קנדי קראש. קרדיט: רשתות חברתיותקנדי קראש. קרדיט: רשתות חברתיות

חטיבת גיימינג במיקרוסופט בנתה כלי AI, ואז הוחלפה על ידי הכלי שבנתה

כך יוצרים משבר אמון: 200 עובדים פוטרו ממפתחת קנדי קראש, בהם מעצבים, חוקרי משתמשים וכותבים, הוחלפו על ידי הכלים שבנו

רן קידר |
נושאים בכתבה מיקרוסופט

לפני כשבועיים, הודיעה מיקרוסופט Microsoft Corp -0.32%  על קיצוצי כח אדם של כ-9,000 עובדים ומנכ"ל מחלקת המשחקים. פיל ספנסר, כתב לעובדים שהחברה מסיימת פעילות בתחומים מסוימים כדי להתמקד ב"אזורי צמיחה אסטרטגיים". במילים פשוטות: אם אתם לא עובדים על AI או ענן, אתם בסיכון. והנה, לא חלפו שבועיים ובזרוע הגיימינג, הודיעה חברת קינג על פיטורין של כ-200 עובדים. קינג נרכשה על ידי מיקרוסופט ב-2023 ומוכרת בזכות משחקי קנדי קראש ו-Farm Heroes Saga. 

המפוטרים היו בעיקר ממחלקות UX, כתיבה נרטיבית, מחקר משתמשים ועיצוב רמות. הפיטורים התמקדו באולפנים בלונדון (שם קוצץ צוות Farm Heroes Saga ב-50%), ברצלונה, שטוקהולם וברלין. רבים מהממפוטרים היו מעורבים בפיתוח כלי בינה מלאכותית, והבינה המלאכותית היא זו שתחליף אותם בתפקידם בפועל.

המקרה הבולט ביותר היה צוות Farm Heroes Saga בלונדון, שם, לדברי עובדים, ההנהלה פעלה במכוון לקיצוץ “שכבות שמכבידות על הפיתוח”, בעיקר בדרגי ביניים. "זה מטורף," אמר עובד שפוטר, "אותם כלים שנבנו כדי לייעל את העבודה,הם אלה שהפכו את הצוות למיותר". תחושת התסכול גדולה במיוחד משום שהחברה מציגה תוצאות עסקיות טובות, ולמרות זאת בחרה לקצץ דווקא במחלקות הליבה שפיתחו את הכלים עצמם, בזמן ששכבת הניהול נותרה ללא פגע. 

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

הרווחים בשיא: למה מיקרוסופט שוב מפטרת אלפי עובדים?

משבר אמון ומורל ירוד

לצד הפיטורים, נרשמה פגיעה חמורה במורל העובדים. סקר פנימי שנערך טרם הפיטורים הצביע על ירידה ניכרת בשביעות הרצון מההנהלה, ותחושת ניכור כללית. מאז ההודעה על הקיצוצים, מקורות מתוך החברה מתארים "שפל חסר תקדים". עוד נטען כי עובדים שהעזו להשמיע ביקורת פומבית או להביע מורת רוח בערוצי תקשורת פנימיים היו בין הראשונים שפוטרו. "מי שדיבר, סומן", אמר מקור מהחברה. המחלקה למשאבי אנוש, שנועדה לכאורה לשמש חומת מגן עבור העובדים מתוארת כהיפך הגמור: "זו דוגמה קיצונית למחלקה שבמקום להגן על האנשים, מגינה על החברה", נטען באחד הדיווחים וכן כי רוב העובדים אינם יודעים אם תפקידם יישמר או יבוטל, אם יישארו בחברה או יפוטרו. עובדים אחרים הגדירו את מחלקת כח האדם כ:"חסרת תפקוד, מנותקת מהשטח ונאמנה רק למנגנון המשפטי של החברה".

לפי ההנהלה, שינוי המבנה הארגוני אמור להיחשף רק בספטמבר, אחרי מו"מ עם ארגון העובדים. ההנהלה טענה כי תהליכים הפכו ל"סגמנטליים מדי", ויש צורך ב"גמישות כללית" ושיתוף פעולה בין תחומים. בפועל, עובדים טוענים שהחברה משתמשת באותה גישה כדי להסוות תהליך של "פירוק תרבות העבודה הקיימת". מתוך אותו נימוק, הוחלט גם לפטר עובדים בצוותים המרכזיים, כמו QA, מחקר ותמיכה טכנית, ולפזר את האחריות על יחידות הפיתוח. 

המתח בין אסטרטגיית צמיחה לבין שמירה על יציבות תעסוקתית עומד במרכז דיון ער ורלבנטי מתמיד, "אם כל המודל העסקי מבוסס על הצוותים שבנו את הכלים, מי יפקח עליהם כשאותם צוותים כבר לא כאן?" שואלים עובדים לשעבר. וברגע שמבצעים צעד כזה, איך מחזירים אמון לעובדים שיחששו כל הזמן מלנסר את הענף שהם יושבים עליו?  קשה לקרוא לזה התייעלות, וקל לזהות בזה תמרור אזהרה לעתיד הקרוב של תעשיית ההייטק, או כמו שאמר אחד העובדים: "אנחנו לא התנגדנו לכלי AI, אנחנו בנינו אותם. אבל אף אחד לא הזהיר אותנו שברגע שנצליח, פשוט לא נישאר פה".

קיראו עוד ב"BizTech"

מבחינת יחסי הציבור והתגובות הרשמיות, שתי החברות עדיין שומרות על שתיקה, הן מיקרוסופט והן קינג, אולי מתוך הבנה שעדיף להן לנהל את השיח ברמה המשפטית והארגונית בלבד, ולא בפומבי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה