
תנודתיות, הנפקות לוהטות וכוכבים לא צפויים: סיכום חצי שנתי של שוק הקריפטו
למרות ההייפ סביב עולם הקריפטו לא נרשמו עד כה עליות מרשימות בשנת 2025, אלו מטבעות בכל זאת זינקו בשיעור תלת ספרתי? מה הלקח מהנפקת מניית סירקל? מה צפוי במחצית השניה של השנה? מה עוד התרחש בקריפטו השבוע?
מניות הקריפטו - זהירות תנודתיות גבוהה
הנפקת חברת המטבעות היציבים סירקל הייתה אחת ההנפקות המוצלחות בשנים האחרונות. מחיר המניה זינק מ-$31 ביום ההנפקה במאות אחוזים, ומאז המשיך לטפס כמעט פי 10 עד למחיר שיא תוך-יומי של $298.99 למניה. אך המניה גם מלמדת לקח את מי שמנסה להצטרף לחגיגה.המניה נסחרת בתנודתיות שיא, עם לא מעט ימים של שינויים דו-ספרתיים למעלה או למטה. מאז השיא שנרשם רק לפני מעט יותר משבוע, המניה איבדה כבר יותר מ-40% והיא נסחרת כעת בשווי שוק של $43.2 מיליארד וסגרה את יום המסחר האחרון במחיר של $177.97. מחר היא אולי תזנק שוב ב-20% או תאבד 20% נוספים. מי שבינתיים נהנה מהתנודתיות המוגזמת הזו הם כותבי האופציות, שגורפים פרמיות על התנודתיות המוגזמת, אך, כמובן, גם מעמידים את עצמם בסיכון להפסדים לא מבוטלים.
בכלל, התנודתיות הגלומה של כל "מניות הקריפטו" גבוהה במיוחד – סטרטג'י, קוינבייס, MARA וסירקל עצמה הן רק דוגמאות אחדות לכך. תנודתיות כה גלומה מבטאת סיכון גבוה ועצבנות רבה בקרב הסוחרים, ואולי מעידה על כך שמניות הקריפטו עדיין ספקולטיביות מאוד ושהשוק עדיין לא ממש בוגר. זאת, למרות שלמעט סטרטג'י, המודל העסקי של חברות כמו קוינבייס או סירקל מזכיר מאוד מוסדות פיננסיים מסורתיים – בנקים או חברות ברוקרים. התנודתיות הזו חייבת להיפסק מתישהו. עסקי המטבעות היציבים, לדוגמה, הם די פשוטים ורווחיים, ולא ממש מצדיקים תנודתיות כזו. גם חברת ברוקרים שפשוט נהנית מעמלות מסחר זהו מודל רווח די יציב ומובן, לא משהו שמצדיק תנודתיות כה גבוהה.
סירקל, מצידה, מנסה להכות בברזל בעודו חם, ולאחר ההנפקה המוצלחת הגישה בקשה לספק שירותים בנקאיים (לכתבה המלאה). חברת ריפל הוותיקה, מפעילת המטבע הרביעי בגודלו ה-XRP (שלישי אם לא כוללים מטבעות יציבים), הגישה בעקבותיה בקשה דומה. גם לריפל יש מטבע יציב משלו, ה-RLUSD, עם שווי שוק של קרוב לחצי מיליארד דולר.
- המרוץ לסטייבלקוינס: למה בנקים רוצים מטבע יציב משלהם?
- "קוינבייס בדרך להפוך לבנק האוניברסלי של הקריפטו" - אפסייד של 43%
סיכום חצי שנתי - למרות ההייפ מחצית שנה בינונית בלבד למטבעות הקריפטו
המחצית הראשונה של שנת 2025 נותנת הרגשה ששוק הקריפטו לוהט, אך כשמסתכלים על מחירי המטבעות זה לא ממש בא לידי ביטוי. אמנם השנה התחילה במחירים גבוהים עקב האופוריה שלאחר בחירת דונלד טראמפ לנשיאות, במה שנתפס כממשל אוהד קריפטו, אך בינתיים הופיע משבר המכסים ותנודתיות גבוהה בשוק נכסי הסיכון, שהשפיעו גם על המטבעות הדיגיטליים. בסופו של דבר, כשמסתכלים על תשואת ה-YTD (תשואה מתחילת השנה) של המטבעות הגדולים – רובם צבועים באדום, עם הפסדים דו-ספרתיים, לא פעם של יותר מ-50%.
מתוך 10 המטבעות הגדולים, לא כולל מטבעות יציבים, 5 מטבעות עם תשואה חיובית מתחילת שנה ו-5 עם תשואה שלילית. אבל התשואה החיובית מינורית על פי רוב: ביטקוין 13%, ריפל 4.5%, טרון 9.6%. המטבעות במקומות ה-9 וה-10 עם תשואה יותר מרשימה, שאף הכניסה אותם לרשימה לראשונה – היפרליקוויד (62.8%) וביטקוין קש (19%). אבל התשואות השליליות משמעותיות הרבה יותר: את'ריום עם הפסד של 27.9%, סולנה עם 21.8%, דוג'קוין עם 49.4% וקרדאנו עם 34.7%. בייננס קוין איבד רק 7.9% מתחילת השנה.
מבין שאר 90 המטבעות שמרכיבים את 100 הגדולים, רוב מוחלט של 75 מטבעות עם תשואה שלילית. יחד עם זאת, השווי הכולל של שוק הקריפטו טיפס מעט מתחילת שנה עקב הדומיננטיות המוחלטת של הביטקוין מבחינת שווי שוק (64.4%). בתחילת השנה היה שווי השוק הכולל $3.26 טריליון וכעת הוא $3.38 טריליון.
- האמירתים משקיעים 100 מ' דולר בפרויקט הקריפטו של טראמפ
- הביטקוין מזנק ב-4.5%, מה קורה במטבעות הקריפטו הבולטים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אבל, כמו בקריפטו, גם במחצית השנה הבינונית הזו ישנם כמה כוכבים. בראשם המטבע של טראמפ, TRUMP, עם זינוק של 640% מתחילת השנה. נזכיר שהזינוק היה גבוה בהרבה, ומי שנכנס מעט אחרי ההנפקה הפסיד הרבה כסף. אגב, לגורמים הקשורים לטראמפ יש מטבע נוסף ברשימת 100 הגדולים – המטבע היציב World Liberty Financial USD (סימול: 1USD) עם שווי שוק של $2.2 מיליארד. החברה המפעילה את המטבע קיבלה השבוע השקעה של $100 מיליון מאיחוד האמירויות (לכתבה המלאה).
בעשירייה השביעית ניתן למצוא מטבע בשם FOUR שטיפס ב-620% מתחילת השנה. מדובר במיתוג מחדש למטבע BNX שמשמש בפלטפורמות משחקים. בעשירייה העשירית ניתן למצוא מטבע נוסף עם תשואה תלת-ספרתית: מייפל פייננס (סימול: SYRUP), שהושק בשנת 2021, הוא המטבע של פלטפורמה לניהול נכסים המשלבת בין עולם הפיננסים המסורתי לבלוקצ'יין ומיועדת בעיקר למוסדיים.
אז מחצית השנה הראשונה הייתה בינונית, מה יהיה במחצית השנייה? בבנק סטנדרד צ'רטרד אופטימיים כהרגלם. תקצר היריעה מלפרט את כל התחזיות השוריות להפליא של הבנק הזה, שעל פי רוב לא ממש מתקרבות למציאות הריאלית, ובכל זאת הבנקאים הבריטים לא מפסיקים להתלהב מהפוטנציאל של הביטקוין. לדעתם, הביטקוין עומד בפני "החצי שנה הכי טובה מאז ומעולם", וזאת בזכות עניין מוסדי חזק ורכישות משמעותיות של חברות שמחזיקות ביטקוין כחלק מהמאזן שלהן. ג'ף קנדריק, אנליסט בבנק, כתב ביום רביעי כי הוא צופה שרכישות הביטקוין ברבעונים השלישי והרביעי יעלו כל אחת על הרכישות החזקות שנרשמו ברבעון השני של 2025 (245,000 מטבעות BTC). הוא מצפה שהביטקוין יגיע לשיא חדש מעל שיאו הקודם של $111,814, שנקבע במאי, ואף מטרגט מחיר של $135,000 עד סוף הרבעון השלישי ו-$200,000 עד סוף השנה.
קנדריק מציין כי הביטקוין חרג מהדפוס הרגיל של ירידות מחירים ב-18 החודשים שלאחר אירוע ה"חצייה" (Halving), דפוס שהיה אמור להוביל לירידות מחירים בספטמבר-אוקטובר 2025. הוא מאמין שזרמי הכספים החדשים, במיוחד מקרנות סל (ETFs) וקופות חברות, "הורגים" את הדפוס הזה מכיוון שהם לא היו קיימים במחזורים קודמים.
האנליסט מציין כי חברות רבות החלו לאמץ אסטרטגיה של החזקת ביטקוין בקופתן, בהובלת חברות כמו Strategy, שכבר מחזיקה מעל 597,000 ביטקוין בשווי של כ-$65 מיליארד. גם זרם הכספים לקרנות סל ספוט בביטקוין (Spot Bitcoin ETFs) נשאר חזק. למרות יום של יציאות כספים ($342 מיליון ביום שלישי, שסיים רצף של 15 ימי כניסות כספים), קרנות אלה מנהלות כעת למעלה מ-$130 מיליארד בנכסים, כאשר קרן IBIT של BlackRock צומחת בקצב מהיר מכל מוצר אחר בתעשיית קרנות הסל.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
בית משפט לפשיטות רגל בארה"ב פסק כי חברת הלוואות הקריפטו שפשטה רגל, Celsius, יכולה להמשיך בתביעה בסך $4 מיליארד נגד ענקית ה-Stablecoin, חברת Tether. טית'ר. צלזיוס, (חברה אמריקאית עם שורשים ישראליים) טוענת כי Tether מכרה בחיפזון ובניגוד לתנאי החוזה 39,500 מטבעות ביטקוין שהיו מוחזקים כבטוחה להלוואה. שווי הביטקוין הזה מוערך כיום בכ-$4 מיליארד. לטענת החברה Tether חיסלה את הבטוחות בשנת 2022 כדי לכסות תביעה משלה על סך $812 מיליון נגד Celsius, בזמן שערכי הקריפטו ירדו במהירות, ולא כיבדה את תנאי החוזה שכללו תקופת המתנה של 10 שעות לפני חיסול נכסים שנפלו מתחת לסף מסוים. השופט מרטין גלן, שופט פשיטות רגל ראשי בארה"ב, אישר לתביעה להימשך.
חברת Coinbase, בורסת הקריפטו הגדולה, רוכשת את Liquifi, פלטפורמה לניהול טוקנים המיועדת לסייע לפרויקטים בשלבים מוקדמים. סכום הרכישה לא פורסם, אך Liquifi גייסה בעבר $5 מיליון בסבב גיוס בשנת 2022. Coinbase ציינה כי Liquifi כבר נמצאת בשימוש על ידי גופים כמו Uniswap Foundation ו-OP Labs, והרכישה מהווה "צעד מעשי" לקראת מטרתה להקל על בניית יישומים על הבלוקצ'יין.זוהי הרכישה החמישית המשמעותית של Coinbase השנה, הכוללת גם את Roam, Spindl, Deribit (ב-$2.9 מיליארד) ואת צוות Iron Fish. רכישות Spindl ו-Iron Fish מתיישבות עם "שדרוגי תשתית מרכזיים" לרשת השכבה השנייה של Coinbase, Base, שמטרתה להניח את היסודות לאימוץ יישומים בקנה מידה גלובלי.
מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון?
שבוע חיובי אך לא דרמטי במיוחד במונחי קריפטו.
ביטקוין: מתקרב בשעות האחרונות שוב ל-110 אלף דולר. הוא נסחר כעת תמורת 109.5 אלף דולר, עליה של 2% מהשבוע הקודם.
את'ריום: מטפס בשעה זו בכ-7% לעומת מחירו לפני שבוע, ונוגע ברף ה-2600 דולר למטבע.
ריפל (XRP): עליה של כ-4% למחיר 2.25 דולר
בייננס קוין: טיפס אף הוא בכ-2.5% למחיר 663 דולר למטבע.
סולנה: עלה בכ-5% בשבוע האחרון למחיר 154 דולר למטבע.
טרון: טיפוס שבועי של כ-2% למחיר 0.284 דולר.
דוג'קוין: רשם את העליה המשמעותית ביותר השבוע מבין המטבעות הגדולים עם 8.5% שמביא את מחירו ל-0.1717 דולר, עדיין רחוק בכ-45% ממחירו בתחילת השנה.