ההשלכות המגובלות של זעזועים גיאופ' באזור שלנו
גל ההפגנות במצרים, שסלל בפרק זמן קצר את הדרך לשינוי פני משטר שמשל עשרות שנים במצרים, הדגיש פעם נוספת את חוסר היציבות הגיאופוליטית באזורנו. עם פרוץ המהומות בשכנתנו הדרומית, פוחת השקל באופן מהותי (המטבע הישראלי השיל 9 אגורות משוויו בסוף השבוע הראשון לאחר פרוץ המהומות). בהמשך, כשהתברר שהאירועים מסלימים, נרשמו ירידות חדות גם בשוק המניות ומדד המעו"ף צנח 3.75% ביום אחד.
הזעזועים הגדולים היו תוצאה של ההפתעה הגדולה בה התקבלו האירועים, לאחר שקודם לכן העריכו רבים כי נפילת המשטר בטוניסיה לא תוכל להתרחש במדינה כמו מצרים. לאירועים הגיאופוליטיים באזורנו יכולה להיות השפעה לא קטנה על השווקים הפיננסיים השונים במדינתנו - המניות, איגרות החוב ושער החליפין; אולם, כפי שאראה בטור זה, השפעה זו נוהגת להתפוגג תוך זמן קצר.
השוק מעכל ומפנים במהירות רבה את אופי האירוע, מניח כי השלכותיו מידתיות ומוגבלות מבחינת התנהלותו ודי מהר עובר לסר היום ושב לשגרה. ומהי אותה שגרה? מצב הכלכלה המקומית והגלובאלית ותנועות ההון אל המשק וממנו חוזרים להכתיב את סדר היום.
כפי שאנו יודעים, ישראל מסבירת פנים למשקיעים הזרים, בפרט אלו המתמקדים בתנועות הון לטווח קצר, כך שבהיעדר הפרעות חיצוניות, שער החליפין של השקל ישוב ויתחזק.
הבה נראה זאת בשתי דוגמאות לא כל כך רחוקות בעברנו.
מלחמת לבנון השנייה (12/07/06-14/08/06)
מדד ת"א 25 אפריל 2006 - דצמבר 2006
- 4.אמיתי ריינגולד 11/02/2011 10:30הגב לתגובה זויש מצב שהכתבה האופטימית שלך תתבדה.... בכל מקרה העלת סקירה טובה ומסכים איתך שבהסתכלות על העבר המצב הגאופוליטי משפיע בטווח הקצר ואולי אף יוצר הזדמנויות לחובבי הסיכון. משברים הם הזדמנויות ומי שיש לו " ביצים" יכול לעשות הרבה כסף בשוק ההון... כתבה טובה.. תודה !
- יוסי אריאס 31/03/2011 17:14הגב לתגובה זוהתבדיתי, אבל, וזה אבל גדול - המצב יכול להשתנות בקלות...
- 3.יניב קו 10/02/2011 11:18הגב לתגובה זומסכים איתך לגמרי.בהנחה שהסכם השלום ימשיך להתקיים אין חשש לזעזועים בבורסה בישראל. ניתן לראות את הזעזועים והקבלה למאמר שלך בתעודת הסל שעוקבת אחרי מצרים ושירדה מעל 25% עם תחילת ההפגנות ותיקנה כ 15% מעלה לאחר מכן... אשמח לכתבה נוספת עם תוספת ניתוח והתייחסות להשפעות גאופוליטיות על שער הנפט/סחורות/מטח כמכלול. בכל מקרה העלת נקודה מעניינת ונכונה.
- יוסי אריאס 10/02/2011 14:23הגב לתגובה זועל מצרים - EGPT - תגיב בחריפות, בהתאם כמובן לתזוזות בשוק שם ולנוכח הנזק הכלכלי שנגרם בעקבות כל המאורעות ואי הוודאות הגדולה. יחד עם זאת, התיקון כפי שאתה מתאר אותו, יכול להעיד על הערכת השווקים את מה שקורה שם וזה די תואם את הירידה בלהבות - אם כי לדעתי המצב שם עוד רחוק מלהיות פתור... לגבי סקירות וניתוחים נוספים - לקחתי לתשומת ליבי את בקשתך - ואני מניח שבעתיד תהיינה כתבות נוספות, בין השאר על הנושא שציינת.
- יניב קו 10/02/2011 16:02תודה
- 2.אנליסטית בחופשה 09/02/2011 20:56הגב לתגובה זוהאם לדעתך השוק נהיה מפוקח יותר בנוגע להשפעת אירועים גיאופוליטיים על הכלכלה? האם בדקת את התנהגות השוק בעקבות הפיגועים שחלו בשנות התשעים? האם גם אז השפעת האירועים הייתה קצרת טווח?
- יוסי אריאס 09/02/2011 23:28הגב לתגובה זוהתשעים. מה שכן, ניכר שהשווקים עם הזמן רגישים פחות לזעזועים גיאו פוליטים ו" ידעו" לקחת את האירועים בפרופורציה. אפשר לקחת את " עופרת יצוקה" כדוגמא - כמו שכתבתי, שווקי המניות למשל הגיבו בירידה עם פתיחת המבצע, אך חזרו מהר מאוד להיות מושפעים מהסביבה והאווירה הכלכלית ששררה אז, ובמהירות גבוהה יותר מאשר היתה באירועי עבר. אני רק מקווה שתזה זאת לא תיבחן שוב בעתיד...
- 1.המנטליסט 09/02/2011 19:06הגב לתגובה זושלום. כתבה מעניינת. רציתי לשאול בהמשך לנאמר, מה הם לדעתך הסימנים בשטח שמהם נוכל להסיק שהפעם ההשפעה כן חזקה וארוכה? ירידה בתוצר? באבטלה? או אולי אינדיקציות אחרות. ערב טוב
- יוסי אריאס 09/02/2011 20:09הגב לתגובה זועל המשק הישראלי, והשווקים בארץ בסה" כ מתנהגים בהתאם. אני מאמין שאם תהיה החרפה שתביא לפגיעה ממשית במשק הישראלי, כאשר לדעתי הפגיעה הראשונית המהותית תהיה הוצאה של הון והשקעות זרות מהארץ, אז השווקים יתאימו את עצמם. בסה" כ הכלכלה הישראלית יציבה, אך איננו חיים בסביבה נקיה מסכנות, ואם, במצב קיצון, תווצר מתיחות חריפה עם מצרים, אני מאמין שתהיה פגיעה בכלכלה הישראלית, כאשר גם התוצר ייפגע והאבטלה תעלה. באיזה עוצמה? קשה מאוד להעריך...