האירוע שמטריד את מחזיקי האג"ח של שיכון ובינוי - בתוך פחות משבועיים
אחרי הבחירות הדרמטיות שנערכו ביוון בשבוע שעבר, חלק מן המשקיעים בשוק ההון צריכים לעקוב בדריכות אחר הנעשה בניגריה. ב-14 בפברואר ייערכו הבחירות לנשיאות והקרב נראה צמוד מאוד. מי שעוקב בדאגה יחסית הם מחזיקי האג"ח של שיכון ובינוי אשר פועלת במדינה בתחום התשתיות והבניה. גם המניה לא מסבה נחת למשקיעים ואיבדה 14% בתוך כחודשיים.
בשנת 1999 הפכה ניגריה למדינה דמוקרטית. הנשיא המכהן כיום הוא גודלק ג'ונתן ויריבו בבחירות הוא מוחמדו בוהרי. הקמפיין של בוהרי מתבסס על קריאה למיגור השחיתות במדינה. בשנת 1983 כיהן כנשיא המדינה לתקופה של 20 חודשים אך מאז לא הצליח לנצח בשלושת הניסיונות האחרונים שלו.
ניגריה מתמודדת בשנים האחרונות עם התקוממות איסלאמית אשר גבתה קורבנות בהיקף של יותר מ-10,000 הרוגים. גם הצניחה במחיר הנפט מכה בכלכלה המקרטעת. ניגריה הינה מדינה הסובלת ממכת שחיתות - ותנסה לאחר הבחירות להתמודד עם התדמית השלילית.
ללא כל קשר לתדמית המושחתת של ניגריה, אחת מהחברות הישראליות אשר פועלות במדינה בתחום התשתיות מזה שנים ארוכות היא שיכון ובינוי. רמת הפירוט שמספקת החברה אודות פעילותה במדינה האפריקנית היא מועטה. ממה שכן ניתן ללמוד מהדוחות השנתיים של החברה (שפורסמו בראשית 2014 ומסכמות את שנת 2013) זה ששיכון ובינוי פעילה במדינה באמצעות קבלנות בניה ופרוייקטי תשתית גדולים.
- שיכון ובינוי מחקה מיליארד שקל בשדה דב; סגן היו"ר רכש מניות ב-169 מ' שקל
- העסקה הטובה של פרשקובסקי - העסקה הגרועה של שיכון ובינוי
בשנת 2013 זכתה שיכון ובינוי בפרוייקט ממשלתי לסלילה, שיקום והרחבה של כביש מהיר. הפרוייקט כולל שדרוג של 14 מחלפים וגשרים קיימים במדינה. ההיקף הכספי של הפרוייקט שבו מעורבת החברה מסתכם בכ-580 מיליון דולר על פני ארבע שנים.
עוד נתון שניתן ללמוד על החשיפה של שיכון ובינוי לניגריה ניתן לגלות משיעור ההכנסות. בשנת 2013 הפעילות בניגריה תרמה 829 מיליון שקל לשורת המכירות.הרווח הגולמי שהוכר היה חריג ביחס לענף תשתיות ובנייה והסתכם ב-243 מיליון שקל - 29% מהמכירות.
בשל אווירת השחיתות בניגריה, ניתן להבין מדוע מחזיקי האג"ח של שיכון ובינוי חוששים מהבחירות הקרובות.
למרות ירידות תשואות האג"ח הממשלתי בתקופה האחרונה, איגרות החוב של שיכון ובינוי לא הצליחו להדביק את הפער. איגרת החוב של החברה שיכון ובינוי אגח 7 הנושאת מח"מ של 5.7 שנים נסחרת בתשואה של 4.13% שקלית. איגרת החוב שיכון ובינוי אגח 5 נסחרת בתשואה ברוטו של 2.62% (צמוד למדד המחירים לצרכן.
- ההצמדה משתלמת? מה עדיף פיקדון בנקאי או אג"ח ממשלתית
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
חשוב להדגיש, לא מדובר בתשואות 'זבל' ובשוק ההון לא מתמחרים חשש לגבי יכולת החזר החוב מצד שיכון ובינוי. עם זאת, מחזיקי האג"ח כן מביטים על הבחירות הקרובות בניגריה בדאגה וניתן לראות זאת בעליית תשואות באיגרות החוב בניגוד לנעשה באג"ח הממשלתי.
נקודה נוספת שעלולה להטריד את המשקיעים היא החולשה של המטבע המקומי במדינה. חלק מן הסיבות קשור לצניחת הנפט (אשר באותו האופן הובילה לקריסת הרובל) אך גם בגלל החשש של המשקיעים מהיפוך שלטוני. בתוך כך, ג'ון קרי ביקר בניגריה לפני כשבועיים בניסיון להשפיע על הבחירות והביע תמיכה בשלטון הקיים.
- 3.מני 03/02/2015 18:20הגב לתגובה זובכתבה לפני שבועיים נוכחנו לדעת ששיכון ובינוי חברת בנייה גרועה- ראו חלומות זכרון יעקב ותבינו
- 2.איציק 03/02/2015 10:17הגב לתגובה זושיכון ובינוי מחזיקה גם באידיאו שעשתה מהלך אדיר בתקופה האחרונה, כמו כן הפעילות בארץ חזקה,
- 1.בן 03/02/2015 09:04הגב לתגובה זולפרויקטים האלה.. אחרת כמובן רק מטורף היה בכלל ניגש אליהם.