הסוס הדוהר כעת של התעשייה הרפואית בארה"ב שהיא 17% מהתוצר - אבל זהירות
מנסחי הכותרות סוף סוף הצליחו לפענח את הסיבה להתנהגות שוק המניות והנפט. אם יש הסבר מטומטם ממנו - נשמח להכירו. האוורד מרקס, מומחה רציני בתחום ההשקעות, מבוטיק ההשקעות Carl Marks&Co, אמר בראיון שנתן לאחרונה לאתר בלומברג כי "הניסיון לקשור בין נפט למניות הוא הוכחה להשתלטות הבורות". אבל זה מה יש. די בדומה להסברים האווילים שניתנים אודות הסכנה בריבית שלילית ועוד כהנה וכהנה - כותרות שמשגעות את הציבור.
"רק אל תפסיקו ללכלך", אמר דונלד טראמפ לפרשני ה-main stream media, שכל כך מתעבים אותו וזעמם עולה ככל שהפופולריות שלו עולה. לדעתנו שהפער בין דיווחי התקשורת לעובדות מעמיק. אין לנו מושג לאן זה יוביל, אבל בטוח שימשיך לשגע את המשקיעים - אז אנחנו חוזרים על מה שאמרנו בתחילת השנה, "2016 תהיה עוד שנה קשה למשקיעים".
הזדמנות של סקטור שלם: תעשיית המידע הרפואי תעשיית ה-Healthcare IT היא דוגמא מצוינת לנישות התעשייתיות שמייצרת מהפכת הטכנולוגיה. מדובר בסקטור תעשייתי שצומח במהירות על גבי ובעזרת ההתקדמות הטכנולוגית בתחום העברת האינפורמציה מחד והגלובליזציה מאידך. אבל מה שחשוב לא פחות, שמדובר בתעשייה שהביקוש למוצריה גדל. מהרגע שהמוצרים הוכיחו את תרומתם למשתמשים, מתחיל תהליך שכל תעשיית הבריאות מאמצת לחיקה.
יותר מכך, כבר היום ברור שכל ספק מוצרים ונותן שירותים בתעשיית הבריאות בעולם יתחברו לרשת האינפורמציה מהרגע שיתאפשר בידיהם. מדובר בנישה תעשייתית שבתחילת המאה לא נספרה, ולמעשה הייתה מדווחת כחלק מתעשיית הבריאות כולה. אבל ההתפתחויות בתחום ה-IT, במיוחד מאז 2008, הפכו את הנישה לתעשיית ענק שצומחת במהירות.
מבחינת הוצאות, תחום ה-IT הרפואי הוא השישי (לצד תרופות מרשם גנריות) בגודלו של התעשייה הרפואית - כ-115 מיליארד דולרים ב-2015. אבל קצב הצמיחה שלו עולה על חמשת הסקטורים המובילים. "החמישייה המובילה" של התעשייה הרפואית בארה"ב ב-2015 הייתה ההוצאה על בתי החולים (1,031 טריליון דולרים), ובעקבותיה ההוצאות על רופאים ומרפאות (640.3 מיליארד), תרופות מרשם (328.4 מיליארד), טיפולים בקשישים (253.6 מיליארד) ורפואת שיניים (119.1 מיליארד). תעשיית המידע הרפואית מהווה כרגע כ-3.5% מתעשיית הבריאות האמריקנית. ב-2020 נישת המידע צפויה לגלגל 228.7 מיליארד דולרים וצומח בקצב שנתי של 13.4%.
כדי להמחיש על איזה סדרי גודל מדובר, תעשיית הבריאות האמריקנית גלגלה ב-2015 כ-3.24 טריליון דולרים וב-2020 צפויה לחצות את קו 4 הטריליון. התעשייה מהווה כ-17% מהתוצר האמריקני (האחוז מהתוצר הגבוה בעולם), כאשר אחרי ארה"ב באות הולנד, צרפת, שווייץ, גרמניה, אוסטריה, דנמרק וקנדה - כולן עם כ-11% מהתוצר. ב-2015 סך ההוצאות הגלובליות על תעשיית הבריאות הגיעו ל-6.7 טריליון דולרים, כאשר 2.7 טריליון בארצות ה-OECD, להוציא ארה"ב, והיתרה בשאר העולם. כך שארה"ב תופסת 48.4% מסך ההוצאות הרפואיות בעולם. זה אומר שעתיד הנישה גדול ביותר. השאלה בפניה ניצב המשקיע שמעוניין היא כיצד לעלות על הסוס הנכון.
השחקנים הגדולים בתחום הם McKesson ,Cerner ,Allscripts Healthcare Solutions ,athenahealth והחברות הפרטיות Epic Systems של ג'ודי פולקנר מויסקונסין, GE Healthcare הבריטית (חברה בת מלאה של ג'נרל אלקטריק), Siemens Healthcare (חברת הבת של SIE.DE), קרסטרים (חברת הבת של קרן ההון הקנדית, Onex, שבעבר הייתה חטיבת הרפואה של קודאק, ולבסוף חברת Watson Health חברה בת של IBM, שבשבוע שעבר רכשה את חברת Truven Health Analytics ממישיגן, על 8,500 לקוחותיה ב-2.6 מיליארד דולרים. Truven היא החברה המובילה בעולם בשירותי ענן ל-IT רפואי. הרכישה מעמידה את IBM במקום המוביל בעולם בתחום אינפורמציית הבריאות ועיבודה.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
על מה בדיוק מדובר? ההגדרה המדויקת של התחום היא "יישום עיבוד מידע, שמעורבים בו חומרה ותוכנת מחשבים, ועוסק באחסון, אחזור ושליפת מידע, פיזורו והשימוש במידע לצורך קומוניקציה וקבלת החלטות". מדובר בהחלפה ופיזור של אינפורמציה רפואית בין צרכני התחום (חולים ואנשים שמעוניינים במידע), ספקים (רופאים, רוקחים וכו'), מממנים (קופות חולים וחברות ביטוח) ופיקוח (הרגולטורים, קובעי האיכות וכו'). התחום כולו נמצא בתהליך מעבר לאלחוט.
בשנת 2008 נערך מחקר גלובלי מקיף על הצורך העסקי בהפצת מידע רפואי, במימון משרד הבריאות של ארה"ב. המחקר קבע כי השימוש וההפצה האלקטרוני של רשומות רפואיות הוא המכשיר המבטיח ביותר כדי לשפר ולהשביח את האיכות, הבטיחות, הפרודוקטיביות, האפקטיביות והיעילות של מערכת הבריאות בעתיד.
"מערכת הפצת מידע", נכתב בדו"ח שהנפיקה הסוכנות לאיכות ומחקר בריאותי של משרד הבריאות האמריקני, "לא רק שתשפר את מערך הבריאות כולו, אלא תוריד משמעותית את העלויות, תמנע טעויות טיפוליות, תשפר יכולת ניהול ותאפשר תקשורת בזמן אמת - כל זאת לצורך טיפול של אנשי המקצוע ותאפשר בחירה טובה יותר למטופלים". כיוון שמערכת הבריאות הולכת לרגולציה מקפידה והתייעלות, ממשלת ארה"ב (ובעקבותיה ממשלות OECD רבות) עוזרות במימון להקמת מערכות (בגלל העלויות הגבוהות שלהן) - מה שעוזר במשיכת חברות ענק.
אסטרטגיית ההשקעה בתחום כמו בכל תחום טכנולוגי, לאוהבי המחקר יש תמיד אפשרות לנסות ולעלות על הסוס המנצח. אבל, שוב כמו תמיד סיכויי ההצלחה הולכים ומתמעטים הן בשל השינויים המהירים בטכנולוגיות, והן בשל התחרות המתפתחת בשילוב תרבות הכותרות שהשתלטה על וול סטריט.
אם בשנים 2009-14 אז ATHN, MCK ו-CERN הובילו בממירוץ, הרי שבשנה האחרונה בעיית הבחירה נעשתה קשה יותר בעקבות הכניסה לנישה של ענקיות כמו GE ,IBM או סימנס - ואצל אלו, למרות שמבחינת הפעילות בנישה הן מובילות, ההשפעה על המניה שולית.
עד כמה שידוע לנו, אין קרן או סל שמתמחה בחברות ה-Healthcare IT, ומשתי סיבות, אין מספיק חברות שחרטו על דגלן כמתמקדות בנישה, וחברות גדולות שהזכרנו מופיעות בסלים ובקרנות עם הגדרות שונות. אישית אנחנו מכירים היטב את MCK ו-CERN. הראשונה השקעה מעניינת ביותר לטווח הארוך, ובמיוחד לאור התיקון הנוכחי, אבל אינה Healthcare IT נטו. CERN, לעומתה, היא חברה שאומנם מתמקדת ב-Healthcare IT, רק שלטעמנו, ולמרות שירדה בכ-32% לערך מאז שברה שיא היסטורי בקיץ שעבר, המניה עדיין יקרה מדי. לכן החלטנו לנצל ההזדמנות ולדבר היום על IBM - היא נכנסת לנישה בגדול, בעיקר לאחר הרכישה האחרונה, שבשילוב מחיר המניה הנוכחי, מייצגת פוטנציאל מעניין יותר למשקיע.
זהירות! מניה מסוכנת בגדול IBM עוסקת במוצרים ושירותים בתחום העברת אינפורמציה (IT), ורק בשנה האחרונה נכנסה לנישה הבריאותית. באפריל 2015 קיבלה החלטה, כחלק מרה אורגניזציה מקיפה, להיכנס לתחום ה-Healthcare IT, "רכובה" על חטיבת Watson Solutions software. רכישת Truven היא הרכישה המשמעותית הרביעית של IBM מאז ההחלטה.
תחילה נרכשה Phyte, חברה לשירותי רופאים וקופות בטקסס, לאחריה Explorys (טכנולוגיות ענן למודיעין רפואי) וחברת ההדמיה Merge Healthcare. במהלך 2015 חטיבת וואטסון "סגרה" הסכמי טיפול באינפורמציה עם אפל, מדטרוניקס, ג'ונסון אנד ג'ונסון, נובו-נורדיסק ו-CVS. חברות אלו יעבירו את הטיפול באינפורמציה הרפואית לחטיבת ה-Healthcare IT של IBM. בנוסף חתמה על חוזה מעניין מול ענקית הביטוח הרפואי Anthem, והמרכז הרפואי היוקרתי לטיפול במחלות הסרטן בניו יורק, Memorial Sloan Kettering. לפי אותו הסכם, כל האינפורמציה המחקרית של הטיפול במחלות והמידע של החולים יעובדו באמצעות וואטסון.
מבחינת הפעילות העסקית IBM סיימה ב-2015 שנה רביעית של ירידה בהכנסות וברווחיות, כך שמה שרואים במניה בשנה האחרונה היא "השתקפות מאוחרת" של המצב העסקי הריאלי. מניית IBM הגיעה לשיא כל הזמנים במארס 2015 כשנסחרה ב-215.9 דולרים, אך איבדה מאז כמעט 40% מערכה. קונצנזוס האנליסטים מצביע כרגע על המשך הירידות גם ב-2016-2017. רוב האנליסטים בהמלצת HOLD. הדבר הטוב היחיד שמשתקף מהפעילות כרגע, שהחברה מתייעלת בצורה מרשימה, ובעקבות כך האנליסטים צופים שהרווח למניה יתחיל לעלות בשנה הקרובה. אם וכאשר ההכנסות יתחילו לצמוח שוב - הדבר ישתקף בשורה התחתונה. אלא שהסיכוי לשינוי המגמה במכירות תלוי בכמה גורמים שקשה מאוד למשקיע להעריך - מהתחרות ועד למצב הכלכלי. כך שההשקעה ב-IBM כרגע, ולמרות ירידת המניה, עדיין מסוכנת.
כאמור, הכניסה של IBM לתחום ה-IT הבריאותי היא חלק מרה אורגניזציה הכללית שהחברה עוברת. התהליך כולו מזכיר את מה עברו בתחילת המאה ענקיות כמו GE ,PFE או AT&T. המטרה היא להפוך את ה"כחולה הגדולה" לחברת הפתרונות הגדולה בעולם בתחום העברת האינפורמציה, ספק חליפת ה-IT המוביל גלובלית. בשלב הנוכחי, החברה מתחלקת לחטיבות שונות כמו שירותי טכנולוגיה גלובליים, שמספקים תשתיות להעברת אינפורמציה ותהליכים עסקיים ורטיקאליים ממיקור חוץ ועד עיבוד דאטא, מיזוג בין טכנולוגיות ותמיכה.
המטרה: להפוך את הכחולה הגדולה, להכי גדולה חטיבת שירותי העסקים הגלובלית עוסקת בייעוץ עסקי, התאמות טכנולוגיות, אפליקציות ועוד. חטיבת התוכנה מספקת מגוון תוכנות (middleware) ותוכניות הפעלה שונות, והיא כוללת את Watson Solutions software ו-Tivoli software, שמטפלת גם בטכנולוגיות ענן, ביג דאטא ועוד. בנוסף, החברה מפתחת ומייצרת מוליכים למחצה. נראה שהיא בכיוון הנכון, אלא שהציפיות לגודל הנישה מושך חברות ענק אחרות, ממיקרוסופט ועד אורקל ואפילו סיסקו.
לנו נראה ש-IBM צופה נכון את ההתפתחויות, לכן מנסה להתמקד יותר בחליפת IT חכמה עם התמקדות בתחומי הבריאות. הרעיון להיכנס לנישה הבריאותית הענקית באמצעות סופר המחשב Watson מעולה, שהרי הוואטסון נחשב (בטח בתעשייה הרפואית אבל לא רק), כבעל היכולות הגבוהות ביותר לטיפול בכמויות האינפורמציה האדירות שתעשיית הבריאות מייצרת. מהלך השדרוג מתבצע על ידי Ginni Rometty, שהתמנתה כיו"ר IBM בשנה שעברה (בנוסף לתפקידיה כמנכ"ל ונשיא מאז 2012). רומתי עובדת בחברה מאז 1981 והיא זו שיזמה והובילה את העברת וואטסון לתחום העסקי, וכן את כניסת החברה לתחום הענן.
אנחנו מהמרים ש-IBM תצליח במהלך, אבל הדרך עדיין ארוכה והתחרות רק הולכת ונעשית קשה. ב-132 דולר המניה נסחרת במכפיל קונצנזוס 2016 של פחות מ-10 - מחצית מהממוצע בתחום, אבל כפול ממה שמציגה מתחרה כמו היוליט פאקארד. הרגשת הבטן שלנו, שהתיקון הנוכחי מאותת שזמן האיסוף הכלכלי מתקרב, אבל הסיכונים עדיין כאן.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 34.רז 02/03/2016 23:39הגב לתגובה זושלמה, מהידע וההבנה שלך, מה נותן יותר כלים להשתלבות בתעשייה הזו - סטטיסטיקה או חקר ביצועים (בעיות אופטימיזציה)? אני מתלבט לגבי המשך לימודים תואר 2 תודה!
- 33.זאב 01/03/2016 18:38הגב לתגובה זושלמה שלום מה קרה לGVT אם יש סיכוי לקבל כסף בחזרה ? זאב
- כבר שאלת ועניתי לך (ל"ת)שלמה גרינברג 01/03/2016 20:53הגב לתגובה זו
- 32.ארי 29/02/2016 23:54הגב לתגובה זוממתינים העליון עיניים לכתבה שלך עליה. בינתיים היא מתקרבת למחירים שפויים יותר...
- הזוי 01/03/2016 09:07הגב לתגובה זוהם עדיין רצים כמו מסוממים אחרי מניות בודדות במקום סלים (שמנטרלים את הסיכון של השקעה בחברה בודדת). שלא לדבר על כך שזה התחום שבו מניות יכולות להחתך בחצי בשניה.
- ארי 01/03/2016 13:11אתה צודק לגבי אנשים שאין להם סבלנות לחכות למציאות וחייבים שהכסף יהיה במניות כל הזמן ולכן הרבה פעמים מפסידים, אבל מי שיש לו סבלנות ומזומן ומחכה למציאות יכול לדוגמא גם השבוע לקנות את VRX (כדוגמא רק) אני מאמין באיזור שער 55-60 דולר, ולמכור כבר בחודש הקרוב עם עשרות אחוזי רווח, צריך פשוט לדעת להתאפק ולא לקנות כי יש מזומן, אלא לחכות למציאות, שבוע שעבר למשל מי שקנה את SUNE באיזור 1.2-1.3 דולר יכל למכור יומיים אח"כ ב-100 אחוז רווח. רווחים כאלו אין בסלים.
- 31.חיים 29/02/2016 14:24הגב לתגובה זוהאם נכון?
- שלמה גרינברג 29/02/2016 14:54הגב לתגובה זובאוקטובר 2015 נחתם חוזה לפיו תשתמש טבע בשירותי ה IT של וואטסון
- 30.זאב 29/02/2016 12:41הגב לתגובה זולשלמה שלום מה קרה לCOLUMBIA CONCENTRATES LQCAP שנמחקה ממסחר אם יש סיכוי לקבל חלק בחזרה
- שלמה גרינברג 01/03/2016 11:07הגב לתגובה זוקבוצת הניהול COLUMBIA החליטה לסגור, בתאריך 28.1.2016 3 מהקרנות שלה ביניהן GVT לפי ההודעה (https://www.etfchannel.com/quotes/?a=news&ticker=a&w=&story=201602bwire01006273r2.xml) אתה אמור לקבל 38 $ על כול יחידה שזה היה מחיר הסגירה באותו יום. איני מבין זאב מדוע אינך פונה למי שממנו רכשת היחידות ושואל? מה זה כאן? גן ילדים?
- 29.יוגב 29/02/2016 11:19הגב לתגובה זועוזרת בלחיות עם איידס. עוזרת בצהבת מסוג סי. מצילה חייםצ- ונראה שככל שיותר חיים ניצלים כך יש פחות מכירות של התרופות (חברוני סילוואדי) והמניה יורדת... מה דעתך? תודה שלמה
- שלמה גרינברג 29/02/2016 14:51הגב לתגובה זוהמכירות יורדות? הרבעון האחרון רבעון שיא כול הזמנים וכך הרווחיות. המניה יורדת? מה הקשר? גפ AMGN, ROCH ו BIIB יורדות. בדקת אגב להיכן היגיעה המניה בקיץ שעבר?
- 28.תודה, מר גרינברג (ל"ת)נחום 29/02/2016 10:44הגב לתגובה זו
- 27.ATTU 29/02/2016 05:02הגב לתגובה זושמעון מנהל מצויין והמניה ירדה 50 אחוז. כדי להיות מנהל מצויין צריך להשע=יג תשואה חיובית לבעלי המניות.
- שלמה גרינברג 29/02/2016 09:23הגב לתגובה זוBRKA ירדה מספר פעמים ביותר מ % 30 מאז הונפקה ב 1969 ואיש לא טוען שבאפט (לחיי ההבדל "הקטן") מנהל גרוע. TEVA, בין 1987 ל 2010 עברה שנים של ירידות חדות ואיש לא התלונן על הורוביץ ז"ל. אין שום מנהל בוול סטריט ש/השיג רק תשואות חיוביות.
- ישראל 29/02/2016 07:30הגב לתגובה זורק שכחת שעלת פי 10 מאז שלקח אותה , היה פספוס גדול , ההתנהלות לא היתה נכונה אבל 2016 תהיה שנה מצוינת , תמשיך לעלות בחודשים הקרובים
- 26.ארי 28/02/2016 23:21הגב לתגובה זובתגובה לאורי שנשמע מיואש המשקיע במניה זו. לפי הגרף הרב שנתי דווקא נראה שהמניה לפני מהלך עליות יפה חזרה לכיוון 40 דולר. אין בזה שום הוכחה שכך יהיה רק כיוון טכני. בכל אופן הרבה הצלחה בכל מעשי ידיך
- 25.משקיע פונד' 28/02/2016 19:59הגב לתגובה זובהמשך להתכתבות למטה 1. רכישה סופית של 4 מפעלים באטליה 2. לקראת סיום שתי המפעלים בארה"ב 3 גייסו סכום גדול מקרנות בארה"ב [מראה על אמון מצד מוסדיים וגם נותן להם תזרים טוב] לענ"ד
- שלמה גרינברג 29/02/2016 09:38הגב לתגובה זואני מאוד מקווה שהדברים מצביעים על התקדמות אמתית. הסכום שגויס אגב אינו "גדול", פחות מ 2 מיליון ומה שמוזר לי שחלקו מיועד לרכישת מניות, מדוע? החברה צריכה להראות הכנסות
- תודה רבה (ל"ת)משקיע פונד' 29/02/2016 20:53
- 24.מירי 28/02/2016 16:53הגב לתגובה זוכיטוב פארמה למעשה קיבלה מרשות המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישור עקרוני על כך שאין צורך בעוד ניסוי לתרופת הקומבינציה שפיתחה ועכשיו להבנתי החברה מחכה לאישור הסופי לשיווק. האם יש תקדימים שהיא פתאום תבקש עוד ניסויים לתרופה או שזה רק עניין פרוצדורלי שלוקח זמן?
- שלמה גרינברג 28/02/2016 19:25הגב לתגובה זואין חיה כזו, "קיבלה מרשות המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישור עקרוני על כך שאין צורך בעוד ניסוי לתרופת הקומבינציה שפיתחה ועכשיו להבנתי החברה מחכה לאישור הסופי לשיווק". החברה לא קבלה שום אישור לאף אחת משתי תרופות ה"קומבינציה", היא עדיין בשלב השלישי של הבדיקות הקליניות ורק שתעבור שלב זה תוכל להתחיל למכור. אין תקדימים פרוצדורליים אצל ה FDA ואיני מבין על מה את מדברת
- די למכבסת המילים 29/02/2016 08:53כיטוב פארמה בדרך לשוק: רשמה הצלחה בניסוי הסופי בתרופת הדגל 15.12.15 תרופת הקומבינציה של החברה הביאה להפחתה גדולה יותר בלחץ הדם מאשר שימוש בתרופת להפחתת לחץ דם בלבד ובכוונת החברה להגיש את התרופה לאישור FDA במחצית השנייה של 2016. כמו כן, החברה תמשיך כמתוכנן בהליך הפיתוח הכימי של המוצר, בשיתוף דקסל פארמה.
- 23.דעתך אני מחזיק בטאוור למכור ולקנות בנק אוף אמריקה תודה (ל"ת)בני 28/02/2016 16:41הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 28/02/2016 19:00הגב לתגובה זואם היית שואל אם להחליף בין טאור ל TSM היית יכול לקבל תשובה אינטליגנטית אבל להחליף טאור עם BAC? מה הקשר?
- 22.GBSN 28/02/2016 16:14הגב לתגובה זושום יועץ השקעות אחראי כנראה לא יענה לך על שאלה כזו ובוודאי לא שלמה. מדובר בהשקעה מסוכנת וספקולטיבית. המניה יכולה השבוע להתרסק עוד 50-80 אחוז כמו כלום (והיא כבר הראתה ביצועים כאלה לרוב בשנה החולפת) ומצד שני גם יכולה לעוף מאות אחוזים. דעה שלי לא על סמך שום ידע: יש יותר סיכויים שבשנה הקרובה היא תיגע שוב במעל 2 דולר מאשר תפשוט רגל.
- מכלוף 29/02/2016 08:22הגב לתגובה זותודה רבה! מקווה שאכן תיגע ב 2 דולר
- 21.נחום 28/02/2016 16:06הגב לתגובה זוברט דוהמן, מייסד Dohmen Capital Research טוען שיש את יפן עם יחס חוב תוצר של 280%, יש את סין עם יחס חוב תוצר של 300% ומערכת בנקאית שמוצפת בהלאוות רעות. במקרה האופטימי ביותר מדובר בהלוואות רעות בהיקף של 11 טריליון דולר שזה התוצר השנתי של סין! א.זה נכון? ב.אם כן, האם כדאי לברוח כל עוד נפשנו בנו ממניות?.... תודה רבה
- שלמה גרינברג 28/02/2016 19:20הגב לתגובה זוברט דוהמן, פיטר שיף ופרופסור פרד פולדוורי הם שלושת הקונטרריאנים (ברי פלוגתא) המובילים בוול סטריט אבל כמו כול פונדיט ידוע בוול סטריט מספר הטעויות שלהם אינו קטן ממספר החיזויים הנכונים. כול השלושה אגב תירו את תיקון 2011 כמשבר 2008 שחוזר. בכול מקרה לאבחן "הלוואות רעות" של סין זה בערך כמו לדייק בתחזיות בוול סטריט. בכול מקרה. ליפן החוב/תוצר גבוה משמעותית מזה עשרות שנים וזה לא הפריע לעולם לצמוח או להיכנס למיתונים. מדוע? לזה צריך הרצאה של שעתיים. החב תוצר של סין נמוך מאוד יחסית וכפי שכתבתי מצב החובות הרעים הוא ניחוש של כול אחד. אם לברוח מהמניות זו החלטה שלך אבל רק שתדע השלישייה שהזכרתי המליצה מספר פעמים מאז 2008 לברוח דווקא מאגרות החוב האמריקאיות וראה מה קרה שך בשמונה השנים האחרונות. אגב, שיפן נכנסה למיתון ושהתה בו כ 20 שנה ההשפעה על כלכלת ארה"ב הייתה אפסית וזאת למרות שיפן, בכול אותן שנים, הייתה הכלכלה השניה בעולם.
- 20.נחום 28/02/2016 16:04הגב לתגובה זושלום מר גרינברג,מה שלומך? קראתי פעמיים את שיחת הוועידה אחרי הדוחות האחרונים של אוטיוניטי. אשמח אם תחווה דעתך על כמה מסקנות ומחשבות שעלו לי:א. שימעון אלון בעצם אומר שהם שינו אסטרטגיה תוך כדי הרבעון גם בגלל שבעצם הלקוחות כביכול דחפו/משכו אותם לעסקאות גדולות יותר באופו משמעותי וזה גרם לצורך ביותר אנשי מקצוע להטמעת המערכות שלהם וממילא ליותר הוצאות.האם כך? ב.את הפירות של ההשקעות בכך לא בהכרח נראה השנה... ג.אני זוכר את האקזיט האדיר ששמעון אלון עשה עם פריסייס(אם אנני טועה....) מה שכנראה אומר עליו שהוא מנהל טוב-שכמו שאמרת בעבר,אחד הדברים הכי חשובים לחברה-אבל, מקריאת שיחות הוועידה האחרונות אני כבר לא כ"כ בטוח בכך,ואני אסביר למה כוונתי.הוא מדבר בצורה מאוד לא ברורה,בד"כ לא עונה על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון-מסימני החכם-ובכלל,תחושה שאני מקבל מקריאת דבריו.יכול מאוד להיות שאני טועה.אבל מעניין אותי לשמוע מה דעתך על יכולות הניהול שלו?....
- ישראל 29/02/2016 03:24הגב לתגובה זוהיי, היה פספוס , חשב שיביא כמה חוזים גדולים והלקוחות ניסו להוריד בכח והחליט שמספיק,חלק גם רוצים פיתרון כולל ומתמשך ל Hadoop , מאוד מומלצת לדנה הקרובה , הרע מאחורינו לדעתי , מי שקנה ב 6 הרוויח
- שלמה גרינברג 28/02/2016 19:27הגב לתגובה זוהוא מנהל מצוין. כ"א יכול להבין את דבריו בצורה שונה. אני דווקא יצאתי אופטימי מהשיחה.
- 19.מכלוף 28/02/2016 12:11הגב לתגובה זושלמה שלום, האם לדעתך כדאי להשקיע במניית gbsn? המנייה ירדה קרוב ל 100 אחוז....... אשמח אם תוכל לרשום דעתך על המנייה והאם החברה עוד יכולה להרוויח.... תודה רבה!
- מכלוף 29/02/2016 08:25הגב לתגובה זואבדוק מה רשמת.....
- שלמה גרינברג 28/02/2016 13:13הגב לתגובה זותבדוק כמה פעמים עניתי, בחודש האחרון, על השאלה על מצבה של .Great Basin Scientific כולל סיכויי הרווחיות, החלום והכול. ולגבי אם כדאי להשקיע תתייעץ עם יועץ ההשקעות שלך
- ארי 28/02/2016 15:11מכלוף היקר! תעבור על 10 הכתבות האחרונות ותמצא לפחות 5 פעמים התייחסות של שלמה למניה זו. יש אבל לאחרונה שינוי בחברה שיש לה כסף לפעילות ולכך נדמה לי עוד לא התייחס שלמה
- 18.גדי 28/02/2016 09:57הגב לתגובה זושלמה. יש לך מושג על הזינוק בימים האחרונים במניה?
- אל תהיו יוסף 28/02/2016 11:46הגב לתגובה זומספיק לקרוא את הכותרת של הידיעות מתחת למחיר המניה להבין מדוע עלתה.
- גדי 28/02/2016 12:57אם יכול אתה להבהיר את דבריך
- שלמה גרינברג 28/02/2016 11:36הגב לתגובה זודי בדומה לסולר סיטי זו חברה בתחום אנרגיית השמש שהייתה אהובה על אנליסטים וקרנות הדג' שהביאו את מנייתה למחירי חלל בשנה שעברה. אז הסיבה לנפילות מתחילות שם, בהערכות המטורפות שתוקנו. הוסף את התיקון הכללי וזו הסיבה לנפילה האדירה. כפי שקורה תמיד אחרי נפילות כאלו המניות מתנהלות בזעזועים גדולים. העלייה לאחרונה קשורה במימוש רכישה אבל אינה אומרת עדיין מאומה כי זה עדיין משחק של ספקולנטים בלבד.
- 17.אלון 28/02/2016 06:32הגב לתגובה זומאז שהמלצת עליה בחום רב
- שלמה גרינברג 28/02/2016 13:09הגב לתגובה זובאמת? מתי בדיוק? אם תשלח את "ההמלצה" אגיב
- 16.משקיע 27/02/2016 23:38הגב לתגובה זושלומה אפשר דעתך על שתי חברות ישראליות אלו שירדו חזק מאוד לאחרונה בלוספיר מראה סימני חזרה לחיים גם יש התקדמויות משמעותיות אם אתה קצת עוקב אחריהם תוכל לומד את דעתך שבוע טוב
- 15.משקיע פונד' 27/02/2016 23:23הגב לתגובה זושלומה בבקשה דעתך על בלוספיר לאחרונה יש התקדמות משמעותית מה דעתך על הנעשה שם ואם אפשר על הדרך גם דעתך על ראדא
- שלמה גרינברג 28/02/2016 11:29הגב לתגובה זואת ראדא "זנחתי" ממזמן והסברתי, פעמים מספר, בפרוטרוט מדוע. מה אגב "ההתקדמות המשמעותית" בבלוספייר?
- משקיע פונד' 28/02/2016 19:521. רכישת מפעלים באטליה .2. לקראת סיום בנייה של שני המפעלים בארה"ב 3. גיוס כפים גדול מקרנות [מראה אימון בחברה וגם נותן להם תזרים טוב] תודה וסליחה על האיחור
- 14.צביקה הרמן 27/02/2016 17:46הגב לתגובה זושלום שלמה שמי צביקה, מניח שאני בערך בגילך.שהיינו קצת טיפונת יותר צעירים בתחילת שנות ה90 הייתה מניה(חברת) diebold שהסימבול dbd שהייתה בזמנו מאוד מאוד יציבה . הדיבידנד שלה לא פסק אף פעם ואני מחזיק בנייר כבר שנים. כעת עברה ירידה רצינית (ידועה לך סיבה?) ותשואת הדיב' כמעט 5%. אז מעניין אותי האם ידועה לך בעיה שם? האם הדיבידנד יציב כמו בעבר ? תודה שלמה מצביקה
- שלמה גרינברג 28/02/2016 11:26הגב לתגובה זואני עוקב אחרי המתחרה, NCR אבל אם תבדוק שתי המניות הניבו תשואה דומה לאורך זמן. גם הירידה בששת החודשים האחרונים אינה שונה מהירידה של NCR
- 13.סיוון 27/02/2016 17:37הגב לתגובה זושלמה שבוע טוב.האם לדעתך צק פוינט היא מניה של החזק לכל נחיים (כמו באפט) או שעכשיו סביב 85$ עדיף למכור חלק ולחכות בסבלנות לירידות... ?
- כגן 28/02/2016 10:46הגב לתגובה זו.
- שלמה גרינברג 27/02/2016 20:16הגב לתגובה זוההחלטה בידך ובידי יועציך אבל המדיניות שלי ברורה
- 12.מקסים 27/02/2016 17:34הגב לתגובה זוהחברות המעניינות בתחום מבחינתי : ליברטי גלובל של גף מאלון ובעיקר מניות עוקבות כמו lila lilak -- סיכויי צמיחה מעניינים בדרום אמריקה ובנוסף מילה על וודאפון - אם מכיר שלמה, אשמח לכמה מילים ממך. תודה ושבוע טוב
- זה הכול? יגיע גם תורם (ל"ת)שלמה גרינברג 27/02/2016 20:17הגב לתגובה זו
- 11.אשמח לחווד על אופקו (ל"ת)מופסד על אופקו 27/02/2016 13:31הגב לתגובה זו
- 10.יריב 27/02/2016 12:52הגב לתגובה זוהי שלמה,מה דעתך על החברה,הנהלה מוצר....תודה.
- שלמה גרינברג 27/02/2016 13:59הגב לתגובה זובימים ש CVX, BP, XOM או OXY נמצאות בתיקון חברות קטנות ומפסידות אינן מעניינות. בכול מקרה, איני מכיר את החברה וההנהלה והשאלה ככלל צריכה להיות מופנית ליועץ שלך
- תודה שלמה (ל"ת)יריב 28/02/2016 07:53
- 9.בני 27/02/2016 11:14הגב לתגובה זואשמח לשמוע את דעתך תודה. בני
- שלמה גרינברג 27/02/2016 16:53הגב לתגובה זוכול משקיע מחליט, בעזרת יועציו, מה לעשות.
- בחיאתק שחרר אותנו (ל"ת)אסור לייעץ 27/02/2016 12:56הגב לתגובה זו
- מישהו שאל אותך ישראלי מצויי (ל"ת)בני 27/02/2016 13:45
- 8.דוד 26/02/2016 12:02הגב לתגובה זומאחר שראית ושמעת הכל,לאחרונה בגלל הירידות אתה שומע הרבה על תביעות יצוגיות נגד החברות,האם יש לזה סיכוי או סתם להציק לחברות.
- שלמה גרינברג 26/02/2016 16:14הגב לתגובה זונתחיל מהסוף, בלמעלה מ % 90 מהמקרים התביעות קנטרניות ונעשות ע"י ובדחיפה של עורכי דין שהם היחידים שנהנים מהתביעות הללו. תביעות כאלו הן חלק מ"המסורת" האמריקאית בכול תחום וגם בוול סטריט שם לעיתים התביעות יזומות כאמור ע"י עורכי דין. ההשפעה בשוק עצמו = 0
- 7.איך נראה לך שת"פ פלוריסטם והפנגון בנושא הקרינה ? (ל"ת)שאלה לשלמה 25/02/2016 23:06הגב לתגובה זו
- 6.einatcn 25/02/2016 22:09הגב לתגובה זושלמה שלום האם טליט- tcm.l היא מייצגת טובה של תחום ה - IoT?תודה
- שלמה גרינברג 26/02/2016 09:26הגב לתגובה זוהיא מייצגת (בעבר כתבתי עליה כחברה מעניינת, של יזמים ישראלים) אבל מייצגת קטנה יחסית בים של כרישים. המלחמה על ההובלה של מה שמכונה IOT גדולה וכול המי ומי בפנים, אבל מדובר בשוק ענק ואם החברה תמשיך כפי שעשתה עד כה השמיים הם הגבול
- 5.אורי 25/02/2016 21:44הגב לתגובה זומשהו מיוחד ?או שהם כמו כל השוק על הפנים כבר חודשים ארוכים האישמו את קליטון שבגללה המניות ירדות מה זה נכון?תודה
- שלמה גרינברג 26/02/2016 09:37הגב לתגובה זואתה שואל "מה יהיה עם חברות התרופות"? אולי תרד טיפה למיקרו? יש אין ספור חברות תרופות, פרמקולוגיות, ביו טכנולוגיות, גנריות, לציוד הרפואי והקופות/ביטוחים ומצבן העסקי (אני חוזר, העסקי) טוב בהרבה ממצבן של החברות ברוב הסקטורים הכלכליים האחרים. הן אכן, כמו כול השוק, התדרדרו כי השוק מתקן (עדיין, עם כול הרעש בתקשורת תיקון קטן מהשניים שהיו ב ב 2010 וב 2011). האשימו את קלינטון? מי? קלינטון כביכול רוצה להמשיך את מעלליו של אובמה בתחום. אובמה פגע בחברות הבריאות? ההפך. השטויות שמאכילים את המשקיע מטורפות. אם תשווה את "הנציגויות" של מגזרי התרופות השונים: PPH, BBH, XLV וכו' תגלה שהם יורדים ועולים עם ה S&P אז אין צורך להתרגש..
- אורי 26/02/2016 11:54רק מטריד אותי חב ששנים משקיע שם ולא מבין מה זה הניפלה הזאת שם החבcYHלצערי לא קורא אנגלית שאלתי מה קורה שם לצערי אף אחד לא יודע מה קורא שם אולי אתה יודע אגב התפפתי להשקיע שם המון כסף כי הבנתי שהיא חב סולדיתש שבת שלום
- 4.אריאל 25/02/2016 19:46הגב לתגובה זושלום שלמה. רציתי לדעת מה מרוויח מי שמשקיע בCHK. לא עדיף להשקיע בCHKR ולקחת דיבידנדים ענקיים?
- שלמה גרינברג 25/02/2016 20:31הגב לתגובה זומדובר בשני סוגי השקעה שונים שנוצרו עבור סוגי משקיעים שונים בארה"ב ושיקולי ההשקעה שונים. CHK זו מניית אנרגיה רגילה. CHKR זה טראסט של CHK שמיועד לחלק את הכנסותיו כדיווידנד. גובה הדיווידנד הנוכחי הוא פונקציה של הירידה החדה במחיר היחידה (המחיר ירד בכ % 85 מאז הונפקה היחידה בסוף 2011) מחד והחששות שהטראסט עלול להפסיק לשלם.
- 3.דוד 25/02/2016 19:43הגב לתגובה זושלום שלמה. החברה הציגה דוח שיא. קצת זהירות לגבי הרבעון הראשון והניר נשחט אחרי ירידה גדולה. מה דעתך בבקשה?
- שלמה גרינברג 25/02/2016 21:11הגב לתגובה זוההנחיות כנראה אכזבו את האינדיאנים ודברים כאלו קורים כול הזמן לאחרונה
- 2.ירון 25/02/2016 16:58הגב לתגובה זואפשר לקבל את התייחסותך לאחר הדוח. לפני חודשיים אמרת שהמניה הזדמנות קניה והיום היא בחצי מחיר. משהו השתנה? בתודה מראש
- אחטיאנדר 26/02/2016 15:42הגב לתגובה זוהמניה מאוד יקרה!
- אבי 25/02/2016 17:22הגב לתגובה זומסמנים הזדמנות: מניה בסקטור לוהט שחטפה חזק לאחרונה - מאפשרת כניסה 05/11/2015
- ירון 25/02/2016 18:54אני חושב שאתה צריך לקרוא את הכתבה שוב
- 1.ארז 25/02/2016 12:44הגב לתגובה זושלמה שלום, השאלה שלי באופן כללי - חברות כמו gs jpm c wfc bac וכו. בעבר היה נהוג להגיד שהם יהנו מכול פריחה כלכלית (ועליית ריבית עובדת לטובתם). נראה שכחלק מהכלכלה החדשה הם יאבדו מזוהרם. כול משבר כלכלי עולמי שיצוץ - לא משנה מאיפה - הם יחטפו הפסדים, אנחנו שומעים את אחד מהנגידים האמריקאים מדבר על כך שצריך לפצל את הבנקים הגדולים, ועוד לא דיברנו על האיומים מעולם ה fintech ועל כך שהדור הצעיר סולד מהתעשיה הזו, מעדיף את חברות הטכנולוגיה (כמקום עבודה נחשק - על פני וול סטריט). נראה כהתלכדות של גורמים שכולם עובדים לרעתם. תודה.
- רז 25/02/2016 16:05הגב לתגובה זוולכן לעולם לא יפלו או לפחות יופלו. יש ממסד שמעוניין להנשים אוויר לאותם גופים מתועבים, כאן ובעולם, להמשך יציבות שלטונו.
- שלמה גרינברג 25/02/2016 14:58הגב לתגובה זועל נושא מצבה של התעשייה הזו וההתפתחויות הטכנולוגיות ש"מאיימות" עליה כמו הטכנולוגיה הפיננסית (fintech ) שהזכרת אני רוצה לכתוב מזה זמן אבל זה לא הסתדר עד כה, ה fintech הוא נושא מעניין שמתפתח לתעשייה גדולה, רצינית ומאיימת על התעשייה הפיננסית המסורתית במיוחד מאז החל לפעול באוניברסיטת וורטון ה - Wharton FinTech Club מה שנותן לנושא הכרה רצינית ביותר. כול הבעיות שציינת נכונות אבל יחד עם זאת התעשייה הפיננסית היא מהחזקות והמשפיעות ביותר על הכלכלה הגלובלית, לבטח בארה"ב. החברות שהזכרת מכסות לא רק את הבנקאות המסורתית אלא גם את בנקאות ההשקעות והן עדיין, למרות הבעיות שמתפתחות עדיין רווחיות, עוצמתיות ושולטות בתעשייה. לדעתי הכיוון הוא שחברות כמו אלו שציינת ייכנסו לתחום בגדול (אני יודע ש GS MS ו JPM כבר השקיעו בנושא. הבנקים מודעים לשינויים באווירה והיסטורית הם תמיד היו ראשונים "לשנות כיוון" כשהדבר נדרש. אני חושב שלהבדי נאמר מתעשיית הספרים או הצילום שבהם ההתקדמות הטכנולוגית שינתה את השחקנים המובילים התעשייה הפיננסית תתאם עצמה למצב החדש. הדור הצעיר אגב סלד מאז ומעולם מהתעשייה.
- מצטרף לשאלה (ל"ת)זיו 25/02/2016 14:44הגב לתגובה זו