זירת המאקרו: מישהו אמר מיתון ?

למרות הקריאה הנמוכה של סנטימנט הצרכנים של מישיגן, כדי ששוק המניות יהפוך דובי, על נתוני המאקרו להצביע על צמצום בייצור וקיטון בצריכה. צמיחה מתונה פירושה עלייה מתונה בשוק המניות האמריקני
שהם לוי |

הכלכלה האמריקנית מצויה נכון לעכשיו במצב שברירי למדי. הורדות הריבית שנועדו להניע מחדש את הצמיחה, כנראה ישחררו את השד האינפלציוני, וגם את מחירי הסחורות - הוא עשוי להיות מפחיד ואימתני.

יכולת שוק המניות בוול סטריט להתאושש מהמשבר, טמונה בעיקר במידע הכלכלי שיזרום בשבוע הקרוב. נכון לעכשיו, הצפי הוא לנתונים נוספים, שיצביעו צמיחה מתונה ומחירים גבוהים.

על פי הנתונים שהתקבלו עד כה ולמרות קצב הצמיחה לרבעון השלישי, שהיה גבוה יחסית ועמד על 3.9%, האינדיקאטורים הכלכליים מורים על פגיעה מסוימת בשני הצדדים של הכלכלה - הביקוש וההיצע ודבר יתורגם לשורה התחתונה (קצב הצמיחה).

ביום שישי נוכחנו לבחון את סקר הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן. הקריאה שנרשמה במדד היתה נמוכה למדי - שפל של שנתיים. לפי הנתון שהוצג השבוע, רשם הסקר רמה של 75 נקודות. בפעם האחרונה שנראתה רמה דומה, היה זה בחודש אוקטובר 2005, לאחר סופת ההוריקן קטרינה, ההבדל היחיד הוא שהפעם הסיטוצאיה היא איננה זמנית וברת חלוף כמו אז.

הצריכה הפרטית

האמת שבינתיים לא רואים את הצרכן האמריקני יורד מגדולתו. בזמן שמחירי הדירות צונחים ומחיר הבנזין מזנק, האמריקני הממוצע ממשיך לקנות, אבל הוא קונה פחות ופחות. נתוני הקמעונאיות לחודש אוקטובר הצביעו על גידול במכירות של 1.6% בלבד לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בזמן שלא קונים גם לא מייצרים, לפיכך ההשפעה על צד ההיצע תהיה בפיגור ותורגש כנראה רק בתחילת 2008.

הנתונים הרשמיים של המכירות הקמעונאיות יגיעו ביום רביעי, קונסנזוס התחזיות על פי האתר בארונס, עומד על עלייה של 0.2% בלבד. החולשה צפויה להגיע ממגזר הרשתות הקמעונאיות והרכבים.

מדד המחירים לצרכן

היכולת של הפדרל ריזרב להמשיך במסע הורדות הריבית, מאוד תלויה בעליית המחירים. האצה באינפלציה, משמעותה המיידית - אובדן דרגות חופש מוניטריות של הבנק המרכזי בארה"ב.

ביום חמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן, קונסנזוס הכלכלנים עומד על עלייה של 0.3% באינפלציה הכוללת. באשר למדד הליבה התחזית היא לעליית מחירים של 0.2%, כידוע ה'פד' בוחן בעיקר את מדד הליבה (שלא כולל את מרכיבי המזון והאנרגיה) ולא את אינדקס המחירים הכולל כאבן בוחן למדיניות המוניטרית.

הקפיצה במדד המחירים לא תגיע בחודש הנוכחי, אבל כן תבוא לידי ביטוי בנובמבר ודצמבר. יחד עם זאת, בהשוואה לשנה שעברה עלול אינדקס המחירים לרשום קפיצה של 3.5%, לעומת השנה שעברה. באוקטובר שעבר עמד מחיר גלון דלר על 2.29 דולר, והיום הוא עומד על 2.85 דולר. הייצור התעשייתי

צד ההיצע

השבוע יפורסם גם מדד הייצור התעשייתי, אולי אחד האינקטורים החשובים ביותר. על פי התחזיות, צפוי המדד לרשום עלייה של 0.1% בחודש אוקטובר. הכלכלנים סבורים שמה שעומד מאחורי הקלעים - צמצום בשעות העבודה של המפעלים- בעל משקל רב הרבה יותר.

מאידך, לחיוב אפשר למנות את הביקושים הערים לייצוא, שנובעים מחולשת הדולר. אלמלא השווקים בחו"ל הייצור במפעלים האמריקנים לא היה רושם התרחבות החודש.

אגב, לאור הנתונים האחרונים, סקר הבלו צ'יפ (מדד מניות התעשייה הכבדות), מראה תחזית צמיחה של 1.7% ברבעון הרביעי, ו-1.9% ברבעון הראשון של השנה. אפשר רק לקוות לפחות את זה נקבל.

כלכלנים אחדים קפצו על הגל והצהירו כי הכלכלה האמריקנית כבר בעיצומו של מיתון. לא אחת, קראתי ובחנתי את רחשי הטורים והעיתונים המדברים על צמצום בתנועת המשלוחים. דבר אחד הפ שכחו - מיתון מוגדר בעגה הכלכלית כשני רבעונים רצופים של ירידה בייצור ובצריכה הכוללת וזה עדיין נראה מעט רחוק מהמציאות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה