פועלים המשקיעים בבורסה. השלב הקודם בבורסה, זה שנגמר בחודש יולי האחרון, היה השלב של המניות הקטנות, השלב בו כולם חיפשו את התשואה העודפת. השלב הנוכחי הוא של מניות השורה הראשונה בלבד (מניות המעו"ף).

אפילו מדד ת"א-75 כבר לא מספיק טוב. בירידות של יולי-אוגוסט רשם המדד ירידה של 18.5% ומאז לא נשם אוויר פסגות. התיקון מעלה, שנרשם בחודש ספטמבר, הביא את המדד למרחק של 4.5% מהשיא. הסיפור במדד היתר-50 אפילו קיצוני יותר, המדד השיל, בירידות של יולי-אוגוסט, כ-23% מערכו ובתיקון מעלה של חודש ספטמבר נעצר במרחק של 8.4% מרמת השיא.

במדד המעו"ף הסיפור שונה לחלוטין. המדד ירד ביולי-אוגוסט בשיעור של כמעט 11% אבל בעליות של ספטמבר הוא רשם שיאים חדשים והתרחק בשיעור של כ-7% מהשיא הקודם. אין ספק, סוג המניות דרכן פועלים הסוחרים הוא אינו כשהיה.

הבורסה עברה שלב, שונאי הסיכון שולטים עכשיו בכיפה והם לא מתקרבים למניות השורה השלישית. לפני מספר ימים, תהיתי לגבי הירידות החדות שפקדו את אחת ממניות היתר-50, ירידות שעל פניו נראו לא ממש מוצדקות. התקשרתי למחלקת המחקר של אחד בתי ההשקעות הגדולים ושאלתי. התשובה הייתה פשוטה - "אף אחד לא רוצה עכשיו להסתכל על המניות הקטנות וזה ממש לא משנה אם הן נסחרות בדיסקאונט כזה או אחר. המשקיעים מחפשים יציבות וביטחון". כאמור, הבורסה עברה שלב.

כולם מדברים על כן או לא יהיה "ראלי סוף שנה" אבל לא מבינים שהבורסה עברה שלב ונמצאת כעת במקום אחר לגמרי. מנהלי הקרנות פחות מחפשים היום הגדלת תשואה ויותר מחפשים מזעור נזקים מחד ושמירה על התשואה מאידך. הדבר היחיד שעשוי לשנות את המצב הוא העובדה שמדד ת"א-75 מתקרב לתשואה שלילית מתחילת השנה ומדד היתר-50 כבר נסחר בתשואה שלילית של כ-4% מאז תחילת השנה. עם מספרים כאלה קשה מאוד ללכת אל הלקוחות ולכן יכול להיות שיהיה כאן ניסיון לשיפור תשואות ע"י ביצוע ראלי סוף שנה. עם זאת, מדד המעו"ף רשם תשואה של כ-23% מתחילת השנה וזה כל הסיפור של השנה החמישית למהלך העליות הנוכחי בבורסה, מהלך שהחל ב-2003.

ההנחה שלי - גם אם יהיה כאן מיני ראלי בניסיון לשפר תשואות, המחזוריות של הבורסה היא מעל הכל והיא זו שמכתיבה ותכתיב את מצב הדברים. בורסה זה עניין מחזורי והיא אף פעם לא הולכת אחורה, מהלך עליות רב-שנתי מתחיל עם כניסה דרך המניות הגדולות ולקראת סיום הוא שוב חוזר לדפוס המניות הגדולות. השאלה הגדולה היא כמובן כמה זמן אורך כל שלב והאם יהיה לנו שלב נוסף?

ועוד מילה

זה שאנחנו כן או לא לקראת סיום מהלך העליות בבורסה ממש לא אומר שבסיום המהלך מחכה לנו מצוק ואיבוד הכסף לנצח. לפי גלי הירידות של התיקונים האמיתיים בבורסה (אלו שהתרחשו בתחילת שנות ה-2000, ב-1997-8 או ב-1994), ניתן לראות שמדובר במהלכי ירידות קצרים יחסית (כשנה עד שנתיים) שבמהלכם איבדו המדדים המובילים בין 30%-50% מערכם. אחרי מהלך ירידות של כ-45% ב-1994 (לרמה של 154 נקודות) השוק ביצע מהלך עליה של כמעט 150% (לרמה של 346 נקודות) אחרי מהלך ירידה של כ-31% ב-1997 (לרמה של 251 נקודות), ביצע השוק מהלך עליה של יותר מ-130% (לרמה של 574 נקודות) ואחרי מהלך הירידה האחרון (2002 - לשפל של 292 נקודות), מהלך של 48%, ביצע השוק מהלך עליה של 330%.

נכון שבתוספת התשואה האלטרנטיבית בבנק, מדובר באיבוד תשואה משמעותי ביותר (וזאת בתוספת הרבה מאוד לילות חסרי שינה, בעיקר למי שנכנס בפיק) אבל השוק בסופה של תקופה חוזר לעלות. לא הייתי מציע לאף אחד לנסות לתזמן את תחילת גלי הירידות. ושוב - תשקיעו לטווח ארוך.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה