הדולר שינה כיוון: השער היציג נקבע בעליה של 0.4% לרמה של 4.14 שקלים

אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו לשווקים בינלאומיים בכלל פיננסים: "ריבית הלייבור ל-3 חודשים ירדה מתחת ל-1%, זה מצביע על ירידה במפלס החששות מהבנקים"
קובי ישעיהו |

הדולר בולם היום את נפילתו מול השקל. בנק ישראל קבע לפני זמן קצר את השער היציג החדש בעליה של 0.39% לרמה של 4.14 שקלים. האירו מנגד נחלש ב-0.33% לרמה של 5.50 שקלים.

אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו לשווקים בינלאומיים בכלל פיננסים, אומר בסקירה שפרסם היום כי הריבית הבין-בנקאית בארה"ב, הליבור ל-3 חודשים, נפלה לשפל היסטורי ? לראשונה מתחת ל-1%, 0.99%, זאת לאחר שבספטמבר האחרון, לאחר נפילת ליהמן ברדרס, עמדה על 4.82%. הירידה החדה התאפשרה לאחר התערבות אגרסיבית של הפד והממשל האמריקאי שהזרימו ישירות, ודרך ערבויות, סכום של 12.8 טריליון דולר למערכת הבנקאית ולדרבון מלווים.

סך הסכומים בעולם שהריבית עליהם נגזרת מריבית הליבור עומד על 360 טריליון דולר, כך שאפשר להבין את גודל והיקף השפעת נתון זה. גובה הריבית הבין-בנקאית נמדד גם ביחס למרווח מהריבית הממשלתית (על האג"ח) שירד ל-0.8% מ-4.6% בשיא המשבר. הגורם העיקרי למרווח הנ"ל היה החשש ממחיקות נוספות של בנקים. בסה"כ, מאוגוסט 2007, מחקו הבנקים בעולם סכום של כ-1.4 טריליון דולר, אך מאז גם הצליחו לגייס הון של 1.1 טריליון דולר. הירידה הנוכחית מהווה אינדיקטור חיובי משמעותי לירידת חשש זה.

בנאום ברננקי אתמול, מציין כהנוביץ', "באמת לא היה חדש, הוא פחות או יותר הוא דיבר על מה שכולם רואים: יש התמתנות בקצב ההתדרדרות ושעד סוף השנה ארה"ב תחזור לצמיחה. את ההתאוששות הברורה יותר הוא רואה בסקטור הנדל"ן והחשש העיקרי שלו הוא התדרדרות במגזר הפיננסי".

בעולם נחלש הדולר ב-0.55% לרמה של 98.37 יין לדולר ומתחזק ב-0.13% לרמה של 1.3313 דולר לאירו.

מכלל פורקס נמסר כי רמה של 4.09 שקל לדולר הינה מחסום חשוב בדרך מטה . אם גם שם ייכשל הצמד אז ספקולציה לבדה עשויה להחזיר את השער לרמה של 4 שקל לדולר.

מחברת פינוטק נמסר כי המשקיעים והסוחרים ממתינים כעת לתוצאות "מבחני הלחץ" של הבנקים, שהכניסו דאגה בקרב המשקיעים, כשהערכות מדברות על 10 מתוך 19 בנקים שיצטרכו לגייס הון נוסף.

כמו כן, המשקיעים ממתינים למסקנות של פגישת ה-BOE בנוגע למדיניות המוניטארית העתידית אשר תתקיים ביום חמישי, כאשר הריבית לטווח קצר צפויה להיוותר על רמה של 0.5%. דאגת השוק הינה האם הבנק המרכזי הבריטי יזרים סכום כסף נוסף לכלכלה מעבר ל 75 מיליארד פאונד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה