אקשטיין: "אין מחסור בעובדים בענף הבנייה, אחרת שכרם היה עולה באופן דרמטי"
ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום דיון במחסור בכוח אדם בענף הבנייה. בפתח הדיון אמר ח"כ יעקב כ"ץ כי המטרה שהציבה המדינה בהורדת מספר העובדים הזרים היתה שגויה. "המטרה היתה צריכה להיות בניית בתים בישראל שיענו על הביקוש. היו צריכות להיקבע שיטות הפעולה שבכללם מספר העובדים הזרים בענף הבנייה".
ח"כ כ"ץ הוסיף כי בישראל חסרות כיום כ-100 אלף יחידות דיור וציין כי אלפי יהודים חיים בירושלים מתחת לאדמה, בחניונים, כשהם משלמים עבור הזכות לגור בחניון כ-3,500 שקל בחודש. "פעם ראינו בעבודת הכפיים ערך לא פחות מההיי-טק, וצריך לחזור למצב הזה".
פרופ' צבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל, שנכח בוועדה, אמר כי אין מחסור של עובדים, שכן בעוד שמחירי הדיור עלו ועלה גם הביקוש לעובדים שכרם של העובדים בענף לא עלה באופן דרמטי. "אם היה מחסור בעובדים שכרם היה עולה. ב-2010 נוספו למשק 110 אלף עובדים, כ-35 אלף ישראלים".
לפי נתוני בנק ישראל, השכר בענף ירד באופן קבוע משנת 67', אז היה גבוה ב-5% מהשכר הממוצע במשק ועד לשנים האחרונות בהן הוא עומד על כ-80% מהשכר הממוצע. במקביל ירדה התפוקה שהיתה ב-67' כמו בכל המגזר העסקי עד ל-60% מהתפוקה במגזר. "הנתון הזה צריך להדאיג אותנו כי הוא מראה קשר ברור בין השכר לתפוקה. עלייה של 20% בשכר העובדים בענף תוביל לעלייה של 3.5% בלבד במחיר הדירה", הסביר אקשטיין. אקשטיין הסכים כי במשק יש מחסור בדירות שנוצר בעשור האחרון, מאחר וכמות הדירות שנבנו היתה נמוכה מהגידול באוכלוסיה. אם כי לטענתו, ההפרש שנוצר עומד רק על 60 אלף דירות ושחרור קרקעות לבניית 40 אלף דירות בשנה יביא לצמצום הפער. באשר לזמן הבנייה, פרופ' אקשטיין אמר כי הוא נשאר קבוע ועומד על כשנתיים.