סקטור ה-WiMax רועד: למה אלווריון איבדה כ-22% בחודש?
סקטור התקשורת והטכנולוגיה חווה בימים אלה ירידות חדות. מניית אלווריון חו"ל איבדה היום 4.06% והשלימה ירידה של כ-26% בחודש אחד. האם מדובר במשבר או הזדמנות? כדי להקיש על חברות התקשורת הקטנות, צריך לבחון את הגדולות בסקטור.
ענקיות התקשורת Sprint Nextel ו- Clear wire הודיעו היום כי הפסיקו את תוכניתן המשותפת לבניית רשת התקשורת האלחוטית הלאומית בארה"ב על פי שיטת ה-WiMax, בה בפועלת אלווריון הישראלית.
לאחר הדחת מנכ"ל החברה בשבוע שעבר, חבר הדירקטורים של Sprint, חזר על תוכנית רשת הוויאמקס, שעלותה גבוהה מאוד. אם לא די בכך, החברה הציגה דוחות פושרים בתחום הרשתות האלחוטיות לטלפונים סלולריים. המנכ"ל היוצא, Gary Forsee, חזר בו מההערכה הראשונית לעלות הפרויקט. אולם, משקיעים רבים סברו, כי סכום של 5 מיליארד דולר, הוא מופרז לחלוטין.
הירידות החדות במניית Sprint נעוצות בהתפוצצות המיזם שלה, Clearwire- חברת סטארטאפ אלחוטית שמומנה על ידי משקיע הטלקום, Craig McCaw. מוקדם יותר השנה החברה הונפקה לציבור, במחיר של 25 דולר למניה, היום היא שווה 13.56 דולר בלבד.
המנייה איבדה כ-24% ונסחרת במחיר נמוך מ-15 דולר למניה. כאשר פורסם דבר העסקה הגדולה, זינקו מניות החברה ביותר מ-20%, זה היה בתחילת חודש יולי.
למעשה, מה ש- Clearwire מאבדת נכון לעכשיו, זה עת היכולת להניע את האסטרטגיה שלה. המיזם המשותף יחד עם Sprint, כולל רשת WiMax, שתכסה יותר מ-185 בתי אב, לעומת התוכניות העצמיות של Clearwire לכיסוי של 115 מיליון לקוחות בלבד.
הגדולות מול הקטנות
חברת האם ספירינט, אכן נכנסת לבעיות תפעוליות בהנעת המיזם שלה Clearwire, השותפות בין השתיים נתקלת בבעיות אחדות. מלבד העובדה שההפסד הנקי של הראשונה רק הולך ומתרחב משנה לשנה. המשקיעים כרגיל מסתכלים קדימה לעבר הרווחיות העתידית וטומנים ראשם בחול.
ספירינט לא לבד בתחום רשתות ה- WiMax וישנן חברות רבות שלא יתנו לפרויקטים שלהן לנחול כשלון חרוץ. לדינוזאורים כמו אינטל ומוטורלה יש אינטרס מובהק, להפוך את הרשתות האלחוטיות לסטנדרט עולמי. גם הקטנות כמו אלווריון נהנות מהתמיכה של הגדולות. אבל השאלה שעולה היא האם באמת תשכיל החברה להתמודד בשוק התחרותי שדורש השקעות אדירות?
איך זה עובד? רשת ה-WiMax היא רשת תקשורת המעניקה תמיכה להעברת מידע בקצבים מהירים ברשת האינטרנט. הייחוד שלה הוא העברת נתונים בטווחים ארוכים למדי, בטכנולוגיה אלחוטית בעלויות נמוכות. הסנטנדרטים המקובלים כיום הם יקרים ואיטיים מאוד בהשוואה ל- WiMax. אז מדוע בעצם לא מיישמים את השיטה במהרה?