התנודתיות עשויה לגבור בשקל/דולר - מעריכים הבנקים
שבוע נוסף של יציבות עבר על המסחר בדולר-שקל. למרות שבמהלכו חל מסחר תנודתי עם אפיונים תזזיתיים, חתם השקל ביחס לדולר בלי שינוי מהותי. בין הסיבות למגמה ההפכפכה היתה הותרת הריבית במקומה לחודש הקרוב על ידי הנגיד, הפרופ' סטנלי פישר, מהלך שהפתיע רבים בשוק, והכניס מעט "פלפל" למסחר במטבעות.
כלכלני בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר בתנודתיות, תוך נטייה להמשך מגמת הפיחות, לאחר שבנק ישראל הפתיע והותיר את הריבית השקלית ללא שינוי, ואת פער הריביות ברבע אחוז בלבד. למרות הדברים נראה כי מגמת הפיחות מוגבלת, שכן ההערכות הן כי העלאת הריבית השקלית רק נדחתה לחודש הבא. העלייה ברמת אי הוודאות הביטחונית, אי הוודאות בזירה הפוליטית בישראל לקראת הבחירות ההולכות וקרבות ומכירת אחזקות בבורסה ע"י משקיעים זרים, הם בין הגורמים העלולים לדחוף את שער הדולר כלפי מעלה.
באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. ההערכות הן, כי בנק ישראל ישמור על פער ריביות חיובי של בסביבות חצי אחוז בין השקל והדולר, גם אם המועד לא תמיד יתאים לציפיות בשוק, ובכך ימנע עלייה בשערו של האחרון, שעלולה לעורר עלייה באינפלציה. בנוסף, בתי השקעות ובנקים ברחבי העולם צופים, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.
לדברי כלכלני לאומי, על השוק משפיעים גורמים גיאופוליטיים וכלכליים מקומיים, כאשר על רקע המשך זרימת כספי משקיעים ישראליים לחו"ל (פרטיים ומוסדיים) ואי הוודאות המקומית בעקבות הבחירות הקרבות בישראל וניצחון החמאס בבחירות בשטחים צפוי המשך מסחר תנודתי במגמה מעורבת בשוק המט"ח.
עם זאת, על רקע צעדי בנק ישראל לשמירת פער ריביות חיובי ישראל-ארה"ב והמשך השקעות זרים בישראל (ישירות ובני"ע), אם כי בהיקף נמוך יותר, לא צפוי פיחות ניכר בשלב זה. במקביל, מציינים כי מחזורי המסחר בשוק ממשיכים להיות גבוהים, ברמה של כמיליארד דולר בממוצע (ללא עסקאות החלף).
במבט לעתיד, מעריכים בבנק, כי בטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי בשוק המט"ח בהשפעת אירועים גיאופוליטיים והמשך האצה של השקעות משקיעים ישראל בחו"ל.
להערכת כלכלני גיפט, שאלת זרימות ההון הינה השאלה הקריטית לאור הסיכונים שבחירת החמאס לשלטון בראשות הפלשתינית עלולה להחזיר את האזור למעגל חדש של אלימות. לכן, על אף יכולתו המרשימה של השקל לא להכנע לנסיונות חוזרים של כמה גורמים בשוק המט"ח לדחוף את שער החליפין לכיוןן של 4.75. עדיף להשמע לביטוי "לא לעולם חוסן".
לאור פער הריבית הקטן בין הדולר לשקל, קיימים סיכונים מהותיים כי הדרדרות חמורה של המצב הבטחוני תגרום להעכרת האווירה החיובית במשק, דבר שיגרום הן לבריחת משקיעים זרים והן משקיעים מקומיים.
בחדר המסחר של פורקסיה צופים כי התנודתיות תגבר לנוכח הקרבה לבחירות, המסחר בשווקי חו"ל, וכן האירועים בזירה המדינית-פוליטית-בטחונית. לאור אלה מדגישים כי הקורלציה לשוק המט"ח העולמי עלתה בשבועות האחרונים, במקביל ליציבות בשווקי חו"ל. בפורקסיה צופים כי בטווח הבינוני שיעור המתאם ירד לנוכח האירועים המקומים העומדים בפתח.