ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים. קרדיט: ניקולה וסטהפלארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים. קרדיט: ניקולה וסטהפל

מגדל משקיעה 700 מ' שקל בהלוואות רכב: "חשוב מאוד לעבוד עם שחקנים איכותיים"

ארז מגדלי, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים, מדבר על העסקה מול מימון ישיר, על אסטרטגיית האשראי הלא סחיר, ועל ההזדמנות שנוצרה בשוק: "בתשואות כאלה - זו הזדמנות שלא ראינו כבר הרבה זמן"

הרצי אהרון |


חברת מגדל ביטוח ופיננסים חתמה לאחרונה על עסקת ענק: רכישת תיק הלוואות מגובות רכב ממימון ישיר, בהיקף של כ־700 מ' שקל. העסקה ממשיכה שיתוף פעולה קודם בין הצדדים, ומחזקת את כניסתה של מגדל לתחום האשראי הצרכני הלא־סחיר – סקטור שזוכה לביקוש מוגבר מצד מוסדיים לאחרונה.

בעידן של ריביות גבוהות ותנודתיות בשווקים הסחירים, גופים מוסדיים מחפשים אפיקי השקעה אלטרנטיביים - כאלה שמספקים תשואה שוטפת, בטחונות סבירים ופיזור סיכונים. אחד התחומים שצמחו באופן עקבי הוא תחום האשראי הצרכני הלא סחיר, ובעיקר הלוואות לרכישת רכב.

עבור חברות כמו מימון ישיר,  המחאת תיקי הלוואות למוסדיים הפכה לחלק מליבת המודל העסקי.מצד שני, עבור גופים מוסדיים, זהו נכס השקעה שיכול להוות תחליף איכותי לאג"ח קונצרני - עם פרמיית תשואה, בטוחה, ויכולת למדל את הסיכון מראש.


בשיחה עם ביזפורטל, ארז מגדלי, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת ההשקעות במגדל, מסביר את התמונה הרחבה : מדוע הלוואות מגובות רכב הפכו לאפיק השקעה אטרקטיבי, איך נבנה תיק האשראי הלא סחיר של מגדל, ומה הופך את מימון ישיר לשותף מועדף מבחינתם.



מה עומד מאחורי ההחלטה לרכוש את תיק ההלוואות ממימון ישיר?

"יש לנו תיק אשראי פרטי מאוד גדול - כ־20 מיליארד שקל, לא כולל אג"ח קונצרני. הוא מאוד מגוון: תשתיות, נדל"ן, משכנתאות, וגם אשראי צרכני. בתוך התחום הזה, אשראי מגובה בטוחות: כמו מימון כלי רכב, הפך לאטרקטיבי במיוחד בעידן שבו הריבית גבוהה. במימון ישיר מצאנו שותף מצוין - זה גוף מוביל, עם מומחיות גבוהה וחיתום איכותי. זו לא העסקה הראשונה בינינו, ולכל אורך הדרך הביצועים מדברים בעד עצמם".

כשמגדלי אומר זאת, בעצם הוא מדבר בהמשך של שיתוף פעולה קיים: בשנתיים האחרונות רכשה מגדל ממימון ישיר שני תיקי הלוואות נוספים, בהיקף כולל של כ־700 מ' שקל. העסקאות הקודמות, כך לפיו, הציגו ביצועים יציבים עם ניהול סיכונים מוקפד - מה שחיזק את ההחלטה להרחיב את החשיפה לתחום, ולבצע כעת עסקה משמעותית אף יותר בהיקפה.


הסבר על אשראי פרטי: בעצם מדובר על הלוואות שניתנות ישירות ללווים - צרכנים, עסקים או יזמים. שלא באמצעות אג"ח סחיר בבורסה. עבור גופים מוסדיים כמו מגדל, מדובר באפיק השקעה שמאפשר גמישות גבוהה יותר בתנאים, ביטחונות מותאמים, ותשואה גבוהה יותר ביחס לאג"ח קונצרני. מצד שני, מדובר בנכסים שאינם נזילים, לא ניתן למכור אותם מיידית ולכן הם דורשים ניתוח סיכון מעמיק ובחירה קפדנית של השותף שמנהל את ההלוואה בפועל.



מה רמת התשואה שאתם מקבלים בעסקה הזו?

"אני לא יכול לחשוף מספרים מדויקים, אבל ברור שזו תשואה גבוהה ביחס לאלטרנטיבות, ותואמת את רמת הסיכון. מדובר בהלוואות מגובות ברכב - שזה לא נכס שמחזיק ערך כמו דירה, אבל הוא עדיין בטוחה אמיתית. אנחנו ומימון ישיר ממדלים את ירידת הערך של הרכב לאורך חיי ההלוואה, ומתאימים את היקף המימון בהתאם. זו לא עסקה שמתבססת על תקווה, אלא על ניתוח מדויק של סיכון מול תשואה".

קיראו עוד ב"שוק ההון"


מי ממשיך לנהל את ההלוואות בפועל?

"מימון ישיר. הם אלה שביצעו את החיתום, והם ממשיכים לתפעל את התיק ולתחזק את הקשר עם הלקוחות. מבחינתנו זו השקעה פיננסית - אנחנו קונים את זרם התקבולים מההלוואות, לא את תפעול הקשר עם הלקוח".

הסבר על מימון ישיר:החברה בעצם פועלת לפי מודל עסקי שמבוסס על הנפקת הלוואות ומחזור הון קבוע: היא מעניקה הלוואות צרכניות, לרוב מגובות בשעבוד רכב, ובהמשך ממחה אותן לגופים מוסדיים. כלומר, מוכרת את זכויות ההחזר בתמורה למזומן. כך היא יכולה להמשיך ולהעניק הלוואות חדשות, מבלי להעמיס על מאזנה או לגייס הון נוסף מהשוק הציבורי.

מאז הקמתה, ביצעה החברה המחאות בהיקף מצטבר של יותר מ־35 מיליארד שקל, והיא נחשבת לגוף המוביל בשוק המקומי שעושה זאת.


מה מושך אתכם לאשראי חוץ בנקאי, ואיך אתם בוחרים עם מי לעבוד?

"זה תחום שהולך ותופס תאוצה - גם בארץ וגם בחו"ל. אנחנו רואים גידול משמעותי בהזדמנויות, אבל חשוב מאוד לעבוד עם שחקנים איכותיים. ביצענו שיתופי פעולה גם עם בנק ירושלים ועם חברת המשכנתאות של ערן וולף - ואנחנו כל הזמן בוחנים עסקאות נוספות. התחום הזה דורש הרבה יותר עבודה מקדימה: בדיקות עומק, בדיקות נאותות, הבנה של המנגנונים המשפטיים - אבל כשעושים את זה נכון, הפרמיה לתשואה ברורה".


איך נראה תיק ההשקעות הלא סחיר של מגדל כיום?

"כ־30% מהתיק שלנו מושקע באפיקים לא סחירים, שמתחלקים לשלוש רגליים מרכזיות: נדל"ן ותשתיות - תחום חזק מאוד אצלנו, הלוואות מגובות ביטחונות - כמו העסקה עם מימון ישיר, והשקעה בקרנות ריאליות, שמכוונות לתשואות אקוויטי ומשלימות את הרכיב המנייתי בתיק. המכנה המשותף לכל הרכיבים האלה הוא שהם מייצרים לאורך זמן תשואה עודפת על פני השוק הסחיר, ומגוונים את תיק ההשקעות שלנו באופן שהשוק הציבורי לא מאפשר".


איך משפיעה עליכם הריבית הגבוהה – והאם אתם רואים שינוי באופק?

"ברור שהתיקים מושפעים מהריבית, אבל אנחנו לא רואים ירידה באופק הקרוב. ובמקום לראות בזה בעיה - אנחנו רואים בזה הזדמנות. הריביות הנוכחיות מאפשרות לנו להיכנס לעסקאות באשראי עם תשואה שוטפת גבוהה מאוד. רמות שלא ראינו שנים".


לסיכום, ניתן לראות כי מגדל לא מתכוונת לעצור כאן.לאור סביבת הריבית הגבוהה והגידול בהזדמנויות הלא־סחירות. ועם שיתופי פעולה שכבר בוצעו מול בנק ירושלים, חברות נוספות, ועתה גם הרחבה נוספת עם מימון ישיר - החברה ממשיכה למפות עסקאות חדשות בשוק, תוך התמקדות בשחקנים עם רקורד מוכח ובנכסים בעלי ביטחונות ברורים. "אנחנו בודקים המון השקעות בתחום הזה", סיכם מגדלי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה