דעה

3 קמפיינים של מציאות מוגברת שמסמנים את עתיד השיווק

'אוגמנטד ריאליטי' אינה חדשה בשטח ובשנה האחרונה הוצגו מס' קמפיינים שכל מפרסם יכול ללמוד מהם משהו. מהבולטים שבהם: איקאה, אקס ובנד אייד
מיכאל פינגרוט | (5)

בעוד בישראל ממשיכים להתרגש מקמפיינים שנזכרו לשלב QR קוד, לפעמים ברמה בנאלית ובסיסית ביותר, בחו"ל מילת הבאזז בחודשים האחרונים היא אוגמנטד ריאליטי.

אוגמנטד ריאליטי (Augmented Reality), או בתרגום חופשי "מציאות מוגברת" היא תחום עולה העוסק בשילוב אלמנטים וירטואליים עם הסביבה האמיתית - כל זה בזמן אמת ובהפעלה אינטראקטיבית של המשתמש.

* לדף הפייסבוק של אייס - לחצו כאן

מכיוון שהשימוש בטכנולוגיה עצמה מרשים כמעט תמיד - ההבדלים בין קמפיינים מוצלחים לכאלה שפחות הצליחו נעוצים בד"כ בפונקציונליות למשתמש (האם מדובר בכלי עזר או בידור רגעי) ובמעטפת הכללית לקמפיין (עד כמה הוא מקודם מתוך גישה של 360 מעלות).

לטובת המחשה, אני אסקור 3 קמפיינים מהשנה האחרונה

הקמפיין הויראלי

הקמפיין הראשון הושק בבריטניה עם המותג Lynx (הייצוג המקומי של Axe) ומזכיר בפורמט את מהלכי הפלאש-מוב שאנחנו מכירים במרכזי קניות. ההבדל המשמעותי הוא שהפעם יועד איזור ספציפי בו נעמדים העוברים ושבים, מביטים על המסך הראשי ומגלים את עצמם עומדים ליד מלאכית שנפלה ישירות אליהם מהשמיים.

הקמפיין עצמו התברר כמוצלח במיוחד ומשך אלפי אנשים אל מרכז הקניות במטרה להתנסות בחוויה החדשנית. מעבר לכך, הקמפיין זכה לעשרות מיליוני צפיות ביוטיוב (בגרסאות השונות) ויותר מכך לאלפי ועשרות אלפי שיתופים והעלאת תמונות עצמית של הצופים ההמומים.   הקמפיין המפוספס

הקמפיין הבא הוא אחד האהובים עליי, עומדים מאחוריו מותג הבנד-אייד של ג'ונסון&ג'ונסון בשיתוף פעולה עם דיסני והחבובות. כולנו יודעים שברגע שילד נפצע תהליך ההרגעה יכול לקחת דקות ארוכות - כאן בנד-אייד באים לעזרתנו ופוגשים את הצרכן בנקודה הכי מתאימה. החברה השיקה פלסטרים מאויירים בדמויות החבובות ובשילוב אפליקציית אייפון ואייפד הילד זוכה לראות את הדמויות יוצאות אליו, שרות ורוקדות איתו כך שחוויית הפציעה הופכת למהנה. הסיבה שאני חושב שהקמפיין כשלעצמו מוצלח הוא החיבור המדויק עם המוצר, זיהוי התובנה ונגישות מכשירי אפל בארה"ב.

יחד עם זאת, למרות דירוגים חיוביים ב-itunes, האפליקציה גירדה בשיאה רק את המקום ה-350 בקטגוריית אפליקציות הבידור בארה"ב - נראה שבג'ונסון בנו יותר מדי על ויראליות ושכחו לקדם את האפליקציה והמהלך בצורה משמעותית.

מקום 349 בשיא (מקור: appfigures.com)

פידבקים חיוביים בעיקר (מקור: appannie.com)

הקמפיין המושלם

את הקמפיין של איקאה אני מגדיר כמושלם מ-2 סיבות מרכזיות: 1.הוא מתלבש בצורה מושלמת על פעילות הקטלוגים העונתית של החברה.

2.הוא פוגש את הצרכנים בנקודה מאוד מדויקת (אחרי הכל, מי לא היה רוצה לבדוק איך תראה הספה החדשה בבית שלו לפני שהוא קונה אותה). וכך מצליחה איקאה בדרך המיוחדת שלה לספר את הסיפור של המותג והקטלוג המיתולוגי לאורך השנים ובמקביל לכבוש את דירוגי קטגוריית הלייף-סטייל בארה"ב וברחבי 27 מדינות נוספות בעולם.

דירוגים משמעותיים ב-28 מדינות (מקור: appfigures.com)

למה להשקיע אנרגיות בקמפיין של מציאות מוגברת?

1.אפשרויות חשיפה ומיקוד גאוגרפי - בעולם בו לרוב תושבי המערב יש סמארטפון (אחד לפחות) ביד אפשרויות ההגעה אליהם הופכות להיות ממוקדות קלות במיוחד. אותו סמארטפון מכיל לרוב גם תוכנת ג'י.פי.אס ולכן בתכנון נכון אפשר להשיק קמפיינים ממוקדים עם ROI מיידי וגבוה במיוחד.

2.מעורבות - מטבעו, קמפיין של מציאות מוגברת מצריך מעורבות של הלקוח. הסטטיסטיקות העולמיות מצביעות על זמן שהייה ממוצע של 7 דק'(!) באפליקציות מהסוג הזה. בעולם פרסום בו תשומת לב של 15 שניות נחשבת לנדירה, היתרונות ברורים במיוחד.

3.חדשנות - אומר את זה במשפט אחת - תחשבו שהייתם משכילים להשיק קמפיין QR חדשני לפני כשנה וחצי - כשהשוק בשל אך יחד עם זאת רק בתחילת הצמיחה.

4.ROI - מעבר לשימוש במדיה דיגיטלית המאפשרת מעקב, ניטור והכוונה לרכישה מיידית המותג יכול לזכות בזמן מדיה (טלוויזיה ואינטרנט) בשווי מאות אלפי ומיליוני שקלים עם מהלך יח"צ משלים.

לאן הלאה? לפי מחקרים שונים, ענף המציאות המדומה יגלגל בארה"ב לבדה כ-350 מיליון דולר ב-2014. גם בישראל קמו בשנתיים האחרונות מס' סטארט-אפים שמאפשרים לחברות מסחריות לעשות שימוש בטכנולוגיות הנ"ל.

ההערכה שלי היא שהטכנולוגיה הולכת לבצע טרנספורמציה משמעותית לכיוון של תוכן ממותג בשנים הבאות. לשם המחשה: צילום סדרות ווידאו אינטרנטיות עם מוצרים גנריים, אשר הגולש שמשתמש באפליקציה חווה אותם כמוצרים ממותגים בהתאם לפילוח שלו (לדוג': גולש אחד יחווה את הבקבוק שממנו לוגם גיבור הסדרה בתור המשקה המוגז האהוב עליו, בזמן שחברו צופה באותו קטע ורואה בקבוק של מותג תה-קר).

הכותב הוא סטודנט בחוג לפרסום ותקשורת שיווקית בקריה האקדמית אונו ושותף-מייסד בסטארט-אפ Weballe v.o.d

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    שרון 30/08/2012 11:38
    הגב לתגובה זו
    וזה כלל לא חדש אלא בשימוש (כולל בישראל) כבר שנים, הרבה פרטים בכתבה לא מדוייקים. הQR קוד בישראל דווקא השתלב יפה מאוד ביחס לשאר המדינות המתועשות, בערך כחודשיים אחרי האמריקות, אוסטרליה ויפן, וחודש לפני גרמניה, בריטניה, ספרד ועוד אירופאיות... לפעמים כדאי לא לכתוב אם לא בטוחים.
  • 4.
    בחור 30/08/2012 01:27
    הגב לתגובה זו
    היו בארץ מספר קמפיינים מבוססי אוגמנטד (דרך אגב, אומרים מציאות רבודה ולא מוגברת). קסטרו עשו פעילות אוגמנטד ממש לפני שבועיים שבה ניתן היה לצפות בקטלוג באוגמנטד. יש אפליקציות של בנק לאומי, דפי זהב, מסטיק מאסט, קפה טורקי ועוד ועוד...לא מכיר ת'בחור אבל הכתבה הזו מתאימה ללפני שנתיים
  • 3.
    מפרגן 30/08/2012 00:05
    הגב לתגובה זו
    מרוב רצון לחפש את הדפקטים... חבל. השימוש הבנאלי בקיואר הוא בדיוק הדוגמא לאיך לא עושים את זה. תשווה את הקמפיין של דפי זהב לזה של איקאה, מבחינתך זה דומה?! איפה בדיוק אתה רואה אימוץ של הרבדים שלך?
  • 2.
    מישהו 29/08/2012 14:31
    הגב לתגובה זו
    קוראים לזה בעברית "מציאות רבודה" מלשון רבדים , יעני LAYERS. יש אפילו ערך בשם זה בויקיפדיה בעברית. לא קשה לחפש. יש חברות ישראליות שמייצרות מוצרים בטכנולוגיה הזאת- זה בטח לא חדש. אפילו האפליקציה של דפי זהב מ2011 משתמשת בטכנולוגיה בחיפוש דרך המצלמה. QR קוד הוא חלק אלמנטרי מכמעט כל פרסומת בשנה האחרונה בישראל. אייס היקרים- שמח שאתם רוצים לקדם את הבחור אבל בואו נשמור על הרמה..
  • 1.
    ליאור 29/08/2012 12:39
    הגב לתגובה זו
    מדובר בגימיק שפונה לקהל ספציפי מאד, לא טוב ולא רע פשוט גימיק אין לו עתיד מזהיר (כבר קיים יותר מ 15 שנה...)