מפטמי האווזים עברו מישראל להונגריה
מדינת ישראל החליטה, באפריל 2006, לאכוף את האיסור שקבע בג"צ על פיטום אווזים בארץ, וסגרה לצמיתות את הענף שגרם סבל רב לאווזים. אולם מגדלי האווזים לא אמרו נואש, והחליטו להעביר את התעשייה להונגריה, שם הפיטום עדיין חוקי. יחד עם שוחטים ומשגיחים ישראלים, הכבדים נארזים עם חותמת כשרות ונשלחים ישירות לארץ הקודש, כאן הם מוצאים את מקומם על הצלחת הישראלית.
כבר בשנת 2003 קיבלו שופטי בג"צ את עמדת ארגוני זכויות בעלי החיים בדבר מניעת פיטום האווזים, תוך תמיכה ציבורית רחבה. אולם רק כשלוש שנים מאוחר יותר, החלה המדינה להיאבק בתופעה. "נאלצנו לסר גור תעשייה שלמה", מספר אחד המפטמים, "600 משפחות איבדו ביום אחד את פרנסתן. אלה חקלאים שזכו רק לפני שנה בתעודות הצטיינות על עבודה שאם יעסקו בה היום ילכו לכלא".
אולם למרות האיסור על גידול אווזים לצורך פיטום, כבדי אווז נותרו פופולריים במסעדות בארץ. לקוחות רבים, שרצו לקבל לצד השיפוד גם כבד אווז, דרשו שיהיה כשר, וכך יצרו ביקוש ליבוא כבדים כשרים לישראל. מגדלי האווזים, שהבינו את הפוטנציאל, פשוט העבירו את התעשייה דירה: מישראל-להונגריה. ,עברנו להונגריה כי יש פה בסיס טוב לפיטום אווזים", אמר אתמול מהונגריה אחד המפטמים, "פה הכל חו קי, ויש לנו שיתוף פעולה מהמקומיים".
לעומת ישראל, שבה פיטמו בכל שנה 500 טונות, בהונגריה המשקל עומד על כר 7,000 טונות בשנה. "אין בעולם כבד כשר מלבד בישראל", אומר חי בנימיני, מגדל אווזים לשעבר, "הכבד הישראלי הוא באיכות הטובה בעולם, ומייצאים אותו אפילו ליפן. בעוד שהחקלאים מישראל איבדו את פרנסתם ונמצאים היום במצוקה כלכלית ופשיטת רגל, חקלאי הונגריה הגדילו את היקפי הגידול, כדי לספק את דרישות כבד האווז בישראל".
כעת , מגדלי האווזים מקיימים מגעים גם עם צרפת, כדי לגדל גם שם כבדים כשרים למהדרין שישלחו ישירות לארץ הקודש. ארגון מגדלי האווזים מסר כי "החלטות הממשלה על סגירת ענף האווזים הוא אירוע ראשון מאז קום המדינה, שבו נסגר ענף חקלאי בהוראה שלטונית. סגירת הענף גרמה לפגיעה במאות משפחות, בעיקר מהפריפריה. כיום מגדלי האווזים בהונגריה צוחקים, ובישראל בוכים".
רעות הורן, דוברת ארגון אנונימוס, שהוביל את המאבק בארץ, הגיבה לדברים: "להערכתנו, האיחוד האירופי יאסור בתוך כעשר שנים על פיטום אווזים בכל המדינות שבתחומו, ואולי גם על יבוא כבד מאווזים שעברו פיטום כפוי תוך הבאתם במכוון למצב של גסיסה. אני בטוחה שמאות אלפי הישראלים שהצטרפו לחרם על כבד אווז כדי להימנע מתמיכה בהתעללות בבעלי חיים, לא יחזרו לאכול כבד אווז רק מפני שההתעללות תתרחש במדינה אחרת".