הנפקת בז"ן הסתיימה בשיא הכנסות של 6.43 מיליארד ש'
היום בשעה 16:00 נסגרה הצעת המכר לציבור, השלב השני בהפרטת בזן. על פי תוצאות המכרז לציבור, נמכרו 56% מהון המניות של בזן במחיר של 3.3 שקל למניה, המשקפים לחברה שווי של כ- 6.6 מיליארד שקל (1.57 מיליארד דולר). בעלת המניות הגדולה ביותר היא קבוצת מפעלים פטרוכימיים והחברה לישראל, אשר לה יוקצו 46% ממניות בזן. לציבור יוקצו 10% בנוסף ל- 44% שהוקצו בשלב המוסדי, סה"כ ייסחרו בפיזור רחב בציבור 54% מהון המניות של בזן.
בהצעת המכר לציבור היום נרשם ביקוש יתר של 23.5%, מלמעלה מ-5,500 מזמינים, מדובר בהיקף השתתפות חסר תקדים מקרב הציבור בישראל בהנפקה בשוק ההון. זאת במשולב עם העניין הרב מצד משקיעים זרים, אשר רכשו כבר בשלב הראשון מעל 22% ממניות בזן נרכשו על ידי משקיעים זרים.
מחיר הצעת המכר לציבור משקף פרמיה של 50% מעל מחיר המינימום שנקבע למניה 2.2 שקל בשלב הראשון, ופרמיה של 22% מעל מחיר השוק שנקבע במכרז למשקיעים המוסדיים. כזכור, מחיר המינימום בהצעת המכר נקבע בהצעת המכר הפרטית למשקיעים מוסדיים, שנערכה בשבוע שעבר, ועמד על 2.702 שקל למניה, המשקף שווי חברה של 1.279 מיליארד דולר. המחיר האפקטיבי אותו יידרשו לשלם המשקיעים המוסדיים להם הוקצו מניות בהצעת המכר הפרטית, יהיה המחיר הגבוה ביותר האפשרי - 3.11 שקל למניה 15% מעל המחיר שנקבע במכרז, מאחר והצעת המכר לציבור נסגרה במחיר גבוה ממחיר הצעת המכר הפרטית על כן הופעל מנגנון ההתאמה באופן מקסימאלי (מנגנון ההתאמה קובע, כי אם המחיר למניה שנקבע במכרז לציבור יעלה על המחיר למניה שנקבע בהצעת המכר הפרטית, יוגדל המחיר למניה בהצעת המכר הפרטית בשיעור של 80% מהפער האמור ולא יותר מתקרה של 15% ממחיר ההקצאה בהצעת המכר הפרטית).
במשוקלל, הופרטו על ידי המדינה 100% ממניות בזן ותקבולי המדינה מן ההפרטה יעמדו על סך של 6.43 מיליארד שקל (1.53 מיליארד דולר). סה"כ התקבולים למדינה מהפרטת בתי הזיקוק (אשדוד וחיפה) הינו כ- 10 מיליארד שקל (2.28 מיליארד דולר).
בהתאם לצו החברות הממשלתיות (הכרזה על אינטרסים חיוניים למדינה בבתי זקוק לנפט בע"מ), התשס"ז – 2006, אשר חל על בזן, יידרש כל גורם המחזיק בשליטה בחברה או ב-24% ומעלה מהון המניות של החברה לקבל היתר מאת השרים.
שר האוצר, אברהם הירשזון, אמר כי "המהלך המוצלח שהתבצע היום משלים את הרפורמה במשק הדלק, עם סיום הפרטת בתי הזיקוק, אשדוד וחיפה. מהלך זה מסמל את פתיחת עידן התחרות הפרטית בתחום הזיקוק לטובת המשק ואזרחי המדינה. אני מברך את קבוצת המפעלים הפטרוכימיים והחברה לישראל על השקעתם זו במשק הישראלי בהיקף כספי יוצא מן הכלל".
מנהל רשות החברות הממשלתיות, איל גבאי, אמר כי "היום ביצעה רשות החברות הממשלתיות את מכירת המניות הגדולה בתולדות שוק ההון הישראלי והשלימה את המהלך הכלכלי, המורכב ביותר שנעשה במדינת ישראל, של פיצול והפרטת שני בתי הזיקוק. אנו שמחים, כי מבנה ההנפקה הייחודי השיג את מטרותיו – השאת התמורה למדינה במשולב עם הפרטה באמצעות שוק ההון, אשר הביאה לתמחור תחרותי של הנכס בשוק משוכלל ולמעורבות מאסיבית מצד משקיעים מוסדיים, משקיעים זרים והציבור הרחב בהליך ההפרטה".
גבאי הוסיף, כי הוא מודה מאוד למאמצים העצומים של צוות הפרטת בזן ברשות החברות ובראשם - מנהל יחידת ההפרטה, מאיר שמרה והיועצת המשפטית של הרשות, אביגיל זרביב. כן ציין גבאי לשבח את הנהלת החברה ואת שיתוף הפעולה מצד עובדיה.
כמו כן, ציין גבאי את תרומתם המכרעת להצלחה של הגורמים המקצועיים שליוו את המהלך מטעם המדינה: מנהלי קונסורציום החתמים - פועלים אי.בי.אי. חיתום והנפקות, כלל פיננסים חיתום, לידר הנפקות ואיפקס חיתום וניהול הנפקות; המפיצים הבינ"ל -J.P. Morgan, Lehman Brothers ו-Merrill Lynch; יועץ ההנפקה - גורן קפיטל; ומשרדי עו"ד - חיים סאמט, שטיינמץ, הרינג ושות' ו- Carter Ledyard & Milburn מניו-יורק.
אפריקה ישראל, שבשליטתו של לב לבייב חזרה בה מההתמודדות על בז"ן חיפה ברגע האחרון. עד השעה 16:00 התרוצצו שמועות על כך שלבייב שוקל שלא להגיש הצעה במכרז על הנפקת בית הזיקוק בחיפה, אך גורמים המקורבים להנפקה אישרו את הדברים.
ההערכות הן כי לבייב החליט להשקיע את הכסף, שכבר היה בידה לקראת ההנפקה באפיקי השקעה אחרים בעולם.